Ама яко ви е гепила параноята - какъвто ти се падне такъв съсед , няма да се изолираш в дън гори само защото може съседа ти да е простак.Живея от 6г. в ЕПК блок бивша собственост на строително предприятие , съответно голяма част от населяващите го са турбо прости , ама от 110 смейства все ще има 5-6 с които да си кажеш добър ден, намен лично въобще неми е важно да си пия питието с комшията и не го и правя , за приятелите /съвсем не много/ неми стига времето че за комшиите ще взема да се притеснявам - подържаш неутралитет и нямаш грижи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Панелки срещу ЕПК. И кога се санира новото строителство
Collapse
X
-
Negramoten
plm, над 10% сме, но мисълта ми е, че ако живееш в къща, то почти е сигурно, че тя ще е някъде около София , където процента е доста по-висок. Според мен е много по-важно какъв ти е съседа, ако живееш в къща отколкото в апартамент. Разбира се ако съседа в панелката ти е наркоман е доста опасно за детето ти, но си има правила, които и най-големия идиот в блока е принуден да спазва. Докато ако собственика на съседната къща те обира или ти трови кучето докато си на работа, то е доста по-неприятно.
Коментар
-
Bobi75
.
ако е на юг, да е на югоизток, че на югозапад е зле)
абе то си зависи дали човек само там е живял. хората се променят. е някои хора не
Коментар
-
Negramoten
plm прав си, че съседите са важни, но в София сме си шопи, а в последно време прииждат от северозападна българия "миролюбиви" врачани. Ако искаш добри съседи отиди някъде по на юг да живееш или добруджанско.
Коментар
-
до знаещите
Ехо- о-о , има ли знаещи тук!
Въпрос към знаещите.
Чувал съм , че има ПАНЕЛИ с добро качество на изпълнение и с лошо качество.
Ако е така - как можем да ги различим ?
Кое може да ни даде информация за качеството?
И как може да се провери това?
Очевидно с външен оглед не може.
И за да не кажете , че това са глупости дочути на някоя автобусна спирка -ето ви откъс от в. "Капитал" , бр.36 стр.39
Въпрос към Доц. д.и.н. инж. Цвети Даковски
-Има ли смисъл санирането на повечето панелни сгради?
отговор:
-Има панелни сгради, които са изпълнени много добре , не е много оправдано да се счита , че тези сграви са толкова лоши.
Преобладаващата част обаче , не са добре изпълнени още на етапа на тяхното изграждане.
Заради лошите уплътнения , съединенията между отделните елементи са корозирали.
За много от тях аз лично се съмнявам , че от икономическагледна точка има някакъв смисъл да бъдат реконстуиранипрекалените страх и алчност не са добри съветници
Коментар
-
Само ще кажа едно мнение за съседите :
Мисля, че действително те са най-важното нещо при решението какво жилище ще си купи човек. Всичко останало е поправимо, но е достатъчно да имаш един съсед идиот и става лошо.
Проблермът тук е, че съседите са много непредвидими. Първо никой не може да гарантира, че ще имаш едни и същи съседи цял живот. Всеки може да си продаде жилището. Второ социалният статус на хората се променя и то все по-динамично. Да не говорим, че и психичното им състояние е доста променливо ;-)
А и трябва сериозно да се замислим, наистина ли заможните съседи са толкова желани. Някои от новозамогналите се "бизнесмени" освен че са много арогантни (това важи и за децата им, с които вашите деца ще си играят) са и доста опасни. По някои стрелят и с гранатомети.
Коментар
-
Negramoten
Отминал или още не е дошъл... и двете са верни. Просто сега не е момента за инвестиция в апартамент.
Коментар
-
Според моята гледна точка Надя бърка като се фокусира върху моментните възможности и моментните цени. Защото само допреди 3-4 години например в София за 40К евро, на зелено но не само, можеше да се купи доста качествено ново строителство. Повече от 70 квадрата. Да си избереш и т.н. Който го е направил, е със сигурност за завиждане в сравнение с днешните купувачи, пред които възможносите са по-ограничени.
А тук май се спореше кое е по-изгодно за инвестиция. Може би просто моментът на изгодните инвестиции е отминал, но това не значи че панелките са по-добри.
Коментар
-
Bobi75
.
Ето, трябваше ни една жена, за да внесе спокоен реализъм
Коментар
-
Не е изцяло по темата, но за всеки влак си има пътници. Обичайно в такива теми се пита кое е най-доброто и всеки отговаря все едно има почти безкрайни ресурси. Учудих се като видях компетентно мнение от експерт-строител. Всеки от възможните избори на видове строителство е някакъв компромис и кой компромис е удачния е съвсем личен избор. А нещата от живота не са толкова прости. Ако сме типичен средно заможен случай и в София имаме 40 000 евро за покупка на жилище (включвам и заемите) в приличен квартал възможностите са
1. Панелен или ЕПК апартамент на 20-25 години в диапазона на 100 квадратни метра. Това си е един хубав тристаен апартамент с три добри големи стаи и прилична кухня. Обекновено има една обща баня и тоалетна и отделна тоалетна има и някои помощни помещения за багаж, перални и други такива. С още 5000 евро апартамента става бонбонче - нова дограма, изолации, нови настилки с умерен лукс, боядисване, смяна на вратите. По правило има централно парно.
