IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А сега да си дам и моето мнение по казуса за предсрочното изплащане по заема и елиминиране (или серизоното намаление) на потенциалния дивидент за разпределяне, с което се надявам да спомогна за да формираме обща позиция пред мениджмънта... Пък колко ще ни чуят е отделен въпрос....

Аз съм на 100 % за това да НЯМА предсрочно погасяване по кредита и да се разпредели целия възможен дивидент в максимален размер !

Причините:
    1.) Първо - ами защото така е СПРАВЕДЛИВО към акционерите!!!!
    Както общо взето посочих в прединия пост, приетия Закон с който бе наложено финансовото безобразие Паричен поток за плащане на главница, да се третира като разход (!?!?), ощети серизоно акционерите, като ги лиши сериозно и несправедливо от дивидентни плащания, на който имаха право.
    Редно е при първата създала се възможност, мениджмънта да се отблагодари на акционерите и да ги компенсира за щетите, които понесоха не по тяхна (или на компанията в която са инвестирали) вина.
    Ако предните години не е зависело от компанията (предвид малоумните промени в закона) да осигури дивидент на акционерите, то с решението дали да гаси предсрочно заема или не - МОЖЕ.

2.) Второ - не знам как да го дефинирам, дали просто като "инфлация" или модерния финансов принцип - "1 лв. сега е по-ценен от 1 лв. след няколко години";
    По-добре да си получим дивидента (вкл. до голяма степем като компенсация за предните години) сега и да си го вложим, кой за каквото прицени, отколко да го получим "изяден" от инфлация в бъдеще с неясно колко намалена покупателна способност.

3.) Трето - Лихвата по заема е изключително ниска (на практика е равна на инфлацията, при това официално измерената - всички усещате по джобовете си, че реалната е доста по-висока) е финасово безумие за да спестим 2,5 % лихвени разходи, да се лишим от тези пари, които можем да вложим в други неща и/или просто да изконсумираме.

Когато компанията върне кеш към акционерите, те са свободни да оперират с него - както казах, който иска да ги ползва за други инвестиции където смята, че ще изкара над 2-3 % доходност, кой да се поглези.....

Ако пък някой няма желание нито да ги харчи, нито знае къде може да изкара над 3%... ами да си купи акции от BREF ! Ще изкара много по-вече от 3% от парите си в следващите години !
    Last edited by Van Basten; 08.02.2025, 12:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Оф, добре, ще отразя въпросите

ОилКоил, не знам какво гледаш (всъшност знам, гледаш старата версия, която е отменена), но то си е описано много ясно в закона:

Колкото до въпросите на Балканджията:
      1. ръстът на приходите се дължи на 3 неща:
      - по-големи приходи от повече отдадени площи
      - кинтите от Доверие (10% задатък) за терена на Бриколаж
      - депозити, които новите наематели дават, както и върнати някакви части от ремонтите пак от новите наематели
      2. Другото Манчев ти го е обяснил - печалбата (счетоводната) е към 4.7 милиона, разходите за погасяване по главниците е към 4.5 милиона, разликата ти се явява печалба за разпределение по закона. И това не е от вчера - промените в закона се приеха преди 3 години и точно тогава цената красиво спихна до под 1,80 лева именно по тази причина. Аз тогава направих първите си покупки точно заради спада. Иначе, преди промените, се получаваше задължение да се разпределя една екселска печалба, която не беше реална и за която нямаше реално пари, с които да се изплати, т.е. следваше да се правят врътките на чичикака - да се увеличава постоянно капитала с емитиране на нови акции или да се теглят заеми. Сега всичко е реално и се отчита както трябва - дъекано е многократно, но ако ви се занимава, питайте на следващия уебинар, ще ви отговорят същото
      Груич, с пълното ми уважение за познанията ти за бизнеса конкретно на БРЕФ а и като цяло (мисля, че с теб споделяме доста общи възгледи по много други позиции и неща), но специално в тази част (маркирана в червено в изказването) си в тотална грешка.

И искам най-приятелски (а и "съинвеститорски" предвид,че и двата участваме сериозно в този АДСИЦ) да те помоля да НЕ "промотираш" тая финансова простотия дето сътвориха с промените в Закона. Защото предвид, че 99,9 % от нещата които казваш са верни, хората които ти се доверяват като нищо ще възприемат като даденост и тая финансова малоумщина дето явно подкрепяш.

Много пъти съм казвал - тези промени, които са вкараха са тотална финансова некомпетентност !!! (все още не съм намерил отговор, кой и защо вкара неща, които буквално се подиграват с Финансовите принципи и Счетоводството като цяло).

Повтарям отново - ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ, при формиране Нетния резултат (Печалба или Загуба) на компания, се включват разходите за лихви, но никога (повтярям НИКОГА !!!) не се включват плащнията за главница !!! Тези които приеха това, явно демонстрират, че дори не правят разлика между Печалба (Приходи/разходи) и Паричен поток (за плащания/получени плащания).

