IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение
    Един виц ... един селянин имал хубава крава. Кравата била от добра порода! Изкарал я на пазара в неделя да я продава, имало и много други крави, но неговата крава наистина изглеждала най добре. Хората се въртят сучат из пазара и започнали да се събират около него. Една крава на пазара нормално струвала около 500 лева ... долу горе . Така като се посъбрали повчко хора той се разбъбрил и започнал да обяснява, как неговата крава била най хубавата, как само на топло спяла, как само с прясна зелена трева и специален зоп се хранела, как всяка сутрин я сресвал и колко много мляко давала цели 30 литра всеки ден и така цял час. Накрая един от слушателите се провикнал е добре де, колко пари я даваш ? И тоя казъл 2000 лева ! Тогава кандидат купувача рекал, еми така кажи де, че не я продаваш, ами се фукаш

    Та така, да си предствим за момент, че тезата, че на пазара наистина няма имоти читави, е реална! За да изкара лев един брокер най напред трябва да има имот, а имот няма . Поръчката е да се намери такъв ... мога ли да ида при мой приятел и да го помоля да му снимам имота и да го пусна на пазара ? ще го пусна на цена, която еквивалент на кравата, която струва 2000 , дали някой ще го купи ? Ако пусна 10 такива имота дали ще изкривя пазара ? При нормална цена 500 и такава 2000 , която няма реализирана сделка такава колко ще е средната цена ? Какъв е процента на нереалните обяви в статистиката, каква тежест имат те и каква роля играят ?
    Много хубав коментар.

    И аз съм гледал в почти всички градове, нагласени имоти, апартаменти, имения в стил Луи 14 или в български народен стил, скъпи за стотици хиляди евра. Обаче, трудно ще се намери чужденец да ги купи, а българските клиенти не са толкова платежоспособни. И си висят с години, или продавачът се отказва или почва да смъква цената.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

      Щото лъскавата крава струва 2К... Оня ден се съгласи, че е така.... :-)
      Свикването е трудно

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Fus Разгледай мнение
        Няма да се включвам в безпочвени полемики, дали ще има повишаване или понижаване, а ще споделя няколко макроикономически показателя.

        Данните са за София, базирани на Инфостат и показват изменението през 2020 спрямо 2008:
        Население на София в трудоспособна възраст +0,21%
        Жилищен фонд, брой жилища +18,35%

        Общ доход, средно на лице +108,06%
        Общ разход, средно на лице +95,83%
        Индекси на цените на жилища -4,27%
        В допълнение, през 2008 на 2,4 жителя на София (не само в трудоспособна възраст) се е полагало 1 жилище, през 2020 вече е на 2,07.
        Тъй като дискусията не тръгна, ще смеля малко написаното:

        Спрямо предишният връх на цените в България през 2008, в момента имаме увеличена наличност на жилищата с 18%, без изменение на реалните купувачи - населението в трудоспособна възраст.

        Въпреки двойното увеличение на доходите, съответно и покупателната способност имаме и двойно увеличение на разходите - повечето доходи водят до по-голяма разточителност (+ над 50% увеличение на почти всичко от потребителската кошница), а не толкова до увеличение на спестяванията.

        Цените на практика са същите, предвид горната точка, това значи, че и реалната достъпност на жилищата е същата като в предишният връх.

        Единствената разлика в момента е четворно по-ниската лихва (ипотечна и по депозитите), което е и основната движеща сила.

        Какво следва? Какво би се случило при така така очакваната инфлация с лихвите и ако те са основната движеща сила, как би се отразило това на пазара? Ако пък тази поразителна инфлация не дойде, колко време би продължил този процъфтяващ, пренасищаш се и все по-недостъпен пазар?

        Вие сте наред.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение

          Не пропускам, просто казвам как резултата може да е много далеч от действителността. Обратното също може разбира се .. кравите с цена 250 лева. Не съм съгласен само с това, че кравите, които са стрували 500 лева, са станали 1500 щото така. Как така станаха 1500 ? Почнаха да дават повече мляко ли ? Разбирай наемната цена се е вдигнала ? Иле месо повече дават ? Какво се промени толкова, та цената им скочи 3 пъти ......



