IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

не е да не ми се е случвало , но не това е смисълът - даже и по десет да е сумата - ще си структурираш портфолиото така, че да имаш и ликвидност и известна диверсификация.

ще използвам този пост и да отговоря на лорда - я си помисли 25К вложени поетапно за последните 3г на БФБ.. щяха да ти купят маломерката в Бургас, че и за едно гаражче да остане без да ти се налага да теглиш потребителски даже. фармата+бфб+атерата щяха да ти докарат доходност над 50% ако беше кълвал, а за ракетите алтерко,агрия и др не ми се коментира.

та на въпроса за НИ - ако очаквате инфлация и ръст в цените на НИ то очаквайте доста по-съществен ръст на БФБ, защото ликвидността не е голяма, предлагането също и съвсем малко свеж капитал да се насочи от тухли към акции и ще има драматични възходи и суперлативи по медиите.

ще споделя с вас една стратегия, която ще развия тази година. Харесал съм си едни ниви, които са в пряко съседство с други мои ниви и собствениците им са наясно - съответно по правилото 'съседа плаща двойно' ме чакат да надувам . дал съм им свободно и си седя на ръцете, но парите за тези ниви също седят, което не е ок - та с оглед на инфлационната картинка - купувам определени дружества, които дали харесвам или не очаквам да привлекат някакъв интерес тази година и да реализират ръстове. чакам още 6м и вкарвам оферта за въпросните ниви на завишена спрямо моментата оценка на този отделен портфейл цена (е ако качи много портфейла няма да си дам всичко от печалбата ) ... и ето го отиграването на момента инфлация-ръст в НИ - ръст в акции. счупването на тренда при имотите, инфлацията не е лесна работа и нещо, което ще стане от днес за утре (без някое ято черни лебеди не става).

и да - риск за загуба има и е пропорционален на възможността за печалба...та който го е страх от мечки да не ходи в гората.

а който чака ръстове и само трака по клавиатурата пък не го отиграва .... да не се сърди на другите
    Борсовата търговия не е за всеки. А пък на сравнително слабо развити борси човек трябва да е още по-внимателен какво прави. Само за пример, след като удари световната финансова криза борсата в Ню Йорк се възстанови още през 2013 г. и надскочи най-високите си предкризисни нива. Нашата борса все още е много далеч от най-високите си предкризисни нива.
    Да не се приема като инвестиционен съвет.
    Иначе по правило капиталовият пазар е най-големият конкурент на банковото кредитиране. Би било интересно, ако един ден доживеем да видим развит капиталов пазар у нас каква ще бъде реакцията на банковия сектор.
    Last edited by Специалист по всичко; 03.01.2022, 23:32.

Коментар

мерси

отделил съм ги в отделен портфейл скромен няколко позиции за общо 40К
      ако те интересува (ЛС) ще ти препоръчам сериозни инвеститори и познавачи от форума с техния уиш лист и може да си направиш свой без да се чустваш , че някой ти пробутва нещо, както ме набеждава лампичката.

Извинявам на твърдолинейните НИ-фенове, че отклоних темата - но все пак идеята е ако за имотите искат повече да направим така, че да имаме повече и да купим това, което сме си набелязали в условията на инфлация.

Берти топлата вода е открита и е необходимо само да я ползваш

Вече много пъти сме водили спора кое е било по добре за последните 20г имоти или акции

Еми имотите бият акциите СИП500 като мачета в дирек

Сега ти искаш да пренапишеш историята, лошо няма ние ще те наблюдаваме с интерес но обяви предварително в какво си инвестирал щото както казах и в предният пост от следварителни прогнози няма нужда

Коментар

Импулса виж колко е от ИПО - да не кажеш, че не те предупредих.

При земите има динамика - факт, но 2021-ва БФБ се 'събуди' - разбирай го както искаш.
        Ааа да щастливо ушит съм в Алтерко на цена 10 пъти но ниска от текущата пазарна. 'Пробутвах' ви ги тук 2018та началото по памет, когато и жълтото ви 'пробутвах' и бях обявен за комисионер на златопродавачниците.

