IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

10К за 20 години, а не 20К. Това е двойно повече. Аритметиката е лесна. При 700К жилища в София и 100 години живот са нужни по 7К на година за подновяване, нека да са по 5К защото някои ще изкарат 150 години. Сега малко повече защото има много стари и амортизирани и забавено подновяване.... имаше.... При 18К на година е повече от нормалното доста.
    Мнението не ми се е променило, че тулата е най-доброто нещо за средностатистическият Българин и за мен ще продължи да е номер 1 актив, но нещата вече отидоха в другата крайност / преди 5 години когато продаде бяха в подценената/
    За финансово неграмотния българин, свикнал да седи без пари на опашките за алкохол на промоция в ЛИДЛ Докато е "богат" на оферта
    Аритметиката е лесна - популацията остарява и намалява, дори и в момента е неплатежоспособна - но за сметка на това я мамят и крадат "на зелено" безнаказано Рай за НИ!

ПП: най-добрата инвестиция в НИ в София в момента е в Орландовци. Там ще расте експлозивно в следващите 20 години, после една бяла тишина...
    Last edited by keep_calm; 16.04.2022, 14:26.

Коментар

• Мисля, че какво щеше, ако не беше, ама тъй стана, ама иначе се случи, никой не може да прогнозира и в момента какво ще настъпи в краткосрочен и не толкова план. За тва са ми интересни тез дето се пенят и изписват хиляди страници за нещо което не могат да предвидят. Много сме малки, за да разберем, какво остава да предивидм. Настоящата тема от 3к страници го доказва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Meandmyself Разгледай мнение
        Писаници, разсъждения, анализи, твърдения, изводи и умозаключения години наред и накрая какво? 40 процента ъп. Ако впрегнете тази енергия за нещо градивно, от което разбирате /ако има такова/, ще сте по-полезни, вкл. и на себе си. Вдигате врява от началото на пандемията / тогава само Бони мисля предвиди покачване/. Дано не сте заблудили много хора, че кешовицата изгоре. Който купил, купил, който не, да го преживее.
        Аз съм купил прилично, ще купя и сега и след няколко години и след 10. Конкретното ниво не ме интересува много като купувам постоянно. Единият път ще е на върха, другият на дъното. Но това не променя нещата , а именно че 40-50% ръст за 2 години е извън нормата и за тези които купуват еднократно може да е тежко....
        Ако не беше вируса цените щяха вече да са коригирали като темп, а и възможно като посока. Трудно е да прогнозираш какво ще се случи с тях ако нямаш инфо че се включва печатницата за неопределено време и размер. Нали не мислиш че при локдаун и ограничения без изсипаните трилиони цените щяха да растат :-))) Бони е имал инфото или поне усещането какво ще се случи и е факт че беше единственият с правилна прогноза тогава.
        Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 12:52.

Коментар

• Писаници, разсъждения, анализи, твърдения, изводи и умозаключения години наред и накрая какво? 40 процента ъп. Ако впрегнете тази енергия за нещо градивно, от което разбирате /ако има такова/, ще сте по-полезни, вкл. и на себе си. Вдигате врява от началото на пандемията / тогава само Бони мисля предвиди покачване/. Дано не сте заблудили много хора, че кешовицата изгоре. Който купил, купил, който не, да го преживее.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pringles Разгледай мнение

20% е нищо. За Германия от години се повторя, че са с 30%, а няма спиране.
            Германия не е същото като тук. Различни изходни позиции. Първо там има 50% наематели и 80% в големите градове. Внесоха си и 1 млн нови домакинства. Също така се съмнявам, че е възможно да се случи такова масово строителство като тук.
            Иначе при нас може и да го нямаше това надценяване от 20% дори, ако цените растяха с нормален темп / разбирай едноцифрено/ . Т.е. еднакъв краен резултат след 5 или 10 години.