          Щото лъскавата крава струва 2К... Оня ден се съгласи, че е така.... :-)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

            комплекса става, но да знаеш, че басейна е 95% за детски групи ако, че така яко са го снимали. малък е, но ако имаш един ден деца е супер. моите там ги научиха да плуват като риби. реално с близостта до мола и парка имаш всичко и ако изложението е към витоша (юг) си е много добро място с достъп до метро, заведения, магазини, парк.

            паркомястото е задължително , но като гледам и за него ще има сурвачка допълнителна.
            Да предимно за дечица ,но пък са много добри треньорите ! Паркирането не е тайна ,че без гараж е приключение .

            Коментар


            • Жони, сигурно си ми на 2/3 от годините.
              Научи се първо да общуваш с хора, които не познаваш...
              Едва тогава може да се стигне до диалог...


              Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

              Маверикче, дай ми една единствена причина, поради която от вас брокерите има смисъл? Някаква добавена стойност, някаква услуга да предоставяте? Вие реално манипулирате пазара - фалшиви квадрати, измислени общи части, грешни локации (виж колко обяви на твои колеги са писани, че са в Лозенец, а реално са във Вадите или Хладилника), фалшиви обяви, пускане на завишени цени....
              Това е измама с цел лично облагодетелстване. Току виж някой богат ИТ от Куртово Конаре реши да купи в Лозенец. Човечецът не знае кои са границите на квартала и не прави разлика между район Лозенец и кв.Лозенец. Какво правим?

              Ако реша да купя един апартамент за 500к в ж.к. Южен Парк, защо да плащам на някой пикльо от твоята гилдия 15к? С какво ги е заслужил? С двете телефонни обаждания и да си размърда задника от офиса до мястото 2 пъти? Или с едно удостоверение за тежести (себестойност един лев)?

              Искам да ми обясниш причината, поради която да платя на тоя пикльо тези 15к вместо да му вкарам два шута и да го пратя да събира охлюви, след като ми е показал за кой апартамент става дума (и след като закономерно не съм подписал никакви протоколи и хвърчащи листчета, които ми навира да подписвам)?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                Вица е добър, има и различни вариации на него. Обаче знаеш ли какво е продължението ? Тези с 500 левовите крави ги продават по 1500 вече и както знаеш който има крава пие мляко, а другите само гледат....
                Разбира се пропускаш удобно, че има и нереални обяви от другата страна - пълно е с крави по 250 лева докато не се окаже , че са я купили точно преди да питаш / да тва е имота ама се продаде днес, ама имаме нещо подобно..../ Да не говорим, че животновъдите обикновено забравят да пишат цената с ДДС и кравите не са по 500, а по 600 лева и т.н.....Та внимавай със средната цена....
                Не пропускам, просто казвам как резултата може да е много далеч от действителността. Обратното също може разбира се .. кравите с цена 250 лева. Не съм съгласен само с това, че кравите, които са стрували 500 лева, са станали 1500 щото така. Как така станаха 1500 ? Почнаха да дават повече мляко ли ? Разбирай наемната цена се е вдигнала ? Иле месо повече дават ? Какво се промени толкова, та цената им скочи 3 пъти ......


                Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                Свикването е сложен процес и зависи дали може да си го позволиш. Наскоро стана чудо и се появи 1 апарт в сграда за която съм много навит щото познавам домоуправителката / старо гадже/ :-). Обаче исканата цена е 25% над това , което бих си помислил да платя / мисля, че е честна цена хич не ниска = почти дабъл за продавача за 6 години/ Купувайки го на исканата цена трябва да го отдам на около 2.5% бруто.... Няма смисъл.... При 3.5% бруто отдаваемост щях да го взема конкретно този заради лични мотиви....
                Last edited by marsianec1; 10.05.2021, 23:26.
                действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта

                Коментар


                • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                  Наеми, засега намериха временно дъно и подкрепа. Ще зависи много от конюнктура по "здравните неуредици и простотии". Жилищно - масово търсене, във всеки един сегмент. В момента почти колкото продавам, толкова и търся да купя за клиенти. Разликата, т.е. сблъсъка с реалността на купувача е на моменти тотално разочарование... докато свикнат и приемат новите параметри.
                  Свикването е сложен процес и зависи дали може да си го позволиш. Наскоро стана чудо и се появи 1 апарт в сграда за която съм много навит щото познавам домоуправителката / старо гадже/ :-). Обаче исканата цена е 25% над това , което бих си помислил да платя / мисля, че е честна цена хич не ниска = почти дабъл за продавача за 6 години/ Купувайки го на исканата цена трябва да го отдам на около 2.5% бруто.... Няма смисъл.... При 3.5% бруто отдаваемост щях да го взема конкретно този заради лични мотиви....

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение
                    Един виц ... един селянин имал хубава крава. Кравата била от добра порода! Изкарал я на пазара в неделя да я продава, имало и много други крави, но неговата крава наистина изглеждала най добре. Хората се въртят сучат из пазара и започнали да се събират около него. Една крава на пазара нормално струвала около 500 лева ... долу горе . Така като се посъбрали повчко хора той се разбъбрил и започнал да обяснява, как неговата крава била най хубавата, как само на топло спяла, как само с прясна зелена трева и специален зоп се хранела, как всяка сутрин я сресвал и колко много мляко давала цели 30 литра всеки ден и така цял час. Накрая един от слушателите се провикнал е добре де, колко пари я даваш ? И тоя казъл 2000 лева ! Тогава кандидат купувача рекал, еми така кажи де, че не я продаваш, ами се фукаш

                    Та така, да си предствим за момент, че тезата, че на пазара наистина няма имоти читави, е реална! За да изкара лев един брокер най напред трябва да има имот, а имот няма . Поръчката е да се намери такъв ... мога ли да ида при мой приятел и да го помоля да му снимам имота и да го пусна на пазара ? ще го пусна на цена, която еквивалент на кравата, която струва 2000 , дали някой ще го купи ? Ако пусна 10 такива имота дали ще изкривя пазара ? При нормална цена 500 и такава 2000 , която няма реализирана сделка такава колко ще е средната цена ? Какъв е процента на нереалните обяви в статистиката, каква тежест имат те и каква роля играят ?
                    Вица е добър, има и различни вариации на него. Обаче знаеш ли какво е продължението ? Тези с 500 левовите крави ги продават по 1500 вече и както знаеш който има крава пие мляко, а другите само гледат....
                    Разбира се пропускаш удобно, че има и нереални обяви от другата страна - пълно е с крави по 250 лева докато не се окаже , че са я купили точно преди да питаш / да тва е имота ама се продаде днес, ама имаме нещо подобно..../ Да не говорим, че животновъдите обикновено забравят да пишат цената с ДДС и кравите не са по 500, а по 600 лева и т.н.....Та внимавай със средната цена....

                    Коментар


                    • Един виц ... един селянин имал хубава крава. Кравата била от добра порода! Изкарал я на пазара в неделя да я продава, имало и много други крави, но неговата крава наистина изглеждала най добре. Хората се въртят сучат из пазара и започнали да се събират около него. Една крава на пазара нормално струвала около 500 лева ... долу горе . Така като се посъбрали повчко хора той се разбъбрил и започнал да обяснява, как неговата крава била най хубавата, как само на топло спяла, как само с прясна зелена трева и специален зоп се хранела, как всяка сутрин я сресвал и колко много мляко давала цели 30 литра всеки ден и така цял час. Накрая един от слушателите се провикнал е добре де, колко пари я даваш ? И тоя казъл 2000 лева ! Тогава кандидат купувача рекал, еми така кажи де, че не я продаваш, ами се фукаш

