IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

за провинциалните нотариуси не знам, но моят отговор е същия, който дадох на каръка ПРЕЗ 2017-та:

Апартамент за живеене се купува, когато имаш едновременно нужда и възможност. Все тая ако цените паднат с 10% след 5 години, пари се печелят, но ВРЕМЕТО няма кой да ти го върне. Младежът става чичак БЕЗВЪЗВРАТНО.
    По тази логика, може един мъж да работи по въпроса и когато жена му чака бебе или са решили да живеят заедно, да изтегли един кредит и да купи апартамент.

Модите се менят и един апартамент със скъп ремонт от 1998 г. или от 2000 г., вече не се харесва на хората, дори да е като нов.

Един приятел успя да купи 2 двустайни апартамента с жена си. Отдават под наем по-хубавия за 950 лв, а по-лошия ползват. Яко, нали?

И сам си ги стяга и ремонтира.

Коментар

Искаше през 2017-2018та, затуй подлъгваше другите да чакат.
      според мен тогава щеше да продаде
      но след първия продаден
      някой си е научил урока
      и имотите на бъртрам оттогава са "семейни"
      препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

имам предвид, вече знаеш как се случиха нещат аот 2005, да речем до момента 2025
        в кй преиод от да речем 1-2 години би купил
        отчитай и възрастта си
        въпроса е съвсем отворен
        Дори по време на скъпи цени, като днес, може човек да си трансформира собствеността и да я консолидира.

Коментар

остави ги гладните нотариуси
          кажи, кога би купил имот
          Искаше през 2017-2018та, затуй подлъгваше другите да чакат.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

ако питаш гладен провинциален нотариус - всеки момент е добър и по възможност с ипотечка,че да има още 'таксички' + сделката е на реална цена и съпътстващите таксички са перфектно тлъстички.

нали така
            остави ги гладните нотариуси
            кажи, кога би купил имот
            препоръка е

Коментар

ако питаш гладен провинциален нотариус - всеки момент е добър и по възможност с ипотечка,че да има още 'таксички' + сделката е на реална цена и съпътстващите таксички са перфектно тлъстички.

нали така
              за провинциалните нотариуси не знам, но моят отговор е същия, който дадох на каръка ПРЕЗ 2017-та:

Апартамент за живеене се купува, когато имаш едновременно нужда и възможност. Все тая ако цените паднат с 10% след 5 години, пари се печелят, но ВРЕМЕТО няма кой да ти го върне. Младежът става чичак БЕЗВЪЗВРАТНО.

Коментар

Отговорът е лесен и винаги валиден - няма да купувам, щото тате ми купи. Въпросът е кога да си купи апартамент, този дето не получава наготово?

нали така

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Принципно са ти правилни съжденията но има едно НО! Глобалната картина е е като по учебник и вероятно малките рибета ще намажат още доста годинки.Стригането ще е по други направления! Шумата олекна , с доста!
                  ПП Кво прави Колето ,завъртя ли кеша толкова че да е отгоре на коптора? Въпроса ми е риторичен.
                  Ами тегли кредити и наливай в имоти, ще връщаш една малка част от кредите заради обезценяването на шумата нали това се опитваш да ни убедиш?
                  Къв е проблема ? Топки или мозък липсват ? Или и двете.

Коментар

имам предвид, вече знаеш как се случиха нещат аот 2005, да речем до момента 2025
                    отчитай и възрастта си
                    въпроса е съвсем отворен
                    Отговорът е лесен и винаги валиден - няма да купувам, щото тате ми купи. Въпросът е кога да си купи апартамент, този дето не получава наготово?

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

+1

Много чичовци са така. Пият си ракията, ядат си, с чичовски манталитет и имат висока смъртност - най-вече заради алкохола и неходенето на лекар.

Двамата ми дядовци изкараха до 80г, но накрая бяха зле, изкукали и с лошо здраве. Не пиеха, но са имали тежък живот.

В момента цените на апартаментите в СФ са балонизирани, подхранвани от ръста на заплатите.

През 2008 г един оценител ми каза, че жилищата повече няма да поскъпват. Преди да ми направи оценка. Можех да го послушам и да не купя. Аз обаче бях решил да купувам и купих. Но той не се оказа прав. Все пак имаше спад в периода 2009 -2015 г.
                      Евгич , балонизирана е само личната ти самооценка!

Коментар

Назад се гледа лесно, всички сме умни постфактум. Истинският проблем е напред, защото там няма сигурност, само преценка на риска. И тук става интересно – когато всичко изглежда 'добре', лихвите са ниски, кредитът е достъпен, а пазарът е горещ, човек лесно се увлича. Но това са точно моментите, в които рискът е най-подценен. Защото не се купува имот просто на база лихва или месечна вноска – купува се спокойствие, устойчивост, дългосрочна сигурност. А ако днес влизаш на върха, с пари назаем, при рекордни цени и без буфери, какво ще стане ако утре доходите спаднат, лихвите тръгнат нагоре, или пазарът просто застине? Купуването на имот не е проблемът – проблемът е да не се окажеш в капан на илюзията, че 'сега е моментът', само защото всички така мислят. Напред не се вижда ясно, но затова е важно да не се водим само от ентусиазма на масата, а да си зададем трудните въпроси, преди да се подпишем под 30 години ангажимент.

