Първоначално изпратено от 15%
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениетова са Софарма имоти и Адванса сякаш аз съм го писал
P/E
119,14
P/B
1,49
P/S
9,34
?????????
Коментар
-
На същото мнение съм с известни резерви за СФИПървоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениетова са Софарма имоти и Адванса сякаш аз съм го писалLast edited by toto 2; 06.05.2014, 20:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениетой 15% е снощен и сигурно още спинка ама още едно бързо сравнение, което ми хрумна. Ние като инвестираме в адсиц гледаме напред поне година(не сме ПФ да се взираме 5-10години напред), ами то 1-то тримесечие вече дава насоки какво ще се случи през годината!!!
1. На БРЕФ отчета сигурно сте го видяли - няма да го коментирам!!!
2. Адванс Терафонд с 12% спад на печалбата за първото тримесечие
3. Софарма имоти АДСИЦ с 47% ръст на тримесечната печалба
4. ФеърПлей Пропъртиc отчете 38% спад на приходите от продажби за тримесечието
ето ти един бърз "Инвестор.бг" анализ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеТони,аз не съм кой знае какъв специалист по АДСИЦ ,но бих ти дал една друга
гледна точка.Кое от тез 4 дружества които изброяваш най-много се нуждае от
свеж ресурс и пари в брой.Бих се обзаложил ,че то ще поскъпне най-много в след-
ващите месеци.
ти пък да не мислиш че аз съм някакъв спец, просто тук във форума ми е лесно да споделям какво мисля...
Не съм съгласен с твоя метод!
То и ИКПД и Фонд имоти направо плачат, та чак хлипат за кеш ама не вярва да идат някъде!
Коментар
-
той 15% е снощен и сигурно още спинка ама още едно бързо сравнение, което ми хрумна. Ние като инвестираме в адсиц гледаме напред поне година(не сме ПФ да се взираме 5-10години напред), ами то 1-то тримесечие вече дава насоки какво ще се случи през годината!!!
1. На БРЕФ отчета сигурно сте го видяли - няма да го коментирам!!!
2. Адванс Терафонд с 12% спад на печалбата за първото тримесечие
3. Софарма имоти АДСИЦ с 47% ръст на тримесечната печалба
4. ФеърПлей Пропъртиc отчете 38% спад на приходите от продажби за тримесечието
ето ти един бърз "Инвестор.бг" анализ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениетова са Софарма имоти и Адванса сякаш аз съм го писал
поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениетака ами нека да огледаме набързо адсиц-ите, защото предполагам тях приемаш за алтернатива на депозита, другите даващи дивидент компании доста поскъпнаха(някои са близо до предкризисните си нива):
1. Прайм пропъртис, Велграф асет, Бенчмарк адсиц и другите от тази черга не искам да ги коментирам защото......аргумвнти много
2. Актив пропъртис адсиц - няма задължения, но няма и печалба! Предимно с терени в Пловдив и черноморието. За съжаление според мен лошо управляван адсиц иначе за цената си може да изкара някой изненада - най - вече капиталова. Да не забравяме че зад тях стоят Сиенит(мисля че имат общо с Винпром Пещера), които са доста силни и изкупиха сумата и терени около гребната база(един от парковете на Пловдив).
3. ФПП - адсиц, който лапа същите такси и комисионни като АТЕРА и БРЕФ!!! Имат един силен проект който май е към своя край. Затънали са в дългове(щом се чудят как да предоговарят за да не им вземат заложения хотел). Имаше случай в който на Моравенов дадоха 100 000бонус, колкото беше дивидента за всички акционери - no coment!!!
4. Булленд - беше любимия ми адсиц, Еврохолд му .....смениха философията. Изтеглиха яко заеми и прехвърлиха всичките си имоти и автокъщи там за да си изчистят баланса в холдинга. Резултата го видяхме в отчета - далече от там!
И останаха читавите за мен: СФИ, БРЕФ и АТЕРА
5. СОФАРМА ИМОТИ АДСИЦ - мисля че най- доброто като цена за влизане и перспективи в момента(и донякъде БРЕФ). За разлика от другите два адсиц-а, които са яко в кеш тук е използван модела за заемните ср-ва(както при БРЕФ в началото, ФПП и др. които обаче не прецениха силите си и затънаха). Зад този адсиц стои групата за СОФАРМА, което само по себе си е гаранция за подкрепа и успех! Миналата година заемите са били 47млн. - тази са вече 40млн. Така че заемите намаляват и колкото повече намаляват, толкова повече ще остава за дивидент. Мисля че увеличенията ще продължат и ще бъдат успешни и дивидента ще гравитира в диапазона 22-26 стотинки, което при сегашното увеличение си е добра доходност. Тук и таксите които скубе ОД са доста по-малки от тези на БРЕФ и АТЕРА. За разлика от АТЕРА например тук се печели не само от наеми а и от рекламни площи и от обслужване на отдадените площи. Имат и все още доста аптеки, които продават за да си помогнат с плащането на дълга.
