IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• гледам номчето е изписал много дълъг и обоснован пост за тенденцията в цените на имотиту.
    това за мен веднага означава, че падащи или дори задържани цени няма да видим поне 3 години.
    лоша работа.
    препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение

Ще пробвам аз да отговора на болднатото. Голяма част от доводите на повишителите рано или късно се обръщат срещу тях.

Първо, подробно дискутираното демографско положение. Населението намалява. Работодателите вече алармират, че много работници се пенсионират, а далче по-малко влизат на пазара. Имаме повишена смъртност в Б-я, дали заради вируса, дали по естествен път от смяна на поколенията. Връщането на емигранти докато има локдаун на запад приключи, сега ще почне обратното движение, щото там мерките падат, а тук се водим с най-лоши показатели. За циганизацията да не говорим.
      Второ, свършват купувачите. Ето и ти самия каза, хората около теб купили наскоро 2-3 апратамента, т.е. милионерите не са безкрайно число, че свестен апартамент под половин милион трудно се намира вече. Та тези твои познати едва ли в следващите 5-6 месеца ще натрупат още някой милион.
      Трето, поскъпващите цени вече не позволяват на емигрантите да купуват апартаменти в София. Дискутирах тук как цени от преди 4-5 години във Виена за много по-добро от софийското качество, вече са "нормални" за елитни квартали в София. Ако един емигрант преди 4-5 одини не е можел да си купи на запад, днес вече и в София не може да си купи.
      Четвърто, купилите заради нужда от разширяване на жилищното пространство поради локдауните скоро ще са се преместили в новите си апартаменти, някои купени на кредит и ще продават старите, за да приключат с кредитите. Това ще извади на пазара нови имоти. Повече предлагане води до спад на цените.
      Пето, евтините кредити - кой могъл да вземе, вече е взел. Съмнявам се някой да взема заем за 2-3 апартамента колкото и да му е ниска лихвата. Вземат повечето купувачи за собствено жилище. Инвеститорите с банков заем съвсем ще намалеят, което ще редуцира купувачите. Разчитането за вечен ръст си е жива Понци схема.
      Шесто, Купилите със заем собствено жилище вече или са с Акт 16 или скоро ще бъдат и наемателите ще станат по-малко. Възвращаемостта от наеми следва да спадне, а за някои имоти даже няма да има кой да ги вземе под наем. Нали кредитите са причина за ръста, всеки купува имот, значи кой ще плаща наем? Инвестиция без доходност и намаляло търсене води до...
      Седмо. Чувал съм, че има доста играчи, които се включват инвестиционна на зелено, плащат няколко вноски и като наближи А16 продават. Такива имоти трябва все по-често да излизат на пазара предвид ръста на строителството последните години. Повече предлагане води до...
      Осмо. Куцо, кьораво, сакато строи - от банкерки, през отявлени мутри, до патриот бизнесмените, че даже и до разни баничари дето разбират от строителство колкото да построят къща на дървото, за да има децата къде да си играят. Трудно се сещам за богаташ дето не инвестира в строежи. Завършват проект и почват нов, предлагането не спира да се увеличава, щото яка печалба има, затова се строи все повече, а повишеното предлагане води до...
      Девето. Иде инфлация, онез от точка 4 и т.7 ще им е по-трудно да плащат лихви и главници, че разходите им за енергия, храна и т.н. предстоят да се вдигат, оставащият разполагаем доход вече няма да е същия. Наемателите намаляват заради т.5. Значи ще има и такива дето няма да могат да си плащат кредитите и на пазара ще излязат трудно обслужвани инвестиционни имоти.
      Десето. Повишаването на цените на имотите около София е доказатество, че тез дето имат пари смятат, че да дадеш половин милион за апартамент в София е лудост пред алтернативата да си купиш/построиш къща. Вероятно всеки познава такива хора. Следователно милионерите от т2. вече намалят покупките на апартаменти.
      Единадесето. Светът вече е различен, хоум офиса променя нещата. Повече хора ще предпочитат да се върнат в родните си места и да работят дистанционно. Примерно в един Бургас е къде по-добре да се отглеждат деца, отколкото в София и то не само в бебешка възраст. Класации на оценките от матурите след 7-ми клас показват няколко гимназии от провинциални градове в топ 10 на най-високите резултати, далеч пред немалко прехвалени софийски гимназии.
      Дванадесето. Вече в САЩ се говори за намаляне на QE и ръст на лихвите за борба със заадаващата се инфлация. Изразът като пръдне Америка, се насираме в Европа не важи само за акциите, но и за инвестициите в имоти. Не е гаранция, че вдигането на лихвата за физически лица ще вдигне и лихвата на ДЦК-тата особено при възможността да се печатат пари и рефинансират държавни кредити.

