IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://www.dnes.bg/business/2021/10...borsata.506628

    Токът поскъпна рекордно на борсата
    Бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест

    Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник - 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа - 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише "Труд".

    В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).


    Коментар


    • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

      Да , съгласен съм с теб, че е така.
      А описаната ситуация не я давам като прогноза че ще се случи, а че е възможно особено ако някой строеж изгърми поради надпредвидени разходи. Тогава другите ще се застраховат с високи искани и идва въпроса дали пазара ще ги приеме /не знам защото вече ръстовете са над логичното спрямо икономика и доходи т.е. вече сме в началото на балона /
      То и аз началото на лятото се отказах от един проект точно щото вдигнаха с 200 евро цената , но месец по-късно го бяха продали....
      И за мен е интересно какво ще се случи. Нямам сигурни очаквания освен че от настоящите нива спад мерен в пари над 10% едва ли би могла да има....
      Август месец строителите имаха някаква браншова сбирка във връзка с цените на материалите и се наговаряха да замразят продажбите до ноември. Тия бомбастични материали приличат повече на маркетинг кампания, околкото на журналистически интерес.
      Last edited by xshell; 12.10.2021, 09:56.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

        Песи ма то така беше и след 1980г.Народа крадне яде пие сбирки сватби новобрански балове.Апартаменти коли вили....Партията теглеше кредити....После видяхме какво се случи...Няма причина и сега да не е така....Никой не е над Природата....То ако ставаше с печатарки ние отдавна да сме построили комунизма.Ще си послужа с думите на класика ЕС се оказа едно недоносче....Ние все търсим лесното и удобното търсим някой друг да взима решенията вместо нас и после друг да е виновен...Мен лично ме учудва тая сляпа вяра в Брюксел...Времето в което кръчмаря ще ни връчи сметката дойде...Казвал съм много пъти че Запада е пътник и ще се сгромоляса.Това ще го видим през 2022.Никой не може да се разпростира над възможностите си.....Щото после следва челен удар със Земята..Догодина ще има много рев и сополи.Всъщност нещата ще започнат още тази есен към началото на декември.Аз отдавна разбрах че иде енергиен колапс с тия идиоти в Брюксел и съм се подготвил доколкото може да го твърдя.Нямам кредити кеша не е голям.Позапасил съм се с торове храна дърва....Но това е само глътка въздух напролет всичко ще е свършило...Иде енергиен колапс ако идиотите в Брюксел не получат лопата в главата..Идат високи сметки за парно и ток които ще е невъзможно да бъдат платени.Ще има много фалити от там безработни и гладни....Над Европа се спусна мрак...Ще се научат да живеят много по скромно.
        Добро утро,

        аз гледах графика на минималната работна заплата през последните 50 г. От 1964-1965 започва от 50-60 лв на месец и през 1988 -1989 стига 120-140 лв. В края ана социализма хората са имали пари, но не е имало какво да купиш. Това го помня, дори за килими, чаши и пердета имаше опашки.

        А днес със заплата 2000-3000 лв може да се живее много по-добре от тогава.

        Коментар


        • https://www.dnes.bg/business/2021/10...-zaguba.506627

          Строителните материали двойно по-скъпи, продават жилища на загуба
          Някои спират работа и плащат неустойки

          Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2021/10...-zaguba.506627

          От няколко месеца строителните предприемачи са в тих ужас от това, което става със строителните материали. За последните 5-6 месеца цените на повечето са се удвоили, пише „24 часа“.

          Бетонът, циментът и тухлите са с около 30% по-скъпи, отколкото бяха в началото на 2021 г., с около 20% са поскъпнали изолациите и тръбите. Битумът е поскъпнал с 15% само през това лято. А стоманата и дървеният материал, без които не може да се строи каквото и да било, са ударили таван – те са поскъпнали с минимум 100%, като някои видове армировъчна стомана дори със 150%.

          Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2021/10...-zaguba.506627

          Става дума за предприемачи, които строят жилищни сгради и дори са продали или поне са получили капаро за част от апартаментите, чиито цени са фиксирали. Но за да им излезе сметката, трябва да увеличат цените на останалите жилища с по 50%, а дори в сегашната ситуация на голямо търсене това им се струва прекалено рисковано. От друга страна, сегашният скок на цените до година и няколко месеца ще оскъпи като цяло новото жилищно строителство до степен то да стане непродаваемо. Дори завършващите се сега жилищни сгради са непосилни като цени.

          Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2021/10...-zaguba.506627

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
            Тъй кат' стане... ама тя обикновено ножицата се затваря от двете страни!

