Първоначално изпратено от ratten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
успях, но все едно е преписван отнякъде
и яснопрепоръка е
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
евго, ти успя ли да изчетеш целия объркано лъкатушещ пост
аз се опитах, но нищо не можах да схвана и на 2-3 пъти съм задрямвал
- 1 like
Коментар
-
Под "дебазиране на валута" обезценка на валута ли имаш предвид?
Който е купувал НИ в СФ преди 2004 г. определено е на +, обаче по онова време хората нямаха пари и работеха за малки заплати.
аз се опитах, но нищо не можах да схвана и на 2-3 пъти съм задрямвалпрепоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
Е, то от познат до познат... анекдотика.
Тъкмо като започвах да се занимавам с НИ преди 6 години се запознах с един ранно-пенсионирал се рентиер. Май имаше около 7-8 апартамента в Лозенец, явно закупени на ниски цени преди балона 2008, поне част от тях.
Независимо от казуистиката на всеки един, като се тегли чертата от приходи, разходи и нереализирана капиталова печалба, то нещата стават ясни.
От моите наблюдения обаче почти никой не тегли чертата правилно, камо ли пък да си моделира 10-20 години напред.
Скептиците ще кажат, че капиталовата печалба няма значение и е мираж. Ако можещ да реализираш имота на тази цена за 3-5 месеца не виждам какъв е проблема. Да не говориш за кредитния потенциал като обезпечение. Въпрос на гледна точка, няма нужда да се хапем по темата.
При прецизна отчетност от ден 1 и добро проектиране напред във времето, става много ясно какво-що.
Ама се получавабая стабилен ексел
- примерно трябва да си направиш вноските, лихвите и главницата за всеки месец за 2 години напред, като е добре да има адекватна прогноза за лихва в бъдеще.
Амортизация на оборудване (за мен лично обаче се компенсира от преоценяване на самото оборудване номинално изразено - особено ако е качествено). По принцип се стремя да оценявам отделно имота и оборудването в него за да е по-ясно. Разходите по ремонти може да да се погледнат като капитализиране на оборудването. И т.н.
Също така често се забравя ефекта на дебазирането на валутата. В ущърб на възращаемостта, но в полза на обезценяването на кредита.
Който е купувал НИ в СФ преди 2004 г. определено е на +, обаче по онова време хората нямаха пари и работеха за малки заплати.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеАко се вземат предвид средните заплати в 28-те областни центъра на страната, купуването на жилище е най-недостъпно за хората в София и Бургас. Те трябва да съберат 106 месечни заплати, т.е. да работят в продължение на 8 години и 10 месеца без да харчат парите за нищо друго, за да се сдобият със среден по големина апартамент в съответния град.
Плевен е на другия край в тази класация – там е достатъчно да се работи в продължение на 3 години и 1 месец, за да се постигне същото, показват изчисления на “24 часа" на основата на средните заплати и на актуалните цени на жилище от 81 квадрата. Това според последното преброяване на населението от 2021 г. е средният размер на българското жилище преди това то е било малко над 73 квадрата.
да се ориентират към вълчитрън, попица и търнавапрепоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Няма еднозначен отговор кое е по-добро.
Има хора, които инвестират в скъп ремонт и после 5 г им се изплаща ремонта и обзавеждането от наеми. И им пада възвръщаемостта. А след 10-15 г ползване, обзавеждането и техниката заминават, защото квартирантите не пазят много.
Имам познати давали апартаменти под наем през 90-те години. Те си траеха и си харчеха наемчето за глезотии, обаче не забогатяха особено от това.
Имам и друг познат. Печели от наеми 10-15 г от 2 апартамента в СФ, но е уникално икономичен и си брои левчетата за всичко,
Тъкмо като започвах да се занимавам с НИ преди 6 години се запознах с един ранно-пенсионирал се рентиер. Май имаше около 7-8 апартамента в Лозенец, явно закупени на ниски цени преди балона 2008, поне част от тях.
Независимо от казуистиката на всеки един, като се тегли чертата от приходи, разходи и нереализирана капиталова печалба, то нещата стават ясни.
