Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Ще гледам да е от хубавите блокове, с асансьор, старо строителство, заради по-големите квадратури.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
Ако правилно го разбирам, с парите за един надценен софийски апартамент в момента може да купиш някаква смислена и търсена машина - примерно багер - и да изкарваш с него за ден-два сума, равна на половината наем за апартамента. Което е валидно твърдение. Но влачи със себе си голям обем допълнителни изисквания и затруднения.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
Евго, прекрасно решение. Искам само да ти кажа когато купуваш в Изток, винаги се питай какви хора ще живеят там. Не забравяй, че и там има имоти които не са със скъпи наеми, та внимавай да не купиш някой който е скъп ,а с нисък наем.
Коментар
-
Ами, минали неща.....
И аз къща за гости ще продавам - в провинцията.
С парите мисля да купя нещо в кв. Изток - да има, и да тече наем,
Коментар
-
Ами, минали неща.....
С парите мисля да купя нещо в кв. Изток - да има, и да тече наем,препоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
мисля, че точно за това е избягвал консултациите.
С парите мисля да купя нещо в кв. Изток - да има, и да тече наем,
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
Ако правилно го разбирам, с парите за един надценен софийски апартамент в момента може да купиш някаква смислена и търсена машина - примерно багер - и да изкарваш с него за ден-два сума, равна на половината наем за апартамента. Което е валидно твърдение. Но влачи със себе си голям обем допълнителни изисквания и затруднения.препоръка е
Коментар
-
Собственичката на хостела е много трудолюбива и инициативна. Още в средата на 90-те години сама ходеше до Турция, купуваше дрехи и зареждаше техния магазин със стока. Ще изплати хостела съвсем скоро, но не се печели яко, както хората си мислят.
А баща ми беше с лоша финансова култура и действаше сам, без да се допитва до нас, щяхме да го консултираме умно.
Иначе се имаше за тарикат,препоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Meandmyself Разгледай мнение
Не може да избие хотел на морето 15 години?? Това се нарича само с 1 дума - лошо управление. Имотни измами има и за това ди има адвокати, които да проверяват предварително сделките. Никой не ви е виновен, че сте некомпетнетни, но той българинът разбира от всичко....
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=82cx0l&f1=1
обърни внимание на средната цена на кв.м.
говорим все пак за бизнес проекти
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от Meandmyself Разгледай мнение
Не може да избие хотел на морето 15 години?? Това се нарича само с 1 дума - лошо управление. Имотни измами има и за това ди има адвокати, които да проверяват предварително сделките. Никой не ви е виновен, че сте некомпетнетни, но той българинът разбира от всичко....
А баща ми беше с лоша финансова култура и действаше сам, без да се допитва до нас, щяхме да го консултираме умно.
Иначе се имаше за тарикат,
Коментар
-
Добро утро,
има едно нещо, наречено "имотна болест" - да се купуват имоти на всяка цена, включително скъпи и на лоши локации.
Преди 20г баща ми го беше хванала тази болест, но да купува в провинцията. Голяма грешка, защото можахме да си възвърнем много малка част от парите му. И беше станал жертва и на измама.
Важното е здраве да има, другото се постига постепено.
Една приятелка има хостел на морето повече от 15г. Все още се мъчи да го изплати. Потокът от клиенти не е огромен и не тече яко. Просто българската икономика е такава, че не може да се печели като в Америка - малък пазар и не много платежоспособни клиенти. А повечето българи са и доста стиснати (мнение на един младеж, който беше на стаж при нас).
Поздрави
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
За мен е напълно непонятно защо всички говорите постоянно за кеш и , че имотите са печеливши. Изключваме Dury. Нейните апартаменти изглежда са в друга категория и наемите са CODB а не свързани със заплатата. Нормален апартамент в Люлин при цена 120к евро и наем 500 лева би имал съотношение цена/наем 40, Това правилни допускания ли са ? Ако са: повечето от желаните градове в Щатите имат съотношение цена/наем между 30 и 40 ( но по малко от 40, например 38). Последния път като гледах май Само Сан Франциско имаше над 40, но града е на полуостров и в земетръсна зона. Да се строи нагоре е скъпо, настрани невъзможно и който иска да купи, трябва да плати премия. Доскоро много хора искаха да купят защото Сан Франциско е емблематичен град и е технологичен център, та ако искаш да правиш стартъп трябва да си там. Сега май с Ковид и дистанционната работа, наемите са паднали и вероятно и цените ще тръгнат надолу дори без други фактори. Люлин е в едно празно поле и няма кьорав бизнес. Защо има съотношение цена/наем като Сан Франциско ? Бостън май беше под 30, което означава, че ако наема на апартамент там е 500 лева, цената му би била 90к евро. Вече говорих за подобни сметки за градове в Европа, абсолютна енигма ми е как може при тези съотношения в България апартаментите да се смятат за печеливши. Ясно е, че повечето хора са купували на по-ниски цени, но това няма значение защото в момента нещо което се оценява на 120к евро им носи 250 евро на месец и губят кинти. Ако купят примерно един кран с тия пари или купят машина за пакетиране на пуканки ще им носи в пъти в повече. Да знам , че апартамента е пасивен доход, но машината е само пример а и какво ми дреме ако донася 3к приход и 1к отива за заплата на някой ? Пак ше е пасивен доход и ше връща 8 пъти повече от апартамента.
Това с кеша е още по-шокиращо. За колко време се събират 120к за да се купи панелка в Люлин ? Да кажем идват 2к наем отнякъде. Даже не смея да питам какви пари са затворени за да генерират 2к от наеми. Да кажем е купено евтинко, наполовина на сегашните цени, и съотношението цена/наем е 20. Това са половин милион евро затворени в апартаменти за да върнат 2к на месец. След 5 години ше станат 120к и можеш да вземеш панелката в Люлин. Значи не само изкарваш само по 250 евро/месец от 120к евро, но трябва да затвориш половин милион за 5 години преди да стигнеш дотам да изкарваш тия 250 евро месечно. Е това вече е beyond me. Поне ги вземете на кредит тия 120к за 30 години с 5 години фиксирана лихва и почвайте да ги изкарвате веднага тия велики 250 евро. За 5 години ше изкарате 15k. Верно , че по кредита ще сте платили поне 30к и ще сте с 15к назад , но това са САМО 15к загуба защото няма да сте блокирали половин милион за 5 години (което най консервативно ще е 90к загуба).
има едно нещо, наречено "имотна болест" - да се купуват имоти на всяка цена, включително скъпи и на лоши локации.
Преди 20г баща ми го беше хванала тази болест, но да купува в провинцията. Голяма грешка, защото можахме да си възвърнем много малка част от парите му. И беше станал жертва и на измама.
Важното е здраве да има, другото се постига постепено.
Една приятелка има хостел на морето повече от 15г. Все още се мъчи да го изплати. Потокът от клиенти не е огромен и не тече яко. Просто българската икономика е такава, че не може да се печели като в Америка - малък пазар и не много платежоспособни клиенти. А повечето българи са и доста стиснати (мнение на един младеж, който беше на стаж при нас).
Поздрави
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар