IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение


    Снимка Pavkata
    Източник http://www.skyscrapercity.com/showth...789725&page=68
    Така като гледам фронта на сградата си е към ХП. Направо си е готова за втора сграда със паркинг и ресторант.

    Коментар




    • Снимка Pavkata
      Източник http://www.skyscrapercity.com/showth...789725&page=68
      Не-заслужил инвеститор

      Коментар


      • Чакам с интерес отчета, за да видя ще вземем ли догодина 2стинки или пустите чилъри са изяли печалбата и второто трим.

        Коментар


        • destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

          Коментар


          • А най-голямата измама е да се сравняват АДСИЦ като АТЕРА или СФИмоти с депозит.
            Грях е на тези манипулатори.
            Bulls on BSE

            Коментар


            • И двамата сте много тенденциозни и пишете направо небивалици.
              Единия прехвалява БРЕФа, а другия СФИ. Поне Тони прави благородно дело, като подкрепя акция която е паднала, но тоя с пандата си е откровен манипулатор който хвали балони
              Bulls on BSE

              Коментар


              • Миналата година минах през отчетите на всички АДСИЦ, от изброените от теб ми направиха впечатление само трите основни, затова ще се изкажа само за тях.

                АТЕРА
                Мениджмънтът очевидно е добър, присъствието на световната банка сред акционерите също е много добър знак. Самата компания обаче е повече като фонд отколкото адсиц и се разчита на продажбите на земя, а не на ренти. Земята им е много трудна за оценяване. Има като инфо брой декари, разпределение по региони, средна цена, процент на отдаване, цена на отдаване. Но това е крайно недостатъчно поне за мен за да преценя колко трябва да е справедливата цена. Някои хора оценяват портфейла по последните сделки на продажба на земя, но смятам че това са добри и едри имоти и не може да се приеме, че целият портфейл може да бъде продаден на същата цена. Като цяло има тенденция цената на акция да се търгува малко над нетната стойност. Също, в тяхната тема някой добре го каза, че само той ли няма акции Мисля че АТЕРА много се харесва на българина защото той обича да има земица

                БРЕФ
                Както предрекох след годишните отчети, цената беше натисната от излизащи краткосрочни инвеститори заради обезценката на имоти и липса на дивидент. Новата сграда е ключова тук - дали, колко бързо и при какви цени ще бъде отдадена под наем. Също е много вероятно да трябва да теглят заем за строежа и не се знае при каква лихва ще успеят. Би било много добре, ако успеят да продадат някой от проектите им, които не носят приходи, като странното е че за някои сгради не успяват с години

                СФИ
                Почти всичко при тях е отдадено под наем вече, няколко компании от групата на софарма (трейдинга и хидроизомат) наскоро гласуваха да си преместят офисите в кулите. Няма планове за нови проекти скоро, което прави резултатите предвидими. Очаквам годишна печалба от около 6 милиона и близо 7% брутна дивидентна доходност изглежда добре на фона на депозитите
                Last edited by Black and white cat-foot; 19.07.2015, 10:46.
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                Коментар


                • Има ли нови мнения тук?
                  Може би малко повече внимание трябва да се обърне на АКТИВ, които направиха обратен сплит и вече могат да увеличават и капитал - и ако някой им налее кеш ще имат свеж кеш, за добре развиващия се Пловдив. Интересно тук след обратен сплит на каква цена би трябвало да е увеличението(освен изискването за над 1лв), та нали счетоводната ст-ст на дял е нараснала доста над цената на дял?

                  ФПП се опиттаха да създдат малко рекламен шум покрай новият си проект около Сф, но продължават да са оковани в непосилни кредити.

                  Булленд - някой на скоро каза "тук не влизам дори дивидента да се дава авансово" - но комент

                  И пак опряхме до великолепната тройка!!!
                  Между другото единствените адсиц-и в портфейла на ПОК ПОИ са точно БРЕФ, АТЕРА, СФИ - не знам кой дърпа конците там, но БРАВО за целия портфейл!

