Първоначално изпратено от power grid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Ама тя борсата отдавна си бие имотите дългосрочно. Преди време бях пускал графика за снп 500.....Имотите имат други предимства- и за тях съм писал....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Ама тя борсата отдавна си бие имотите дългосрочно. Преди време бях пускал графика за снп 500.....Имотите имат други предимства- и за тях съм писал....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Ако не е имал пари да купи а е искал да инвестира е било по добре да тегли заем и да купи имот с ипотека от колкото да си е набил парите в борсата
Ако борсата можеше да бие дългосрочно имотите никой нямаше да купува имоти - всички щяха да са борсаджии и да въртят верижката
- 3 Харесвания
Коментар
-
Гарсониерите в Обеля са поскъпнали също и като другите имоти в София - Сега гледам в Обеля няма гарсониера под 60к Евра
Бота беше дал примери в широкият център на цени около 200-300 долара за квадрат
Днес тези имоти струват по над 2000 евра квадрата
А ти продължавай да си се смееш смехът е здраве
Статистиката е 2004-а двустаен в Стрелбище 775 евро кв.м. Сега да кажем е 2500. Това е за 18 години период екс разходи за ремонт, данъци, разправии. Какво станало преди това леко не ме интересува, както и некви далавери обяви в широк център (разбирай Лъвов Мост) или гарсониера при виетнамските общежития в Красна Поляна..
Last edited by dollarman; 04.01.2022, 01:45.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Човек осъзнай се - това ли ти е мерилото на пазара: гарсониера в Обеля. Аз ти давам пример с най-ликвидния квартал в България, ти ми обясняваш някви коптори как имало обява във вестника едно време..
Бота беше дал примери в широкият център на цени около 200-300 долара за квадрат
Днес тези имоти струват по над 2000 евра квадрата
А ти продължавай да си се смееш смехът е здраве
Коментар
-
Аз ясно съм го написл нямаш си идея от цените на имотите от преди 20г - Преди около месец тук Бота ви пуска и линкове към стари обяви та ви увиснаха ченетата
Ето ти пример гарсониерите в Надежда Овча Купел Люлин Обеля Дружба Младост и други крайни квартали по това време струваха между 8000 и 10 000 долара
Днес ако ми намериш такава за 40 000 долара ела да ти дам комисион
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
мислех да не дъвчем тази дъвка, но за последно
примера ти е елементарен и едноходов. да цитирания момент за покупка е такъв (имаше и по яки 98-ма)
представи си, че човекът Х няма 2001-ва 20-30К долара за хубава тухла в центъра, но има професия и доходи и едни пари, които му остават
едното е да вземе ипотека и да купи имота и да я изплаща 10+г,
друго е да трупа на депозит
трето е да си купува акци, фондове и тн всеки месец на малки порции
за тези 20г може да си сигурен, че ако е инвестирал постепенно и реинвестирал(!) дивидентите ще има много повече пари без да е нужно да извади на масата 20-30К$ в момент, когато това са много много пари.
лека вечер
ПП ще се огранича в писането идните дни, че днес прекалих.
Ако борсата можеше да бие дългосрочно имотите никой нямаше да купува имоти - всички щяха да са борсаджии и да въртят верижката
Коментар
-
Не съ и съмнявам че искаш да кажеш как една панелка в Стрелбище дето е струвала 50 000к евро 2006-а, сега струва 350 000. Ай малко...нали
Ето ти пример гарсониерите в Надежда Овча Купел Люлин Обеля Дружба Младост и други крайни квартали по това време струваха между 8000 и 10 000 долара
Днес ако ми намериш такава за 40 000 долара ела да ти дам комисион
- 1 like
Коментар
-
Те го поредния дето хабер си няма от цените на имотите от преди 20г ама щял да се посмее
СИП500 януари 2002-ра е бил около 1150 днес е 4800 - тоест нарастнал е около 4 пъти
За това време имотите в София са нарастнали между 6 до 8 пъти - отделно имат приходи от наеми дето не можеш да ги сметнеш
но пък не пречи да си се смееш смехът е здраве
примера ти е елементарен и едноходов. да цитирания момент за покупка е такъв (имаше и по яки 98-ма)
акции на софарма за по 10ст ако си взел през 2001-ва
сега са 40+ пъти по скъпи а 2008-ма бяха 80+ пъти по скъпи ... примера не е удачен, но само намигане.