Коментар

Ако погледнем дългосрочно цените на имотите ще вървят нагоре. Ако погледнем момента мисля че има едни 20% надценяване , които се дължат на паниката и алчността на строителите. В 1 момент хормоните изчезват и се връщаме в реалността..., а в нея имаме свръхпредлагане над платежоспособното търсене.. Отново не е задължително цените да паднат. Могат да си седят на това ниво примерно 5 години докато доходите наваксат. Но ЩЕ паднат ако разрешителните вървят с това темпо. Айде още малко аритметика за 3-ти клас 18000 разрешителни са равни на НАД 6 млрд лева ГОДИШНО готов продукт при сегашните цени / като включим гаражи и търговски площи в блоковете/ Това ще отиде на 4-5% от БВП на страната .... Тва жилищното строителство в София само..... Не мислиш ли че е множко ?! Да добавя спестяванията в страната са грубо 10 млрд годишно / банки и дюшек/ Няма как всичко да отиде в жилищни тухли в София.
              А аз съм ок да поема 20% спад или 5 години застой за да разкарам кеша.... Спя по-спокойно така. Това ми е наградата.....:-)
              Иначе мисля добре съм описал нещата налЕ ? :-)))
              20% е нищо. За Германия от години се повторя, че са с 30%, а няма спиране.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Да не би да забрави че ни продъни ушите че ни трябвали поне 20к НОВИ имотя годишно само да се запазел сегашния сграден фонд като бройка.
                10К за 20 години, а не 20К. Това е двойно повече. Аритметиката е лесна. При 700К жилища в София и 100 години живот са нужни по 7К на година за подновяване, нека да са по 5К защото някои ще изкарат 150 години. Сега малко повече защото има много стари и амортизирани и забавено подновяване.... имаше.... При 18К на година е повече от нормалното доста.
                Мнението не ми се е променило, че тулата е най-доброто нещо за средностатистическият Българин и за мен ще продължи да е номер 1 актив, но нещата вече отидоха в другата крайност / преди 5 години когато продаде бяха в подценената/
                Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 11:46.

Коментар

Ако погледнем дългосрочно цените на имотите ще вървят нагоре. Ако погледнем момента мисля че има едни 20% надценяване , които се дължат на паниката и алчността на строителите. В 1 момент хормоните изчезват и се връщаме в реалността..., а в нея имаме свръхпредлагане над платежоспособното търсене.. Отново не е задължително цените да паднат. Могат да си седят на това ниво примерно 5 години докато доходите наваксат. Но ЩЕ паднат ако разрешителните вървят с това темпо. Айде още малко аритметика за 3-ти клас 18000 разрешителни са равни на НАД 6 млрд лева ГОДИШНО готов продукт при сегашните цени / като включим гаражи и търговски площи в блоковете/ Това ще отиде на 4-5% от БВП на страната .... Тва жилищното строителство в София само..... Не мислиш ли че е множко ?! Да добавя спестяванията в страната са грубо 10 млрд годишно / банки и дюшек/ Няма как всичко да отиде в жилищни тухли в София.
                  А аз съм ок да поема 20% спад или 5 години застой за да разкарам кеша.... Спя по-спокойно така. Това ми е наградата.....:-)
                  Да не би да забрави че ни продъни ушите че ни трябвали поне 20к НОВИ имотя годишно само да се запазел сегашния сграден фонд като бройка.
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Аз от десет години говоря че през 2022 много народ ще яде х....Пак казвам долара си отива еврото също.Идва свят без САЩ да са какъвто и да било гактор ЕС също...знам че пак дежурните евроатлантически ще почнат да плюят ама това ги чака
                    Десет години копаеш гроба на ЕС и САЩ, еврото и долара, ама к'во стана? Москва потъна, рублата стана 1 цент. Путлер капут.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                      песимисте кефи ме ентусиазма ти тип.
                      Може да съм от надупената страна ама важно е да съм в секса с имотите
                      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 11:31.

