IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

Абсолютно погрешни разсъждения! Пак ще повторя - като ти трябват пари, които мислиш, че по-успешно ще инвестираш - продавай! Явно си 'млад и буен' инвеститор, незнаещ, че сериозните и големи инвеститори предпочитат компании с нулев дълг! От тях именно зависи борсовата цена. P.S. Не пропускайте и още един момент - за зависимостта на едно дружество от кредитора!
    Толкова нелепости си написал (вкл за "младия и буен") , че няма смисъл да им отговарям една по една....

По отношение на "съвета" ти - ако мениджмънта вземе правилното решение (не погаси предсрочно и даде заслужения дивидент на акционерите), ти ще продадеш ли акциите си в знак на протест и щото решението за теб не е правилно ?!?

Направо се чудя как може да сваляш разговора на толкова ниско ниво !?!?

Никой не спори тук дали компанията е добра инвестиция и си заслужава да се държи до 2029-а.... Спорим кое е най-ефективното за акционерите вътре.
    (в превод на български - убеден съм че никой няма да си продаде акциите тук според това дали компанията ще или няма да погаси кредита си). Концентрирай се върху това дали да вземеш 1 левче сега или да го вземеш след 5 години, вместо да ескалираш спора на лична основа...

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

+1

Отчтайки броя на "Like"-овете, явно имаш по-голям дар слово....
      Опитах се с номерации, аргументации, подчертавания да систематизирам многото предимства на запазване на кредита и по-голям дивидент веднага, но явно при теб се получава по-добре....
      ==========================================
      Наистина съм шокиран как болшинството от хората тук предпочитат Втория вариант (пропорциите не са точни, а илюстративни) от изложените:
      1.) Вариант 1 (изплащаме кредита и вземаме никакъв/малък дивидент) - примерно получени плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години: за 2025: (0,10 лв.) + за 2026 (0,40 лв.) + за 2027 (0,40 лв.) + за 2028 (0,40 лв.) +(чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията, вкл дивидентите плащания които ни отнеха в последните години - да речем 7 лв.)

2.) Вариант 2 (не правим предсрочно и разпределяме дивидент веднага) - очаквани входящи плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години:за 2025: (1,00 лв.) + за 2026 (0,37 лв.) + за 2027 (0,35 лв.) + за 2028 (0,33 лв.) + (чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията да речем 6 лв., по-малко, тъй като сме си получили печалбата за бриколажа още сега)

Общо взето във първия вариант вземате няколко стотинки повече сумарно (от спестените 2% лихвени разходи) отколкото във втория;

Но във втория си вземате 1 лв. сега отивате в магазина и си купувате 500 гр. кашкавал или за спестовните - купувате си 1/4 акция на BREF, която до ликвидацията може да си е удвоила цената.
      => В първия вариант въпросното левче го получавате чак през 2029-а, седите гладни дотогава и при добър късмет с него след четири години си купувате 250 гр. кашкавал (или по-малко)....
      ... А Спестовните - духат супата заради спестовността си и са взели 5 стотинки от за 5 години от спестени лихви....

Колеги - Вие добре ли сте? Направо счупихте инвестициите и дисконтирането на паричните потоци !
      Абсолютно погрешни разсъждения! Пак ще повторя - като ти трябват пари, които мислиш, че по-успешно ще инвестираш - продавай! Явно си 'млад и буен' инвеститор, незнаещ, че сериозните и големи инвеститори предпочитат компании с нулев дълг! От тях именно зависи борсовата цена. P.S. Не пропускайте и още един момент - за зависимостта на едно дружество от кредитора!
      Last edited by penman; 11.02.2025, 10:31.