2. БРЕФ - макар доходността им в момента да е ниска са супер евтини за вход!!! Нека не забравяме че кредита ще бъде напълно погасен(за което не се съмнявам) в края на 2016 и тогава всичко което идва от Бриколажите(с които договора се удължи до 2021) и новата сграда ще идва за акционерите, е и за такси на ОД. Иначе не са много прозрачни и наистина 19млн в банки е много!
3. АТЕРА - Нямат задължения и са яко в кеш, но са МНОГО СКЪПИ за влизане. Аз продължавам да мисля че идеята на купуването на активи е да ги дебнеш когато са евтини, а не когато АТЕРА е на 2,8лв! От тук нататък дивидента само ще пада! За мен земята е вече балон, ама някой ще каже виж % на рентата спрямо цената. нека не забравяме че рентата не е формирана по естествен начин а и тя е на стероиди(парички от ЕС) - утре ще променят някоя политика или най-накрая ще и дойде акъла и ще ни изгонят и къде ще иде рентата 15-20лв? не знам има по-компетентни. Много съфорумци вече имат съмнения и в качеството на притежаваните земи от АТЕРА(за разлика от готините и видими имоти при СФИ и БРЕФ) и ако спрат да правят врътки с това поземлено банкиране(от което папат адски комисионни и вървят разходи по прехвърляния) - остава им приход от колко 6млн. от рента? Което разделено на броя на акциите дава около 7ст.(и то без да махам такси и комисионни). Иначе са прозрачни- спор няма и правят редовни ежемесечни отчети.
Като голям плюс на АТЕРА искам да спомена, че досега не съм прочел някъде до сега някой от екипа да се занимава с нещо друго. Всички са фокусирани в дейността на фонда(надявам се), докато Скарлатовци, Брешковци фръц, фръц - правят сто хиляди неща и фонда е между другото. Това е особенно кофти сега, когато трябва да работят и да намърдат тия 19млн!!! Същото е и при СФИ там фокуса на г-н Борисов(финансов директор на СОФАРМА) на всички ни е ясно че е другаде и не мисли по цял ден за адсиц-а. Но там да кажем проекта е готов и само чакаме да капе и да увеличаваме капитала
Така мисли бате ви Тони и съм готов да бъбрим по неща които не забелязвам.
Поздрави!
п.с. сега се сещам само за информация да кажа че ПФБК в нискорисковия си фонд - ПИБ ГАРАНТ държат и СФИ - явно те това са избрали като алтернатива на депозита. Дано ти е от помощ.
Коментар
-
това с парите в адсиц вместо на депозит и аз го мислех преди ама от депозита си взимаш 4-5% гарантирано и след година или по-малко парите са ти кеш докато тука първо че за да влезеш комисиона на брокера, да излезеш пак, и при положение че борсите може вече по всяко време да сурнат 10-20-30% може да се реализира и сериозна капиталова загуба.
иначе брефа ще ги видите следващите отчети дано са по-добре ама аз при п/е над 20 и неясни перспективи не се навивам. ето жабоците си дават 12% по облигации и остава единствено да не ги източат иначе за 2 години и половина да фалират не вярвам, то пък всяка компания ако решат могат да я източат тогава къде отиваме.
като цяло акциите доста се поизчерпаха като доходност и каквото било било
Коментар
-
така ами нека да огледаме набързо адсиц-ите, защото предполагам тях приемаш за алтернатива на депозита, другите даващи дивидент компании доста поскъпнаха(някои са близо до предкризисните си нива):
1. Прайм пропъртис, Велграф асет, Бенчмарк адсиц и другите от тази черга не искам да ги коментирам защото......аргумвнти много
2. Актив пропъртис адсиц - няма задължения, но няма и печалба! Предимно с терени в Пловдив и черноморието. За съжаление според мен лошо управляван адсиц иначе за цената си може да изкара някой изненада - най - вече капиталова. Да не забравяме че зад тях стоят Сиенит(мисля че имат общо с Винпром Пещера), които са доста силни и изкупиха сумата и терени около гребната база(един от парковете на Пловдив).
3. ФПП - адсиц, който лапа същите такси и комисионни като АТЕРА и БРЕФ!!! Имат един силен проект който май е към своя край. Затънали са в дългове(щом се чудят как да предоговарят за да не им вземат заложения хотел). Имаше случай в който на Моравенов дадоха 100 000бонус, колкото беше дивидента за всички акционери - no coment!!!
4. Булленд - беше любимия ми адсиц, Еврохолд му .....смениха философията. Изтеглиха яко заеми и прехвърлиха всичките си имоти и автокъщи там за да си изчистят баланса в холдинга. Резултата го видяхме в отчета - далече от там!
