Първоначално изпратено от troika
Разгледай мнение

Може да я пускащ през различни сайтове , на различна цена , просто сорса ше е различен. Графика, е история на естимейтите правени седмично за конкретната къша базирано на предишни продаби на лъшата и реалните продажби на други къши в района. Вижда се, че има периоди на по-стръмни спадове и качвания и това е предизвикано от реални продажби , които са били по-високи или по-ниски от очакванията. Данните съдържат история на продажбите за къщата, дори кога е излизала на пазара и после свяляна без да се е стигнало до продажба, кога е рентвана, какви са резултатите на училищата в ерията, какви са годишните такси и на каква данъчна оценка са платени у т.н. Има естествено и секция очаквани месечни разходи та да няма изненади , защото човек като тегли кредит си прави сметка за цената , но забравя , че след това има и други разходи. Кредита на тази ще е $7.3к месечно , но реалните резходи са с 1 до 2к отгоре заради такси , подръжка и т.н.

Месечните плащания за тази същата къща преди няколко месеца щяха да са $6874 при лихва 2.75%. т.е. т.е. 2к нагоре за 2.6% нарастване в лихвите. Естествено тия 2к са отказали доста от потенциалните купувачи и сега цената ше се сваля докато се намери човек , който да може да си позволи месечните резходи. Както се вижда обаче цената се сваля с по 150к и се търси продажба а не по 2-3к, и да се търси да се излъже някой.
Със случая с депозитите не съм запознат. При нас няма такава практика да плащаш депозит. Ако строиш на собствена земя си плащаш в движение , но контрактора по всяко време работи с твои пари. Тук обаче няма свободна земя и новите строежи основно са от контрактори , които купуват къша за да построят апартаменти, работят със собствени пари и продават като е готово. Не мисля , че сделки "на зелено" въобше са разрешени. Нарастването на лихвите обаче се отразява в рамките на седмици както се вижда от историята на цената по-горе и пазара се променя много бързо. Това е характерно за всичко тук. При предната криза, буквално седмица слкед като данните показаха рецесия затвориха 10-20% от магазините в моловете и след 3-4 месеца половината магазини бяха аут. По същото време бях в София и в магазините по Витошка не влизаше никой , но всички си работеха , плащаха се заплати, наеми, застраховки без да имат оборот. Та имам чувството , че в България бизнеса е малко като бавноразвиващ се. Колко месеца им трябват да разберат , че са на загуба ? Или може би ако затвориш магазина, после трудно ше намериш подобен и стоят на загуба да си запазят мястото, нямам идея , но същия патерн е и с недвижимите имоти. Цените се ъпдейтват бавно но за сметка на това загубите са жестоки. При кризата 2008 цените тук паднаха с 20% само за 10-на седмици, задържаха се на това ниво около година и постепенно почнаха да растат. Към 2014 бяха обратно на нивата от 2008. В България вмвсто седмици отне една година да започнат да реагират с някакви мизерни корекции на цените, но след това се сринаха с 50% и после отне 14 години да се върнат до нивата от 2008. Е това не мога да го разбера. колко пъти трябва да се настъпи една и съща мотика за да се научат хората, че дали имаш жилище, магазин или бизнес произвеждащ прах за пране , при промяна на пазара трябва да се реагира веднага а не да се заравя главата в пясъка и да се надяват, че някой ше се погрижи и някакси ще се размине. Сега не знам какво ше се случи заради инфлацията , но и тук има инфлация и цените са надолу и то при този висок стандарт а при беднотията в България, нямам идея как се надяват да се размине без падане на цени и катаклизми.
Мисля , че тук има начин да съдиш брокера ако претърпиш загуби. Брокерите взимат 6% от цената и са заинтересовани да пушват цените нагоре. Ако обаче си пуснеш имота на прекалено висока цена и пропуснеш продажба заради брокера а после цените се сринат , мисля , че брокера носи отговорност. Тук обаче се започва с подписване на договор с брокера още от самото начало и всичко е документирано. В България търсих брокер преди няколко месеца и дори от агенциите казаха , че няма нужда от договор, което те прдставиха като улеснение а на мен ми изглежда като измама , защото без договор те не носят отговорност. Като гледам едни и същи имоти пуснати от различни агенции , вероятно и при продавачите е така. Ако верно не носят отговорност , то тогава няма нишо изненадвашо в обяеи за 1600 евро за м2 в Люлин ( а вчера имаше една и за 2600 на м2). Какво му дреме на брокерчето , че имота няма да се продаде ? Ако обаче се намери някой по-ненормален и от негго и се продаде , той ще вземе няоколко хилки отгоре. Допускам , че много от брокерите имат друг основен бизнес защото като гледам каква е аматьорщина досега трябваше да са измрели от глад. За да се нормализира пазара в България трябва да се регулира бизнеса, да има лицензи за брокери, задължителни застраховки за малпрактис и да носят отговорност. Иначе те ще практикуват в свободното си време, ше се издържат от други доходи и ще си бутат цените нагоре , после ще се скатаят за няколко годинки като има "корекции" на пазара а продавачите и купувачите ше духат супата.
Коментар