IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Панелки срещу ЕПК. И кога се санира новото строителство

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Кв. Витоша - ако имаш предвид община Витоша, е много широко понятие...
    Разбира се, че ми харесва!
    Само не навсякъде има парно там, а аз лично го предпочитам като средство за отопление и за топла вода.

Коментар

• Въпрос към знаещите.
      Чувал съм , че има ПАНЕЛИ с добро качество на изпълнение и с лошо качество.
      Ако е така - как можем да ги различим ?
      Кое може да ни даде информация за качеството?
      И как може да се провери това?
      Очевидно с външен оглед не може.
      прекалените страх и алчност не са добри съветници

Коментар

• .

да де, това е кофти, че зависи макар че заради Южния парк пък е много приятно.
        А какво ти е мнението за кв. Витоша - там поне панелки няма

Коментар

• Боби,
          Най-разумният отговор на въпроса ти е - зависи. В София няма "еднородни" квартали така че името на квартала наистина говори много, но не всичко. В изброените от теб квартали има цели петна, които са застроени едва последните години - т.е. няма нито панелки нито живеещи цигани. Циганите живеят най-вече там където ги е заварил социализмът или където Тато навремето ги е разпределил.
          Аз от дълги години живея в южен квартал на София. Моето наблюдение е че там цигани или не живеят, или ако живеят сигурно са доста малко. Просто навремето е била явно такава политиката по настаняване... Има разбира се цигани през деня "чистят" кофите, но те са "приходящи". Не знам, поне моето наблюдение е такова.
          Със сигурност вероятността за съсед циганин е много по-висока в Обеля, Надежда, Люлин или дори Младост (аз Младост го слагам малко по-горе ).
          То не че съсед бълтарин не може да ти скъси живота... Най-добре е и ти и съседите да сте по-заможни, да не се карате за тъпи сметки и да не сте простаци. При равни други условия, при ново строителство това е по-възможно.

Коментар

• .

Експерт- Строител каз амного интерсени неща, които звучат много убедително. Та той ме навя на мисъл, която може да е интересна за всички.

Съгласен съм, че както казва той :"Панел - бавно превръщащ се в гето на социално слаби /поради ниската цена/"

Чудя се тогава дали си заслужава да се инвестира в ново строителство в квартали като Стрелбище, Иван Вазов, в които (макар и централни) преобладават панелките, т.е. може да очакваме като излизаме от новото си жилище да се сблъскаме със сюрия цигани излизащи от съседния панелен блок? Очаква ли се тези квартали да западнат в скоро време?

Коментар

• Индианец, личи си че нямаш личен опит.
              Номерът е както казах така да прецениш разположението, че срещу теб да няма свободни парцели които да те зсенчат след време. А ако има, да си по-нависоко. Да гледаш примерно Витоша фронтално... кеф!
              В интерес на истината, споделям идеята че къща е най-добре! Но (тук вече от познати, нямам личен опит) знам че е много голям гърч да контролираш строежа. За разходите да не говорим. Вероятността и тук строителите да те излъжат с нещо некачествено е голяма.
              Имайте предвид обаче че и къщата може да е на кофти място.
              Аз лично не се прехласвам и по селските къщи. Зависи. Гледайте по телевизията от наводненията в какви постройки живеят хората.
              Ново луксозно строителство, в хубав квартал, охраняема сграда или група от сгради, да вземеш отрано и да си го направиш както искаш - това е един много разумен вариант. Може би секънд-бест, но само не ми говорете за панелки!!!

Коментар

• Доста разбирам от строителство, познавам доста хора от бранша и съм сменил няколко жилища. Ще се опитам да систематизирам казани до тук и някои нови факти