Сигурно има и други доводи. Вероятно голяма част от тази дузина причини може да се обори по един или друг начин, но идеята е, че всеки довод за ръст с времето почва да действа с обратна тежест. То затова пазарите са циклични и след ръст следва застой и сериозен спад.
      Номче, надявам се че всички сте добре...
      Виж каква стана тя с имотиту....
      Те не растат само в София, а и в целият свят включително и Виена. Та това дето е можело да се вземе тънко във Виена е можело...някога... Всъщност мерено номинално не в проценти ръста навсякъде в развитият свят е по-голям от София...Много по-голям. А там доходите растат по-бавно. Те.е. имотите са станали още по-недостъпни. Не че в София са достъпни напоследък....
      Та няма да те опровергавам по точките макар, че лесно мога само ще напиша, че накрая вкарваш едно пожелателно нещо. Сериозен спад забрави да има мерен в пари в обозримо бъдеще. С темпото на ръста напоследък вероятно скоро / 2-3 години/ ще се стигне до застой или малка корекция и после застой. Застоя може и да е продължителен / 5+ години/ обаче ще е от луди нива / по-високи от настоящите/.
      Не отричам че е скъпо в момента, но с пълна сила продължава липсата на алтернатива за кеша, лихвите са ниски и а строителите особено напоследък пълнят голяма гуша. Сигурно вече изплащат проект с половината продадени апарти.... Другата половина ще си ги държат....и продадат само когато имат зор за кеш / нов проект/, а нови проекти на добри места няма къде..../ Орландовци към момента не е от тях/

Коментар

• Първоначално изпратено от Yandox Разгледай мнение
        Започна ли поевтиняването на жилищата в София?

https://profit.bg/imoti/zapochna-li-...tata-v-sofiya/

АМА ...КАК ТАКА

НАЛИ до 2029 - САМО РЪСТ

какво ще си правят туглите закупилите 2020 и 2021
        на върха на скъпите цени ,а ?
        а тези набълбуканите с кредит - що ще правят
        те зимъска - като БНБ високи лихви им наблъска
        хихихихих

някой излъга ли народонаселението последните две години
        и кой е той ?
        КОЙ ?
        Ами и 6 пъти да се пусне линк на същата спатия отговора е НЕ, не е започнало.
        Но може и да започне скоро...С всеки изминал ден 2029 е по-близо :-))))

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Аз няма какво да отричам - с нарастващата инфлация всички които имат някакъв кеш ще го разпределят/диверсифецират, като едно от местата където ще замине са имотите. Повечето предвидливи хора вече са ги вкарали там, сега остава редовия човек скатал някой лев да изкупи къде що е останал боклук. Аз го виждам с очите си това - хора наливат пари в по 2-3 апартамента около мен. И те не знаят какво ще ги правят но всичко живо се е хвърлило на имотите, и като ги питам за какво са им, повечето не могат да дадат конкретен отговор - ми да има за майка ми, за брат ми, за не знам си кой. Някой мислят и да ги дават под наем, с това предлагане ще видим как ще им се получи.
          В този ред на мисли имотите ще свършат - не че няма да има нищо на пазара, просто няма да има нищо нормално дори по занижени стандарти.

Миналата година лятото и аз си мислех че имотите ще падат много, но се оказах в грешка. Сега може пък пак да съм в грешка и да се сринат, но не виждам от къде ще дойде срива.

Ти поради какви причини предполагаш че ще се срине пазара на НИ?
          Ще пробвам аз да отговора на болднатото. Голяма част от доводите на повишителите рано или късно се обръщат срещу тях.

