If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
БВП на човек от населението на Португалия е 25 хиляди долара при 12500 долара за България. Точно два пъти повече. Така че колкото и да сме ефективни в управлението трудно ще ги задминем. Има си обективни фактори за това,не само лошо управление-демографски срив, тежко наследство от комунизма, а и от османската власт,на Балканският полуостров сме и граничим с държави като Македония, Сърбия, Турция,висок процент цигани, които стават само за ниско квалифициран труд, ако изобщо работят.
Миро БВП далеч не е най добрият показател
Ето например в Португалия цената на елекричеството е над 40ст в БГ е над 20ст - Това вдига показаталя БВП в часта за електрото двойно
Собствениците на имоти в Португалия около 76% спрямо 85% в БГ - 10% от хората и най вече в активна възраст плащат наеми, ето ти още БВП
Зимата в София не се диша. Вероятно там пък лятото не се диша и тн и тн
Не твърдя че в София се живее по добре, ако там беше прекрасно цените на имотите щяха да са поне двойни от тези в БГ
Както казва песимиста за всяка цена си има причина
Имаше валута в портфейла, която буквално се срина до 0. Усети се, че може апокалипсиса там да се разрази като чума и сред останалите стабилни криптовалути. Обърна, каквото е останало, иначе гонеше 6-те нули като таргет, който за жалост така и не достигна.
Сметнете нетната (има калкулатори) и добавете сивата икономика в България (която е едно 20% по-висока).
Аха, сигурно в Португалия няма сектори в сивата икономика? Това как ще го отчетем при тях? Освен това сивата икономика у нас не е навсякъде за да смятаме така.
Ти ходил ли си в Лисабон? Защото аз съм и не е нищо особено.
Коментара ти за броя на мургавите жители ме навежда на мисълта, че не си посещавал много европейски столици, така че спора е излишен.
В сравнение със Сф е в космоса.
Иначе ,няма значение дали си ходил някъде,за да може да коментираш.Има Ютуб,гледаш и пешеходни и с кола обиколки,който искаш квартал и научаваш за града даже много повече от теб,уж ходил там и обиколил 5-6 улици
Как си го представяш това, което е по-нелепо и от идването на червените кхмери на власт, за да дадат на всекиго възможност да си засади домати? Пазарът и сега е толкоз крив от тоталната намеса на държавата в него като икономическа концепция - говоря за Европа, че остава само и кварталният да идва и да ми прибира касовата бележка от "Фантастико".
Това си е съвсем нормална практика в последните години в УК. Така наречените купувачи на първо жилище до определена сума не плащат гербов налог което обикновено им спестява над 10к паунда и отделно ползват префернциални програми при които могат да купят само с 5% начална вноска
Не е това. Просто се увличаме да даваме примери колко е зле в България като се фокусираме на най-лошото и го сравняваме с най-доброто в избраната държава.
Така и за мургавите в южните страни - какво очакваме да видим в държави с колонии в други континенти. А не гледаме Факултета или Христо Ботев и Левски, нали?
И за да не оставя погрешно впечатление - да, права сте, че климатът им е откачен и честно казано нездравословен, имотите на първа линия на този курортен град нямат общо с тези по-навътре. И да вероятно не са на милионери португалци. Иначе неповторима гледка, макар зимата при бурно море ще палят свещ да не ги отнесе океана с брега... И португалците са айляци на минимум доходи, общо взето ако не бяхме толкова неефективни в управлението досега да ги бяхме задминали.
БВП на човек от населението на Португалия е 25 хиляди долара при 12500 долара за България. Точно два пъти повече. Така че колкото и да сме ефективни в управлението трудно ще ги задминем. Има си обективни фактори за това,не само лошо управление-демографски срив, тежко наследство от комунизма, а и от османската власт,на Балканският полуостров сме и граничим с държави като Македония, Сърбия, Турция,висок процент цигани, които стават само за ниско квалифициран труд, ако изобщо работят.
А знаете ли колко от тези имоти са въобще собственост на португалци?
Всеки има право на мнение. Не сте съгласен с моето - не го четете.
Не е това. Просто се увличаме да даваме примери колко е зле в България като се фокусираме на най-лошото и го сравняваме с най-доброто в избраната държава.
Така и за мургавите в южните страни - какво очакваме да видим в държави с колонии в други континенти. А не гледаме Факултета или Христо Ботев и Левски, нали? Всеки каквото си е навил на пръста.
И за да не оставя погрешно впечатление - да, права сте, че климатът им е откачен и честно казано нездравословен, имотите на първа линия на този курортен град нямат общо с тези по-навътре. И да вероятно не са на милионери португалци. Иначе неповторима гледка, макар зимата при бурно море ще палят свещ да не ги отнесе океана с брега... И португалците са айляци на минимум доходи, общо взето ако не бяхме толкова неефективни в управлението досега да ги бяхме задминали.
Май не разбрахте съобщението, а то е "Риц...прием...злато...ще ми кажеш ти как е в Гана...". Все едно на поста за Португалия да реагирам с "Колко да са зле португалците, знаеш ли какво имоти имат на брега на Кашкайш на първа линия?". И го направих. Roast me, maddam!
А знаете ли колко от тези имоти са въобще собственост на португалци?
Всеки има право на мнение. Не сте съгласен с моето - не го четете.
Коментара ти за броя на мургавите жители ме навежда на мисълта, че не си посещавал много европейски столици, така че спора е излишен.
Сметнете нетната (има калкулатори) и добавете сивата икономика в България (която е едно 20% по-висока).
В Уикито е сметната нетната заплата в цяла Европа. Средна нетна заплата за Португалия 1126 евро при 686 евро за България .Колкото до сивата икономика във всички държави от Южна Европа има висок дял сива икономика. Не е само в България .Манталитета на южните народи е доста сходен.
А дори в Черна гора е по-висока средната нетна заплата от тази в България.
В Уикипедия има официални данни за средните заплати в Европа. В Португалия средната нетна заплата е 1126 евро при 686 Европа за България. Разлика от 480 евро или 950 лв.Егати и "малкото ".
Наясно съм как се използва интернет за търсене на информация, благодаря.
Просто провокирах колегата да защити твърдението си за "малкото". Някъде има информация и за средния ипотечен заем на португалците, там също ще има изненади за форумните международници.
Въпросът е ,че в София е много зле откъм градска среда,градоустройство, замърсен въздух.И по тези показатели изобщо не може да се мери с Лисабон. Лисабон може и да не е нещо особено, ама София е много зле.Както и Лисабон не може да се мери с Виена или Цюрих. Ама и там цените на жилищата са различни.
Коментар