                  СФИ - кредита намалява, цената стабилно си расте, като мисля че скоро ще видим 5лв, дивидент стабилен от поне 5%. Жалко че не ги включиха в проекта за нови аптеки на СФТРД(при 10год договори ), но явно чичо Оги е решил да намали риска.

                  БРЕФ - най-накрая се събудиха!!! Освен бриколажите(които стабилизираха продажбите след напускането на Практикер и Баумакс), за които съм по-спокоен до 2021, вече имаме страхотна сграда в БПС, която освежиха и постегнаха(тия пусти чилъри, та чилъри) и на всичкото от горе е пълна почти до горе с наематели. Третия хубав проект - офис сградата на Камбаните(до ХП и Хюндай) ще бъде готова през 2016 по най-високи стандарти и мисля че при това търсене в Сф ще бъде отдадена. За радост по същото време свършва и кредита, дали ще има нов за довършване на строежа - ще видим. Направиха преоценка на имотите, което доведе счетоводната ст-ст до по реални нива и в същото врее понамали таксата на ОД - за наша радост. Чувам за хубави обещания и планове, но те и Еврохолд правеха едни обещания, та ще видим.

                  АТЕРА - тук купона май свърши?
                  Няма да коментирам, защото темата е болезнена за някои, но 77 го е обяснил добре вчера в темата за атера.
                  Всъщност и 3% дивидентна доходност си е по-добре от нищото, което получихме от БРЕФ, но там за мен има шанс от ръст 50-60% в цената, а при атера това не го виждам скоро.

                  Някой нещо да добави?


                  Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  така ами нека да огледаме набързо адсиц-ите, защото предполагам тях приемаш за алтернатива на депозита, другите даващи дивидент компании доста поскъпнаха(някои са близо до предкризисните си нива):

                  1. Прайм пропъртис, Велграф асет, Бенчмарк адсиц и другите от тази черга не искам да ги коментирам защото......аргумвнти много

                  2. Актив пропъртис адсиц - няма задължения, но няма и печалба! Предимно с терени в Пловдив и черноморието. За съжаление според мен лошо управляван адсиц иначе за цената си може да изкара някой изненада - най - вече капиталова. Да не забравяме че зад тях стоят Сиенит(мисля че имат общо с Винпром Пещера), които са доста силни и изкупиха сумата и терени около гребната база(един от парковете на Пловдив).

                  3. ФПП - адсиц, който лапа същите такси и комисионни като АТЕРА и БРЕФ!!! Имат един силен проект който май е към своя край. Затънали са в дългове(щом се чудят как да предоговарят за да не им вземат заложения хотел). Имаше случай в който на Моравенов дадоха 100 000бонус, колкото беше дивидента за всички акционери - no coment!!!

                  4. Булленд - беше любимия ми адсиц, Еврохолд му .....смениха философията. Изтеглиха яко заеми и прехвърлиха всичките си имоти и автокъщи там за да си изчистят баланса в холдинга. Резултата го видяхме в отчета - далече от там!

                  И останаха читавите за мен: СФИ, БРЕФ и АТЕРА

                  5. СОФАРМА ИМОТИ АДСИЦ - мисля че най- доброто като цена за влизане и перспективи в момента(и донякъде БРЕФ). За разлика от другите два адсиц-а, които са яко в кеш тук е използван модела за заемните ср-ва(както при БРЕФ в началото, ФПП и др. които обаче не прецениха силите си и затънаха). Зад този адсиц стои групата за СОФАРМА, което само по себе си е гаранция за подкрепа и успех! Миналата година заемите са били 47млн. - тази са вече 40млн. Така че заемите намаляват и колкото повече намаляват, толкова повече ще остава за дивидент. Мисля че увеличенията ще продължат и ще бъдат успешни и дивидента ще гравитира в диапазона 22-26 стотинки, което при сегашното увеличение си е добра доходност. Тук и таксите които скубе ОД са доста по-малки от тези на БРЕФ и АТЕРА. За разлика от АТЕРА например тук се печели не само от наеми а и от рекламни площи и от обслужване на отдадените площи. Имат и все още доста аптеки, които продават за да си помогнат с плащането на дълга.

