If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мхм, в моя сектор доста компании, които след короната получиха финансова инжекция, решиха да наемат ударно. В предната ми фирма, докато управлявах един проект, висшия мениджмънт реши, че искам-не искам, трябва да се назначат още хора. Основателните ми аргументи, че това крие риск по отношение на ефективността, съответно не бяха приети. Резултатите бяха абсолютно предвидими - сериозен ръст на разходите, спрямо доста по-скромен, в насока обема на свършената работа.
Това беше класически пример за кривата на еластичност, изразявайки заплащането на труда. Всеки един "меринджей" в моята позиция, би му светнала лампата, че при сценарий на ограничение на лесните пари, първата глава на пангара е неговата. Опита да ми замажат очите с още пари, когато си подадох молбата за напускане, обаче не се увенча с успех. Споменах им само, че понасянето на отговорност за чужди решения, не подлежи на договорки и приключих.
Наскоро бивши колеги ми споменаха, че проекта бил затънал и можело да го спрат. История с предизвестен край.
в ИТ-то не важи принципът на монголската орда, че 10 000 човека могат да свършат за ден работата, която един човек ще свърши за 10 000 дни
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Това си е точно така. Спомням си периода 2009-2012 като пускахме обяви за работа за една позиция се явяваха 50-60 човека и имаше много качествени хора (съкратени от частния бизнес). В момента за 1 свободна позиция се явяват максимум 3-4 човека и ако някой от тях знае как се включва компютъра си е събитие, за претенции относно заплащането няма да коментирам, че ме хваща яд...
Мхм, в моя сектор доста компании, които след короната получиха финансова инжекция, решиха да наемат ударно. В предната ми фирма, докато управлявах един проект, висшия мениджмънт реши, че искам-не искам, трябва да се назначат още хора. Основателните ми аргументи, че това крие риск по отношение на ефективността, съответно не бяха приети. Резултатите бяха абсолютно предвидими - сериозен ръст на разходите, спрямо доста по-скромен, в насока обема на свършената работа.
Това беше класически пример за кривата на еластичност, изразявайки заплащането на труда. Всеки един "меринджей" в моята позиция, би му светнала лампата, че при сценарий на ограничение на лесните пари, първата глава на пангара е неговата. Опита да ми замажат очите с още пари, когато си подадох молбата за напускане, обаче не се увенча с успех. Споменах им само, че понасянето на отговорност за чужди решения, не подлежи на договорки и приключих.
Наскоро бивши колеги ми споменаха, че проекта бил затънал и можело да го спрат. История с предизвестен край.
Ясно е, че купувачите са друг сегмент. Но повечето от колегите вече имат достатъчно борчове и може да се каже, че малко от тях могат да са ми конкуренция. Та тея с които трябва да се конкурирам, от ден на ден намаляват(на което и разчитам де).
В крайна сметка цената е наопаки, и ако преди колкото беше по-голям имота, толкова по-евтин ставаше м2, сега е обратното. Има време нещата да си дойдат на мястото.
Добро утро,
четох, че мислиш да купиш в бъдеще и реших и аз да те посъветвам приятелски:
аз съм купувал преди 15 г, двустаен 65 кв.м. в София, до метро, за ремонт, хубав етаж. Няколко години по-късно успях и втори да придобия.
По онова време цените бяха 50% от сегашните и заплатите също. И за много двойки беше трудно и едвам се оправиха хората. И вътре не са правили луксозни ремонти (много често ламинат и плочки на Кай) и обзавеждането също среден клас. Аз се оправих сам, защото имам и втора работа и си спестявам от 1999 г, През 2009-2014 имаше стагнация на пазара и цените бяха ниски, а продажбите трудни.
Не се хвърляй на лъскави, луксозни комплекси, а потърси нещо реалистично и просторно, което ще ти върши работа и е близко до родителите ви.
4.05% за годишен депозит дава втората по големина френска банка. Да беше някоя малка банка как да е.
При 4.25% от ЕЦБ си е парична политика в действие. И идва време спестителите да получат нещо. В сегашната ситуация у нас спестителите захранват имотен бум при все това, че има висока инфлация. Като добавим това, че топ 20% взимат 8 пъти повече от 80%, ние сме просто един див капитализъм. Добрата новина е само, че тези с многото имоти ще гледат невярващо като банскалия пред компютъра, отворил имот.бг.
Джони, сладур уважаеми, аз не съм спал и в периода 2011-2023 както сам видя съм купувал имоти които са доста добри. В нито един момент аз не съм разполагал с 640 хил евро. Макса е бил с около 240-275 хиляди. Със спечелен кеш не се догонва цена на имот. Никога не достига. Запомни, безплатен урок!
Намествал съм ги моментално, да, милион и нещо бая отгоре съм, сега ще кажеш че капиталовата която е дабъл се пипа ако продадеш. Учи се на локация и ликвидност, дори имота да изглежда скромен.
Не познаваш геодезията на района. Вълна от морето не би бил проблем. Морето не бута, поглъща само. Проблем са дренажи, подпочвени води, лоша отводнителна система и пласт от почва върху скала. Реки и долини няма, язовири също, презастроени южночерноморски алчни чекии също. Затова в Малката София - Лозенец отдавна не купих и не бих купил и 1 кв. м. Научи се да се разграничаваш и да получаваш инфо не от тълпата.
Селска къща и ликвидност са несъвместими понятия.То и в София няма ликвидност.Да не си консумирал някоя евтина субстанция?
Всъщност имотите са неликвидни по целия свят.Дори в Лондон да имаш .Може да се продаде бързо ако е на топ локейшън ама разходите са поне 10% на покупка и оше толкоз на продажба.