поздрави и успех!
        Еми обясни ни колко е от ИПО-то и ти на колко купи?

Също така сподели кои акции си купил та да не ти се налага да ги мислиш следварително лятото

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

В ретроспекция лесно се правят анализи.
          Лорда е можел да инвестира в някоя крипто валута с 1000+ процента ръст за периода или да заложи заложи на Челси за шампионската лига

Пожелавам ти успех със стратегията ти, в интерес на всички ни е БФБ да върви нагоре.
          мерси

отделил съм ги в отделен портфейл скромен няколко позиции за общо 40К
          ако те интересува (ЛС) ще ти препоръчам сериозни инвеститори и познавачи от форума с техния уиш лист и може да си направиш свой без да се чустваш , че някой ти пробутва нещо, както ме набеждава лампичката.

Извинявам на твърдолинейните НИ-фенове, че отклоних темата - но все пак идеята е ако за имотите искат повече да направим така, че да имаме повече и да купим това, което сме си набелязали в условията на инфлация.

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение

Тоест ушил си се с акции на БФБ и агитираш и други да го направят та белким ти да можеш да си извадиш парите та да купиш земите

Лятото агитираше за Импулса - До момента +5% в низходящ тренд

Тоест ако беше инвестирал в имоти щеше да имаш по добра възвръщаемост при по нисък риск

Вместо да си купиш земите дето ти трябват пак въртиш някакви безумни номера - сложил си парите в акции и си щял да купуваш лятото - Това означава че ще пропуснеш да обработваш тези земи този сезон

В други постове обясняваше как вадиш 10% от земите тогава що изпускаш една година след като е ясно че трудно ще хванеш +20% от въпросните акции да не говорим че ако инфлацията продължава лятото може да те зарадват с двойни цени на земят от исканите в момента и това че си направил 20% от акции едва ли ще те стопли
            Импулса виж колко е от ИПО - да не кажеш, че не те предупредих.

При земите има динамика - факт, но 2021-ва БФБ се 'събуди' - разбирай го както искаш.
            Ааа да щастливо ушит съм в Алтерко на цена 10 пъти но ниска от текущата пазарна. 'Пробутвах' ви ги тук 2018та началото по памет, когато и жълтото ви 'пробутвах' и бях обявен за комисионер на златопродавачниците.

поздрави и успех!

Коментар

не е да не ми се е случвало , но не това е смисълът - даже и по десет да е сумата - ще си структурираш портфолиото така, че да имаш и ликвидност и известна диверсификация.

ще използвам този пост и да отговоря на лорда - я си помисли 25К вложени поетапно за последните 3г на БФБ.. щяха да ти купят маломерката в Бургас, че и за едно гаражче да остане без да ти се налага да теглиш потребителски даже. фармата+бфб+атерата щяха да ти докарат доходност над 50% ако беше кълвал, а за ракетите алтерко,агрия и др не ми се коментира.

та на въпроса за НИ - ако очаквате инфлация и ръст в цените на НИ то очаквайте доста по-съществен ръст на БФБ, защото ликвидността не е голяма, предлагането също и съвсем малко свеж капитал да се насочи от тухли към акции и ще има драматични възходи и суперлативи по медиите.

ще споделя с вас една стратегия, която ще развия тази година. Харесал съм си едни ниви, които са в пряко съседство с други мои ниви и собствениците им са наясно - съответно по правилото 'съседа плаща двойно' ме чакат да надувам . дал съм им свободно и си седя на ръцете, но парите за тези ниви също седят, което не е ок - та с оглед на инфлационната картинка - купувам определени дружества, които дали харесвам или не очаквам да привлекат някакъв интерес тази година и да реализират ръстове. чакам още 6м и вкарвам оферта за въпросните ниви на завишена спрямо моментата оценка на този отделен портфейл цена (е ако качи много портфейла няма да си дам всичко от печалбата ) ... и ето го отиграването на момента инфлация-ръст в НИ - ръст в акции. счупването на тренда при имотите, инфлацията не е лесна работа и нещо, което ще стане от днес за утре (без някое ято черни лебеди не става).