Плащането на главница е изходящ паричен поток, но НЕ Е Разход !

Факт, е че все пак тая финансова Некомптетнност (която Не само се гаври с Финансовата наука, но и в крайна сметка яко прецаква акционерите) бе приета и наложена за изпълнение посредством Закона и едва ли можем да променим нещо. Но моля те - поне си казвай, че "царят е гол", вместо това комформистко подкрепяне....

=====================================
      Иначе, по отношение на това, което реферираш за казуса (наричам го точно така, защото НЕ е проблем), че е възможно да имаш едновременно формирана печалба и евентуално недостиг на паричен поток за посрещане на определени плащания (в дадения случая финансови по главница).

Да, казуса е специфичен и това налага:
      1.) Наличие на финансови умения за прогнозиране и управление на паричните потоци от страна на мениджмънта на компанията ! (в крайна сметка затова ние акционерите избираме такъв нали... и затова има разлика между Добър и лош мениджмънт в различните бизнеси);
      2.) Определени нива на разбиране на финансовия казус от страна на настоящите и бъдещи акционери - в крайна сметка пазарът е СВОБОДЕН и всеки може да реши да купи или да продаде акции в такава компания, отчитайки факта, че ще има потребност от бъдещо набиране на капитал.

По отношение на 2-рата точка, бих дали най-добрия пример - себе си.

В началото и аз не проумянвах конценпцията с увеличенията на капитала за да се плащат заеми при (нека си кажем директно кого визираш) "Софарма имоти" и поради това НЕ инвестирах,
      => Едва когато проумях концепцията и отчитайки фактите и риска, започнах да инвестирам в по-късните увеличения на капитала за да изплащам заема, който е бил взет по времето, когато още НЕ съм бил акционер. Излязох с много добра печалба от тази инвестиция, която си беше планирана и в някаква степен гарантирана. Всичко е въпрос на математика, а концепцията с изплащането на заеми от увеличения на капитала се демострира като много успешна и доказа, че НЯМАШЕ причина да се правят финансовите безобразия с промяната, която коментираме....

Коментар

• БРЕФ ще е акция на седмицата спордд мен. Не че има някакво значение де...

Коментар

• Малко по-назад написах... До един момент летиш, иде моментът в който за малко требе да се приземиш да си починеш
          Като ESG... уви , ЕС го иска ма бизнеса кво му дреме, еле на електората, нале требе да му е топло..гори и не му пука за емисиите

Коментар

• Помпането е лесно, но да не вземат да се празнят офисите...14-17-19ев/кв. м. са си хай нива!
            https://www.investor.bg/a/534-novini...vro-na-kvadrat

Коментар

• Първоначално изпратено от top Разгледай мнение

Само за справка, Джобс не го уволниха акционерите, а борда. Лека
              А борда кой го назначава и уволнява според теб? Менажери и бордове колкото искаш /само от този форум могат да се съберат хиляди/. Акционерите са малко. Царят дава, падарят не дава . Всеки борд и всеки шеф е просто наемен работник, зависещ на 100% от собственика на капитала . Лека.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Викаш, че може всички акционери да искат предплащане на кредита /прмерно/, но щом мениджъра каже - "не" и акционерите пият студена вода ? Те Стив Джобс от Епъл уволниха, ние тука устави ще променяме . Аз по този казус съм 50/50 и нямам претенции, но ми се струва, че трябва да има по-голям респект към акционерното мнение. Понеже се провежда дискусия и един мисли така, а друг по друг начин, според мен най-добре би било това да се гласува. На което също не държа, просто това е най-справедливия вариант.
                Само за справка, Джобс не го уволниха акционерите, а борда. Лека

Коментар

• Първоначално изпратено от top Разгледай мнение

Това си е в правомощията на мениджърите. Ако искаш нещо различно, трябва да се мине през промяна в устава, което не мисля че е възможно, а и наложително.
                  Викаш, че може всички акционери да искат предплащане на кредита /прмерно/, но щом мениджъра каже - "не" и акционерите пият студена вода ? Те Стив Джобс от Епъл уволниха, ние тука устави ще променяме . Аз по този казус съм 50/50 и нямам претенции, но ми се струва, че трябва да има по-голям респект към акционерното мнение. Понеже се провежда дискусия и един мисли така, а друг по друг начин, според мен най-добре би било това да се гласува. На което също не държа, просто това е най-справедливия вариант.

Коментар

Според мен си струва да се насрочи едно ИОСА или да се вкара като точка в ОСА гласуване дали постъпленията от продажби да отидат за предсрочно плащане на дълговете или раздаването им за дивиденти. Разбира се като се изключи възможността просто да прашасват в банковите сметки на дружеството.
                    Това си е в правомощията на мениджърите. Ако искаш нещо различно, трябва да се мине през промяна в устава, което не мисля че е възможно, а и наложително.

