IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнение

Ами това с Бежанският лагер не се бях замислял. Иначе да, далеко е от метрото, има само няколко линии спирки на градски транспорт. Но то не може всичко да е перфектно. За сметка на това, като визия много ми допадна, защото са основно малки нови сгради и здрави и направени улици с довари. А реално съм забутан на тихо място. Отделно съм на по 10 минути пеша от Фантастико и Парк Овча Купел. Относно училища и градини, то на разстояни от по 5-10 минути с колата, гледам има доста, поне като гледах в google maps.

Да не забравяме и че разполагам с ограничен бюджет, нещо по-близко до метро станция може и да не мога да си го позволя.
    Бежанския лагер го разформиорваха доколкото помня заради напрежението миналата година, или е в ход това нещо, това не би трябвало да е притеснение.

Моите пет стотинки - гледай някъде до метро задължително!!! Това да се мандаш с градски транспорт до метро и после на някъде не си е работа, качеството най живот се влошава няколко пъти, поне за мен. Около Боряна и Любляна има все още много къщи, а тенденцията е една по една да ги продават и да сторят блокчета, както стана около Бузема и на ул. Народно хора - някакъв ад, не става за живеене там. Училища - 149 е що годе прилично и модерно, но си е квартално и доста далеч от по елитните в София, то е в ОК2, там са и две доста хубави детски градини с големи дворове, което е много важно за децата - Сребърни звънчета и Детелина. Ще трябва да пазаруваш с кола основно от хипермаркетите, като в ОК2 имаш Лидъл, Била, Кауфланда е в ОК1, но всичко е на 3-4 мин с колата. Разходи се в ОК2 и виж лично - там са големи зелени междублокови пространства, има нови строежи колкото искаш - един огромен точно до училището и метро, един друг зад блок 1 с гледка Витоша (нтк хаус го водят), има и едни срещу билата надолу на ул. Промишлена нови. В старата част и Овча Купел е много по-сгъчкано и тези къщи бавно и постоянно ще ги превръщат в строежи - шум, прах, разбити улици, тротоари, докато в ОК2 е що годе застроено вече където можеше последните 2-3-4 години. Въздуха там е по-чист защото е на по-висока надморска височина и има лек ветрец който идва от Люлин планина и Горна Баня. Аз обаче бих помислил и за надеждата до Северен парк - също имаш метро, но и парк, докато в Овча купел има еидн стар малък парк, а от 15 години говорят за нов парк Кукуряк, ама все Ку(р)куряк излиза и няма да има скоро.

пс - И Болница Доверие в ОК2 що годе става, има и добри педиатри и разни специалисти УНГ и подобни, и е едно да имаш болница на пешеходно разстояние.
    Last edited by SlonN; 09.02.2025, 22:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение

Половин милион за тристаен груб строеж в Овча Купел... Не съм очаквал да чуя
      свиквай, циклопчо
      препоръка е

Коментар

Все още не съм бил на огледи, аз вчера за първи път пообиколих квартала, но за едната сграда намерих сайта на инвеститора и тристайните бяха по 1900 Евро на кв. м.
        Не подценявай разходите по отглеждане на дете. Детските градини и училищата приемат според адреса. Ако не приемат в градина или читаво училище, знаеш ли колко ще ти излезнат частни такива?

Коментар

• В Загреб налагат по-строги критерии за заемите

Хърватската национална банка с меркиза забавяне на ръстапо кредититена домакинствата

Жилищното кредитиране е нараснало с 9 на сто за година

Банковите депозити на домакинствата в Хърватия в края на 2024 г. са в размер на 39,56 милиарда евро, което е с 1,8 милиарда евро или с 4,8% повече отколкото в края на 2023 г., а заемите на домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, като са се увеличили с близо 12% на годишна база, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на последните данни на Хърватската национална банка (ХНБ).

От общия обем депозити на домакинствата 10,83 милиарда евро са срочни депозити, които нарастват с 685,5 милиона евро или с 6,7% на годишна база.

Към края на декември 2024 г. заемите за домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, с 2,55 милиарда евро или 11,7% повече спрямо предходната година.

С най-голям дял са жилищните заеми в размер на 11,88 милиарда евро, като общо са се увеличили с 992 милиона евро или с 9% на годишна база. Следват паричните заеми в размер на 9,19 милиарда евро, с 1,18 милиарда евро или с 15% повече спрямо предходната година.

В края на януари Хърватската национална банка обяви нови макропруденциални мерки, насочени към забавяне на заемите от домакинствата, особено в сегмента на паричните заеми, за смекчаване на финансовите рискове и запазване на финансовата стабилност.

От 1 април новите заеми ще подлежат на по-строги критерии: съотношението дълг към доход (отношението на месечните плащания по дълга към доходите) не може да надвишава 45% за жилищни заеми и 40% за нежилищни заеми; съотношението заем към стойност при ипотечните кредити не може да надвишава 90% от стойността на имота; и максималният срок на заема е ограничен до 30 години за жилищни заеми и 10 години за нежилищни заеми.

Заемите по кредитни карти бележат най-бърз ръст.
          Най-бързо растящият кредитен сегмент са заемите по кредитни карти, които нараснаха със 168 милиона евро или с 42% и възлизат общо на близо 670 милиона евро.

Същевременно овърдрафтите по транзакционни сметки възлизат на близо 720 милиона евро, което е спад с 54 милиона евро в сравнение с края на 2023 г.

https://trud.bg/a/articles/%D0%B2-%D...B8%D1%82%D0%B5

Коментар

Обикалях вчера Овча Купел и горе-долу ми допадна. Най-вече ройна на ул. Боряна, като и там най-вероятно ще се засиля да купя тристаен, в някоя от страничните улички.