представи си, че човекът Х няма 2001-ва 20-30К долара за хубава тухла в центъра, но има професия и доходи и едни пари, които му остават
едното е да вземе ипотека и да купи имота и да я изплаща 10+г,
друго е да трупа на депозит
трето е да си купува акци, фондове и тн всеки месец на малки порции
за тези 20г може да си сигурен, че ако е инвестирал постепенно и реинвестирал(!) дивидентите ще има много повече пари без да е нужно да извади на масата 20-30К$ в момент, когато това са много много пари.
лека вечер
ПП ще се огранича в писането идните дни, че днес прекалих.Last edited by bertram; 04.01.2022, 00:38.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 3 Харесвания
Коментар
-
Те го поредния дето хабер си няма от цените на имотите от преди 20г ама щял да се посмее
СИП500 януари 2002-ра е бил около 1150 днес е 4800 - тоест нарастнал е около 4 пъти
За това време имотите в София са нарастнали между 6 до 8 пъти - отделно имат приходи от наеми дето не можеш да ги сметнеш
- 5 Харесвания
Коментар
-
Ще ти кажа че дрънкаш глупости, ама може да дадеш пример съответно да се посмеем всички
- 1 like
Коментар
-
Берти топлата вода е открита и е необходимо само да я ползваш
Еми имотите бият акциите СИП500 като мачета в дирек
- 6 Харесвания
Коментар
-
не е да не ми се е случвало, но не това е смисълът - даже и по десет да е сумата - ще си структурираш портфолиото така, че да имаш и ликвидност и известна диверсификация.
ще използвам този пост и да отговоря на лорда - я си помисли 25К вложени поетапно за последните 3г на БФБ.. щяха да ти купят маломерката в Бургас, че и за едно гаражче да остане без да ти се налага да теглиш потребителски даже. фармата+бфб+атерата щяха да ти докарат доходност над 50% ако беше кълвал, а за ракетите алтерко,агрия и др не ми се коментира.
та на въпроса за НИ - ако очаквате инфлация и ръст в цените на НИ то очаквайте доста по-съществен ръст на БФБ, защото ликвидността не е голяма, предлагането също и съвсем малко свеж капитал да се насочи от тухли към акции и ще има драматични възходи и суперлативи по медиите.
ще споделя с вас една стратегия, която ще развия тази година. Харесал съм си едни ниви, които са в пряко съседство с други мои ниви и собствениците им са наясно - съответно по правилото 'съседа плаща двойно' ме чакат да надувам. дал съм им свободно и си седя на ръцете, но парите за тези ниви също седят, което не е ок - та с оглед на инфлационната картинка - купувам определени дружества, които дали харесвам или не очаквам да привлекат някакъв интерес тази година и да реализират ръстове. чакам още 6м и вкарвам оферта за въпросните ниви на завишена спрямо моментата оценка на този отделен портфейл цена (е ако качи много портфейла няма да си дам всичко от печалбата
) ... и ето го отиграването на момента инфлация-ръст в НИ - ръст в акции. счупването на тренда при имотите, инфлацията не е лесна работа и нещо, което ще стане от днес за утре (без някое ято черни лебеди не става).
и да - риск за загуба имаи е пропорционален на възможността за печалба...та който го е страх от мечки да не ходи в гората.
а който чака ръстове и само трака по клавиатурата пък не го отиграва .... да не се сърди на другитеСамо за пример, след като удари световната финансова криза борсата в Ню Йорк се възстанови още през 2013 г. и надскочи най-високите си предкризисни нива. Нашата борса все още е много далеч от най-високите си предкризисни нива.
Да не се приема като инвестиционен съвет.
Иначе по правило капиталовият пазар е най-големият конкурент на банковото кредитиране. Би било интересно, ако един ден доживеем да видим развит капиталов пазар у нас каква ще бъде реакцията на банковия сектор.Last edited by Специалист по всичко; 03.01.2022, 23:32.
- 7 Харесвания
Коментар
-
мерси
отделил съм ги в отделен портфейл скромен няколко позиции за общо 40К
ако те интересува (ЛС) ще ти препоръчам сериозни инвеститори и познавачи от форума с техния уиш лист и може да си направиш свой без да се чустваш , че някой ти пробутва нещо, както ме набеждава лампичката.
Извинявам на твърдолинейните НИ-фенове, че отклоних темата - но все пак идеята е ако за имотите искат повече да направим така, че да имаме повече и да купим това, което сме си набелязали в условията на инфлация.
Вече много пъти сме водили спора кое е било по добре за последните 20г имоти или акции
Еми имотите бият акциите СИП500 като мачета в дирек
Сега ти искаш да пренапишеш историята, лошо няма ние ще те наблюдаваме с интерес но обяви предварително в какво си инвестирал щото както казах и в предният пост от следварителни прогнози няма нужда
Коментар
Коментар