Коментар

• песимисте кефи ме ентусиазма ти тип.
                        Може да съм от надупената страна ама важно е да съм в секса с имотите
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Интересно защо да е притеснително - година към година може да е рязък скока, но при тази инфлация е обяснимо. Цените на строителните материали е само опит за някакво обяснение за новото строителство, но цените на имотите не са разходооринтирани, а пазарни. Очевидно търсенето е голямо, какво очаквате различно от паническо съревнование между купувачи, което веднага води до вдигане на офертните цени?
                          Жони се е опитал да обясни донякъде ама елитниот Немски университет не му позволява да го направи качествено:-)))
                          Точно така нещата са пазарни.
                          От една страна имаме рекорд /след 2007/ на предлагането 18000+ разрешителни при общ / заедно с вторичният/ пазар на ''нормална'' цена за 20-25К. Това е свръхпредлагане.
                          От друга страна имаме влошаване на достъпността - 2 години с по 20% ръст или сумарно към 50%. И сега внимателно - достъпността е грешно да се мери спрямо доходите за СЪЩАТА година, които и без това растат недостатъчно /10%/ , а трябва да се мери с доходите за предните 2-20 години защото толкова са необходими за всеки купувач .Резки ръстове на цените на имотите в последователни години на базата на паника нямат здрава основа.
                          Всъщност обаче трябва да се гледа разполагаемият доход след разходите който СЛЕД инфлацията е изтънял още повече.
                          Добави още перспективата за повишаване на лихвите / другото перо за ''разполагаем'' доход за тухли/ Много пъти съм писал, че не мисля че ще минат 5-6% , но посоката е безспорна.
                          И на финала за капак държавата е във финансов колапс - ужасно слабо управление. Изхарчен резерв, невъзможност да емитират ДЦК на вътрешният пазар / значи банките НЯМАТ свободни пари и кредита ще поскъпне/ и на по-висока лихва. Не случайно не плащат на строителите / няма с какво/ и не увеличават заплатите на други протестиращи при това от силови ведомства. 3% ръст на БВП при 10% официална инфлация е колапс на икономиката.
                          Инфлацията е смешно оправдание. Буквално всички други сектори ПОЕМАТ част от увеличените разходи, оптимизират ги и не прехвърлят всичко към крайният потребител. А при строителите има НАДЦЕНЯВАНЕ в пъти над повишените разходи.
                          Единствените положителни знаци са планът за възстановяване и евентуално Еврозоната и парите от борда, но това е далече.

Какво следва ? Ами зависи основно от строителите. Паникьосаното търсене бързо ще изчерпа ресурса при такива цени, а строителите дали ще намалят предлагането ? И тук е проблема, че не мисля че ще се случи защото за тях е златна жътва / разбрахме вече че печалбата им е нараснала буквално в пъти от 30-40% преди сега вече е трицифрена/ Вероятно предлагането на зелено ще се увеличава и през 2023 защото строителите има накъде да НАМАЛЯТ цените. . Няма да се изненадам за 2022 да видим 20К+ разрешителни.
                          Това няма да свърши добре. И нямам предвид спад. Възможно е няколко нулеви години докато доходите наваксат изоставането. Но ще има забавяния в завършването и незавършени обекти. А е възможен и спад ако имаме още 2 години с по 15-20К разрешителни.
                          Накратко имаме влошена перспектива за цените и от двете посоки погледнато пазарно. Повишено предлагане и затруднено търсене на тези цени. Тук се шегувахме за инерционните цени, но е възможно да има още 10-20% , но за повече няма гориво. И да възможно е да купя дори на тези цени още нещо дори да е върха защото мога да си го позволя / евентуален спад/ и за да махна кеша / предпочитам го в тухли вместо в банка/, но ще е без ливъридж / ипотечка/.....
                          Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 11:18.

Коментар

• https://nova.bg/news/view/2022/04/16...F%D1%82%D0%B0/

Експерт от национално сдружение "Недвижими имоти" /т.е. сдружение на брокерите на недвижими имоти/:

1. Цените на недвижимите имоти никога няма да паднат.
                            2. Покупката на жилище е добро убежище срещу инфлация.
                            3. Доходите на населението са основополагащи за цените на недвижимите имоти. Т.е. сегашните цени са напълно нормални, защото много хора са забогатели през последните години и имат пари за сегашните нива на цените.

Коментар

• Купата пита - цитирам: какво става с цените? Дойде ли гоУемото МЯУ и започна ли спада така както пророкуваше пророка от деЦката? Или да си чекаме до 2029-та? И ви поздравява с настъпващия Великден от морския бряг. И още едно въпросче Кой позна покачването на цените за изминалата година?
                              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Интересно защо да е притеснително - година към година може да е рязък скока, но при тази инфлация е обяснимо. Цените на строителните материали е само опит за някакво обяснение за новото строителство, но цените на имотите не са разходооринтирани, а пазарни. Очевидно търсенето е голямо, какво очаквате различно от паническо съревнование между купувачи, което веднага води до вдигане на офертните цени?
                                Нищо не е обяснимо. Скоковете са 5-6 поредни години, двойно и тройно на инфлацията в съответната година и откъсване изцяло от всякакъв фундамент. На него себестойността му се вдига с 5%-10%, той вдига цената с 30% и тръби, че било инфлация и дори тези 30% му били малко. Няма такива. Точно тази алчност ще докара боклуците до просешка тояга. Помнете ми думата. Не сме в 90-те.

Коментар

Working...
                                X