Първо, подробно дискутираното демографско положение. Населението намалява. Работодателите вече алармират, че много работници се пенсионират, а далче по-малко влизат на пазара. Имаме повишена смъртност в Б-я, дали заради вируса, дали по естествен път от смяна на поколенията. Връщането на емигранти докато има локдаун на запад приключи, сега ще почне обратното движение, щото там мерките падат, а тук се водим с най-лоши показатели. За циганизацията да не говорим.
          Второ, свършват купувачите. Ето и ти самия каза, хората около теб купили наскоро 2-3 апратамента, т.е. милионерите не са безкрайно число, че свестен апартамент под половин милион трудно се намира вече. Та тези твои познати едва ли в следващите 5-6 месеца ще натрупат още някой милион.
          Трето, поскъпващите цени вече не позволяват на емигрантите да купуват апартаменти в София. Дискутирах тук как цени от преди 4-5 години във Виена за много по-добро от софийското качество, вече са "нормални" за елитни квартали в София. Ако един емигрант преди 4-5 одини не е можел да си купи на запад, днес вече и в София не може да си купи.
          Четвърто, купилите заради нужда от разширяване на жилищното пространство поради локдауните скоро ще са се преместили в новите си апартаменти, някои купени на кредит и ще продават старите, за да приключат с кредитите. Това ще извади на пазара нови имоти. Повече предлагане води до спад на цените.
          Пето, евтините кредити - кой могъл да вземе, вече е взел. Съмнявам се някой да взема заем за 2-3 апартамента колкото и да му е ниска лихвата. Вземат повечето купувачи за собствено жилище. Инвеститорите с банков заем съвсем ще намалеят, което ще редуцира купувачите. Разчитането за вечен ръст си е жива Понци схема.
          Шесто, Купилите със заем собствено жилище вече или са с Акт 16 или скоро ще бъдат и наемателите ще станат по-малко. Възвращаемостта от наеми следва да спадне, а за някои имоти даже няма да има кой да ги вземе под наем. Нали кредитите са причина за ръста, всеки купува имот, значи кой ще плаща наем? Инвестиция без доходност и намаляло търсене води до...
          Седмо. Чувал съм, че има доста играчи, които се включват инвестиционна на зелено, плащат няколко вноски и като наближи А16 продават. Такива имоти трябва все по-често да излизат на пазара предвид ръста на строителството последните години. Повече предлагане води до...
          Осмо. Куцо, кьораво, сакато строи - от банкерки, през отявлени мутри, до патриот бизнесмените, че даже и до разни баничари дето разбират от строителство колкото да построят къща на дървото, за да има децата къде да си играят. Трудно се сещам за богаташ дето не инвестира в строежи. Завършват проект и почват нов, предлагането не спира да се увеличава, щото яка печалба има, затова се строи все повече, а повишеното предлагане води до...
          Девето. Иде инфлация, онез от точка 4 и т.7 ще им е по-трудно да плащат лихви и главници, че разходите им за енергия, храна и т.н. предстоят да се вдигат, оставащият разполагаем доход вече няма да е същия. Наемателите намаляват заради т.5. Значи ще има и такива дето няма да могат да си плащат кредитите и на пазара ще излязат трудно обслужвани инвестиционни имоти.
          Десето. Повишаването на цените на имотите около София е доказатество, че тез дето имат пари смятат, че да дадеш половин милион за апартамент в София е лудост пред алтернативата да си купиш/построиш къща. Вероятно всеки познава такива хора. Следователно милионерите от т2. вече намалят покупките на апартаменти.
          Единадесето. Светът вече е различен, хоум офиса променя нещата. Повече хора ще предпочитат да се върнат в родните си места и да работят дистанционно. Примерно в един Бургас е къде по-добре да се отглеждат деца, отколкото в София и то не само в бебешка възраст. Класации на оценките от матурите след 7-ми клас показват няколко гимназии от провинциални градове в топ 10 на най-високите резултати, далеч пред немалко прехвалени софийски гимназии.
          Дванадесето. Вече в САЩ се говори за намаляне на QE и ръст на лихвите за борба със заадаващата се инфлация. Изразът като пръдне Америка, се насираме в Европа не важи само за акциите, но и за инвестициите в имоти. Не е гаранция, че вдигането на лихвата за физически лица ще вдигне и лихвата на ДЦК-тата особено при възможността да се печатат пари и рефинансират държавни кредити.

Сигурно има и други доводи. Вероятно голяма част от тази дузина причини може да се обори по един или друг начин, но идеята е, че всеки довод за ръст с времето почва да действа с обратна тежест. То затова пазарите са циклични и след ръст следва застой и сериозен спад.
          Last edited by nomche; 25.09.2021, 10:09.

Коментар

• Започна ли поевтиняването на жилищата в София?

https://profit.bg/imoti/zapochna-li-...tata-v-sofiya/

АМА ...КАК ТАКА

НАЛИ до 2029 - САМО РЪСТ

какво ще си правят туглите закупилите 2020 и 2021
            на върха на скъпите цени ,а ?
            а тези набълбуканите с кредит - що ще правят
            те зимъска - като БНБ високи лихви им наблъска
            хихихихих

някой излъга ли народонаселението последните две години
            и кой е той ?
            КОЙ ?

