Първоначално изпратено от pwise
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by СтанчевА.; 04.05.2021, 08:14.
- 1 like
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Виж сега, ти си медицинско лице, а докторите най-често попадате в ръцете на финансовите измамници (заедно с футболистите, но те имат в излишък).
Затова и изказвам мнение по твоя казус. Останал си с твърде погрешната представа, че имотите стават за нещо друго освен за запазване поне малко стойността на парите. Търсиш някаква доходност и като те гледам си готов да купиш поредния боклук (някъде в провинцията, където очакваш местната секретарка на АПКто да ти стане наемател).
Ако продължаваш така, накрая ще завещаеш на чаветата един куп непродаваеми коптори, а те ще се чудят какво да ги правят. Ако искаш наистина доходност, инвестирай в бизнес, в акции, в някаква реална икономика, не в пасиви. Ако искаш само запазване на парите, продължи с имотите, отърви се от боклуците и консолидирай количеството в качество.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнениеОтскоро следя темата и ми е интересно дали някой би се наел да предскаже развитието на цените в бъдеще 1-2 години напред. Правите ли изобщо подобни коментари или само коментирате настоящите цени. Има ли някой който познава и кой е ника му, ако има такъв?
- Ако няма инфлация имотите би трябвало да падат след есента, но аз си мислех и, че сега след Март-Май ще почнат да падат цените а това не се случва за момента.
- Ако има инфлация имотите в най-лошия случай ще се задържат на сегашните нива, тоест пак ще са по-евтини спрямо инфлацията но кеша ще се изяде от инфлацията.
Ако жилището ти е първо и нужно за живеене правилния момент е винаги когато имаш парите и си харесаш място. Ако ще е с ипотека няма за къде да се бърза.
И аз съм си го мислил това с караваната и на много хора им изглежда като много як лайфстайл, но един хубав кемпер е колкото два двустайни - един на море и един на планина. Отделно от това има много разходи с кемпера - гориво, винетки, такси за къмпинги, отопление. Това не е никак евтин начин на живот, а удобството едва ли ще са като в жилище. Аз лично предпочитам да си обикалям с кола и да си наемам AirBnb или нещо друго за спане. Отделно в много държави не можеш да си спреш където ти е кеф а някои къмпинги не са особено приятни като по снимките в инстаграм - често ги виждам доста натъпкани и цялата авантюра може да не се окаже толкова яка. Отделно този кемпер можеш само в Европа да го ползваш, иначе да го транспортираш с контейнери до други континенти не си е работа.
С едни 30-40к евро мога да обикалям целия свят поне година и то на който континент ми е кеф. Толкова е един сносен кемпер втора употреба, има и евтини ако искаш да живееш мизерно и да не знаеш колко км може да минеш до следващия сервиз
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Жони, с този ти пост съм почти изцяло съгласен....
Има и някои големи прозрения относно парите, че са голяма грижа и че е най-зле като не ти стигат за тва което искаш , а понякога не може да се чака...
Поста ти бива много....
Представи си следната ситуация. В банката имаш няколкостотин Евро, колкото да платиш следващия наем в общежитието и да ти стигнат за храна. В един момент почваш да изкарваш 6000-7000 Евра чисти. Идва първата заплата, кефиш се. Идва втората- още повече. Гледаш имотите - по 300к и нагоре. Не става. Имаш идеи за сериозен бизнес - трябва половин милион инвестиция. Пак не върви. Особено ако си свикнал да живееш сравнително скромно, парите бързо се трупат, но и все не стигат за голямата крачка. Това е най-тънкият момент - да уцелиш вълната, която може да те изкара на следващото ниво, но и която може да те завлече надолу.
Ако си с 2000 Евро заплата, нямаш такава грижа. Наемчето, старата кола, 1-2 екскурзиики и парите са намерили предназначението си. Ако обаче са повече, става сложно.Last edited by ejonny2376; 04.05.2021, 01:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Щом така мислиш, а не си ме питал дори ОК.
Затова и изказвам мнение по твоя казус. Останал си с твърде погрешната представа, че имотите стават за нещо друго освен за запазване поне малко стойността на парите. Търсиш някаква доходност и като те гледам си готов да купиш поредния боклук (някъде в провинцията, където очакваш местната секретарка на АПКто да ти стане наемател).
Ако продължаваш така, накрая ще завещаеш на чаветата един куп непродаваеми коптори, а те ще се чудят какво да ги правят. Ако искаш наистина доходност, инвестирай в бизнес, в акции, в някаква реална икономика, не в пасиви. Ако искаш само запазване на парите, продължи с имотите, отърви се от боклуците и консолидирай количеството в качество.
Коментар
-
Само ако намеря точно имота, който търся (фактически невъзможно, защото такива няма в София, за съжаление). В такъв случай може би ще скоча, подобна възможност е едно на хиляди. Компромис мога да направя с цената до известна степен, с изискванията относно имота - никога.