Плана е да тегля ипотечен кредит 400k лв. - 420k лв. и 150k лв. мои спестени пари. От банката съм предварително одобрен за 450k лв. на 2.27 ГПР. Плана е кредита да е за 30 години. А аз от време на време ще довнасям.

Половин милион за тристаен груб строеж в Овча Купел... Не съм очаквал да чуя

Коментар

Здравейте хора, от доста време чета темата, като страничен наблюдател, като и съм писал 1-2 пъти.

Само да споделя, че в най-скоро време най-вероятно ще купя имот.

Обикалях вчера Овча Купел и горе-долу ми допадна. Най-вече ройна на ул. Боряна, като и там най-вероятно ще се засиля да купя тристаен, в някоя от страничните улички.

След много време в чудене, дойде и моментa, в който смятам, че мога да си позволя покупка. А нали казват, че щом е за лично ползване и можеш да си го позволиш, взимаш.

Плана е да тегля ипотечен кредит 400k лв. - 420k лв. и 150k лв. мои спестени пари. От банката съм предварително одобрен за 450k лв. на 2.27 ГПР. Плана е кредита да е за 30 години. А аз от време на време ще довнасям.

При заплата от 5900 лв. нето. Вноска от 1600-1700 лв. мисля, че е окей.

Най-вече съм си харесал сграда NewPoint 2 на ул. "Драгоман 35" и Сграда Дипломант на Syngergy Build на ул. "Иван Радоев 16".

Тепърва ще звъня на инвеститорите, за да говоря с тях и да искам планове на устройството на апартаментите.

Та, ако изкажете мнение относно сградите и локацията ще ми е много полезно.

Също така, ако препоръчате някой адвокат занимаващ се със сделки на имоти, ще съм благодарен.
              Ти хубаво си одобрен за 450К.Ама на зелено не дават кредит.

Коментар

Все още не съм бил на огледи, аз вчера за първи път пообиколих квартала, но за едната сграда намерих сайта на инвеститора и тристайните бяха по 1900 Евро на кв. м.
                Успехи!
                Моя съвет е да търсиш нещо с АКТ16, че иначе много рев може да има,:-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Оглеждам се, но рядко нещо ми хваща окото (цената не ми е проблем).
                  Точно това е проблема-липсата на предлагане на качествени имоти. И на мен не ми е проблем да дам 15-20% над пазарната цена в района, но няма качество. Някакви вмирисани двустайки в Гео Милев и Яворов на етаж 3-4 без асаньор и последен ремонт 1980г.
                  Склонен съм да дам 3300-3500-3800Е м2 но да се събуя и да влеза.
                  Етаж 2, южно, с тераса, среден, след ремонт и висок клас обзавеждане и ел. уреди. Буквално днес влизам във владение и утре текът огледите за наематели.

Коментар

Бил ли си на оглед в някоя от сградите, които спомена? Какви пари им търсят на квадрат?

Коментар

Ами това с Бежанският лагер не се бях замислял. Иначе да, далеко е от метрото, има само няколко линии спирки на градски транспорт. Но то не може всичко да е перфектно. За сметка на това, като визия много ми допадна, защото са основно малки нови сгради и здрави и направени улици с довари. А реално съм забутан на тихо място. Отделно съм на по 10 минути пеша от Фантастико и Парк Овча Купел. Относно училища и градини, то на разстояни от по 5-10 минути с колата, гледам има доста, поне като гледах в google maps.

Да не забравяме и че разполагам с ограничен бюджет, нещо по-близко до метро станция може и да не мога да си го позволя.
                      Бил ли си на оглед в някоя от сградите, които спомена? Какви пари им търсят на квадрат?

Коментар

• Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение

Трайчо, не му мисли много а скачай, че догодина ще са с още 15% нагоре
                        Оглеждам се, но рядко нещо ми хваща окото (цената не ми е проблем).

Коментар

Далече от метрото, но близо до бежанския център (800-900м).
                          Кога ще бъдат завършени сградите и има ли свободни апартаменти?
                          Трайчо, не му мисли много а скачай, че догодина ще са с още 15% нагоре

Коментар

Last edited by ockobocko; 09.02.2025, 17:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Да бе, някои пък твърдяха, че Факултета е най-добрият квартал. Помисли как се отглеждат деца в овча купел или пък в разни вади, долини и ливади
                              Деца се отглеждат навсякъде и най-важна е семейната среда. Всички сме се нагледили на келеши-негодяи от уж елитни училища.

Иначе Овча купел е стар квартал и не знам какво общо има с вади и долини (като изключим частта около Нов Български).

Коментар

Здравейте хора, от доста време чета темата, като страничен наблюдател, като и съм писал 1-2 пъти.

Само да споделя, че в най-скоро време най-вероятно ще купя имот.

След много време в чудене, дойде и моментa, в който смятам, че мога да си позволя покупка. А нали казват, че щом е за лично ползване и можеш да си го позволиш, взимаш.

При заплата от 5900 лв. нето. Вноска от 1600-1700 лв. мисля, че е окей.

Най-вече съм си харесал сграда NewPoint 2 на ул. "Драгоман 35" и Сграда Дипломант на Syngergy Build на ул. "Иван Радоев 16".

Тепърва ще звъня на инвеститорите, за да говоря с тях и да искам планове на устройството на апартаментите.

Та, ако изкажете мнение относно сградите и локацията ще ми е много полезно.

Също така, ако препоръчате някой адвокат занимаващ се със сделки на имоти, ще съм благодарен.

Коментар

Working...
                                X