Коментар

• Жилищата в София започнаха да поевтиняват

https://money.bg/property/zhilishtat...vtinyavat.html

ахахахахахаахахахахаахахахаха

АМА КАК ТАКА
              хихихи

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat

Хахахах . Много ясно е че имотите вече са тръгнали на спад.
                Хахахахха
                в Десятката
                така е - ще се усетиш ти само да не е късно
                а 600 които си готов да даваш
                скъпо ми се вижда за след година и половина

Коментар

• Първоначално изпратено от Yandox Разгледай мнение

ахахахахаахахахаахахахах
                  това ми хареса
                  право в ДЕСЯТКАТА - но малко ще се конкурираме

под 500 може и на мен да пише
                  без проблем съм за ИЗТОК , ИЗГРЕВ , ИВАН ВЗАОВ , ДОКТОРСКИ , БЕЛИТЕ БРЕЗИ ГЕО МИЛЕВ и ХАДЖИ ДИМИТЪР
                  ако е след ремонт
                  може и 550 €
                  хихихихи
                  Хахаха, като пиша аз за мечти и мантри ме слушайте, ето ги

Коментар

• Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение
                    еми аз от половин година разправям, че тая година е последната ..
                    одеве разправях, че имам добри познати от дЦките години видни брокери днес, които казват:
                    аз управлявам 400 имота и не мога да дам нито един под наем, а имам всякакви имоти партаменти, къщи, офиси нищо.
                    т'ва след въпрос оД моя страна какво да купя да ти го дам да го управляваш ..
                    крайния оДговор е нищо не мога а ти гарантирам .. 'щото нищо не върви, всичко свети на червено .
                    оня ден говоря с братчето на един мастит строителен предприемач на един голям блок ..
                    вика брат ми има 30 апарта в тоя блок .. той я построи и му останаха и не може да ги даде под наем .
                    друг един с 19 апарта в друга сграда ... бил надзор на същата .. сградата изглежда супер отвънка е картинка ..
                    вътре стените станали на паяДжина .. всичкото общи части от първия до петия етаж, последен, уж лукс поцепено и в апартите същата работа.
                    инак поне този е населен наполовина ..
                    друг ми казва всички светят на червено .. не знам на кой да вярвам вече
                    не злорадствам .. просто казвам .. ако някой иска да продава на под 500 евро може да ми се обади

имам е един съученик, който построи 3 блокчета в провинцията, и миналата година почна 4 въртото, с батко му тренирахме едно време заедно чат пат и оня ден беше у софията вика не е добре работата .. герги се наигра с последното блокче ..
                    още едни се сещам дето са с голем проект .. над 10 блокчета .. май криво ляво ще я добутат до 2 с клизма ..
                    мит ли е или не е мит ... българския ръст на имотния пазар
                    ахахахахаахахахаахахахах
                    това ми хареса
                    право в ДЕСЯТКАТА - но малко ще се конкурираме

под 500 може и на мен да пише
                    без проблем съм за ИЗТОК , ИЗГРЕВ , ИВАН ВЗАОВ , ДОКТОРСКИ , БЕЛИТЕ БРЕЗИ ГЕО МИЛЕВ и ХАДЖИ ДИМИТЪР
                    ако е след ремонт
                    може и 550 €
                    хихихихи

Коментар

• Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение
                      еми аз от половин година разправям, че тая година е последната ..
                      одеве разправях, че имам добри познати от дЦките години видни брокери днес, които казват:
                      аз управлявам 400 имота и не мога да дам нито един под наем, а имам всякакви имоти партаменти, къщи, офиси нищо.
                      крайния оДговор е нищо не мога а ти гарантирам .. 'щото нищо не върви, всичко свети на червено .
                      оня ден говоря с братчето на един мастит строителен предприемач на един голям блок ..
                      вика брат ми има 30 апарта в тоя блок .. той я построи и му останаха и не може да ги даде под наем .
                      друг един с 19 апарта в друга сграда ... бил надзор на същата .. сградата изглежда супер отвънка е картинка ..
                      вътре стените станали на паяДжина .. всичкото общи части от първия до петия етаж, последен, уж лукс поцепено и в апартите същата работа.
                      не злорадствам .. просто казвам .. ако някой иска да продава на под 500 евро може да ми се обади

