IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Явор Пейчев, Имотека: Очакванията за драстичен спад на цените започнаха да избледняват (imoti.net)
    Очакванията за драстичен спад на цените започнаха да избледняват

Цитат: "Цените продължават своя плавен ръст, но това важи основно за качествените имоти. Продавачите на някои надценени оферти – около 7-9% от всички, са направили известен коментар в цената преди да стигнат до сделка. В София нивата са нараснали с 10%, във Варна – с 6%, а в Пловдив – с 18%."

===2049===

Амааа... Как така?! Има ли още чакащи на перона, които вярват в спад на цените преди 2039та?

Коментар

• Първоначално изпратено от ярък Разгледай мнение

Малко се изхвърляш....
      Средната заплата взета от НСИ през 2021г е 1500 лв, а през 2023 г е 2100 лв приблизително...Това прави повече от 30 %, но няма да издребнявам.
      Режийните разходи за всички услуги ми са се покачили с 20% и последните сметки за 2 апартамента са 260 лв, което е 13 % от моята заплата. На жената заплатата си е нейна.....
      пп Оффф, забравих, че успелите инвеститори карат коли за по 100 К, носят дрехи по себе си за по 4-5 К, ядат черен хайвер, луканки по 69 лв, кашкавал по 38 лв и т.н.
      това със средното е малко трики за обобщаване

една фирма от 200 човека с 2 ма съдружници съсобственици - 200 човека на 2К заплата средно + 2 * 100К = погледнато острани фирмата има 202 чиека със средна заплата почти 3К, ама всъщност е 2К, а двамата патрони са напред...

банки , застрахователи, болници, търг. вериги - перосоналът по долните етажи на пирамидата е най-многоброен и доста скромно платен, а меринджейското съсловие маже яко... ама като теглиш средната всички са много добре

това не значи, че пазарът не се помпа от спестяванията на хората + напоследък водещи са банките с тяхната кредитна политика.

успех с продажбата
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

Това предполагам е в някаква паралелна вселена?

За всички е ясно, че инфлацията се усеща много повече от 20% и изпреварва нарастването на доходите с големи темпове. Това са фактите. Едно средностатистическо семейство го интересува колко са му се увеличили разходите за храна, битови сметки (енергия и горива), вноски по ипотеки и т.н. Не го интересува, че телевизорите били намалели с 4%, телефоните с копчета и те с още 10% и т.н. Реалната инфлация, която удря домакинствата е много по-висока от 20%.
        Да не говорим, че това увеличение на доходите с 30% е изсмукано от пръстите. Стандартната индексация във фирмите е 4-5% на година, откъде се взеха тези +30%? В частния сектор никой не идва да ти каже "а, знаеш ли, много висока инфлация има тая година, ей ти едно увеличение на заплатата с 20-30%"... За да си увеличиш доходите следва да придобиваш допълнителна квалификация, да работиш още повече, да смениш работата като на новата успееш да се спазариш за повече и т.н.

Изобщо наистина - в една и съща държава ли живеем и ти за България ли говориш? Защото ако да, то буквално всяко твърдение ти е лъжа и няма нищо общо с реалността в момента.

И аз това се чудя с тези цитати за +20-30% скок на заплатите и то масово, от къде идват подобни цифри и колко хора познават с подобно увеличение на трудовото възнаграждение…..

Коментар

Ако не си брокер, може по всяко време.
          Доживях да видя въпрос към Джони, дали не е брокер. Това клони към обида.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какво те накара да подпишеш такъв договор?
            Сам си видял при всяка вноска към банката какъв огромен процент от нея е лихва и какъв мижав главницата. Това лично за мен е убийствено. Може да плащаш 10 години и да си изплатил 85% от лихвата и само 15% от главницата. При проблем с вноските банката си е взела лихвите авансово и дава имота на ЧСИ. Често стойността на продажбата е далеч от оставащата главница и хем си плащал лихви, хем ти взимат имота и за капак пак си длъжник.

Варианта с предсрочно погасяване на кредита в този случай също не е удачен.