Коментар

• Колеги, без значение коя страна от двете е по-права (дали да се погасява кредита сега, или при ликвидирането), не мисля че има някакво значение тук. Решението ще си го вземе мениджмънта. А и като цяло смятам че спора е безпредметен. Ако одобрите решението на мениджмънта, оставате си акционер и си "берете плодовете" до ликвидирането или докато решите че е подходящо време за изход. Ако не го одобрявате, продавате на тази цена, и си инвестирате парите на място където смятате че има по-голям потенциал. Ако си мислите че УД и мениджмънта в частност ще си промени решението за точно този казус, четейки мнения във форума, мисля че дълбоко грешите. И го казвам в добрия смисъл на думата, защото и аз да бях на тяхно място, щях да вземам решения на база моментно състояние на компанията, очаквани приходи, очаквани разходи, рискове и т.н. на базата на наличната информация която имам. Ние каквато и публичност да дава АД-то като цяло, нямам как да знаем "цялата картинка" по-добре от хората които управляват самото дружество. Факт е че към момента като гледаме цената на акцията, и потенциала който има, смятам че УД се справя никак нелошо, особено като го ставним с 90% от компаниите които се търгуват на БФБ.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
          След днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнение Ако няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.
          Това не го разбрах като недоволство.... Варианта, които визираш е да получим печалбата от продажбата "чак" през август'2026-а.
          => аз лично дори не съм си мечтал за варианта извънреден, която явно си се надявал.... но да кажем него ако се реализира го получаваме Февруари'2026 г.... (по-рано е трудно - Изповядване на сделката за продажбата ноември/декември'2025, технологично време, организиране на ОС, срок за плащане)... ОК, по-добре Февруари'2026 отколкото Август'2026....

Но по-добре ли е да чакаме 2029-а година (и да стискаме палци дотогава (1.) да не се отложи ликвидацията и (2.) да няма много голяма инфлация дотогава), че да си вземем дивидента от продажбата, която правим в момента ?!?

=========
          По отношение на управлението на кеша до момента на насочването му към акционерите - въпрос е на качествен мениджмънт (който се надявам че имаме) и евентуално желание и натиск от акционерите да се организара максимално рано ОС (било то изтегленя на редовното или извънредно).

Иначе пропуснатата доходност от няколко месеца "спящ" кеш ще е преживеем, пред алтернатативата да го чакаме няколко години.

Коментар

Откровено се чудя като чета голяма част от мненията тук по отношение на банковите кредити, които използва дружеството. Сякаш не е форум на инвеститори, а на пенсионери бягащи от риска като дявол от тамян. Извинявам се за сравнението, но дългът ти дава лост, за да постигаш по-добра доходност, говорим за капиталова структура. За радост, доколкото помня, г-н Брешков каза още на предния уебинар, че ще се обсъжда, но очаква най-голямото възможно погашение да е за инвестираната сума, което по мои сметки е половината от продажната цена.
            +1

Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            Въпросът реално е дружеството ще работи ли с лост през останалите 4 години или не. Кредитът вече е отпуснат и ние се чудим да взема едни пари сега или след няколко години. Да се върне сега целия кредит с нашите пари (жертвайки дивидента) и да работи дружеството само с наши пари до ликвидацията. При лихви от под 3% не знам защо е това чудене. Никакви идеи ли нямате какво да направите с парите, което да носи по-висока доходност? Вземете си дивидента сега пък ако искате го реинвестирайте пак в акции на БРЕФ, повече смисъл виждам.
            Отчтайки броя на "Like"-овете, явно имаш по-голям дар слово....
            Опитах се с номерации, аргументации, подчертавания да систематизирам многото предимства на запазване на кредита и по-голям дивидент веднага, но явно при теб се получава по-добре....
            ==========================================
            Наистина съм шокиран как болшинството от хората тук предпочитат Втория вариант (пропорциите не са точни, а илюстративни) от изложените:
            1.) Вариант 1 (изплащаме кредита и вземаме никакъв/малък дивидент) - примерно получени плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години: за 2025: (0,10 лв.) + за 2026 (0,40 лв.) + за 2027 (0,40 лв.) + за 2028 (0,40 лв.) +(чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията, вкл дивидентите плащания които ни отнеха в последните години - да речем 7 лв.)

2.) Вариант 2 (не правим предсрочно и разпределяме дивидент веднага) - очаквани входящи плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години:за 2025: (1,00 лв.) + за 2026 (0,37 лв.) + за 2027 (0,35 лв.) + за 2028 (0,33 лв.) + (чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията да речем 6 лв., по-малко, тъй като сме си получили печалбата за бриколажа още сега)

Общо взето във първия вариант вземате няколко стотинки повече сумарно (от спестените 2% лихвени разходи) отколкото във втория;

Но във втория си вземате 1 лв. сега отивате в магазина и си купувате 500 гр. кашкавал или за спестовните - купувате си 1/4 акция на BREF, която до ликвидацията може да си е удвоила цената.
            => В първия вариант въпросното левче го получавате чак през 2029-а, седите гладни дотогава и при добър късмет с него след четири години си купувате 250 гр. кашкавал (или по-малко)....
            ... А Спестовните - духат супата заради спестовността си и са взели 5 стотинки от за 5 години от спестени лихви....

