IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнение
    Намерих читава бригада, която в готова да почне работа до месец и ще приключат за 3 месеца. Цената е 42к лева, като вътре влизат ел, ВиК, подове, стени, тавани. Според вас много или ок е това за София?
    Шопе, това само за труд ли е?
    Проводниците за кухнята - при положение, че индукционната ми плоча е 9,3kW при пълна мощност, прецени с какво сечение е трябвало да се положат проводници при мен. Естествено, рядкост е на пълна мощност да готвиш. 6мм2 съм сложил. Провери си твоята.
    Аз съм с термопомпа в апартамент и мога да ти разкажа доста неща. В коридори/баня съм с гранитогрес. Във всички други стаи съм с ламинат от тип с каменно ядро, /от Нолина/ става за подово, провежда топлината и не се бои от вода, но иска много равен под, саморазливна замазка. 5,5мм ламинат и 1,1мм специална подложка. Цена 100лв/м2 с первази и поставяне. Отдолу съм залял тръбите с калциево-сулфатна замазка, с камион/миксер, който я налива за 2-3 часа. /Евромикс ООД/ Тя не се напуква от топлинните разширения като циментовите, но не обича влагата и водата. В баните - не, Солидо 225, става за подови. Подготвил съм се и за конвектори, скоро ще слагам. Много е важно при изолацията на тръбите към конвекторите термоизолацията да е перфектна, за да не прави конденз при охлаждане.
    Знам още много неща ама не знам дали ти е нужно да разказвам.

Коментар

• Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение

Да, имам такъв бизнес, експортно ориентиран. Започнах с около 10 000 лв преди 8 години, сега ми носи няколко пъти повече на месец.

Както Берти се опита да ти обясни, няма как да превърташ всички пари всеки месец, особено с увеличването на обема, затова не се стига до трилиони толкова лесно
      10K са джобни пари.И баничарница не можеш да отвориш.То един квалифициран работни ги взема за месец два.Предполгам освен твоите 10К си взел кредит за доста повече.На 10 К и 100% на месец може да докарваш.Ама на 10М ако го добуташ до 3% значи си велик мениджър.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
        За мен няма никаква логика на нов апартамент да преправяш и теглиш на ново цялата ел. инсталация. Има си проект и той е спазен. Имаш 1 или два усилени контакта в кухнята, които са захранени с 4мм2 кабел. Дори и 6мм2 да сложиш там, а другите да са 4мм2 полза няма като си ограничен от ампеража на главният бушон. Ще е супер ако си с трифазна партида и ТП ти е трифазна.
        Иначе ще береш ядове.
        Колко ампера ти е главният прекъсвач?

П.П. може да сложиш повече контакти около кухненският плот за дребни ел. уреди, но там кабелите се прокарват лесно под гръбчето на плота.
        На БГ строител - вяра никога. По-добре всичко изринато до тухла и наново и сам да следи как се прави. Проектите се правят от некадърници, изпълнението също. Да не говорим, че контактите и осветлението никога няма да са изведени на желаното място. Електрото според мен е най-важното в един ремонт и там трябва прецизност и да не се пестят пари, щото после на готов апартамент ако трябва да къртиш е най-лошото.

За кухните съм виждал да слагат 2.5мм2, което стига за до 6-7 киловата, но ако включи фурна и два котлона става тегаво.
        Last edited by ejonny2376; 11.09.2024, 14:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Не знам защо всички са полудели по това отопление. Климатът се променя и скоро от отопление почти няма да има нужда - за къщите е друго, но теб ще те топлят и съседите. По-скоро мисли как ще се охлаждаш лятото, че скоро 40 градуса ще е средна температура за София.
          Модитата да се вземат в ръце! Темата е за цените на имотите, а не за обзавеждане и реконструкция.

Коментар

• За мен няма никаква логика на нов апартамент да преправяш и теглиш на ново цялата ел. инсталация. Има си проект и той е спазен. Имаш 1 или два усилени контакта в кухнята, които са захранени с 4мм2 кабел. Дори и 6мм2 да сложиш там, а другите да са 4мм2 полза няма като си ограничен от ампеража на главният бушон. Ще е супер ако си с трифазна партида и ТП ти е трифазна.
            Иначе ще береш ядове.
            Колко ампера ти е главният прекъсвач?

П.П. може да сложиш повече контакти около кухненският плот за дребни ел. уреди, но там кабелите се прокарват лесно под гръбчето на плота.

Коментар

Не знам защо всички са полудели по това отопление. Климатът се променя и скоро от отопление почти няма да има нужда - за къщите е друго, но теб ще те топлят и съседите. По-скоро мисли как ще се охлаждаш лятото, че скоро 40 градуса ще е средна температура за София.
              Първо, че съм на партер и си има студ отдолу. Второ ТП-то ще е с конвектори за студено. И на партера не е жега лятото.

Коментар

Не слушай жена си, слагай паркет. Никакъв гранитогрес в спалня и хол.

