Първоначално изпратено от COVID-19
Разгледай мнение
това, което исках да ги кажа е, че цената за 'сред нищото' е висока - много висока.
нали от бранша повтаряте само това локация-локация-локация
при прекалено завишена цена излиза по-изгодно да се купи ЗЗ с възможно най-куцата категория (или някой запустял стоп. двор) и да се мине през процедура, която е бавна, но не невъзможна. Ако зоната не е гореща точка на интерес - ще може относително лесно (и евтино) да мине процедурата, защото едно е да сменяш до София, а съвсем друго е да сменяш нейде из България далеч от голям областен град/индустриална зона/. Свидетел съм как на доста ниви им смениха предназначението за година и половина - две години. Ниви купени в диапазон 1000-1500. Да чака се година-две, но и себестойността на имота идва много по-изгодна. Дето викаш за солар пример : Нива 11 дка купена за 16 500лв (знам точно, защото имах интерес и ми я купиха под носа, когато беше хайпа със соларите) и смениха предназначението за ФЕЦ за година и малко. Знаеш колко са държавните такси за 11 декара + не толкова драматична такса за фирмата, която движи документацията. Преотреждането е факт и себестойността е много много по-ниска от разни имоти продавани с 'готови документи' от инвеститори, които се занимват в този сегмент. При така създалата се пазарна ситуация не е ясно дали ще го правят солара, но имота е подготвен и им е буквално без пари на фона на самата инвестиция за мегават солар.
ако беше относително близко до София, Варна, Бургас или друг голям областен град - що годе може и да мине тази оценка. За солар е в порядък по-скъпо, а за някакво производство - хората търсят места с население (с нормален профил) в околността, за да имат персонал. В онзи район читава работна ръка е нещо много имагинерно, защото народа се изтегли към големите градове и чужбината.
за съжаление това е положението и не мисля, че някой се радва на пустеещи имоти...реалността ни е такава.
ако наистина си имал неприлични предложения (както сам се изразвяваш) от емисари на кумчо вълчо - личното ми мнение е, че е трябвало да ги приемеш и да им го 'лъзнеш' - по-добре врабче в ръката отколкото орел в небето.
Коментар