имам е един съученик, който построи 3 блокчета в провинцията, и миналата година почна 4 въртото, с батко му тренирахме едно време заедно чат пат и оня ден беше у софията вика не е добре работата .. герги се наигра с последното блокче ..
                      още едни се сещам дето са с голем проект .. над 10 блокчета .. май криво ляво ще я добутат до 2 с клизма ..
                      Хахахаха. Този с 30-те апарта в Гоцето ли са , а онзи с 19-те в Стрелбище ? Кажи им че ще ги спася и ще им дам по 600 на квадрат ...Да не съм скръндза като теб
                      Хахахаххахахах.....
                      Мани го този Марс и слизай на Земята у София....:-))))

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

От вчера и аз ги питам за причините, но тук получавам като отговор само мантри и мечти !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Дъри, кой ще ти продаде апарт носещ 700 долара наем на месец за 55 хиляди долара? ти лъжата я нямаш за нищо. Като говорихме по- назад в темата след почването ти с 3- те магазина под наем за дрехи в мутренските години без да те закачат, каза че си купувала, ремонтирала и продавала по над 10 апартамента в Младост, които стрували по 8 хиляди долара, а сега отричаш. Бонито също отрича че е написала че има пари за 7 апартамента по 3000 евро квадрата, но аз ви имам изказванията на скрииншот, както и това на блекакуариус, че купил апартамент и за приятелите да не му досаждат, както и това на pwse че имотите щели да свършат до края на годината( ако решат и те да отричат че са го писали). Вие сте ми в топ 4 за най- смешни постове в темата.
                          Е, минаваш всякакви граници ! Покажи ми на скриншот ,моля кога съм писала ,че съм продавала по над 10 апартамента и то в кв. Младост ! Покажи ми кога съм писала колко магазина съм имала. Никога ама никога не съм писала такива неща !!! Младост...........направо съм изумена ! Нищо нямаш и нищо не знаеш, измисляш си от началото до края !!!
                          Колкото до апартаментите мога не само да ти напиша точно кой ми ги продаде ,но и нот.акт да покажа ,е няма да го направя защото все пак нямам намерение да излизам от форумна анонимност Много хора, тук се досещат къде са и кой ми ги е продал ,а ти ако имаш малко знания за квартала също ще се сетиш.
                          Мутренските години не бяха това което си въобразяваш, много фантазии има за това време ,но не всичко беше такова
                          Извинявай ,но на колко години си ,че имаш такива объркани спомени / знания / за 90-те години на миналия век ?

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Дъри, кой ще ти продаде апарт носещ 700 долара наем на месец за 55 хиляди долара? ти лъжата я нямаш за нищо. Като говорихме по- назад в темата след почването ти с 3- те магазина под наем за дрехи в мутренските години без да те закачат, каза че си купувала, ремонтирала и продавала по над 10 апартамента в Младост, които стрували по 8 хиляди долара, а сега отричаш. Бонито също отрича че е написала че има пари за 7 апартамента по 3000 евро квадрата, но аз ви имам изказванията на скрииншот, както и това на блекакуариус, че купил апартамент и за приятелите да не му досаждат, както и това на pwse че имотите щели да свършат до края на годината( ако решат и те да отричат че са го писали). Вие сте ми в топ 4 за най- смешни постове в темата.
                            Аз няма какво да отричам - с нарастващата инфлация всички които имат някакъв кеш ще го разпределят/диверсифецират, като едно от местата където ще замине са имотите. Повечето предвидливи хора вече са ги вкарали там, сега остава редовия човек скатал някой лев да изкупи къде що е останал боклук. Аз го виждам с очите си това - хора наливат пари в по 2-3 апартамента около мен. И те не знаят какво ще ги правят но всичко живо се е хвърлило на имотите, и като ги питам за какво са им, повечето не могат да дадат конкретен отговор - ми да има за майка ми, за брат ми, за не знам си кой. Някой мислят и да ги дават под наем, с това предлагане ще видим как ще им се получи.
                            В този ред на мисли имотите ще свършат - не че няма да има нищо на пазара, просто няма да има нищо нормално дори по занижени стандарти.

Миналата година лятото и аз си мислех че имотите ще падат много, но се оказах в грешка. Сега може пък пак да съм в грешка и да се сринат, но не виждам от къде ще дойде срива.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

Като не четете е така, пак се изложихте Написах ,че сега взимам толкова ,не съм писала в началото колко е бил, но не виждам проблем да го напиша. Никога наема на двата апартамента не е бил по-нисък от 700 $ на всеки от тях, а това в началото бяха много пари и ми купиха някой и друг имот
                              Last edited by mitko2848; 25.09.2021, 01:24.

Коментар

• еми аз от половин година разправям, че тая година е последната ..

Last edited by marsianec1; 25.09.2021, 00:57.
                                действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта

Коментар

Working...
                                X