-Здравина - според мен най-важния показател - живеем в земетръсна зона:
                1. ЕПК - по-голямата част са строени след голямото земетресение 1997г и са съобразени с всички противоземетръсни изисквания /противоземетръсни шайби, пясъчна възглавница и др./. Излети са монолитно с вибриран бетон по времето когато не се пестяха материали. Това за съборени стени просто не е вярно - нека някой се опита да събори носеща стена в ЕПК. Събарят се само преградни стени, които също имат положително влияние при земетресения, но този проблем съществува при всички видове строителства.
                2. Панел - по-принцип е по-здрав при земетресения АКО е нов и е изпълнен както трябва. Проблема е, че нашите панели са вече доста стари и заварките /ако ги има и са направени добре/ са корозирали.
                3. Ново строителство. Всички препоръчват да се внимава с фирмата - строител. Според мен всички фирми са почти еднакви - използват една и съща шуплеста арматура /някои доста спестяват от нея/, използват един и същ некачествен /посен/ бетон, всички работят и през зимата /гонят срокове и бърза печалба/.... Не ми се мисли какво ще стане стане с новото строителство при едно земетресение от 3-та нагоре по рихтер, след като и без земетресение плочите взеха да падат.

- Дълготрайност:
                1. ЕПК - на практика няма причина за стареене /освен технологичният живот на бетона
                2. Ново строителство - важи същото, но при условие, е качествен бетона, добре вибриран при изливане и др., което на практика не е така.
                3. Панел - бързо стареят заварките и ако не се санира /наново правене на заварки и скриване на заварките от атмосферни влияния/ животът му е доста кратък.

-Топлоизолация:
                1. Ново строителство - почти навсякъде се прави външна топлоизолация /проблема е, че се прави некачествено и след години замаската ще цъфне. Почти навсякъде се слага добреизолираща дограма, проблема е, че и тя си има ограничен живот
                2. ЕПК - на повечето блокове външните стени са двойни със стъклена вата между тях и при смяна на дограмата, ЕПК са по-добре топлоизолирани от Новото строителство.
                3. Панел - много лоша топлоизолация, нуждае се от саниране.

-Размери - често пренебрегвана, но много важна характеристика:
                1. ЕПК - просторни стаи, високи тавани с широки коридори /най-големите стаи са конструктивно възможни при ЕПК/
                2. Панел - По-малки стаи и тераси
                3. Ново строителство - ниски тавани /аз съм 178см. и ги докосвам с ръка/, стаи - като кутийки /все едно си арестант/. Има коридори по които двама по-едри човека не могат да се разминат. Квадратурата /по нотариален акт/ обикновено не съответства с реалната.

-Съседи - много важна характеристика, но в повечето случаи зависи от конкретната сграда и квартал:
                1. Ново строителство - предполага се, че новодомците са с приблизително еднакъв социален статус
                2. Панел - бавно превръщащ се в гето на социално слаби /поради ниската цена/, но все пак в един вход живеят по-малко хора от ЕПК.
                3. ЕПК огромно струпване на хора, измежду които все ще се намерят зрънца, които да "осират" пейзажа.

Моят извод е, че най-добре човек сам да си построи къща на хубаво място, но поради изчерпване на хубавите места и поради финансови съображения /само за 600 кв. м. в широкия център наскоро искаха 250 000 Е/, считаме това за невъзможно /с изключение на тези които се чувстват милионери/. Компромисния вариянт според мен е ЕПК. В подкрепа на тази теза ще дам примера с трима мои приятели - архитект, администратор в строителна фирма, брокер на недв. имущества /все хора вряли и кипяли в този бизнес/ - и тримата си купиха ЕПК /и живеят там/.

Коментар

• .

дами и господа. аз нали това казвам. местоположението е най-важно независимо какво е жилището стига да е безопасно
                  а аз наиситна искам къще да си построя, но под мой контрол. Маркет ме накара да се сетя сега, че стените на къщата на дядо ми бяха поне 90 см дебели

Коментар

• Това с гледката трае година, две максимум. След това се появява поредния строителен инвеститор и от гледката остава само кураж и тухли четворки. Това е - на такива апартаменти - СЕЛ!

