IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има няколко интересни предавания по каналите - "Дизайн на дома с Нейт и Жеремая", "Възстановяване на английски вили", "Бригада нов дом" и др.

Основен момент при тях е, като влязат преди ремонта да отбележат, че жилището е много притрупано, че е пълно с вехтории, прекалено много вещи и ненужни неща и след това запретват ръкави да изчистят и ремонтират.

Та ми се струва, вместо човек да се лишава и да се мъчи да купи тристаен и да продаде своя двустаен, да разчисти вкъщи.......каквото може в мазето, на вилата, да продаде ненужното и да изхвърли вехториите и така ще му остане много място, ще живеят по на широко и ще си спести много главоболия.

Изглежда умно и практично, нали,

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

Да се посмеем, нали знаеш, гладна кокошка просо сънува, та и аз така... ниски лихви търся по статиите...
      Аз съм решил, че вероятността да изтърват инфлацията е голяма и затова поех премерен риск с ипотеката. При инфлация 10% нека да ми е зле с 5% лихва.
      "да изтърват инфлацията ,казваш голяма вероятност ",Ами тройка те вече я изтърваха ...инфлацията е изтървана от половин година,и именно това е лошо за всички,подчертавам за всички,освен ако не си собственик на петролна компания или газова или на Макдоналдс,Кока Кола и подобни....
      Лихвата как разбра че ще е 5%?
      Не ти мисля лошото,въпреки всичко,което пиша,но в момента една банка ,която ти е дала лихва ,около 2,3% по ипотека ,е доста назад с материала ,при положение че кредитира ДЦК,на над 5%

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

Миро, стига с тая демография, хората които имат среден доход 2к, не гледат тухла за 500к. Половината от имотите на пазара са кофти изложение, локация, разпределение и още каквото се сетиш. От хубав имот на добра локация могат да се възползват 3 поколения. И то само с цената на труда на едно. И одеве го бях споменал, сега цените са високи,. На фона на доходите през последните 6-7 години, ако мнозинството не си хвърляха парите за глупости, досега щяха да имат тухла без ипотека. Въпрос на финансова дисциплина. През година се сменят телефони, през 2 години коли, кръчми, почивки, демонстрации на лайфстайл и после апартаментите били скъпи.
        За да се гледат нормално две деца без да е тясно си трябва жилище 100 квадрата (моето е 140 квадрата и пак като са две деца ми се вижда тясно.Всяко си иска самостоятелна стая).Значи ако искаш живот без лишения трябва да приготвиш половин милион за сносно жилище.
        И ти ми говориш да се спестявало,за да се съберели половин милион лева.
        И естествено, че ще гледам средната заплата, щото средната цена на жилище 100 квадрата е половин милион. 100 квадрата жилище изобщо не е някакъв лукс.
        А демографията е много важна ,щото никъде по света няма град с 30 процента необитаеми жилища, в който жилище 100 квадрата да се купува с 250 средни месечни заплати. Това е някакъв български парадокс.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

https://www.investor.bg/a/515-ikonom...-prez-oktomvri

Ха,ха Тройка ,ама наистина ли се надяваш или вярваш в горното ?
          Искам да ми посочиш период в историята или да намериш такъв ,в който да е имало такава инфлация и банките да не са докарали криза,придружена с високи лихви,спад в недвижимостите ,безработица,стагнация и всичко в комплект ?
          Погледни данните,четете статия изсмукана от пръстите на някой,дето си запълва масива за пред публиката ,да има да се чете нещо.
          Банката ясно посочи че лихвите ще ги вдигат спрямо данните ,това е официално изявление ,и сега хоп били се изплашили...това е статия за Австралия,ФЕД,,Канада,които вдигат лихвите от вече половин година забележи,и още нещо,в статията се посочва че следващите вдигания може би подчертавам ще са по-малки,а не че банките ще отпуснат края....
          Имай предвид че и при криза и докато я докарат ипотеките и в двата варианта са все в небето.
          Да се посмеем, нали знаеш, гладна кокошка просо сънува, та и аз така... ниски лихви търся по статиите...
          Аз съм решил, че вероятността да изтърват инфлацията е голяма и затова поех премерен риск с ипотеката. При инфлация 10% нека да ми е зле с 5% лихва.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Искам да ми посочиш период в историята или да намериш такъв ,в който да е имало такава инфлация и банките да не са докарали криза,придружена с високи лихви,спад в недвижимостите ,безработица,стагнация и всичко в комплект ?
            Погледни данните,четете статия изсмукана от пръстите на някой,дето си запълва масива за пред публиката ,да има да се чете нещо.
            Банката ясно посочи че лихвите ще ги вдигат спрямо данните ,това е официално изявление ,и сега хоп били се изплашили...това е статия за Австралия,ФЕД,,Канада,които вдигат лихвите от вече половин година забележи,и още нещо,в статията се посочва че следващите вдигания може би подчертавам ще са по-малки,а не че банките ще отпуснат края....
            Имай предвид че и при криза и докато я докарат ипотеките и в двата варианта са все в небето.
            Криза във всички сектори - не. Виж строителство и посредничество ще ядат дървото първи. И тези надници по 500 ще си ги мечтаят.