По-неприятен е моментът, когато имаш доходи доста над средните, но не си събрал парите за търсеното жилище на 100% (дори да го намериш). Тогава, ако не ти се робува на банки, ти остава една сериозна сума на месец, която пестиш. Това крие рискове - хем рискуваш да дойде наистина някаква сериозна инфлация, хем и си предразположен към необмислени харчове, хем може да изпуснеш някой добър шанс. Ако например успяваш да спестиш по едни 5-6 хиляди лева месечно, това е хем твърде малко (пак не можеш да си позволиш кой знае какъв лукс), хем не е сума за пренебрегване. Трябват много добре обмислени решения. Парите в повечето случаи са си грижа - ако ги нямаш, не ги мислиш. Ако ги имаш, трябва да внимаваш да не ги загубиш. Ако имаш, но не достатъчно е най-опасно, защото тогава е най-лесно да надцениш възможностите си и да се докаращ до просешка тояга.
Естествено има и варианта на тези с 30 годишните кредити, любимата таргет-група на Бонка и нейните колежки брокерици. Това са разни наивни глупаци, които си въобразяват че имат шанса да изплатят подобен кредит. Често такива се ръководят изцяло от емоциите и лесно стават жертва на измамници брокери и банки - купуват най-често надценен имот, който не могат да си позволят.
Има и някои големи прозрения относно парите, че са голяма грижа и че е най-зле като не ти стигат за тва което искаш , а понякога не може да се чака...
Поста ти бива много....
- 1 like
Коментар
-
Имаш само един свестен имот, останалото боклуци.
Аз на твое място бих разпродал боклуците (мансарди, магазинчета, едностайни за по 300-400 лева наем и подобни), бих добавил наличния кеш и бих купил още 1 апарт на Шейново примерно.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Да, веднага. Но вече имам достатъчно, а имам свободни средства, та се чудя има градове с добра доходност към момента. Въпросът е прост, колко време ще са такива тенденциите - и в Софив, и в други градове от големите сравнително. Отговарям ти откровено, не като повишител.действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Да, веднага. Но вече имам достатъчно, а имам свободни средства, та се чудя има градове с добра доходност към момента. Въпросът е прост, колко време ще са такива тенденциите - и в Софив, и в други градове от големите сравнително. Отговарям ти откровено, не като повишител.
Аз на твое място бих разпродал боклуците (мансарди, магазинчета, едностайни за по 300-400 лева наем и подобни), бих добавил наличния кеш и бих купил още 1 апарт на Шейново примерно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнениеАз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдеще
По-неприятен е моментът, когато имаш доходи доста над средните, но не си събрал парите за търсеното жилище на 100% (дори да го намериш). Тогава, ако не ти се робува на банки, ти остава една сериозна сума на месец, която пестиш. Това крие рискове - хем рискуваш да дойде наистина някаква сериозна инфлация, хем и си предразположен към необмислени харчове, хем може да изпуснеш някой добър шанс. Ако например успяваш да спестиш по едни 5-6 хиляди лева месечно, това е хем твърде малко (пак не можеш да си позволиш кой знае какъв лукс), хем не е сума за пренебрегване. Трябват много добре обмислени решения. Парите в повечето случаи са си грижа - ако ги нямаш, не ги мислиш. Ако ги имаш, трябва да внимаваш да не ги загубиш. Ако имаш, но не достатъчно е най-опасно, защото тогава е най-лесно да надцениш възможностите си и да се докаращ до просешка тояга.
Естествено има и варианта на тези с 30 годишните кредити, любимата таргет-група на Бонка и нейните колежки брокерици. Това са разни наивни глупаци, които си въобразяват че имат шанса да изплатят подобен кредит. Често такива се ръководят изцяло от емоциите и лесно стават жертва на измамници брокери и банки - купуват най-често надценен имот, който не могат да си позволят.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнениеАз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдещеОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Аз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдещедействителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Първоначално изпратено от распутин Разгледай мнение
Приемам го това от честата употреба на Лексотан, който приемаш.
Вашата работа е най-съмнителна, имайки лесен достъп до всякаква интересна дрога, няма как да не ги пробвате, като са на една ръка разстояние със предлог, че се борите със стреса.
Иначе - няма как цените да са х3 за десет години, избий си го от главата, като се отрезвиш утре сутринта и ела пак у темата да си говорим.
Стрес ако има се бори с почивка и релакс на приятни места, а не с хапчета и транквиланти, хеле пък комбинация с алкохол - смъртна присъда, овцете тук са неизборими.Last edited by bulgarian lev; 03.05.2021, 23:27.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Ще го кажа така, след 10 години да си купиш имот за 250К€ двустайка в Обеля, ново строителство ще е изгодна цена. Преди това ще видим цифри.
Вашата работа е най-съмнителна, имайки лесен достъп до всякаква интересна дрога, няма как да не ги пробвате, като са на една ръка разстояние със предлог, че се борите със стреса.
Иначе - няма как цените да са х3 за десет години, избий си го от главата, като се отрезвиш утре сутринта и ела пак у темата да си говорим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Вие брокерите сте хем така, хем иначе. Нали жилищата са най-достъпни от 10 години (2020-та това https://trud.bg/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D...-%D0%B3%D0%BE/) пък сега ми говорите че преди 2020-та даже трябвало да се купува... Нема оправияLast edited by bulgarian lev; 03.05.2021, 23:05.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
Коментар