            Строителните предприемачи в тих ужас - материалите двойно по-скъпи, продават жилища на загуба

            Парите на емигрантите се сринаха 7-кратно от началото на пандемията

            (за първите 7 месеца на годината българите в чужбина са изпратили 98 млн. евро - колкото месечен трансфер през 2019 г.)
            Айде айде - в ебанско как строят и продават на 200€ сал в София на 1200 и са на "загуба"
            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

              Сори, ама не съм съгласен с теб. Сега няма нищо общо с 2007-8. Има печатарка, има заетост, доходите са по 3, лихвите са делено на 10. Имотите са пъти по-достъпни от тогава....
              В даден момент ще се насити търсенето особено с обемите нови разрешителни, но има възможност още да речем 2 години да се надува.
              А като намалее или направо изчезне търсенето знаеш пак добре, че всички строежи се замразяват.....и ще има няколко години безветрие....Всъщност в зависимост от лихвената политика безветрието може да е и десетилетие, но това са непазарни/политически решения, които ние няма как да уцелим....
              С тази печатарка не може повече. Няма ли някой най-накрая да напише какво е това прословуто печатане?

              Правителството емитира дълг IOU, който централната банка купува посредством търговски банки. В крайна сметка централната банка има дългът по баланса си, а търговските банки имат резерви по техния баланс т.е. пари НЕ се създават. Пари ще се създадат, когато търговските банки отпуснат кредит - така се създават голямата част от парите. Само че велоситито е на рекордно ниски стойности, парите не се въртят и кредитната активност не е такава, каквото я искат централните банки.

              Сериозно ли някой тук си мисли, че централната банка има някаква власт над икономиката? Сериозно ли си мислите, че тя ви спаси от това КОВИД-19 да не предизвика криза с магнитуд на Голямата Депресия? Ако централните банки наистина са ни спасили от бедствието на века и това до няма сериозни последици за икономиката, то може спокойно да предположим, че няма какво да им се опре вече? Или както преди стотина години Фишър от Йеъл е казал "Изглежда сме достигнали до постоянно високо ниво на просперитет". Или още "не очаквам повече икономически кризи в живота ни".

              Ами успех с тези надежди!

              Моите две точки още през Март-Април 2020, когато светът свършваше, и тук дори повишителите бяха отчаяни, да не се прибързва. В темата за златото пък Майк някой си пишеш как до няколко месеца ще видим 3000 долара при златото и това е неизбежно, та тогава трябваше да влизам и в ролята на мечка там..

              Та да..като цяло съветът ми към тези тук, които наистина искат да имат представа за посоката на пазара /а не да проповядват мантри/ е да използват масовите настроения тук като контра-индикатор. В тази игра нямаш особен шанс да бъдеш успешен освен да бъдеш наопаки на масата /иска се и повече, но без това е трудно/.

              Успех!
              Last edited by exxs; 12.10.2021, 10:40.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение


                Малко пръснати разсъждения, така че избирам трите основни момента според мен и давам своето мнение.

                По първото: ти колко точно 100-годишни периода можеш да изследваш детайлно при имотите? Защото аз си мисля, че е само един - миналия век, в който като цяло действително НИ са сред най-добре представящия се клас активи. Информацията за 19-ти век е много по-оскъдна, но от това, което аз съм чел, отношението към сектора е било съвсем, съвсем различно. И също някак си решаваш, че актив Злато може да размазва НИ за период десетилетие /2001-2010/, 2 десетилетия /1960-1980 и 1920-1940/, но когато стане въпрос за период от 100 години е тотално невъзможно, защото последния век, върху който имаш наблюдения не се е случило? Логиката липсва.

                Да, у нас преди 2000г. очевидно имотите са леш и започва новият цикъл тогава. Правим въпросните 650% за 8 години и започваме корекцията от 2009 до 2014/?/. Ако 2013-2014 сме видели дъното и край на корекцията, този импулс трябва да ни отведе до поне 2600-2800 долара преди следващия спад. Проблемът е обаче, че този ръст просто не мога да го видя като импулс, даже да ми се иска. Много по-пригодно му е да е В-вълна, която просто коригира началния спад, въвличайки маса хора в пазара, подлъгвайки ги, че пазарът "едва сега загрява". А след В-вълната, следва С-вълна, която често изглежда като истински Армагедон. Обикновено е толкова рязка и плашеща, че не ми се мисли какво ще е събитието, което ще я отключи. Говорим за събитие, което може да доведе до цената до 650-700 долара в рамките на година-две. Разбира се може да отнеме и много повече, но обикновено С-вълните са бързи и резки. Да дори и при НИ.

