IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Stamatko Разгледай мнение
    Здравейте. Имам конкретен въпрос. Мислите ли, че в момента покупката на двустаен апартамент във Варна за отдаване под наем е разумна. В районите където ми харесва цените са 130-180к. В повечето случаи обзаведени доста прилично. Евентуално около 1000 лв е реалистично да се очаква наем. Мислите ли, че по-добре да се гони нещо по-евтино в кварталите или пък на същата цена по-голямо. Или пък да поспестя още 1-2 години и да взема 3-4 стаен за около 250к за лично ползване. Изобщо всякакви съвети и идеи са добре дошли.
    П.П. Живея в приличен тристаен апартамент в добър район.
    Купувай ако си решил не по-евтиното, а по-скъпото с по-добрата локация и наемен потенциал.
    Но питай чакала Ветърчо за всеки случай.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Здравейте. Имам конкретен въпрос. Мислите ли, че в момента покупката на двустаен апартамент във Варна за отдаване под наем е разумна. В районите където ми харесва цените са 130-180к. В повечето случаи обзаведени доста прилично. Евентуално около 1000 лв е реалистично да се очаква наем. Мислите ли, че по-добре да се гони нещо по-евтино в кварталите или пък на същата цена по-голямо. Или пък да поспестя още 1-2 години и да взема 3-4 стаен за около 250к за лично ползване. Изобщо всякакви съвети и идеи са добре дошли.
      П.П. Живея в приличен тристаен апартамент в добър район.
      Last edited by Stamatko; 03.11.2024, 16:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

знам какво е ПИ и УПИ и смяна на преднзаначение и тн и тн.
        това, което исках да ги кажа е, че цената за 'сред нищото' е висока - много висока.
        нали от бранша повтаряте само това локация-локация-локация
        при прекалено завишена цена излиза по-изгодно да се купи ЗЗ с възможно най-куцата категория (или някой запустял стоп. двор) и да се мине през процедура, която е бавна, но не невъзможна. Ако зоната не е гореща точка на интерес - ще може относително лесно (и евтино) да мине процедурата, защото едно е да сменяш до София, а съвсем друго е да сменяш нейде из България далеч от голям областен град/индустриална зона/. Свидетел съм как на доста ниви им смениха предназначението за година и половина - две години. Ниви купени в диапазон 1000-1500. Да чака се година-две, но и себестойността на имота идва много по-изгодна. Дето викаш за солар пример : Нива 11 дка купена за 16 500лв (знам точно, защото имах интерес и ми я купиха под носа, когато беше хайпа със соларите) и смениха предназначението за ФЕЦ за година и малко. Знаеш колко са държавните такси за 11 декара + не толкова драматична такса за фирмата, която движи документацията. Преотреждането е факт и себестойността е много много по-ниска от разни имоти продавани с 'готови документи' от инвеститори, които се занимват в този сегмент. При така създалата се пазарна ситуация не е ясно дали ще го правят солара, но имота е подготвен и им е буквално без пари на фона на самата инвестиция за мегават солар.

ако беше относително близко до София, Варна, Бургас или друг голям областен град - що годе може и да мине тази оценка. За солар е в порядък по-скъпо, а за някакво производство - хората търсят места с население (с нормален профил) в околността, за да имат персонал. В онзи район читава работна ръка е нещо много имагинерно, защото народа се изтегли към големите градове и чужбината.
        за съжаление това е положението и не мисля, че някой се радва на пустеещи имоти...реалността ни е такава.

ако наистина си имал неприлични предложения (както сам се изразвяваш) от емисари на кумчо вълчо - личното ми мнение е, че е трябвало да ги приемеш и да им го 'лъзнеш' - по-добре врабче в ръката отколкото орел в небето.
        Колегата ковид19 брокер ли е?

Коментар

• Първоначално изпратено от COVID-19 Разгледай мнение

Точно така. Няма смешно, но го интригантсваш с "проучвания" и "шараните" лапат..., да не казвам какво.
          В сряда имах сделка в Шумен да я завърша. Загледах поредния соларен парк, изграждащ се до пътя, на земеделска земя.
          Та въпроса ми към вас със Scotty и ония другия убавец, е:
          Правите ли разлика между ПИ с предназначение за производство и НИВА, на която ще сменят предназначенито.
          Плодородната земя е за производство на продукция..!!!
          знам какво е ПИ и УПИ и смяна на преднзаначение и тн и тн.
          това, което исках да ги кажа е, че цената за 'сред нищото' е висока - много висока.
          нали от бранша повтаряте само това локация-локация-локация
          при прекалено завишена цена излиза по-изгодно да се купи ЗЗ с възможно най-куцата категория (или някой запустял стоп. двор) и да се мине през процедура, която е бавна, но не невъзможна. Ако зоната не е гореща точка на интерес - ще може относително лесно (и евтино) да мине процедурата, защото едно е да сменяш до София, а съвсем друго е да сменяш нейде из България далеч от голям областен град/индустриална зона/. Свидетел съм как на доста ниви им смениха предназначението за година и половина - две години. Ниви купени в диапазон 1000-1500. Да чака се година-две, но и себестойността на имота идва много по-изгодна. Дето викаш за солар пример : Нива 11 дка купена за 16 500лв (знам точно, защото имах интерес и ми я купиха под носа, когато беше хайпа със соларите) и смениха предназначението за ФЕЦ за година и малко. Знаеш колко са държавните такси за 11 декара + не толкова драматична такса за фирмата, която движи документацията. Преотреждането е факт и себестойността е много много по-ниска от разни имоти продавани с 'готови документи' от инвеститори, които се занимват в този сегмент. При така създалата се пазарна ситуация не е ясно дали ще го правят солара, но имота е подготвен и им е буквално без пари на фона на самата инвестиция за мегават солар.