и да - риск за загуба има и е пропорционален на възможността за печалба...та който го е страх от мечки да не ходи в гората.

а който чака ръстове и само трака по клавиатурата пък не го отиграва .... да не се сърди на другите
              В ретроспекция лесно се правят анализи.
              Лорда е можел да инвестира в някоя крипто валута с 1000+ процента ръст за периода или да заложи на Челси за шампионската лига

Пожелавам ти успех със стратегията, в интерес на всички ни е БФБ да върви нагоре.
              Last edited by yalokin; 04.01.2022, 09:01.

Коментар

ще използвам този пост и да отговоря на лорда - я си помисли 25К вложени поетапно за последните 3г на БФБ.. щяха да ти купят маломерката в Бургас, че и за едно гаражче да остане без да ти се налага да теглиш потребителски даже.

Тоест ушил си се с акции на БФБ и агитираш и други да го направят та белким ти да можеш да си извадиш парите та да купиш земите

Лятото агитираше за Импулса - До момента +5% в низходящ тренд

Тоест ако беше инвестирал в имоти щеше да имаш по добра възвръщаемост при по нисък риск

Вместо да си купиш земите дето ти трябват пак въртиш някакви безумни номера - сложил си парите в акции и си щял да купуваш лятото - Това означава че ще пропуснеш да обработваш тези земи този сезон

В други постове обясняваше как вадиш 10% от земите тогава що изпускаш една година след като е ясно че трудно ще хванеш +20% от въпросните акции да не говорим че ако инфлацията продължава лятото може да те зарадват с двойни цени на земят от исканите в момента и това че си направил 20% от акции едва ли ще те стопли

Коментар

Ти имал ли си акции за 200 000 евро на БФБ, че да видиш колко са ликвидни?
                  Пак казвам, за дребни суми става иначе не.

Това е мое мнение, не го налагам.
                  Имам пари в акции, но не на БФБ.

Last edited by bertram; 03.01.2022, 22:39.

Коментар

• Мораториумът върху кредитите трябва да е изтекъл на 31-ви Декември и не видях новини че го удължават

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Аз като влязох в казармата ако знаеш колко народ се репчеше че не ядял това или онова.След десет дена бяха прояли всичко.
                      Аз, като влязох в казармата, ме учуди един овчар. Всички се оплаквахме, че гладуваме, а той ми вика: " Тук преяждам брат" Аз ????. Той ми вика: " Излизам сутрин с овцете с комат хляб и парченце сирене, а тук ни хранят по три пъти на ден. Потресох се като столичанин!@

Коментар

Прекрасно мнение, и аз съм така...акции на Софарма, Атера, бфб и монат. Получавам дребни дивиденти, но не разчитам много...както съм посочил вече, приключвам с имотите до пенсия, само на глобъл маркет ще се включа, но с конкретни акции, не като овцете с етеефи или други ташаци, които са заместници на депозитите

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Знам, бай Пеше. И че са скъпнали виждам и псуем че си не хванах влака когато трябваше. На 200 м от пл. Македония сега строи един мой познат, продава на акт 16 само, но то на улицата бре, на тротоара, къде ще влизаш, къде ще паркираш...имам некви подземни паркоместа?! ...между двете малки кръгови баш - това на Н. Рилски и другото отдолу.
                          Абе и в Плевен започна Софийската простотия..След Технопрогрес на Сторгозия има две големи дупки и край на полянките.

Коментар

дребни дребни, колко дребни ?
                            парите за една едно-дву-три-стайка примерно не са нещо, което ще обърка нещата на БФБ, но може да купи 2 апарта след някоя и друга година ... при правилен подход и структуриране на портфолиото.