За описаното от теб 42к ми се струва множко. Ако сложиш трислоен паркет или дюшеме, ще спестиш от лепенето на гранитогреса доста. Има хубави дюшемета за 150-200 лева на квадрат, колкото хубавия гранитогрес, но не се лепи и излиза по-изгодно.
                Колко ти е голям холът? При 95 квадрата апартамент надали е над 30 квадрата. Защо ти е този остров? Само ще заема място и ще ви пречи, да не говорим за цифрата. Пак жена ти ли? Едно е да гледаш картинки, друго е реалността.

Кажи им да ти прекарат поне 4 квадрата проводник към фурната и котлоните и изобщо гледай кое на кой кръг включват, че читави ел.техници в тези "бригади" е много трудно да намериш. Сложи хладилника на отделен кръг, за да може като те няма да спираш останалите предпазители.
                Островът си го искам аз, за да работя на два плота като готвя. Много по-удобно е и не искам г-образна кухня. Холът е около 30 кв. За проводника и ел нещата си прав напълно.

Коментар

С ТП съм, и си прав за гранитогреса.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какъв е източника на топлина? ТЕЦ или термопомпа?

Защото ако си с ТП ще ти е по-икономично навсякъде да си с гранитогрес. Той има по-добра топлопроводимост и ТП ще е по-икономична при ниски градуси на топлоносителя.
                    С ТП съм, и си прав за гранитогреса.

Коментар

С дограма съм, врати ще се купуват тепърва. Аз много искам паркет в спалните и хола, ама жената натиска навсякъде гранитогрес да слагаме. Било по-лесно за поддръжка и нямало да се драска и да набъбва. Има подово навсякъде и няма да е студено.
                      като цяло засега в 200€ на кв.
                      Не слушай жена си, слагай паркет. Никакъв гранитогрес в спалня и хол.

За описаното от теб 42к ми се струва множко. Ако сложиш трислоен паркет или дюшеме, ще спестиш от лепенето на гранитогреса доста. Има хубави дюшемета за 150-200 лева на квадрат, колкото хубавия гранитогрес, но не се лепи и излиза по-изгодно.
                      Колко ти е голям холът? При 95 квадрата апартамент надали е над 30 квадрата. Защо ти е този остров? Само ще заема място и ще ви пречи, да не говорим за цифрата. Пак жена ти ли? Едно е да гледаш картинки, друго е реалността.

Кажи им да ти прекарат поне 4 квадрата проводник към фурната и котлоните и изобщо гледай кое на кой кръг включват, че читави ел.техници в тези "бригади" е много трудно да намериш. Сложи хладилника на отделен кръг, за да може като те няма да спираш останалите предпазители.

Коментар

Стига да не го лепи. Ако е масивен, ще трябва. Най-добрият вариант е трислойно дъбово дюшеме, изглежда най-добре. Особено с това подово отопление има голям риск от течове, особено като знаем колко качествено работят БГ строителите...
                        При нас дъбовия паркет не е лепен и така е по-добре. Като се намокри или наводни, да има малко толеранс (мегдан), дори да се надуе, после изсъхва и се сляга.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

Е, може да спести малко пари ако си купи италиански диван 7ма ръка.
                          Ти в Оброчище с какви мебели си? На бас, че братята ти роми са ти докарвали с каруцата по някой и друг изхвърлен шкаф...

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

С паркет ще е по-добре, няма да се хлъзга.

Едни познати имаха проблем - ново строителство от 2007 г, с гранитогрес, и в пода имало тръби, некачествено направени, станал теч, разбиха, оправиха го, сложиха различни плочи, и после пак теч, защото майсторът натискал с чука и отново повредил тръбите.

А с паркетини те се махат и после могат да се подменят. Дори да няма твоя размер паркетини, майсторът ще направи. Имахме такъв случай тази година.
                            Стига да не го лепи. Ако е масивен, ще трябва. Най-добрият вариант е трислойно дъбово дюшеме, изглежда най-добре. Особено с това подово отопление има голям риск от течове, особено като знаем колко качествено работят БГ строителите...

Коментар

Неговият апарт е голям. Предполагам всичко правено от строителя ще го маха изцяло и ще го преправя (особено електрото, замазките, кривите стени и тавани ще трябва да ги изправят...). Може и да не е много 42к, зависи.
                              Според мен общо 150к-200к лева ще му глътне ремонтът, голямата цифра е кухня, баня, плочки/паркет, санитария и мебели.
                              Е, може да спести малко пари ако си купи италиански диван 7ма ръка.

Коментар

• Силен интерес към покупка на жилища в големите градове отчитат от сектора - Investor.bg

Настоящата година се очертава като много добра и успешна за строителните предприемачи. Миналата година имаше голям интерес, много запитвания, но сделките бяха по-малко. Сега броят на сделките е сравним с този през 2022 г., която беше много добра година. Интересът към покупка на жилища в големите градове е силен. Това каза инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Засиленото търсене на имоти се дължи отчасти и на предстоящото присъединяване на България към еврозоната. Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, обясни гостът. Според него е напълно възможно да се повтори сценарият, при който имотният пазар отбелязва повишена динамика преди влизането в еврозоната, но след това се стигне до лек спад в броя сделки и цените. В асоциацията прогнозираме подобен процес, каза Шопов.

===2079===

Но ще падат де и ние си чекаме -40% дискаунти.

Коментар

Working...
                                X