Коментар

• Много глупости се изписаха от някои долу. Да препоръчваш покупка в 20-30-40 годишна соц-панелка, където мазето е наводнено, детето на съседите е наркоман, в съседния блок живеят цигани, двама от предпоследния етаж нямат пари не за саниране ами за да си платят студената вода (поради което целият блок е в дълг).... Люлин, Младост, Обеля, че и на юг има много панелки... гета!
                      Не ми разправяйте какво било в Германия. Отваряйте си очите на четири - като купувате ново поне само от вас си зависи какво ще купите. Разпитайте и т.н.
                      Най-хубавото на новото строителство е че ако се включиш достатъчно рано имаш шанс не просто да си избереш апартамент, гледка и т.н. - но да си проектираш вътре стените и всичко останало!!! Говоря от опит, успешен личен опит...
                      Желая успех на всички новодомци/инвеститори

Коментар

• Напълно съм съгласен с хората вярващи в панелките. Преди време мой приятел от строителния бизнес ми обясни, че мога да си продам панелката и срещу още пари да ми продаде ново строителство. Разгледах основно нещата и мога да твърдя - който и от нас да си купи сега панелка, тя ще го надживее колкото и дълго да живее той. А на въпроса има ли смисъл да си купувам жилище за което се твърди че ще издържи 300 години, ако за мен са само 50 например, аз отговарям - не. И то по две причини, първо начина на живот след 100 г. ще е съвсем различен и моето жилище ще е непригодно и ще го бутнат макар и зраво и второ - не смятам да съм длъжен да оставям такива имоти за наследници - те ще си решат проблема сами чрез квалификация и образование за които съм готов и плащам. Така, че според мен проблемите на панелките, са по- скоро блъф и манипулация на маркетмейкъри от този пазар. Но нали сме пазарни хора и винаги искаме да си купим нещо от недооцененото - погледнете панелките отново. Друг е въпроса за размерите на блока и жителите там е въпрос на търсене.

Коментар

• Панелките трябва да се санират, като най-важното е да се запълват фугите между панелите, защото тези заварки са ги правили някакви виетнамци, които са си нямали и представа какво е това оксижен. Незнам след 20 години какво ще направи държавата за хората живеещи в панелки. А това да ни сръвняват с Германия е смешно, защото там панелките са били държавни и са ги санирали с много желязо.... при нас това невиждам как ще стане.. те хората нямат пари да си сложат няколко см. EPS или XPS или да си сменят дограмата...

Във темата "НИ са свръхнадценени" преди около 6 месеца, някой беше дал много качествено мнение за свойствата на бетона, както и за добавките му. Смятам че ще ти е полезно да го прочетеш.

ЕПК имат много по-дълъг живот от панелките, но проблема там е, че в едно ЕПК живеят 100-200 семейства което на практика си е едно село. И голяма част от входовете на тези ЕПК се превръщат в нещо като тоалетни. А и доколкото знам много от тях са ги строили зимата като са изливали бетона затопляики цялата сграда с пара, пример за това беше бл. 13 в жк. Младост който се беше пукнал, но го санираха преди 10 години. Също е проблем и това, че някои обитатели на ЕПК решават, че е достатъчно здрав и като се нанасят разбиват 90% от вътрешните стени, за да си моделират жилището по техен вкус, което особено при ниските етажи е доста опасно например при земетресение.

За новото строителство ще спомена само земетресението в Турция и морския пясък използван за бетона от предприемачите.

Съвета ми е да си построиш къща, разбира се ако можеш да си го позволиш.

А преди няколко години бях свидетел на събарянето на къща на близо 100 години, където северната стена беше 120 см. Така че бих се чуствал доста сигурен и в 100 годишна преоразмерена къща, стига да си я подържа човек.

Коментар

• OK Bobi, lichi si, che imash interes. Dano s otogovorite si sme ti bili polezni. Pak ti kazvam,nisto lichno. Jelaj ti samo uspeh i dobri pechalbi ........ i pitaj predi da investirash njakude Losho njama, nali zatoav sem tuk, za da si pomagame

Коментар

• .

не, не искам да си хапем
                              а панелка няма да си купя просто сравнявах панел и ЕПК поради липса на други занимания

Коментар

• Jalko, kompa mi iztri edin dulug posting: S dve dumi- Bobi njama nisto sramno v tova da ne razbirash ot dadena oblast (i na momchetata se sluchva za tvoja iznenada ), zatova si tuk za da se uchish. Ako iskash da se hapesh s men, molja, no posle da ne plachish kato si kupish 1 panelka i 10 zlatni moneti i se chudish kakvo da gi pravish ) Inache njamam ABSOLJUTNI NISTO PROTIV JENITE! Tazi puk glupost kak ti hrumna???

Коментар

Working...
                                X