ако беше относително близко до София, Варна, Бургас или друг голям областен град - що годе може и да мине тази оценка. За солар е в порядък по-скъпо, а за някакво производство - хората търсят места с население (с нормален профил) в околността, за да имат персонал. В онзи район читава работна ръка е нещо много имагинерно, защото народа се изтегли към големите градове и чужбината.
          за съжаление това е положението и не мисля, че някой се радва на пустеещи имоти...реалността ни е такава.

ако наистина си имал неприлични предложения (както сам се изразвяваш) от емисари на кумчо вълчо - личното ми мнение е, че е трябвало да ги приемеш и да им го 'лъзнеш' - по-добре врабче в ръката отколкото орел в небето.

Last edited by X_Y; 03.11.2024, 10:39.
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Викаш..., на караминьол ще ги праскаме...
            С конкурс за красота и интеУект.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

И аз така мисля. Наемите ще качват. Нищо, има и споделен наем.
              Викаш..., на караминьол ще ги праскаме...

Коментар

• И аз така мисля. Наемите ще качват. Нищо, има и споделен наем.
                Last edited by X_Y; 03.11.2024, 10:38.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev

В момента кебапчии като Фрости само ще си съсипят живота и стандарта ако купят, даже и на половин цени. Казал съм им, да се оглеждат за достъпни наеми, могат да си го позволят.
                  Док, не съм много сигурен дали и за наем ще има. За Free WiFi е ясно че има....
                  След НГ следва Ъпдейт и на наемите...

Коментар

коментирам текущата пазарна ситуация
                    не се смея. нищо смешно няма.
                    Точно така. Няма смешно, но го интригантсваш с "проучвания" и "шараните" лапат..., да не казвам какво.
                    В сряда имах сделка в Шумен да я завърша. Загледах поредния соларен парк, изграждащ се до пътя, на земеделска земя.
                    Та въпроса ми към вас със Scotty и ония другия убавец е:
                    Правите ли разлика между ПИ с предназначение за производство и НИВА, на която ще сменят предназначенито.
                    Плодородната земя е за производство на продукция,.!!!
                    Last edited by X_Y; 03.11.2024, 10:33.

Коментар

Арменец, нали знаеш, кой ще се смее последен...
                      Па, ти си проучвай, няма лошо.
                      Scotty, също да си проучва,..

Бърза работа нямам...
                      коментирам текущата пазарна ситуация
                      не се смея. нищо смешно няма.

Коментар

Бърза работа нямам...
                        По-добър от мениджмънта на Атера е, хахаха

Коментар

между част от нивите ми минава трасе свързващо два парка (1000дка и 200+дка) та си правих прочване кое как. Даже и с перфе документи 20декара са нищо за големите риби..200 по може,но и там им малее Отделно,че купуват тихичко на 2-3к лв и после сменят предназначението (за тях ядове няма)..50+е на квадрат само за производство, но и те не са будали - търсят земя и сменят статути..пак им идва в пъти по-изгодно. ако няма тогава се цакат.

Бърза работа нямам...

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

Няма какво да определям аз. Много добре знам как вървят в този регион, неслучайно го дадох за пример. Обаче ми се струва, че ти нещо си се филмирал.
                            Апропо, ако искаш да продаваш УПИ за фотоволтаици, то трябва предназначението да смени и за да го продадеш скъпо трябва да продаваш самия проект, а не просто земята. Надявам се да си наясно с тези неща, но за сега не си личи.
                            между част от нивите ми минава трасе свързващо два парка (1000дка и 200+дка) та си правих прочване кое как. Даже и с перфе документи 20декара са нищо за големите риби..200 по може,но и там им малее Отделно,че купуват тихичко на 2-3к лв и после сменят предназначението (за тях ядове няма)..50+е на квадрат само за производство/логистики/строителство, но и те не са будали - търсят земя и сменят статути..пак им идва в пъти по-изгодно. ако няма тогава се цакат.
                            Last edited by bertram; 02.11.2024, 22:29.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Като стана въпрос за " портфолио" 99% от брокерите нямат такова. Иска да те води на обяви от имот.бг, които ти сам можеш да си видиш в сайта И за какво да му плащаш комисионна в този случай? Другото е, че ако ти отидеш с брокер на обява пусната от друг брокер, а аз отида на същата обява без брокер- аз автоматично ставам предпочитания купувач защото брокера продавач освен от продавача взима комисионна и от мен, а при теб като си дошъл с брокер не взима втора комисионна
                              Само не бъди наивен, съвет от мен. Части лица по обяви за продажби доста често не са никакви частни лица, а колега, колежка на главната действащ брокер. Само това ще ти кажа. Как се комуникира с продавач запазвам за себе си.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Той само каза че не е на бул. Прага, но е в района - баня Мадара. На ул. Тунджа са добри апартите. Той си знае къде е.
                                Тази уличка не е лоша, тя пак е в района на баня Мадара. Тиха е и е близо до градинката на СРС.

Коментар

Working...
                                X