И останаха читавите за мен: СФИ, БРЕФ и АТЕРА
5. СОФАРМА ИМОТИ АДСИЦ - мисля че най- доброто като цена за влизане и перспективи в момента(и донякъде БРЕФ). За разлика от другите два адсиц-а, които са яко в кеш тук е използван модела за заемните ср-ва(както при БРЕФ в началото, ФПП и др. които обаче не прецениха силите си и затънаха). Зад този адсиц стои групата за СОФАРМА, което само по себе си е гаранция за подкрепа и успех! Миналата година заемите са били 47млн. - тази са вече 40млн. Така че заемите намаляват и колкото повече намаляват, толкова повече ще остава за дивидент. Мисля че увеличенията ще продължат и ще бъдат успешни и дивидента ще гравитира в диапазона 22-26 стотинки, което при сегашното увеличение си е добра доходност. Тук и таксите които скубе ОД са доста по-малки от тези на БРЕФ и АТЕРА. За разлика от АТЕРА например тук се печели не само от наеми а и от рекламни площи и от обслужване на отдадените площи. Имат и все още доста аптеки, които продават за да си помогнат с плащането на дълга.
6. БРЕФ - макар доходността им в момента да е ниска са супер евтини за вход!!! Нека не забравяме че кредита ще бъде напълно погасен(за което не се съмнявам) в края на 2016 и тогава всичко което идва от Бриколажите(с които договора се удължи до 2021) и новата сграда ще идва за акционерите, е и за такси на ОД. Иначе не са много прозрачни и наистина 19млн в банки е много!
7. АТЕРА - Нямат задължения и са яко в кеш, но са МНОГО СКЪПИ за влизане. Аз продължавам да мисля че идеята на купуването на активи е да ги дебнеш когато са евтини, а не когато АТЕРА е на 2,8лв! От тук нататък дивидента само ще пада! За мен земята е вече балон, ама някой ще каже виж % на рентата спрямо цената. нека не забравяме че рентата не е формирана по естествен начин а и тя е на стероиди(парички от ЕС) - утре ще променят някоя политика или най-накрая ще и дойде акъла и ще ни изгонят и къде ще иде рентата 15-20лв? не знам има по-компетентни. Много съфорумци вече имат съмнения и в качеството на притежаваните земи от АТЕРА(за разлика от готините и видими имоти при СФИ и БРЕФ) и ако спрат да правят врътки с това поземлено банкиране(от което папат адски комисионни и вървят разходи по прехвърляния) - остава им приход от колко 6млн. от рента? Което разделено на броя на акциите дава около 7ст.(и то без да махам такси и комисионни). Иначе са прозрачни- спор няма и правят редовни ежемесечни отчети.
Като голям плюс на АТЕРА искам да спомена, че досега не съм прочел някъде до сега някой от екипа да се занимава с нещо друго. Всички са фокусирани в дейността на фонда(надявам се), докато Скарлатовци, Брешковци фръц, фръц - правят сто хиляди неща и фонда е между другото. Това е особенно кофти сега, когато трябва да работят и да намърдат тия 19млн!!! Същото е и при СФИ там фокуса на г-н Борисов(финансов директор на СОФАРМА) на всички ни е ясно че е другаде и не мисли по цял ден за адсиц-а. Но там да кажем проекта е готов и само чакаме да капе и да увеличаваме капитала
Така мисли бате ви Тони и съм готов да бъбрим по неща които не забелязвам.
Поздрави!
п.с. сега се сещам само за информация да кажа че ПФБК в нискорисковия си фонд - ПИБ ГАРАНТ държат и СФИ - явно те това са избрали като алтернатива на депозита. Дано ти е от помощ.Last edited by tony1975; 04.05.2014, 16:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ATILA Разгледай мнениеТони, СФИ не им харесвам бизнес модела, също сегмента в който оперират. Освен това, не съм видял техен отчет в който има положителни парични потоци от оперативния бизнес - т.е. техния бизнес модел реално губи пари.
Иначе за Брефа: Много кофти отчет, много съмнения и разочарования за мен!!!
Дилемата ми е следната:
1. Излизам изцяло - причините сте ги изказали вие и аз съм съгласен с тях!
2. Излизам частично - проблемът ми е, че не намирам в момента достатъчно алтернативи за парите от БРЕФ на БФБ позиции! А съм ограничен като време и инфо /все още/ за международни борси. Просто държа БРЕФА като алтернатива на депозит.
3. Оставам тук без да купувам на сегашните нива - това го мисля, защото последната им сделка ме кара да мисля, че все пак не са такива мошеници. Имам предвид, че частта от сградата ако бяха я написали как я купуват на 950 Евра /вместо на 750/примерно на никой нямаше да му направи впечатление, защото са реални цени. Това ме кара да мисля, че не са толкова пед...сти.
Кой вариант бихте ми препоръчали?Last edited by 15%; 04.05.2014, 03:44.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
Коментар