Коментар

• Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

Тая работа малко като правителството и народното събрание - имаме правителство / макар и служебно понякога /, но ще го задължаваме с парламентарни решения как да управлява.
                      При парламентарна република, това е най-нормалното нещо. Парламентът е шеф на правителството.

Коментар

Според мен си струва да се насрочи едно ИОСА или да се вкара като точка в ОСА гласуване дали постъпленията от продажби да отидат за предсрочно плащане на дълговете или раздаването им за дивиденти. Разбира се като се изключи възможността просто да прашасват в банковите сметки на дружеството.
                        Тая работа малко като правителството и народното събрание - имаме правителство / макар и служебно понякога /, но ще го задължаваме с парламентарни решения как да управлява.

Коментар

• Според мен си струва да се насрочи едно ИОСА или да се вкара като точка в ОСА гласуване дали постъпленията от продажби да отидат за предсрочно плащане на дълговете или раздаването им за дивиденти. Разбира се като се изключи възможността просто да прашасват в банковите сметки на дружеството.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Това не е вярно и няма и как да бъде вярно - чисто технически кредитът ще е макс 25 милиона, зависи кога се погаси (в момента са общо 26 милиона и намаляват грубо с по 1 милион на тримесечие и двата), а от Бриколаж ще влязат 35 милиона лева без ДДС (обшо), т.е. задължително ще има пари по сметка и не е никакъв проблем да се изплатят дивиденти от печалбата за предишни години, независимо от счетоводните врътки.

Другото, за 7% дивидент форевър - ми това значи цена на акция около 6 лева, тъй като приходите към моментните цени, при 100% запълняемост, ще са около 20 милиона, при разходи около 5, идват към 40 стинки. Аз лично предпочитам ликвидация на 8 лева, на колкото изчислявам активите към момента, пред 7% дивидентна доходност и 40 стинки дивидент. Но всеки си има предпочитания, така че важното е да се пълни и да се качва, цената сама ще си дойде според индивидуалните очаквания.

П.С. не разбирам и продаващите в момента, но всеки сам си е преценил, така че да си действат и твай
                            Груйчо, имам впредвид 7% само от наемите от Синерджи, до 2029 г. другите активи трябва да се изчистят и да се раздадат като допълнителен дивидент към този от наеми, така че намали тази ликвидационна стойност от 8 лв. А и наемите ще се вдигат неминуемо спрямо сегашните нива.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение

А и погасяване на кредитите би тябвало да означава да няма никакъв дивидент за 2025 г. или 2026 г.

Но уважам мнението на всеки и ако се вземе решение да се погасят кредитите съм ок и с това.

Не е препоръка.
                              Парите от Бриколажа са напълно достатъчни за погасяване напълно на кредита за Синерджи и дори ще останат някоя и друга стотинка допълнителен дивидент към този, който ще има от наемите. Груйчо по-долу вече беше го пояснил. 3-те процента лихва са хвърлени на вятъра пари. Бъди сигурен, че акцията ще си вдигне цената със стойността на "намаления" дивидент и ако си решил да продаваш, няма да си на загуба.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение

Направо съм меко казано учуден, че инвеститори искат да инвестират на 2.95 % сигурна лихва - точно това представлява изплащането на кредитите. Инвестирам от около 10 години във ФНИБ и доходността е около 12 % годишно. Къде се сравнява това с 2.95 % ? То да реинвестираш дивидента обратно във фонда може да получиш в пъти повече.
                                А и погасяване на кредитите би тябвало да означава да няма никакъв дивидент за 2025 г. или 2026 г.

Но уважам мнението на всеки и ако се вземе решение да се погасят кредитите съм ок и с това.

Не е препоръка.
                                Това не е вярно и няма и как да бъде вярно - чисто технически кредитът ще е макс 25 милиона, зависи кога се погаси (в момента са общо 26 милиона и намаляват грубо с по 1 милион на тримесечие и двата), а от Бриколаж ще влязат 35 милиона лева без ДДС (обшо), т.е. задължително ще има пари по сметка и не е никакъв проблем да се изплатят дивиденти от печалбата за предишни години, независимо от счетоводните врътки.

Другото, за 7% дивидент форевър - ми това значи цена на акция около 6 лева, тъй като приходите към моментните цени, при 100% запълняемост, ще са около 20 милиона, при разходи около 5, идват към 40 стинки. Аз лично предпочитам ликвидация на 8 лева, на колкото изчислявам активите към момента, пред 7% дивидентна доходност и 40 стинки дивидент. Но всеки си има предпочитания, така че важното е да се пълни и да се качва, цената сама ще си дойде според индивидуалните очаквания.

П.С. не разбирам и продаващите в момента, но всеки сам си е преценил, така че да си действат и твай
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Working...
                                X