Първоначално изпратено от Laconic
Разгледай мнение
Пазара на акции не го коментирам, защото той е доста по-различен от пазара на недвижими имоти и не е това темата тук.
Лекото понижение на ценита на недвижимите имоти в САЩ е положителен сигнал. ФЕД обаче са много по-гъвкави и бързи от ЕЦБ. В САЩ вече са на лихва 2,25%-2,5%. Това ниво на лихви, според мен е недостижимо в момента в Европа. Само погледнете статистиката на официалния сайт на ЕЦБ до какви лихви са достигали исторически - таванът по deposit facility е от 2000 г. и е едни никакви 3,75%. Лихвата за рефинансиране на банки е достигана 4,25 % само за няма и месец, отново през 2000 г. За малко е била 3,75% до преди кризата от 2008 г. и след това от 2009 г. е все под 2 %, което е едно нищо. Освен това ЕЦБ са могли да работят при тези лихви при много по-ниски нива на задлъжнялост на държавите от еврозоната. Днес вече това е невъзможно, според мен.
Данните са ми от тук:
Key ECB interest rates (europa.eu)
Та затова си мисля, че ЕЦБ не е в състояние да качи достатъчно високо лихвите, за да регулира правилно пазара /включително пазара на недвижими имоти/. Не искам никой да ме разбере погрешно - аз искам да живеем в нормална икономическа среда. Да има нормални лихви по депозитите - 3-4%, да не се раздават пари наляво и надясно за глупости, което да създава балони във всичко. С такива нормални, според мен, лихви по депозитите обаче нормалната лихва по ипотечен кредит би била 6-7-8%. Тук ще изреве обаче бизнеса, защото е забравил какво е нормална, пазарна лихва.
За мен е абсурдно спестителите да биват изкарвани най-глупавите хора, кето е факт за последните около 10 години с тези абсурдни нулеви лихви от централните банки. Абсурдно е времето да няма стойност. За съжаление обаче, не виждам как, при тези нива на дълг можем да се върнем към някаква икономическа нормалност. За ЕЦБ вариантите са или да принтят до безкрай или да опитат да възстановят нормалността и да провокират бунтове, разпад на еврозоната и може би и на ЕС. Не им е лесно и на тях.
Коментар