Коментар

Ами то и аз така правя вече, сега ми работят майстори, всички са на заработка, от 100 до 500 лв. изкарват на ден. Някой дейности ще си ги правя сам, имам гъвкаво работно време, мога да си го позволя и правя сам някои довършителни дейности, тези които мога и ми се вършат. Прецених, че по повече от 5000 лв. на месец мога да спестя и да ми върви дохода в основната работа. Само за грундирането и боядисването без материалите ми искат 3000 лв, работа за 4 дни. Сам ще си боядисвам. Ако дохода ми беше гарантирано петцифрен на месец, може би нямаше да се занимавам.
              Парите за боядисване са най-идиотски. Който има време може спокойно да се справи само стига да не купува боклук материали. Изобщо, ако се хващате с хаус флипинг ще тряба да правите ремонт сами, иначе може да е съмнителен успеха. Друг е въпросът че сега не е момента - с изключение ма копторите в центъра на София
              Last edited by Chio; 31.10.2022, 13:41.

Коментар

Ако приемем, че ще се случи това, което е написано в статията, какво се получава? Инфлацията ще ни е спътница още дълго време а банкерите ги е страх да вдигат лихвите, да не стане по-зле. Спестителите май ще бъдат наказани. Ипотекарите ще спечелим. Не е справедливо, но това е положението.

Коментар

• Първоначално изпратено от Manyyy1 Разгледай мнение
                  Централните банкери поеха към "повратна точка"

Централните банкери в еврозоната, САЩ, Канада и Австралия доста очевидно подсказват, че серията от агресивни стъпки по отношение на лихвените проценти може би е към края си, въпреки че инфлацията упорито остава висока.
                  ....
                  И макар поредното покачване със 75 базисни пункта на срещата в сряда да изглежда сигурно, инвеститорите смятат, че оттук насетне стъпките ще бадат далеч по-меки и балансирани. "Неизбежно е и УФР да започне да забавя ръста на лихвените проценти", посочва Крис Айго от инвестиционния институт Axa IM Investment Institute.
                  Ако приемем, че ще се случи това, което е написано в статията, какво се получава? Инфлацията ще ни е спътница още дълго време а банкерите ги е страх да вдигат лихвите, да не стане по-зле. Спестителите май ще бъдат наказани. Ипотекарите ще спечелим. Не е справедливо, но това е положението.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                    Царят Симеончо, беше прав, че ще минем Швейцария. Само сбърка за времето от 400дни ли колко беше казал.
                    Най-после. България остров на стабилност и просперитет. Най-доброто място за инвестиция в цяла европа и на второ място в света след Джапанките.
                    https://tradingeconomics.com/country...ntinent=europe

Шарани, угоявайте се по-бързо, е наближава Никулден.
                    Това мина вече, от 01.10.2022 ОЛП е 0.49% според БНБ, утре - ще видим.

https://bnb.bg/Statistics/StBIRAndIn...Rate/index.htm

Коментар

• Централните банкери поеха към "повратна точка"

Водещите световни централни банки започват вече да се страхуват, че и без друго доста забавената от галопиращата инфлация, войната в Украйна и хаоса на много развиващи се пазари световна икономика ще спре напълно, ако продължават да натискат спирачките, или казано с други думи да повишават рязко лихвите, се посочва в анализ на Ройтерс, пише БТА.

Централните банкери в еврозоната, САЩ, Канада и Австралия доста очевидно подсказват, че серията от агресивни стъпки по отношение на лихвените проценти може би е към края си, въпреки че инфлацията упорито остава висока.

Това от своя страна породи спекулации, че централните банки поемат към своего рода "повратна точка", към смяна на посоката, към повишаване на лихвите на по-малки стъпки, което би помогнало за укротяване на инфлацията, без да се руши икономиката и да се всява шок и ужас на пазарите.

Основният двигател на тази промяна е все по-мрачната перспектива за световната икономика, като еврозоната вече практически е в рецесия, а много региони от останалата част на света изпитват в различна степен все по-сериозни затруднения.

Забавянето си има и добрата страна, а тя е сериозният спад на цените на суровините, които бяха основният двигател на скока на инфлацията от началото на войната в Украйна досега. Най-очевидният пример е драстичното намаляване на цената на природния газ в Европа през последните месеци, след като страхът от недостиг се превърна в изобилие от доставки, които съществуващата инфрактруктура се оказа неспособна да поеме.

"През последните две седмици няколко водещи централни банки дадоха да се разбере, че са готови да сменят курса", казва Алфонсо Пекатиело, автор на финансовото издание "Макро компас". "На какво се дължи тази внезапна промяна? Защото всички те имат нещо общо - вътрешни структурни слабости".

По думите му такъв проблем са, например, за Канада високите ипотечни дългове, а за Европа - големите държавни дългове в южната част на континента, които не могат да разчитат на "спасяване" от страна на Севера, поради липсата на общ предпазен механизъм в еврозоната.

Австралия пък трябва да се бори със спадащите цени на недвижимите имоти, загубите на пенсионните фондове и намаляването на търсенето на нейните стоки и суровини.

Дори и американската икономика, доскоро толкова силна, че почти докосваше точката на прегряване, показва знаци на забавяне и "крехкост", а имотният пазар започва да се охлажда.
                      Но упоритата инфлация прави работата на централните банкери изключително сложна. Последните данни, разпространени в петък, сочат, че цените през октомври растат по-бързо от очакваното в Германия, Франция и Италия.

И въпреки че централните банкери не могат пряко да направят нищо по отношение на настоящите темпове на инфлация, повишаването на цените прави "обратния завой" по-труден за обясняване.

Изисква се централните банкери да балансират по ръба на бръснача, така че хем да убедят пазарите, че са сериозни в желанието си да намалят инфлацията, хем с действията си да не задушат икономиката, налагайки й високи лихви.

"УФР трябва да отвори вратата за бъдещи по-малки лихвени повишения, без обаче да започне да изглежда мек", казва Кристиян Шърман, икономист в DWS.

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи точно това в четвъртък, когато заяви, че планира да продължава да повишава лихвените проценти, но допълни, че вече е сторила доста много, за да "намали горивото на икономиката".
                      Макар и минимална, промяната на тона се оказа достатъчна за инвеститорите, за да започнат да залагат на по-малки стъпки по отношение на лихвените проценти в бъдеще.

"След очаквания скок в четвъртък от следващата среща на ЕЦБ през декември се очаква да произведе доста по-малка стъпка нагоре", казва Карстен Бжески, икономист в Ай Еп Джи (ING).

Миналата сряда Централната банка на Канада вече изненада пазарите с по-малко от очакваното покачване на основните лихви от 50 базисни пункта до 3,75%. Преди нея същото беше сторила централната банка на Австралия, а анализатори смятат, че по този път ще поеме и "Банк ъв Ингланд", която ще обяви следващото покачване на лихвите на Острова в четвъртък, 3 ноември.

И накрая, но не на последно място, Управлението за федерален резерв, което задава темпото на световните финансови пазари и владее световната резервна валута, започна открито да дискутира докъде може да си позволи да повишава лихвите и как и кога да започне да забавя темпа на растежа им.

И макар поредното покачване със 75 базисни пункта на срещата в сряда да изглежда сигурно, инвеститорите смятат, че оттук насетне стъпките ще бадат далеч по-меки и балансирани. "Неизбежно е и УФР да започне да забавя ръста на лихвените проценти", посочва Крис Айго от инвестиционния институт Axa IM Investment Institute.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
                        Ами то и аз така правя вече, сега ми работят майстори, всички са на заработка, от 100 до 500 лв. изкарват на ден. Някой дейности ще си ги правя сам, имам гъвкаво работно време, мога да си го позволя и правя сам някои довършителни дейности, тези които мога и ми се вършат. Прецених, че по повече от 5000 лв. на месец мога да спестя и да ми върви дохода в основната работа. Само за грундирането и боядисването без материалите ми искат 3000 лв, работа за 4 дни. Сам ще си боядисвам. Ако дохода ми беше гарантирано петцифрен на месец, може би нямаше да се занимавам.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Разликата е,че в държавите от северозападна Европа има демографски прираст и недостиг на жилища,а тук демографски срив и 30 процента необитаеми жилища .И същевременно ти трябват 250 месечни заплати за 100 квадрата жилище.
                          Миро, стига с тая демография, хората които имат среден доход 2к, не гледат тухла за 500к. Половината от имотите на пазара са кофти изложение, локация, разпределение и още каквото се сетиш. От хубав имот на добра локация могат да се възползват 3 поколения. И то само с цената на труда на едно. И одеве го бях споменал, сега цените са високи,. На фона на доходите през последните 6-7 години, ако мнозинството не си хвърляха парите за глупости, досега щяха да имат тухла без ипотека. Въпрос на финансова дисциплина. През година се сменят телефони, през 2 години коли, кръчми, почивки, демонстрации на лайфстайл и после апартаментите били скъпи.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                            Царят Симеончо, беше прав, че ще минем Швейцария. Само сбърка за времето от 400дни ли колко беше казал.
                            Най-после. България остров на стабилност и просперитет. Най-доброто място за инвестиция в цяла европа и на второ място в света след Джапанките.

У нас нещата по стар обичай се случват рязко и ненадейно.После лафовете ще са..."Еми това се очакваше"...

Коментар

• Царят Симеончо, беше прав, че ще минем Швейцария. Само сбърка за времето от 400дни ли колко беше казал.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

А кой е казал, че трябва да имат младите 1/2 милка. Може и с чужди пари. А най-добре е като хората на северозапад от нас - под наем и си свиркаш безгрижен
                                Разликата е,че в държавите от северозападна Европа има демографски прираст и недостиг на жилища,а тук демографски срив и 30 процента необитаеми жилища .И същевременно ти трябват 250 месечни заплати за 100 квадрата жилище.
                                Last edited by mirodes; 31.10.2022, 12:31.

Коментар

Working...
                                X