                  6. БРЕФ - макар доходността им в момента да е ниска са супер евтини за вход!!! Нека не забравяме че кредита ще бъде напълно погасен(за което не се съмнявам) в края на 2016 и тогава всичко което идва от Бриколажите(с които договора се удължи до 2021) и новата сграда ще идва за акционерите, е и за такси на ОД . Иначе не са много прозрачни и наистина 19млн в банки е много!

                  7. АТЕРА - Нямат задължения и са яко в кеш, но са МНОГО СКЪПИ за влизане. Аз продължавам да мисля че идеята на купуването на активи е да ги дебнеш когато са евтини, а не когато АТЕРА е на 2,8лв! От тук нататък дивидента само ще пада! За мен земята е вече балон, ама някой ще каже виж % на рентата спрямо цената. нека не забравяме че рентата не е формирана по естествен начин а и тя е на стероиди(парички от ЕС) - утре ще променят някоя политика или най-накрая ще и дойде акъла и ще ни изгонят и къде ще иде рентата 15-20лв? не знам има по-компетентни. Много съфорумци вече имат съмнения и в качеството на притежаваните земи от АТЕРА(за разлика от готините и видими имоти при СФИ и БРЕФ) и ако спрат да правят врътки с това поземлено банкиране(от което папат адски комисионни и вървят разходи по прехвърляния) - остава им приход от колко 6млн. от рента? Което разделено на броя на акциите дава около 7ст.(и то без да махам такси и комисионни). Иначе са прозрачни- спор няма и правят редовни ежемесечни отчети.
                  Като голям плюс на АТЕРА искам да спомена, че досега не съм прочел някъде до сега някой от екипа да се занимава с нещо друго. Всички са фокусирани в дейността на фонда(надявам се), докато Скарлатовци, Брешковци фръц, фръц - правят сто хиляди неща и фонда е между другото. Това е особенно кофти сега, когато трябва да работят и да намърдат тия 19млн!!! Същото е и при СФИ там фокуса на г-н Борисов(финансов директор на СОФАРМА) на всички ни е ясно че е другаде и не мисли по цял ден за адсиц-а. Но там да кажем проекта е готов и само чакаме да капе и да увеличаваме капитала

                  Така мисли бате ви Тони и съм готов да бъбрим по неща които не забелязвам.
                  Поздрави!

                  п.с. сега се сещам само за информация да кажа че ПФБК в нискорисковия си фонд - ПИБ ГАРАНТ държат и СФИ - явно те това са избрали като алтернатива на депозита. Дано ти е от помощ.
                  Last edited by tony1975; 19.07.2015, 08:30.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                    На тоА ревизор - некой да му беше дръпнал шалтера и да го остави с 50К у ръце , да ева - щях да се облажа
                    Да бе, голяма грешка щеше да направи човека ако си купи БРЕФ на 0,49 лв.
                    Пътека се прави камък по камък!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dimitracis Разгледай мнение
                      Тони какво е инфото от RAFAL? Може и на лични. Благодаря ти.
                      а нищо конкретно строят си хората и ще живее дружеството до 2029, ама то го пише и в протокола.

                      Коментар


                      • Тони какво е инфото от RAFAL? Може и на лични. Благодаря ти.

                        Коментар


                        • гледам само сериозни хора са били на оса-то!
                          малък съм за там още.
                          благодаря на RAFAL за инфото!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
                            а може да имам UPS...и не се знае средносрочно кой ще се облажи


                            - Аз исипах в мрежата , пък каквото такова , едни 10%+ са си радост оттето и да го погледнеш за има нема 30 дана

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                              На тоА ревизор - некой да му беше дръпнал шалтера и да го остави с 50К у ръце , да ева - щях да се облажа
                              а може да имам UPS...и не се знае средносрочно кой ще се облажи

                              Коментар


                              • На тоА ревизор - некой да му беше дръпнал шалтера и да го остави с 50К у ръце , да ева - щях да се облажа

                                Коментар

                                Working...
                                X