IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Те са договорили освен отстъпка за теб и комисионна за тях.
    Следователно е можело да договориш още по-голяма отстъпка. Както каза и песимиста - в БГ цените се гледат след промоция от 30%-50%, стандартните цени на всичко са безкрайно надути, той затова следи само промоциите в Лидл.

Да не говорим, че за плочки, санитария, мебели и пр. най-добре е да се разходиш до Италия и да поръчаш всичко да бъде доставено до склад там, след което наемаш спедитор и спиш спокойно. Нищо чудно и крайната цена с вкл.транспорт да е по-ниска от тази в БГ, а си сигурен че купуваш оригинал. На български търговец-мошеник никога не бих имал доверие.
    То в Гърция е 2 пъти по евтино, че за там знам от първа ръка като правих ремонта. И това цени от 2017-8. Сега може и 3 пъти по евтино да е.
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Следователно е можело да договориш още по-голяма отстъпка. Както каза и песимиста - в БГ цените се гледат след промоция от 30%-50%, стандартните цени на всичко са безкрайно надути, той затова следи само промоциите в Лидл.

Да не говорим, че за плочки, санитария, мебели и пр. най-добре е да се разходиш до Италия и да поръчаш всичко да бъде доставено до склад там, след което наемаш спедитор и спиш спокойно. Нищо чудно и крайната цена с вкл.транспорт да е по-ниска от тази в БГ, а си сигурен че купуваш оригинал. На български търговец-мошеник никога не бих имал доверие.
      Ако имаш време и нерви сигурно може да се спести нещичко. За плочките може би си прав, но по-скоро за най-висомия клас с принт. От едни земеделци бях чул, че поръчали някви плочки за 2000 лв кв и се оказали с кофти качество.

Коментар

така подочух, докато избирахме плочките.
        аз не ползвам дизайнери.
        мислех го с доставката, но на моите мижави 150 квадрата плочки не си заслужава гимнастиката
        иначе цената щеше да е с още поне 10-15% надолу след отстъпките тук
        препоръка е

Коментар

• Инфлацията у нас се забавя до 3,8% през януари През миналия месец нарастват цените на жилищата и електроенергията, поевтиняват облеклата, обувките и международните полети
          накавръчко, бегай бързо да маркираш в коментарите
          препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

не е баш така
            специално за плочките видях, че дизайнерките са си договорили с магазина отстъпки и част от тях ги получава клиента
            не казвам, че всички така правят, но това са ми наблюденията

Коментар

• Отделно работят с добри майстори (основно руснаци и украинци тук таме турци и арменци), които не си оставят ръцете, и дават гаранция.

Коментар

С тези дизайнери плащаш по 2 за всичко, повечето от нещата им са безумни глупости. Някаква си лелка ще ми казва къде да ми е леглото и какви плочки да сложа - как ли пък не.
                Освен това, тези дизайнери работят с мебелни фирми и с майстори, които ти пробутват всичко на двойни и тройни цени - щом си наел дизайнера, значи можеш да плащаш и те гърбят жестоко, a той прибира комисионни от всичко това и ти пробутва все най-скъпите неща, където ще изкяри най много.
                Моята работи с 3 оферти, показва ми нещо - аз одобрявам. Скъпо е, вземат комисионни от търговците, но дават и големи отстъпки. Аз предпочитам да обикалям хотелите вместо магазините.
                Last edited by better; 15.02.2024, 14:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                  Защо тази страст за жилища – нови 755 млн. лв. за ипотеки.
                  Ами като не могат да влагат в държавни облигации

.
                  мнооого време ще мине,
                  дотогава парата в дюшека, или тухли. за по напредналите - цветни метали
                  препоръка е

Коментар

С тези дизайнери плащаш по 2 за всичко, повечето от нещата им са безумни глупости. Някаква си лелка ще ми казва къде да ми е леглото и какви плочки да сложа - как ли пък не.
                    Освен това, тези дизайнери работят с мебелни фирми и с майстори, които ти пробутват всичко на двойни и тройни цени - щом си наел дизайнера, значи можеш да плащаш и те гърбят жестоко, a той прибира комисионни от всичко това и ти пробутва все най-скъпите неща, където ще изкяри най много.
                    не е баш така
                    специално за плочките видях, че дизайнерките са си договорили с магазина отстъпки и част от тях ги получава клиента
                    не казвам, че всички така правят, но това са ми наблюденията
                    препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Не бре, дал съм на дизайнера да се занимава с всичко. Аз от държавата не ползвам нищо, дори колите ми не са фирма, кво остава за ремонт. 120х240 са някои плочки.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

има големи плочи, които наистина се слагат от двама. но едва ли са метър на два.
                        мен повече ме учуди, че бетерчо чака фактура
                        сигурно го отчита като ремонт на офис на фирмата
                        ах тиии, бетерчооо
                        Не бре, дал съм на дизайнера да се занимава с всичко. Аз от държавата не ползвам нищо, дори колите ми не са фирма, кво остава за ремонт. 120х240 са някои плочки.
                        Last edited by better; 15.02.2024, 13:01.