Предполагам основната причина да не се избират намаляващи вноски е, че трабва да се доказват високи доходи, който много хора не могат да покажат.
            Погледнах погасителния план и ще закръгля, но да кажем, че на 121-я месец от главницата ще е изплатено 40% и остават 60% от нея. Друг е въпроса, че в момента стойността на останалата главница по кредита е около 45% от пазарната цена на имота. Плана ми е до 2-3 години да го изплатя и закрия този кредит. В момента предпочитам да си използвам моите пари с по-висока доходност от 3%, примерно ако лихвата по кредита ми е 500 лв. на месец а аз имам доходност 2000 лв или повече от моите си пари, предпочитам да съм на кредит.

Това за неизбирането на намаляващите вноски е така, 95% от кредитите са с анюитетни вноски и наистина дохора играе роля. Плюс това ако си на ръба на бюджета да се натоварваш сега с непосилни но намалящи вноски докато ако е по-ниска в началните години ще ти е по-лесно и увеличените доходи ще ги стопи с времето. Ама всеки си е в различна ситуация и няма едно универсално решение за всеки.

Коментар

Малко се изхвърляш....
              Средната заплата взета от НСИ през 2021г е 1500 лв, а през 2023 г е 2100 лв приблизително...Това прави повече от 30 %, но няма да издребнявам.
              Режийните разходи за всички услуги ми са се покачили с 20% и последните сметки за 2 апартамента са 260 лв, което е 13 % от моята заплата. На жената заплатата си е нейна.....
              пп Оффф, забравих, че успелите инвеститори карат коли за по 100 К, носят дрехи по себе си за по 4-5 К, ядат черен хайвер, луканки по 69 лв, кашкавал по 38 лв и т.н.
              Тези 600 лева "плюс" не покриват само покачването на доматите и кашкавала. Ти очакваш обаче да могат да финансират едно покачване на имотите с 35% (от 300к на 400к+ Евро примерно). Не става така. Значи в БГ има 2 категории купувачи:

- Тези с крадените пари. Тях не ги интересува с колко са скочили заплатите, защото те не работят на заплата.
              - Просяците, които с мижави 4-5к семеен месечен доход ходят да се молят на банките.

Специално твоят имот: Ако е някъде на топ място - Докторски, Южен Парк и подобни, може и да намериш някой от първата група, който иска да разкара дадена сума. Ако обаче очакваш някой от група 2 да ти плати 35% отгоре и то за някой имот из Вади, Ливади, Долини и Манастири - има да си чакаш още дълго. Просто банките ще стават все по-предпазливи, а един скок с 2-3% на кредитните лихви ще докарат подобни купувачи до просешка тояга, просто защото инфлацията изпреварва доходите им и защото живеят на ръба да плащат ипотека.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

....
                Изобщо наистина - в една и съща държава ли живеем и ти за България ли говориш? Защото ако да, то буквално всяко твърдение ти е лъжа и няма нищо общо с реалността в момента.
                Малко се изхвърляш....

Коментар

Според мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
                  От друга страна инфлацията за 2 г е около 20 %, а заплатите и доходите нараснаха с 30 % .
                  Съотношението средна заплата/м2 е даже по-добро от преди 2 г.
                  Лихвите се повишиха, но според банкерите повишенията на ОЛП спират, а (примерно в Англия) ще започнат и да падат.
                  Жилища има в излишък и за всеки рибар има по минимум един шаран....
                  Аз за 2г откакто продавам голям апартамент три пъти съм пред сделка, отказвам се по някаква причина и след 2 месеца съм с нова цена....
                  Ситуацията се повтаря...
                  Сега съм го обявил приблизително на 35 % по-висока от 2021г и чакам ..... Ще видим....
                  Това предполагам е в някаква паралелна вселена?