2. Старо тухлено строителство (монолитно или не) в диапазона 65-80 квадрата, но типично две големи стаи прилична кухня и помощно помещение. Обикновено с централно парно. Правенето на бонбонче е към 4000 евро, възможно е и по-малко.
3. Ново строителство апартамент на (-3)-0-3 години на шпакловка и замазка в диапазона на 60-70 квадратни метра:-). Да но 70 квадрата по новите разбирания на строителите означават в най- добрия случай две кутийки-стаички средно по 15 квадрата, скромна кухничка, голям коридор и никакви помощни помещения освен баня-тоалетничката. По-често срещаното за тази квадратура е спалня от 12-15 квадрата и обща кухна-стая от 20-25 квадрата. Правенето на апартамента на бонбонче изисква пак 5000 евро защото има нови дограми и изолации, но има за отстраняване недоглеждания от строителството и то не малко. По правило няма централно парно което доста качва разходите през зимните месеци.
Вярно е, че в панели или ЕПК живее много народ и трудно се разбират, но е вярно и че нещата малко по малко се нормализират. Тези които не могат да плащат и са карали през просото и в мизерия лека полека си продават апартаментите и отиват на село с прилична сума в брой. Обикновено са доволни. Оставащите и новонастанилите се започват да си постягат жилищата. С просто око се вижда процента на изолираните жилища и тези с нови дограми. Никак не е малък и то всичко на практика е направено през последните 5-6 години.
Когато дойде края на живота на панелката това ще е някъде след края на живота на сегашен купувач. ЕПК сигурно ще го надживее с много, но как ще се живее след 40-50 години и колко ще струва пригаждане на ЕПК към тогавашния начин на живот за инвеститор сега на 30+ години сигурно не представлява голям интерес.
За мен при реално наличните ресурси вариантът панелка или ЕПК си има недостатъци но въобще не е лишен от предимства спрямо ново строителство. Ако човек има възможност да задели 200-300 000 евро тогава вече нещата са съвсем други :-)
Коментар
-
Банго, ти отчасти потвърждаваш моите писания. Отчасти.
Не съм съгласен че не можеш да предвидиш гледката си. Прочети пак какво точно написах долу.
Отваряйте си очите на четири, предвидете най-лошия вариант - всичко да се застрои. Все пак обаче не всичко може да се застрои точно пред твоите прозорци, зависи какви са сградите и/или свободните петна. Ако ги има.
И да се застрои, новото строителство за разлика от старото не прави 10-етажни жилищни блокове. Тук е заровено кучето като си избираш гледка!
Моят подход беше такъв - купих много рано, на зелено, и сред многото ми критерии беше да видя какво и как ще се застроява около мен. Е, сега вече си гледам Витоша и не виждам с какво точно моят апартамент ще се засенчи! Освен ако не бутнат 2-3 сгради ново строителство срещу мен и на тяхно място построят 11 етажен блок
Съгласен съм основно с 2 неща:
- разбитата инфраструктура е основен проблем. За това май отговорността е на общината която никаква я няма. За съжаление от разбита инфраструктура страдат и ново и старо строителство
- когато се появят децата, важно е къде има да играят, да ги разхождаш, дали има училища и градини наблизо, колко наблизо, свестни ли си... И тук само по себе си нито ново, нито старо строителство дават готовите отговори.
Сложна работа е... Пак се връщам на опцията за отделни квартали, комплекси от нови сгради, как се казваше - затворените комплекси, примерно от фамилни къщи, с инфраструктура вътре... Все още те са рядкост в София. Сещам се за едни отстрани на бул. България по пътя към Бояна. Май и на други места ги има или поне съм виждал реклами. Даже с басейни вътре, но не знам дали е вярно. Но нямам лични впечатления, не знам! Някой който е влизал вътре или живее, да каже..
Коментар
-
Офиса в който работя е в кв. Витоша до "Симеоновско шосе". Там парно не само няма, но няма и да има. Лошото е че и улици няма. Кварталът е с граници Зоопарк-Симеоновско шосе, Околовръстен път, бул. Черни връх и в цялото това пространство има 5-6 улици, по които не е останал и 10% от асфалта. Има и 5-6 улици, които никога не са имали нормално покритие. Заради кратери по платното, дори по вътрешните улици стават задръствания, а след всяко излизане трябва с пароструйка да ти се сваля калта от колата. За придвижване пеша или разходка не може да става въпрос. Транспорт/градски/ няма, освен селските рейсове от "Семинарията" за Симеоново. Районът е от най-гъсто населените с мутри, които те мачкат по улиците с джиповете и лимузините, а и често стават престрелки и взривове. А по въпроса за изгледа към Витоша, ако 1 месец отсъстваш, при завръщането си с учудване констатираш, че се е появил нов строеж точно пред прозорците ти и новата сграда до 6 месеца е с 2 етажа над твоята и гледката ти се състои от нейната мазилка. Това ти не можеш да го предвидиш, купувайки жилище в квартал, който целият подлежи на застрояване, освен ако не си на първа линия с изглед към шумотевицата на околовръстното или купуваш в последната построена в кватала сграда след 10г. Сгардите там повярвайте се строят сякаш с конструктор "Лего" - ужасно бързо и с всякакво разположение, архитектура и етажност и всеки строител доразбива улиците, омазва пейзажа и не възстановява нищо от унищоженото. Да не говорим че няма нито един магазин, градинка или сладкарница да си заведеш детето, а задръстванията в посока Семинарията-НДК отнемат 30 мин за да слезнеш до центъра.
Коментар
Коментар