Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
А,няма в цял свят за по 5-6 процента вече тука нямало ,ти да не си братчед на Сергейката Станишев дето успокояваше при предишната криза че България била остров
Хм.... всъщност вероятно да :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеТова не го знаех. Добър аргумент. :-) Сега остава да видим дали не е предварително изконсумиран процент и дали ще продължи така....Наистина ми е интересно и малко ме изненадва такъв темп на покачване :-)
Отсега ти го гарантирам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНа 3 юни шест-месечния юрибор беше все още под нулата (-0.008%)!
Днес (месец и 17 дни по-късно) вече е 0.534%.
Демек шнорхел повече не му е нужен !
Сега остава да видим дали не е предварително изконсумиран процент и дали ще продължи така....Наистина ми е интересно и малко ме изненадва такъв темп на покачване :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Това няма да вдигне ипотеките у нас до 4%. по спомен до сега отрицателният ЕУРИБОР се приемаше за нула от нашите банки при ипотеките.
Та Лагард трябва да направи лихвата не просто положителна, а примерно 2%.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнениеЛихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател :: Investor.bg
И при ипотечните кредити няма да е по-различно.
Жалко, жалко, жалко за некупилите и нямащи собствен имот. Ще трябва да се примирят с мисълта, че имотите са скъпи и такива и ще си останат. Кой купил, купил. Който не е ще ползва чужд имот или само едно помещение от него.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеЕми ясни са ти нещата как се случват, ама изводите грешни.
1. Лихвите ще се вдигат. По това че ти е ясно как се формират не знам как може да допуснеш, че вдигането ще бъде с 1.5% за 6 месеца ?!
Днес (месец и 17 дни по-късно) вече е 0.534%.
Демек шнорхел повече не му е нужен !
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Утре Лагарда ще изпраска лихвите отвъд отрицателните нива,само стой и гледай
Та Лагард трябва да направи лихвата не просто положителна, а примерно 2%.....
- 1 like
Коментар
-
Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател :: Investor.bg
И при ипотечните кредити няма да е по-различно.
Жалко, жалко, жалко за некупилите и нямащи собствен имот. Ще трябва да се примирят с мисълта, че имотите са скъпи и такива и ще си останат. Кой купил, купил. Който не е ще ползва чужд имот или само едно помещение от него.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
Само за протокола:
КТБ имаха депозит, който се казваше 4х4. За над 100 000 лева даваха лихва 9-9,5%. Това важеше до ранната пролет на 2014 г.
Имана и друг продукт, който се казваше "Преференциален безсрочен депозит". По него даваха 7,5% за суми над 50 000 лева. Малко преди да фалират ги отмениха и намалиха лихвите до пазарните за онзи момент 4,5% лихва.
Имаче 2009 - 2020 г. Инвестбанк и Първа инвестиционна банка /за друга не се сещам сега, може и да е имало/ даваха 9-10 % лихва по депозити. Вярно, беше само за около 1 година, но беше факт.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.07.2022, 16:50.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Еми ясни са ти нещата как се случват, ама изводите грешни.
1. Лихвите ще се вдигат. По това че ти е ясно как се формират не знам как може да допуснеш, че вдигането ще бъде с 1.5% за 6 месеца ?!
2. Мога само да предполагам, но това зависи от политически фактори, не от нечии предположения при нормално държавно поведение, че може да стигнат до 7%.... след няколко години. Може и 17% или 71% да станат / справка Турция/, но това не е при нормално развитие.
3. Не споделям мнението на Левчо Алтернативният. Разбира се че лихвите влияят на цените на имотите дори и у нас :-) Макар и ролята им да е много по-малка от на запад. И най-вече каквото и влияние да имат то ще е плавно / години/... Има по-силни фактори от лихвите които според мен могат да върнат цените назад.
4. До момента да уцели :-) Ако имаш съмнения питай Берти да ти каже приятеля му колко имота е ипотекирал за да вземе 7-цифреният кредит НЕ за покупка на нови апарти....В статистиката са тези ипотеки....
Ще се повторя - допускам че ръста към момента е към изчерпване поради други фактори, а не лихвите....:-) Ама като напиша подобно нещо после се оказва, че съм сгрешил :-))))
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
Гледай да не се Очудиш каква лихва ще ти изпраска бабката утре!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Те и да вдигнат лихвите по депозититите без да издават ипотеки на високи лихви пък е силен сигнал че ще тръгват да фалират и пак ще почне паническо изкупуване. Подържането на високи и все по високи цени на имотите даже ще се окаже в един момент единствения инструмент на правителството да опази банките от фалити. Няма да се очудя ако премиера се появи по брокерски реклами. Защото другия вариант със суверенен дълг ще се позатвори.
Ама това е доста хипотетично защото кой ще прави сделки над 100К евро като само 100К са гарантирани, в САЩ имат $250К гаранция + временна гаранция за 1 месец след сделка. Изобщо много неща трябва да се променят за да може спокойно някой да продаде имот със сигурност че после крадливата бабка, фалиралото правителство или неплатежоспособнаа банка ще му опазят кеша след сделката.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Нз какво може, но знам бамките кви клаузи имат, тай че едно наум. Колкото до 2009-2010, лихвите не са били 9. Ктб даваше 6%, за над 100к даваше към 7. А имах там 3 год. Започнах с 3% и стигнах макс 7%. Точно преди фалита си купих имот и остатъка попадна в гарантираните, след фалита ми върнаха всичко след 6 месеца. Но лихви 9 никога не е имало. Оттогава ме вярвам в бамките. Коина е моята бамка.
КТБ имаха депозит, който се казваше 4х4. За над 100 000 лева даваха лихва 9-9,5%. Това важеше до ранната пролет на 2014 г.
Имана и друг продукт, който се казваше "Преференциален безсрочен депозит". По него даваха 7,5% за суми над 50 000 лева. Малко преди да фалират ги отмениха и намалиха лихвите до пазарните за онзи момент 4,5% лихва.
Имаче 2009 - 2010 г. Инвестбанк и Първа инвестиционна банка /за друга не се сещам сега, може и да е имало/ даваха 9-10 % лихва по депозити. Вярно, беше само за около 1 година, но беше факт.Last edited by increce; 20.07.2022, 16:55.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Нз какво може, но знам бамките кви клаузи имат, тай че едно наум. Колкото до 2009-2010, лихвите не са били 9. Ктб даваше 6%, за над 100к даваше към 7. А имах там 3 год. Започнах с 3% и стигнах макс 7%. Точно преди фалита си купих имот и остатъка попадна в гарантираните, след фалита ми върнаха всичко след 6 месеца. Но лихви 9 никога не е имало. Оттогава ме вярвам в бамките. Коина е моята бамка.
- 1 like
Коментар
Коментар