За всички е ясно, че инфлацията се усеща много повече от 20% и изпреварва нарастването на доходите с големи темпове. Това са фактите. Едно средностатистическо семейство го интересува колко са му се увеличили разходите за храна, битови сметки (енергия и горива), вноски по ипотеки и т.н. Не го интересува, че телевизорите били намалели с 4%, телефоните с копчета и те с още 10% и т.н. Реалната инфлация, която удря домакинствата е много по-висока от 20%.
                  Да не говорим, че това увеличение на доходите с 30% е изсмукано от пръстите. Стандартната индексация във фирмите е 4-5% на година, откъде се взеха тези +30%? В частния сектор никой не идва да ти каже "а, знаеш ли, много висока инфлация има тая година, ей ти едно увеличение на заплатата с 20-30%"... За да си увеличиш доходите следва да придобиваш допълнителна квалификация, да работиш още повече, да смениш работата като на новата успееш да се спазариш за повече и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Дай да го видим този прословут апартамент. Обява има ли?
                    Ако не си брокер, може по всяко време.

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Той от мама не се дели бре! Там е уредил безплатна вода,парно, краде домати,ползва градски транспорт безплатно и кво ли още не ,болшевикът който крещи"отнемайте на хората имотите които не ползват". Тоест Никито си е форумна карикатура! А масЕрът му , гурото Бертрам ,сее акъл под крилото на мама и тате и го окуражава да продължава в същия дух!
                      Истината е,че който има и прави кинти трябва да мисли как да им запазва стойността, кой квото го влече, бизнес,имоти,метали,акции и т.н. Под кинти се разбира поне над 200 300к годишно чисти, да не кажа и повече ,но ще ме обвинят в снобизЪМ.
                      Пачангов, ти в кварталния фитнес ли стигаш до такива велики умотворения?

Коментар

Според мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
                        От друга страна инфлацията за 2 г е около 20 %, а заплатите и доходите нараснаха с 30 % .
                        Лихвите се повишиха, но според банкерите повишенията на ОЛП спират, а (примерно в Англия) ще започнат и да падат.
                        Аз за 2г откакто продавам голям апартамент три пъти съм пред сделка, отказвам се по някаква причина и след 2 месеца съм с нова цена....
                        Ситуацията се повтаря...
                        Сега съм го обявил приблизително на 35 % по-висока от 2021г и чакам ..... Ще видим....
                        Дай да го видим този прословут апартамент. Обява има ли?

Коментар

• Според мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
                          Ситуацията се повтаря...

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

милиони пъти сме писали за това
                            да не се разхождат жени и деца по квартири
                            Тук си прав, но за съжаление доста хора създават поколение без да могат да се грижат за себе си, камо ли да се грижат за друг.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Щом им вярваш на показният просперитет:-)
                              Моя поглед точно над гастерите на острова и Германия, че че последните 1-2 години положението е ад. Скъпотия, рецесия, криза. Зле е работата викат. Някои ще се връшат на село, други ще стискат зъби. И това не са строители и селскостопански работници, а грамотни специалисти.
                              Но както и да е.
                              Никой не е казал, че наема трябва да е евтин и социален. Селска къщурка всеки си има.
                              Моето дете и брат му учат в държавни училища ,като с автобуси ги взимат от училище и ги връщат,малкия има безплатен и обяд ако иска да се храни в училище.Отделно безплатни лекарства...и още и още...държавните болници са като частните у нас, пъти капитализирани и инвестирани в хора и ресурси....Сравненията с у нас нямат почва

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Екстра са си ,с по две деца са повечето.По Германия ,Великобритания са основно.Бачкат си ,децата знаят по 3 езика ,идват си чат пат ваканциите .Учат в хубави училища ,развиват се ,имат спокоен живот и не им дреме как щемси платят сметките .Унмас като платят наема и режийните, храната дето е майка си баща си внос и скъпа и какво остава?Детски градини няма ,учители няма ,лекари няма какво искаш?Те затова се махнах, седяха търпяха и се разкараха.
                                У нас наем плащат само разни единици дето не са се ориентирали,а семействата с деца и под наем мизерстват и се мъчат.И това го казвам защото не е единичен случай. Много семейства с деца се разкараха .
                                милиони пъти сме писали за това
                                да не се разхождат жени и деца по квартири
                                препоръка е

Коментар

Working...
                                X