ако инфлацията не се успокои - БФБ ще бие НИ като доходност в съотношение поне 2 към 1 (песимистично иначе 3-4 към 1) съотвено на 10% ръст на НИ ще има 20-30-40% ръст на БФБ пакет...да не говорим,че може и повече

ако инфлацията крашне и влезем в рецесия+дефлация НИ съответно ще падат 3-4 пъти по бавно от акциите - тогава депозита е цар , НИ след това и акциите са най-губещи.

+ на акциите е ликвидността и възможността да се продава/купува на относително малки спрямо размера на порфолиото суми.

един апарт за 200К евро се продава - бавно и със сътответните разходи + данък при определени обстоятелства.
                            пакет от акции на БФБ може да се продава на части със несравнимо по-малък разход за комисион + 0(НУЛА)% данък на печалбата.

та ако очаквате инерционното поскъпване да продължи ... ами правете си сметката правилно.

поздрави и успех.

Коментар

това с деурбанизацията е малко неясен процес и много са факторите, които са против него.
                              против :
                              - липса на образование за децата на относително млади семейства
                              - липса на добра инфраструктура
                              - липса на каквато и да е 'културна' инфраструктура (даже чалгаджийницте изпофалираха)
                              - липса на работа за хора, които не могат да работят онлайн
                              - липса на ... 10 още съществени неща

за (фактори които се появиха покрай ковида) :
                              - формира една група хора работещи главно хоум офис
                              - прокара се сериозна партина за онлайн образование основно,средно, а висшето вече е готово за неприсъствено за едно 85% от специалностите.
                              - истерията за 'инвестиране' в тухли особено в малки градски тухли толкова наду цените им спрямо икономическата реалност в България, че плавно и естетвено измести фокуса на хората към периферията на областните градове.

За 2021-ва две приятелски семейства (с малки деца - ученици осново и средно) се насочиха към 'широката' периферия на София (20+км от околовръстното).
                              Едните купиха парцел и започнаха строеж, а другите купиха къща за ремонт. И двете семейства имат собствени жилща в София поне по едно, но на тези цени рационален човек няма да скочи в двусайтка в гоцето на цената на 140кв къща с 800-1000 кв двор в хубава зона, но с компромис 30 мин каране след карулката. Едно лятно гости при такива хора (едните са ит, другите са икономисти) може да си сигурен, че ще светне 'лампата' на много други техни приятелски семейства, че има живот и извън гоцето,красно,докторската, лозенец, бояна и тн скъпи локации.

Как ще се развият тези процеси не мога още да си представя, но със сигурност деурбанизацията ще бъде по-скоро 'разливане' на големите градове в зони 30-50км от центровете им. София, Пловдив, Варна, Бургас,Стара Загора, Търново, Плевен,Русе за мен са основни точки около, които би се случило такова разливане на образовани хора (или по-скоро добре платени професионалисти), които могат да работят и онлайн и присъствено и имат добри доходи и не на последно място не ги мързи и ценят това да си на простор и зелено. Такива хора могат да 'скъсат синджира' на живота в престижен квартал в двустайката и комфорта на метро/рейс до работа. В повечето случай таргет групата ще съчетава градския с извънградския начин на живот, защото тази група хора в голямата си част имат по едно жилище в големите областни градове.
                              Да, така е, Берти. Подкрепям тезата ти.
                              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Левчо Къртожабене е по добър избор.Тученица Къшин Ясен Победа също.Вилните зони на Плевен се напълниха с хора строи се ударно.И на Табаковия язовир и в Мъртвата долина и Булин дол а над Авис Медика в Кайлъка са изникнали цели палати
                                Знам, бай Пеше. И че са скъпнали виждам и псуем че си не хванах влака когато трябваше. На 200 м от пл. Македония сега строи един мой познат, продава на акт 16 само, но то на улицата бре, на тротоара, къде ще влизаш, къде ще паркираш...имам некви подземни паркоместа?! ...между двете малки кръгови баш - това на Н. Рилски и другото отдолу.
                                Last edited by bulgarian lev; 03.01.2022, 19:54.
                                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Working...
                                X