Колеги - Вие добре ли сте? Направо счупихте инвестициите и дисконтирането на паричните потоци !

Коментар

• По-добре да погасят кредита. Ако го задържат кеша, за мен ще е лош сигнал, защото може да се измисли някоя глупст. Относно ликвидацията, добре звучи, но докато не видя, не вярвам. Обзалагам се, че няма да се случи. Това е все едно ЦКБ да дадат дивидент.

Коментар

След днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнение Ако няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.
                Мисля че точно това е и моята позиция. От кредити има смисъл, ако ще инвестираш. Тук не е това играта. Върви се към ликвидация и продажба на активи. Защо да висят парите в банките. Да погасяват кредита и това е.

Коментар

• След днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнение Ако няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.

Коментар

Това което пиша е точно за брефа. Както виждаш в последно време доста бройки минаха през борсата от акцията и докрая на годината ще минат доста повече, стига да има продавачи на подходящи цени. Сегашните са все още ниски и изкупуването на предлаганите акции става бързо. Шментито никога не ме е интересувало, защото аз не съм спекулант, влагам там където е почти 100% сигурно в по-дългосрочен срок, а шментито още отначало за мен си е измама. Груйчо отдавна ви беше описал сценария по който ще се развият събитията. Споменавам компанията в поста си само като много вероятна инвестиция на тези, които недоволстват от "жълтите стотинки" дивидент тук, ако се върне дълга. Даже и не казвам нищо конкретно за нея в поста си! Самия ти си запален инвеститор там и вероятно към момента капиталовата ти печалба е впечатляваща, но сигурно си млад и не познаваш пирамидите от началото на 90-те. Но тук темата е за брефа и за него пиша!
                    Познавам, познавам не от собствен опит, но поназнайвам туй онуй.
                    От около 65лв нямам шели и на тоя етап не мисля да имам. Груев пише сценария си от времето, когато цената беше 6-8лв, но към момента няма успеваемост. Много хора направиха пари и една част влязоха тук. Шели и движението в цената само помагат на пазара и останалите стойностни дружества.
                    Пишеш стойностни коментари само залитането в шели темата е малко досадно, но твоя воля.
                    Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

Стига с това "шменти капели", толкова ли неможеш да преглътнеш пропуснатите ползи?
                      Трудно ти е да напишеш пост без да споменеш шелито....що така?
                      Давай, съсредоточи се върху брефа и пиши за него.

Кои фондове искат да купят и какво ги спира? Цар пазар, бройки има стига да им стиска да дадат исканата цена.
                      Това което пиша е точно за брефа. Както виждаш в последно време доста бройки минаха през борсата от акцията и докрая на годината ще минат доста повече, стига да има продавачи на подходящи цени. Сегашните са все още ниски и изкупуването на предлаганите акции става бързо. Шментито никога не ме е интересувало, защото аз не съм спекулант, влагам там където е почти 100% сигурно в по-дългосрочен срок, а шментито още отначало за мен си е измама. Груйчо отдавна ви беше описал сценария по който ще се развият събитията. Споменавам компанията в поста си само като много вероятна инвестиция на тези, които недоволстват от "жълтите стотинки" дивидент тук, ако се върне дълга. Даже и не казвам нищо конкретно за нея в поста си! Самия ти си запален инвеститор там и вероятно към момента капиталовата ти печалба е впечатляваща, но сигурно си млад и не познаваш пирамидите от началото на 90-те. Но тук темата е за брефа и за него пиша!