                Ако под "картинка" имаш предвид графика, просто не осъзнаваш силата на информацията, която съдържа една графика. А с това "целене" е отношението ти към инвестирането сякаш става ясно. Всъщност, инвестирането е трудно всякак, независимо от методологията. Ако беше лесно, нямаше огромния процент купили НИ миналото десетилетие да е през 2007-2008 периода - на цени, на които след това им бяха нужни 10 години да бъдат достигнати отново.
                сега ми се иска, кондорчо да седне и да разработи неговата тълкувателна прогноза за имоти и цветни метали и да ги съпостави
                препоръка е

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                  Заради тия печатарки Китайците обърнаха рязко курса защото не се създава добавена стойност .Ще остават фалитите да изчистят икономиката .Фалитите са като пожара за горите .След него природата се възстановява и се дава място на нов живот .
                  колкото повече се остави един длъжник да дълбае дъното и да трупа дълг толкова по-болезнен е фалитът му.
                  глобално това се случва в момента - печати се, лъже се, а накрая ще има Мяу.
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                    НИ не е задължително да са в тежест по време на криза, но ако човек е набухал всичко в имоти, че и от лакомия е поел допълнителен риск с кредити, за да ужължи лоста с който да повдигне света... тогава играта загрубява. Когато тълпата полудее става именно така - Нане теглил ипотека и взел 2019-та на зелено, а сега се хвали с 30% горница 'безрискова' и Вуте скача в 2 ипотеки, че 2023-та да е с едни 'безрискови' 100К евра напред ... дойде ли криза, безработица, немотия точно този тип хазартни играчи страдат и техните имоти са в риск. В България нямаме култура да диверсифицираме и оценяваме рисковете - кълвем на гол бастун
                    Мнозинството, видно и от тук , кълве и на много по лоши неща от гол бастун . По примера ти , Вуте ще се озъби в безисходица следващите няколко години, а Нане ще иде на нулата и ще счупи калкулатора на телефона. Лошото е че ще е горд притежател на нещо , което ,нито вода му носи , ни хляб. А няма да може да се отърве от него. Всъщност,ще може , на 30% загуба от покупката му на зелено. И това , във инфлационен кеш.
                    И Нане и Вуте пишат у форума.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                      Когато става въпрос за имоти е добре винаги да се гледат как стоят спрямо инфлацията. Всъщност който и да е актив е добре да се види къде е спрямо инфлацията. В този случай златото е МНОГО лошо представящ се такъв на фона на акциите и имотите в последните 100-150 години. Ще има кратки прозорци в които е добре човек да го има / може би дори сега е такъв момент, но не е сигурно/. Сумарно обаче имотите са несравнимо по-добре от златото погледнато в 100-годишни периоди. Т.е. има голям риск да не уцелиш прозореца. С имота също може да не се уцели прозореца както са няколко години в Япония или у нас, но риска е по-малък
                      А имотите за 90% от дребните инвеститори у нас и по света не са средство за печалба , а за запазване на стойност. Така че има значение САМО инфлацията. Печалба от имоти правят строителите, имотните фондове и други подобни.... ние не.... Дори и да има някаква в даден период, / да речем че имам 100% за последните 5 години при по-ниска инфлация/ тя ще се размие в десетилетията щото както в Турция си видял ще има години на по-лошо представяне от инфлацията.... И е точно така - когато има двуцифрена инфлация , имотите изостават с 1-3 години. Видно е в Турция и още купища примери по света - едно и също е навсякъде. Като гледаш тази графика е видно че имотите са напред спрямо инфлацията дори в такъв куц момент, но те едва ли са напред спрямо реалната инфлация....
                      Относно Япония там е много дълго за писане и ако ти е интересно потърси в нета има много описания какво и как се е случвало по време на надуването на балона и пукането му.... Няма нищо случайно.
                      У нас гледаш какво е станало след 2000 година, а пропускаш няколкото години преди това, които са КЛЮЧА за случилото се след 2000 година и оправданието, а за случващото се сега оправданието са 2009-13 ....

                      На твоят добър и прероден приятел Бацето му бях писал преди многократно, че имотите по картинка трудно се целят. Сега го пиша и на теб същото, защото макар и тази година ръста да е над нормалното в зависимост от държавната политика може да има още 20 години такъв ръст мерен във Фиатни пари....:-) и ще бъде равен на реалната инфлация.

                      Малко пръснати разсъждения, така че избирам трите основни момента според мен и давам своето мнение.

                      По първото: ти колко точно 100-годишни периода можеш да изследваш детайлно при имотите? Защото аз си мисля, че е само един - миналия век, в който като цяло действително НИ са сред най-добре представящия се клас активи. Информацията за 19-ти век е много по-оскъдна, но от това, което аз съм чел, отношението към сектора е било съвсем, съвсем различно. И също някак си решаваш, че актив Злато може да размазва НИ за период десетилетие /2001-2010/, 2 десетилетия /1960-1980 и 1920-1940/, но когато стане въпрос за период от 100 години е тотално невъзможно, защото последния век, върху който имаш наблюдения не се е случило? Логиката липсва.