Това ще направи ипотеките на 6,5% и нагоре при сегашните условия, съответно порфейлите на банките ще получат бонус след като вдигнат временно на всички вноските с най-малко депозитната лихва на ЕЦБ (ако приемем тази стойност за груб ориентир на средните депозитни лихви за периоди до 2 години). НО обезценката на обезпеченията може да бъде описана само с "Ей сега си е****о, мамата!".
Все пак за тези без имущество може да им е все тая, стига да не се набутат на спекулативния връх. Дали ще купят 1500е/м2 при 3% ипотека или 1000е/м2 при 6% (груб пример) е все тая.
4.05% за годишен депозит дава втората по големина френска банка. Да беше някоя малка банка как да е.
Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със средните наемни нива в София през 2022 г., но демонстрира по-отчетливо поскъпване през първите месеци на 2023 г.
Да лихвите на които ще тегли министерство на финансите и големия бизнес който така или иначе тегли с юрибор индекс. Във всяка ипотека пише индекса дрън дрън, а при приемане на еврото се приема 6м юрибор който сега е около 4%, от 0% на измислените банкови индекси сега.
Банковите индекси са вързани с депозитните лихви. Влизане в еврозоната при сегашните лихви на ЕЦБ означава 4% и нагоре за депозиране на евро за 12 месеца. Т.е. дори не трябва да сменят индекса, автоматично ипотеките ни стават с +4%. Шок и ужас за неподготвените, когато едновременно се вдига вноската, а имотът им се обезценява. Всички с депозит в тухли ще се изкушават да продават и вратата ще стане тясна.
Не си академик и нищо не разбираш. Вчера Денков ти го каза директно:
Не е бъзик, реално го каза пред журналисти
Да лихвите на които ще тегли министерство на финансите и големия бизнес който така или иначе тегли с юрибор индекс. Във всяка ипотека пише индекса дрън дрън, а при приемане на еврото се приема 6м юрибор който сега е около 4%, от 0% на измислените банкови индекси сега.
Не е баш едно и също, защото купилите на 3% ипотека, няма вечно да са на 3% при покачващи се лихви. Тяхната лихва също ще расте (макар и с по-малко от тези с нови кредити) и ако главницата е голяма е неприятно.
Да, така е, но нали са в нужда - те не могат да чакат
Това ще направи ипотеките на 6,5% и нагоре при сегашните условия, съответно порфейлите на банките ще получат бонус след като вдигнат временно на всички вноските с най-малко депозитната лихва на ЕЦБ (ако приемем тази стойност за груб ориентир на средните депозитни лихви за периоди до 2 години). НО обезценката на обезпеченията може да бъде описана само с "Ей сега си е****о, мамата!".
Все пак за тези без имущество може да им е все тая, стига да не се набутат на спекулативния връх. Дали ще купят 1500е/м2 при 3% ипотека или 1000е/м2 при 6% (груб пример) е все тая.
Не е баш едно и също, защото купилите на 3% ипотека, няма вечно да са на 3% при покачващи се лихви. Тяхната лихва също ще расте (макар и с по-малко от тези с нови кредити) и ако главницата е голяма е неприятно.
Джони, сладур уважаеми, аз не съм спал и в периода 2011-2023 както сам видя съм купувал имоти които са доста добри. В нито един момент аз не съм разполагал с 640 хил евро. Макса е бил с около 240-275 хиляди. Със спечелен кеш не се догонва цена на имот. Никога не достига. Запомни, безплатен урок!
Намествал съм ги моментално, да, милион и нещо бая отгоре съм, сега ще кажеш че капиталовата която е дабъл се пипа ако продадеш. Учи се на локация и ликвидност, дори имота да изглежда скромен.
Не познаваш геодезията на района. Вълна от морето не би бил проблем. Морето не бута, поглъща само. Проблем са дренажи, подпочвени води, лоша отводнителна система и пласт от почва върху скала. Реки и долини няма, язовири също, презастроени южночерноморски алчни чекии също. Затова в Малката София - Лозенец отдавна не купих и не бих купил и 1 кв. м. Научи се да се разграничаваш и да получаваш инфо не от тълпата.
Средната заплата в София вече минава 2,500 лева бруто, в момента обзавеждам апартамент и с ниски цени на качествени материали ми излиза 500 евро на кв.м. Ако си го купил на текущата пазарна цена от 1,800-1,900 евро на кв.м. няма как да ме накараш да продам на под 2,500-2,600 евро, при отстъпка от 100-200 евро ще съм на загуба. След 3 месеца ще вдигнат минималната с 15%, няма логика да паднат цените, тъй като има ниска безработица, най-доброто финансиране от целия свят с покачване на възнагражденията, което води до инфлация и покачване на разходите, т.е. ще става по-скъпо.
Единствения проблем който може да обърне колата е приемането на еврото и заменянето на средносрочните индекси на нашите банки с юрибор, което ще увеличи лихвата с едни 100% на всички, но не е сигурно какво ще измислят банките, тъй като не искат портфейлите им да се обезценят с милиарди, тъй че ще видим.
П.П. И дядо ми едно време на заплата 80 лева беше купил апартамент за 40,000 лева, ама това време мина.
Така е Каврък, сега като останат без работа в ИТ сектора, очаквай да започнат да изявяват претенции за твоята стабилна позиция.
Това си е точно така. Спомням си периода 2009-2012 като пускахме обяви за работа за една позиция се явяваха 50-60 човека и имаше много качествени хора (съкратени от частния бизнес). В момента за 1 свободна позиция се явяват максимум 3-4 човека и ако някой от тях знае как се включва компютъра си е събитие, за претенции относно заплащането няма да коментирам, че ме хваща яд...
Коментар