От моите наблюдения обаче почти никой не тегли чертата правилно, камо ли пък да си моделира 10-20 години напред.
Скептиците ще кажат, че капиталовата печалба няма значение и е мираж. Ако можещ да реализираш имота на тази цена за 3-5 месеца не виждам какъв е проблема. Да не говориш за кредитния потенциал като обезпечение. Въпрос на гледна точка, няма нужда да се хапем по темата.
При прецизна отчетност от ден 1 и добро проектиране напред във времето, става много ясно какво-що.
Ама се получавабая стабилен ексел
- примерно трябва да си направиш вноските, лихвите и главницата за всеки месец за 2 години напред, като е добре да има адекватна прогноза за лихва в бъдеще.
Амортизация на оборудване (за мен лично обаче се компенсира от преоценяване на самото оборудване номинално изразено - особено ако е качествено). По принцип се стремя да оценявам отделно имота и оборудването в него за да е по-ясно. Разходите по ремонти може да да се погледнат като капитализиране на оборудването. И т.н.
Също така често се забравя ефекта на дебазирането на валутата. В ущърб на възращаемостта, но в полза на обезценяването на кредита.
Коментар
-
Ако се вземат предвид средните заплати в 28-те областни центъра на страната, купуването на жилище е най-недостъпно за хората в София и Бургас. Те трябва да съберат 106 месечни заплати, т.е. да работят в продължение на 8 години и 10 месеца без да харчат парите за нищо друго, за да се сдобият със среден по големина апартамент в съответния град.
Плевен е на другия край в тази класация – там е достатъчно да се работи в продължение на 3 години и 1 месец, за да се постигне същото, показват изчисления на “24 часа" на основата на средните заплати и на актуалните цени на жилище от 81 квадрата. Това според последното преброяване на населението от 2021 г. е средният размер на българското жилище преди това то е било малко над 73 квадрата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение
Имате странно чувство за хумор. Гледам реалността. Очевидно е че приходите от един апартамент не стигат за да се купи втори. Ако имам 3 , може би , след 10 години те ще генерират приход за четвърти и то ако не ползвам нищо от приходите. Но откъде ще имам 3? От небето ли ? За да купя 3 апартамента трябва да съм изкарал парите за тях от нещо друго. Ако мога да изкарам пари за 3 апартамента от друго за какво ми е да инвестирам в апартаменти и да търся ниска възвращаемост ? По-добре да ги инвестирам в това с което съм изкарал парите и знам че работи. Правите имагинерни сметки как АКО имало 40 апартамента можело да се случи нещо си. Ако имам 5 апартамента за милион и половина евро последното нещо което ще направя е да ги давам под наем за да ми носят бруто 3500 франка месечен доход от който трябва да отделям да ги поддържам и да продължавам да си броя стотинките. Не разбирам каква е тази Ваша фиксация към апартаментите.
Споменахте че имате синове. Какво и къде са учили ?
Има хора, които инвестират в скъп ремонт и после 5 г им се изплаща ремонта и обзавеждането от наеми. И им пада възвръщаемостта. А след 10-15 г ползване, обзавеждането и техниката заминават, защото квартирантите не пазят много.
Имам познати давали апартаменти под наем през 90-те години. Те си траеха и си харчеха наемчето за глезотии, обаче не забогатяха особено от това.
Имам и друг познат. Печели от наеми 10-15 г от 2 апартамента в СФ, но е уникално икономичен и си брои левчетата за всичко,
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
А бурканЯ с пластмасова капачка, нали?
препоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение
Имате странно чувство за хумор. Гледам реалността. Очевидно е че приходите от един апартамент не стигат за да се купи втори. Ако имам 3 , може би , след 10 години те ще генерират приход за четвърти и то ако не ползвам нищо от приходите. Но откъде ще имам 3? От небето ли ? За да купя 3 апартамента трябва да съм изкарал парите за тях от нещо друго. Ако мога да изкарам пари за 3 апартамента от друго за какво ми е да инвестирам в апартаменти и да търся ниска възвращаемост ? По-добре да ги инвестирам в това с което съм изкарал парите и знам че работи. Правите имагинерни сметки как АКО имало 40 апартамента можело да се случи нещо си. Ако имам 5 апартамента за милион и половина евро последното нещо което ще направя е да ги давам под наем за да ми носят бруто 3500 франка месечен доход от който трябва да отделям да ги поддържам и да продължавам да си броя стотинките. Не разбирам каква е тази Ваша фиксация към апартаментите.
