If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Замръзнат е сложно казано . Броят сделки спрямо жилищният фонд все още е пъти по-голям от този в милионните градове по света и особено в Европа. По спомен например в Прага имаше едва по няколко хиляди сделки на година.
Ще се стигне до момент , че все по-малко хора ще имат зор да продават, а пък купувачите особено с повишаване на лихвите не дори да искат не могат масово да плащат на тези нива....
В същото време строителите ще спрат строежите - нещо което вече се видя от статистиката....
И става патова ситуация с намаляващи сделки....
Да така е много от вас скоро ще плачат но още не си го признават.Вече и да искаш не може да го продадеш дори с отстъпка.Всеки знае че кешът е цар в момента и брокерите трябва да се третират като изтривалка за крака - те го заслужават най-много.
След малко и ЕЦБ ще повишат лихвите отново и ще съобщят че предстоят още увеличения. Хайде ще ги видим много скоро повдигачите с вирнатите носове дали шефовете им мутри няма да ги изритат с мощен шут.
Както каза Песито аз в живота си толкова кеш не съм имал колкото в момента и въобще нямам усещането да е станал цар - Дай боже да го видим тоя спад щото аз при тези нива не бих купил и накрая ще ми изгорят паричките като на всичките дето дремете по перона от години
за великобритания не мога да кажа, но за България с демографската катастрофа и невъзможността да привлечем читаво население отвън (нисък стандарт) - една криза ще приземи доста хора.
колко е себестойността на новопостроен квадрат според теб (говорим условно за квартали извън топ-топ локации) ( долините,вадите, ливадите, люлините, наежди, овча купел и тн) ??
в западна европа първо компенсират кофти демографията с емигранти и второ не се строи на всяка поляна
при нас правим възможно най-голямата глупост - на обедняващ откъм хора пазар строим като за последно... за да обслужим интересите на перачи,строители и кредитни институции (това по-късно ще се разбере).
паралел между запада и нас не може да се прави много много, а промяната за % собственост, за която бленуват аматьори рентиери е възможна, но като се случи ще има много мяучещи...
Берти тя демографската криза и якото строителство бяха факт и 2017-та а цените направиха дубъл защото и заплатите направиха дубъл
Тоест пазара в БГ най много се води от заплатите ако заплатите в София продължат да растът и цените ще растът къде с повече къде с по малко
От 6 години ви го разправям че докато не скочи безработицата трайно срив няма да има вие пак старата песен си пеете
за великобритания не мога да кажа, но за България с демографската катастрофа и невъзможността да привлечем читаво население отвън (нисък стандарт) - една криза ще приземи доста хора.
колко е себестойността на новопостроен квадрат според теб (говорим условно за квартали извън топ-топ локации) ( долините,вадите, ливадите, люлините, наежди, овча купел и тн) ??
в западна европа първо компенсират кофти демографията с емигранти и второ не се строи на всяка поляна
при нас правим възможно най-голямата глупост - на обедняващ откъм хора пазар строим като за последно... за да обслужим интересите на перачи,строители и кредитни институции (това по-късно ще се разбере).
паралел между запада и нас не може да се прави много много, а промяната за % собственост, за която бленуват аматьори рентиери е възможна, но като се случи ще има много мяучещи...
Съдбата на имотния пазар в България е повече от ясно на къде отива, но за мнозина “повишители” (коне с капаци), подобен сценарии е само в главите на хора, които бленуват за жилище но нямат средства. Явно тези, които са най-заинтересовани от това пазарът да се повишава постоянно, нямат ни най-малка представа от това, че пазарът е цикличен, а сега е видимо, че се навлиза в нова фаза, или просто се опитват да убедят всички останали участници на пазара в противното.
Исторически погледнато има много примери за цикличността на имотните пазари и сега има доста предпоставки, това да е фазата, в която започва спада - първо в броя на сделките а в последствие и в цените.
Постфактум “специалистите” в бранша коментират, как подобна корекция (която се наблюдава в момента) е минимална и полезна, докато година по-рано това звучеше … “пазарът ще ръсте с по-бавни темпове” …
Ще видим какъв ще бъде коментарът им след 6-12 месеца!
Или трябва да се върнем на тези нива или пазарът ще замръзне за много дълго време
Намаляването на броя сделки и запазването на цените говори в тази посока което на мен не ми върши работа
Една здравословна корекция до нивата от 2020-та е перфектна защото в мътни води риба се лови
Замръзнат е сложно казано . Броят сделки спрямо жилищният фонд все още е пъти по-голям от този в милионните градове по света и особено в Европа. По спомен например в Прага имаше едва по няколко хиляди сделки на година.
Ще се стигне до момент , че все по-малко хора ще имат зор да продават, а пък купувачите особено с повишаване на лихвите не дори да искат не могат масово да плащат на тези нива....
В същото време строителите ще спрат строежите - нещо което вече се видя от статистиката....
И става патова ситуация с намаляващи сделки....
Ми то подобни лихвени нива е имало и през 60-те и през 90-те що не се върнем на тези цени къща в Лондон 5 до 30к паунда
Колко мъка има по тоя свят Господи колко мъка
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Според мен ти е от изключителна важност и всеки един твои пост го показва по категоричен начин
Беше до началото на тази година важно, сега вече не ми пука, купувахме, продавахме последните години, направихме покупка тази за последно и повече не ме интересуват имотите, не виждам засега как да изкарам пари от тях. Дали нагоре или надолу, все едно. Все по-малко ме интересува темата.
Я кажи, ако не е тайна, колко имота продаде прз последните години и колко пари общо събра от тях?
Точно така, но не виждам как може да стане връщане до 2020.
Гледам и по света как е.....имало спадове и т.н. Има обаче само спад на ПОВИШЕНИЕТО. което макар и спаднало пак е повече да речем от 2016-20.
Някъде четох, че дори в Щатите които са изцяло лихвено зависим пазар , а лихвите са доста високи цените вече са отново нагоре след малък спад за година време....
А при нас дори малък и временен спад няма / имаше 6 месеца застой....
Да подчертая, че не съм гледал конкретни обяви от година насам с цел търсене и пускам само справки и се чудя кой плаща исканите цени. То е некво безумие - искат се по 2-3К в некви трънаци и пущинаци с тотали по 300-400-500К. Наистина не разбирам откъде толкова хора купувачи с такива цифри биха се намерили....
Или трябва да се върнем на тези нива или пазарът ще замръзне за много дълго време
Намаляването на броя сделки и запазването на цените говори в тази посока което на мен не ми върши работа
Една здравословна корекция до нивата от 2020-та е перфектна защото в мътни води риба се лови
Коментар