Коментар

• Жилищната криза е в разгара си: Хора остават без дом, живеят в палатки

Рязко покачване на лихвените проценти, което води до увеличаване на разходите по заемите, рязко покачване на цените на строителните материали... Жилищната криза, която засегна Франция, не подмина и други европейски страни, предаде АФП.

https://blitz.bg/ikonomika/zhilishch...ws1000734.html

Коментар

• Защо тази страст за жилища – нови 755 млн. лв. за ипотеки.
                            Ами като не могат да влагат в държавни облигации

15.02.2024 09:36

Проблем е, че много повече пари отиват за потребление, отколкото за кредити за бизнеса

9 милиарда и 992 милиона лева – толкова е увеличението на кредитите за една година според публикуваните тези дни от БНБ данни за депозитите и кредитите към края на 2023 г. Това означава, че банките са излели в икономиката близо 10 милиарда лева за 1 година. Ако към тази сума добавим лизингите и бързите кредити, ще наближим 12 милиарда растеж на кредита. За сравнение – дори бюджетният дефицит на държавата е двойно по-нисък. С други думи,

кредитирането налива двойно повече пари в икономиката, отколкото дефицитът

Тази динамика започва да става заплашителна от гледна точка на инфлацията. Единият проблем е самият обем на кредитирането и неговото ускорение в реално изражение. Например през 2022 г. растежът на кредита беше по-бавен от инфлацията, но през 2023 г. кредитирането расте много по-бързо от инфлацията – докато инфлацията се забави до под 5%, банковото кредитиране расте с 12%, а небанковото - с 15-20%. Бързото наливане на пари в икономиката чрез кредита може лесно да създаде нов източник на инфлация, както това се случи преди 15 години. Другият проблем е, че кредитирането не отива в реалната икономика, а основно в потребление. Според данните на БНБ

кредитирането за домакинствата е с 65% повече, отколкото кредитът за бизнеса

Също така темпът на растеж на бизнес кредитите е едва около 7%, а при домакинските е близо 16%. Такава небалансираност означава, че повече пари отиват в потребление и по-малко в инвестиции и производство, което създава дисбаланс между търсене и предлагане и съответно стимулира инфлация. Отново и този месец най-бързо растат жилищните кредити – вече темпът им достигна 20,5% на годишна основа, най-висок от близо 15 години. Само през декември са отпуснати 755 милиона лева нови жилищни кредити, от които само 164 млн. лв. са рефинансиране на стари кредити – т.е. близо 591 млн. лв. е нетният растеж на ипотечния кредит само за един месец. Неслучайно няколко международни институции обърнаха внимание от рисковете за надуване на балон на имотния пазар.

Защо тази любов към инвестициите в жилища?

Ако погледнем статистиката на БНБ, виждаме, че средният лихвен процент по разплащателните сметки в банките е 0,01%. Дори по срочните депозити лихвите са 0,95% годишно. С други думи, традиционните начини за спестяване не носят достатъчно доход. Депозитите и сметките в банки по традиция се предпочитат от българите, но в момента не носят доход.

Ниските лихви за депозитите са стимул да се търсят други възможни начини за инвестиране на парите. И тук се появяват жилищата, които през последните години значително поскъпнаха заради засиленото ипотечно кредитиране. Жилищата осигуряват висока доходност – съвсем логично много българи решават да купят жилище като форма на инвестиция. Показателно е, че има толкова много празни и неизползвани жилища. Те не са купени за живеене, а просто като форма на спестяване. Проблемът е, че прекаленият фокус и на банките, и на спестителите към жилищния пазар може изкуствено да раздуе балон в цените, който да доведе до сериозни негативи.

Има ли изход? България не е единствената страна, в която лихвите по депозитите са ниски, но в много западни страни има и други форми на инвестиции – в облигации, в акции, в държавни ценни книжа. В България нито един от тези пазари не е развит, няма достатъчно ликвидност на капиталовия пазар, която да осигури сигурност на инвеститорите, че във всеки един момент могат да купят и да продадат на реална пазарна цена. На практика българите нямат изход – или държат парите на нулева лихва в банка, или купуват имот с всички рискове.

Няма среден вариант и това е драмата

В други страни имаме иновативни подходи, чрез които да се даде възможност на домакинствата да инвестират сигурно и с добра доходност. Например в съседна Румъния има осигурена възможност граждани лесно и просто да си купят държавни облигации – те са сигурни като банкови депозити, но осигуряват много по-висока лихва. Нещо повече, осигурена е система за търговия и обратно изкупуване, която позволява на гражданите да продадат облигациите си във всеки един момент.

Миналата година Белгия привлече огромен интерес с емисия на държавни ценни книжа за граждани. Властите в Брюксел набраха 22 милиарда евро поръчки за емисията, многократно повече и от най-оптимистичните очаквания. И там спестителите търсят алтернативи на нулевите лихви по депозитите и директният достъп до пазара на държавни облигации

е начин да получат сигурен доход

Този подход не просто осигурява лесно финансиране на държавата, но също така осигурява и висок доход за гражданите – т.е. и двете страни печелят. В България отдавна се говори, че е добре да се осигури възможност за директни инвестиции на граждани в държавни облигации, но това не се случва.

Коментар

• Великобритания влезе в техническа рецесия

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17117188

Коментар

• ГАРАЖ направен КРАСИВО и КАЧЕСТВЕНО с ЛЮБОВ и ЧАР, защото роднини на собственика са щели да живеят там.
                                НЕ се прави адресна регистрация лесно само с гараж, НО решение съм намерил. Общинска администрация казва: МОЖЕ да се живее в гаража, а при желание за извършване дейност е след позволение, което се дава лесно, а за адресната, има начини.

Как работя: правя програма, научавам на поведение: какъв е пазара, как се говори за намаляване цена, какво се гледа за качество на сграда като цяло, оглед имот, какви договори / адвокати / нотариуси са за купувачи и кои за продавачи. Коя е вашата банка за кредит, и как се управлява той. Какво става след подписване на нотариален акт. Когато изтървеш твоя имот, ти идва да се потопиш, преживявал съм го.
                                Работим с Нотариуси, които имат малък екип от адвокати за имотни сделки.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=aa7ngl&f1=1
                                Last edited by unimog; 15.02.2024, 11:06.

Коментар

Working...
                                X