Споменахте че имате синове. Какво и къде са учили ?
1. Да се използва привлечен капитал: дори и да се купува в кеш за по-изгодна сделка, след това апартаментите се ипотекират и благодарение на тях се привлича евтин капитал, който може да се използва за закупуване на други апартаменти. Тоест, ливеридж. И без данъци.
Ако се ремонтира, и или имотите се преоценяват нагоре, то може да се рефинансира имота за сума по-голяма от началната покупна.
Примерно апартамент струва 60К евро и след 2 години рефинансирам ипотека към него за 130К евро, пари с които се закупуват други имоти или друг тип активи.
2. Имам чувството че правите съпоставката ВНОСКА vs. НАЕМ. Вноската в по-голямата си част (особено при дългосрочни кредити) е в по-голямата си част главница и в по-малка лихва. Само лихвата е невъзстановяем разход.
Главницата, която събирате евентуално може да се "извади" обратно като капитал за използване чрез рефинансиране. Всичко това без данъци, както казахме.
Дори и да имате големи приходи от другаде, НИ е добър актив за диверсификация и за използване на ливеридж. Това казано, аз в момента в БГ не бих инвестирал освен за лично ползване, но това е друг въпрос.Last edited by direkto4eto2; 18.06.2024, 12:26.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Моето мнение е, че гледаш с много тесни граници. Може би от твоята камбанария е такава гледката.
Ще ти дам пример който за база ползвам твоят случай.
Имаш апарт в центъра от който взимаш 8500-9000 франка годишно.
Ако имаше 5 шеше да взимаш 45000
ако имаше 10...
Тогава нямаше да ти се налага да работиш нощно време.
Та сметката ти по-горе не излиза, защото не знаеш колко суверенчета на месец пълнят бурканчето. Когато приходите са повече от харчовете не издребняваш, не броиш, не смяташ капиталова, % доходоносност.
Просто живееш и си гледаш кефа.
Затова казах, че с всеки нов имот минаваш на по-висока скорост. Ако имаш 5-караш на пета, ако имаш 8 караш на осма и стигаш по-бързо и по икономично. Бурканчето се пълни още по-бързо и пак превключваш:-)
Споменахте че имате синове. Какво и къде са учили ?Last edited by rverb; 28.06.2024, 00:32.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Моето мнение е, че гледаш с много тесни граници. Може би от твоята камбанария е такава гледката.
ако имаше 10...
Та сметката ти по-горе не излиза, защото не знаеш колко суверенчета на месец пълнят бурканчето. Когато приходите са повече от харчовете не издребняваш, не броиш, не смяташ капиталова, % доходоносност.
Затова казах, че с всеки нов имот минаваш на по-висока скорост. Ако имаш 5-караш на пета, ако имаш 8 караш на осма и стигаш по-бързо и по икономично. Бурканчето се пълни още по-бързо и пак превключваш:-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнениеДоколкото разбрах Вие сте купили апартамент за 200,000 евро а наема му е 500 евро на месец или 1 суверен. За да съберете за следващия апартамент ще Ви трябват 33 години. 33 години ли ще държите златото в буркан? Какъв е смисъла да имате апартамент ако събирате всички приходи за да купите втори? Та Вие ще трябва и да го подържате и ще живеете по-зле от човек който няма апартамент.
ако имаше 10...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Да, едър е и много прост, държеше си парите на депозит цяло десетилетие в очакване да паднат цените на имотите под давлението на негов арменски "приятел"ЗА 10% от парите.2 акции ама едната много куца
Last edited by nradev1111; 18.06.2024, 07:37.
Коментар
Коментар