Коментар

Никъде в поста си не говоря за ликвидационна цена! Ликвидационната цена ще се определи от цената на Синерджи, до 2029 ще бъдат продадени останалите активи и те ще са допълнително раздаден дивидент, който не е калкулиран в "сметките" ми. Останалите им активи (с двете офисни сгради) дори продадени по балансова стойност (а не се съмнявам, че ще е на по-голяма) са около 1.5 лв. допълнителен дивидент. Писах в поста си за борсова цена в края на 2026 г. при ликвидиран напълно дълг (за НЕспекулантите и институционалните инвеститори това е особенно важен момент!) към 5.5 лв. при непродадени активи дотогава! Само пенсионните фондове са готови да купят повече акции от общия портфейл на всички спекуланти тук, които искат СЕГА и НАМОМЕНТА дивидента от Бриколажа. Така че продавайте и парите влагайте в шменти капели и подобни "високодоходни" акции.
                        Стига с това "шменти капели", толкова ли неможеш да преглътнеш пропуснатите ползи?
                        Трудно ти е да напишеш пост без да споменеш шелито....що така?
                        Давай, съсредоточи се върху брефа и пиши за него.

Кои фондове искат да купят и какво ги спира? Цар пазар, бройки има стига да им стиска да дадат исканата цена.
                        Last edited by polax; 10.02.2025, 21:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от August Разгледай мнение

Оставете го този дивидент за жълти стотинки.
                          Цената се определя единствено от оценката при наличен кандидат-купувачи на имотите, след като се влезе в етап "ликвидация". Всичко друго са хипотези и чесане на езици.
                          Никъде в поста си не говоря за ликвидационна цена! Ликвидационната цена ще се определи от цената на Синерджи, до 2029 ще бъдат продадени останалите активи и те ще са допълнително раздаден дивидент, който не е калкулиран в "сметките" ми. Останалите им активи (с двете офисни сгради) дори продадени по балансова стойност (а не се съмнявам, че ще е на по-голяма) са около 1.5 лв. допълнителен дивидент. Писах в поста си за борсова цена в края на 2026 г. при ликвидиран напълно дълг (за НЕспекулантите и институционалните инвеститори това е особенно важен момент!) към 5.5 лв. при непродадени активи дотогава! Само пенсионните фондове са готови да купят повече акции от общия портфейл на всички спекуланти тук, които искат СЕГА и НАМОМЕНТА дивидента от Бриколажа. Така че продавайте и парите влагайте в шменти капели и подобни "високодоходни" акции.

Коментар

• След уебинар завършва на ол тайм хай, въпреки саботажите на яхтсмените - мисля, че това е достатъчно. Петицата е въпрос на време, а след това нагоре
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от August Разгледай мнение

Оставете го този дивидент за жълти стотинки.
                              Цената се определя единствено от оценката при наличен кандидат-купувачи на имотите, след като се влезе в етап "ликвидация". Всичко друго са хипотези и чесане на езици.
                              Ако не беше тази тъпа ликвидация 2029, отдавна щях да съм влязъл с много ;-)
                              Сама по себе си ликвидацията крие много подводни камъни (за мен е неоценим риск), който е възможно да се развие и по много благоприятен начин за спекулантите. Обаче понеже ще се осъществява на "Балканите" цялата процедура повечко ще ми "понамирисва" :-)
                              В крайна сметка очаквам доста "сълзливи" инвеститори :-))))
                              Тези със средна под 3 левчета, могат да се готвят за Малдивите :-)))))
                              Last edited by dido_yord; 10.02.2025, 18:39.

Коментар

• Мда, би трябвало да е наличен вече...

В общи линии добре се получи. По спомен:
                                1. Сделката с брико върви по план. Взели са си аванса след правния дилижанс.Очаква се да завърши до кю4 2025.
                                2. Да не се очакват големи други сделки в скоро време с останалите активи. Уж имало разговори, ама нищо конкретно засега. То и да има, не може да го изтресе на уебинар.
                                3. Очаква се нов наемател в Бизнес парк, но нищо конкретно подписано към момента.
                                4. Очаква се цените в Синерджи да достигнат премиум сегмента преди да се пусне метрото.
                                5. Тепърва ще обсъждат дали и колко да погасят предсрочно от кредита на Синерджи. Стори ми се, че са за предсрочно погасяване, но частично.
                                6. Нова сграда в техно-парка ще се строи (не от БРЕФ) за частна математическа гимназия
                                7. Потвърди ликвидацията през 2029.
                                8. Очакван нетен доход от трите активни сгради за 2025 около 10млн без такси. Слушайте записа, че тук много увъртаха кое какво било включено/изключено...

Коментар

Working...
                                X