Купувай, когато другите продават - тогава имаш качествен избор.
                        Принципно са ти правилни съжденията но има едно НО! Глобалната картина е е като по учебник и вероятно малките рибета ще намажат още доста годинки.Стригането ще е по други направления! Шумата олекна , с доста!
                        ПП Кво прави Колето ,завъртя ли кеша толкова че да е отгоре на коптора? Въпроса ми е риторичен.

Коментар

отчитай и възрастта си
                          въпроса е съвсем отворен
                          A на мен ми се струва, че в бъдеще ще има проблем с намирането на наематели при толкова много рентиери.

И при кого ще отидат Цанка и Пламен от Попово?

Коментар

отчитай и възрастта си
                            въпроса е съвсем отворен

Назад се гледа лесно, всички сме умни постфактум. Истинският проблем е напред, защото там няма сигурност, само преценка на риска. И тук става интересно – когато всичко изглежда 'добре', лихвите са ниски, кредитът е достъпен, а пазарът е горещ, човек лесно се увлича. Но това са точно моментите, в които рискът е най-подценен. Защото не се купува имот просто на база лихва или месечна вноска – купува се спокойствие, устойчивост, дългосрочна сигурност. А ако днес влизаш на върха, с пари назаем, при рекордни цени и без буфери, какво ще стане ако утре доходите спаднат, лихвите тръгнат нагоре, или пазарът просто застине? Купуването на имот не е проблемът – проблемът е да не се окажеш в капан на илюзията, че 'сега е моментът', само защото всички така мислят. Напред не се вижда ясно, но затова е важно да не се водим само от ентусиазма на масата, а да си зададем трудните въпроси, преди да се подпишем под 30 години ангажимент.

Купувай, когато другите продават - тогава имаш качествен избор.

Коментар

Ако трябваше да купувам имот сега, особено за себе си или бъдещо семейство, бих бил много внимателен. Да, лихвите са рекордно ниски – и това подвежда. Изглежда като 'златен момент', но истината е, че пазарът не е стабилен. Цените на имотите в България се движат нагоре вече години наред, водени от лесен достъп до кредит, чуждестранни пари и спекула. В същото време БНБ стои встрани – няма култура на превантивни мерки, няма активен надзор върху ипотечния бум. Тоест, ако се стигне до срив или застой, няма кой да 'омекоти' удара.
                              Лично аз бих изчакал – не защото вярвам, че цените ще се сринат с 30%-40%, а защото цикълът е на късен етап. Ниските лихви не са завинаги – ако тръгнат нагоре, месечната вноска по днешен кредит може да скочи с няколко стотин лева, а това вече променя цялото уравнение. Освен това, когато всички се блъскат 'с лакти' да купуват 'преди да е станало още по-скъпо', често купуват зле – на лоша локация, с компромиси, на надценени цени. Това не е рецепта за дългосрочно спокойствие, особено ако става дума за дом, не за спекула(!).
                              Бих купил, когато пазарът поизтрезнее. Когато се усети лека умора, спад в интереса, леко затягане на кредитирането – и офертите започнат да 'зависват'. Не чакам срив, чакам момент, в който продавачът е малко по-сговорчив, банката малко по-внимателна, а купувачите не се бият за двустаен. Тогава вече си струва. Както е казал Уорън Бъфет: купувай, когато другите продават.
                              отчитай и възрастта си
                              въпроса е съвсем отворен
                              препоръка е

Коментар

ти ако трябваше да купуваш имот на теб или бъдещото семейство
                                кога би купил
                                Ако трябваше да купувам имот сега, особено за себе си или бъдещо семейство, бих бил много внимателен. Да, лихвите са рекордно ниски – и това подвежда. Изглежда като 'златен момент', но истината е, че пазарът не е стабилен. Цените на имотите в България се движат нагоре вече години наред, водени от лесен достъп до кредит, чуждестранни пари и спекула. В същото време БНБ стои встрани – няма култура на превантивни мерки, няма активен надзор върху ипотечния бум. Тоест, ако се стигне до срив или застой, няма кой да 'омекоти' удара.
                                Лично аз бих изчакал – не защото вярвам, че цените ще се сринат с 30%-40%, а защото цикълът е на късен етап. Ниските лихви не са завинаги – ако тръгнат нагоре, месечната вноска по днешен кредит може да скочи с няколко стотин лева, а това вече променя цялото уравнение. Освен това, когато всички се блъскат 'с лакти' да купуват 'преди да е станало още по-скъпо', често купуват зле – на лоша локация, с компромиси, на надценени цени. Това не е рецепта за дългосрочно спокойствие, особено ако става дума за дом, не за спекула(!).
                                Бих купил, когато пазарът поизтрезнее. Когато се усети лека умора, спад в интереса, леко затягане на кредитирането – и офертите започнат да 'зависват'. Не чакам срив, чакам момент, в който продавачът е малко по-сговорчив, банката малко по-внимателна, а купувачите не се бият за двустаен. Тогава вече си струва. Както е казал Уорън Бъфет: купувай, когато другите продават.

Коментар

Working...
                                X