                      Та така, да си предствим за момент, че тезата, че на пазара наистина няма имоти читави, е реална! За да изкара лев един брокер най напред трябва да има имот, а имот няма . Поръчката е да се намери такъв ... мога ли да ида при мой приятел и да го помоля да му снимам имота и да го пусна на пазара ? ще го пусна на цена, която еквивалент на кравата, която струва 2000 , дали някой ще го купи ? Ако пусна 10 такива имота дали ще изкривя пазара ? При нормална цена 500 и такава 2000 , която няма реализирана сделка такава колко ще е средната цена ? Какъв е процента на нереалните обяви в статистиката, каква тежест имат те и каква роля играят ?
                      действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                        Офисите мисля са ясни, а другите 2 как ги виждаш ?
                        Наеми, засега намериха временно дъно и подкрепа. Ще зависи много от конюнктура по "здравните неуредици и простотии". Жилищно - масово търсене, във всеки един сегмент. В момента почти колкото продавам, толкова и търся да купя за клиенти. Разликата, т.е. сблъсъка с реалността на купувача е на моменти тотално разочарование... докато свикнат и приемат новите параметри.
                        Last edited by maverik; 10.05.2021, 22:40.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                          Тотално е променен фокуса на пазара още след 05 - 08..2020 г. След шока, последва осъзнаване на случващото се и нова реалност.
                          Дали някой си задава въпроса защо наеми падат, офиси се затварят, но жилищно расте...?
                          Офисите мисля са ясни, а другите 2 как ги виждаш ?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                            Да. Парцелите, и те напредват.
                            Маверикче, дай ми една единствена причина, поради която от вас брокерите има смисъл? Някаква добавена стойност, някаква услуга да предоставяте? Вие реално манипулирате пазара - фалшиви квадрати, измислени общи части, грешни локации (виж колко обяви на твои колеги са писани, че са в Лозенец, а реално са във Вадите или Хладилника), фалшиви обяви, пускане на завишени цени....
                            Това е измама с цел лично облагодетелстване. Току виж някой богат ИТ от Куртово Конаре реши да купи в Лозенец. Човечецът не знае кои са границите на квартала и не прави разлика между район Лозенец и кв.Лозенец. Какво правим?

                            Ако реша да купя един апартамент за 500к в ж.к. Южен Парк, защо да плащам на някой пикльо от твоята гилдия 15к? С какво ги е заслужил? С двете телефонни обаждания и да си размърда задника от офиса до мястото 2 пъти? Или с едно удостоверение за тежести (себестойност един лев)?

                            Искам да ми обясниш причината, поради която да платя на тоя пикльо тези 15к вместо да му вкарам два шута и да го пратя да събира охлюви, след като ми е показал за кой апартамент става дума (и след като закономерно не съм подписал никакви протоколи и хвърчащи листчета, които ми навира да подписвам)?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                              Ами не са толкова много според мен / не съм гледал доходната разгъвка как е скоро/ , но 15К евро спестени на година е = минимум 55К лева семеен доход / при 25К разходи/ или по-скоро на 60-70К годишен доход. И това би покрило само поскъпването = никой не е спестено нищо екстра и е на позицията от преди година. Едва ли има повече от 100К семейства с подобни доходи у нас, но не всичкият кеш отива за имоти, трябва и да се акумулира кеш повече от номиналното поскъпване през годините и т.н.
                              От друга страна наемите са гледам вече тотал щета на настоящите продажни цени...Просто няма смисъл да се купи/отдава освен ако не се казваш Митко....
                              Тотално е променен фокуса на пазара още след 05 - 08..2020 г. След шока, последва осъзнаване на случващото се и нова реалност.
                              Дали някой си задава въпроса защо наеми падат, офиси се затварят, но жилищно расте...?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                                Да. Парцелите, и те напредват.
                                По тази логика тези 50% трябва да са равни на колко ? 150-200 евро да речем примерно ? Това са примерно 10-15% от средните цени....

                                Коментар

                                Working...
                                X