                      Да, у нас преди 2000г. очевидно имотите са леш и започва новият цикъл тогава. Правим въпросните 650% за 8 години и започваме корекцията от 2009 до 2014/?/. Ако 2013-2014 сме видели дъното и край на корекцията, този импулс трябва да ни отведе до поне 2600-2800 долара преди следващия спад. Проблемът е обаче, че този ръст просто не мога да го видя като импулс, даже да ми се иска. Много по-пригодно му е да е В-вълна, която просто коригира началния спад, въвличайки маса хора в пазара, подлъгвайки ги, че пазарът "едва сега загрява". А след В-вълната, следва С-вълна, която често изглежда като истински Армагедон. Обикновено е толкова рязка и плашеща, че не ми се мисли какво ще е събитието, което ще я отключи. Говорим за събитие, което може да доведе до цената до 650-700 долара в рамките на година-две. Разбира се може да отнеме и много повече, но обикновено С-вълните са бързи и резки. Да дори и при НИ.

                      Ако под "картинка" имаш предвид графика, просто не осъзнаваш силата на информацията, която съдържа една графика. А с това "целене" е отношението ти към инвестирането сякаш става ясно. Всъщност, инвестирането е трудно всякак, независимо от методологията. Ако беше лесно, нямаше огромния процент купили НИ миналото десетилетие да е през 2007-2008 периода - на цени, на които след това им бяха нужни 10 години да бъдат достигнати отново.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                        Песи ма то така беше и след 1980г.Народа крадне яде пие сбирки сватби новобрански балове.Апартаменти коли вили....Партията теглеше кредити....После видяхме какво се случи...Няма причина и сега да не е така....Никой не е над Природата....То ако ставаше с печатарки ние отдавна да сме построили комунизма.Ще си послужа с думите на класика ЕС се оказа едно недоносче....Ние все търсим лесното и удобното търсим някой друг да взима решенията вместо нас и после друг да е виновен...Мен лично ме учудва тая сляпа вяра в Брюксел...Времето в което кръчмаря ще ни връчи сметката дойде...Казвал съм много пъти че Запада е пътник и ще се сгромоляса.Това ще го видим през 2022.Никой не може да се разпростира над възможностите си.....Щото после следва челен удар със Земята..Догодина ще има много рев и сополи.Всъщност нещата ще започнат още тази есен към началото на декември.Аз отдавна разбрах че иде енергиен колапс с тия идиоти в Брюксел и съм се подготвил доколкото може да го твърдя.Нямам кредити кеша не е голям.Позапасил съм се с торове храна дърва....Но това е само глътка въздух напролет всичко ще е свършило...Иде енергиен колапс ако идиотите в Брюксел не получат лопата в главата..Идат високи сметки за парно и ток които ще е невъзможно да бъдат платени.Ще има много фалити от там безработни и гладни....Над Европа се спусна мрак...Ще се научат да живеят много по скромно.
                        Заради тия печатарки Китайците обърнаха рязко курса защото не се създава добавена стойност .Ще остават фалитите да изчистят икономиката .Фалитите са като пожара за горите .След него природата се възстановява и се дава място на нов живот .

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                          Накавръче оправиха ли пътя между Рударци и Кладница че имам ходене по тия места
                          На 15 Октомври трябва да го открият ,всичко е готово вече ,слагат маркировка и разни довършителни работи,некои тарикати и сега минават от там понеже няма полицаи ,готов е

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
                            Сега няма нищо общо с 2007-8...


                            Ако е нужен превод на картинката по-долу - казвайте!


                            Коментар


                            • НИ не е задължително да са в тежест по време на криза, но ако човек е набухал всичко в имоти, че и от лакомия е поел допълнителен риск с кредити, за да ужължи лоста с който да повдигне света... тогава играта загрубява. Когато тълпата полудее става именно така - Нане теглил ипотека и взел 2019-та на зелено, а сега се хвали с 30% горница 'безрискова' и Вуте скача в 2 ипотеки, че 2023-та да е с едни 'безрискови' 100К евра напред ... дойде ли криза, безработица, немотия точно този тип хазартни играчи страдат и техните имоти са в риск. В България нямаме култура да диверсифицираме и оценяваме рисковете - кълвем на гол бастун
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                                Добре заварил,държим фронта....ще те водя по натам в една кръчма в Рударци,а и какъв хляб вадят от старата фурна до нея такъв от соца не си ял.
                                Накавръче оправиха ли пътя между Рударци и Кладница че имам ходене по тия места

                                Коментар

                                Working...
                                X