IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от кредитните консултанти.

    Десислава Николова от сайта „Моите пари“ уточни, че от началото на годината много трудно може да се вземат заеми с фиксирана лихва. „Обикновен те са за срок от 3 до 5 години, но сега отпускането им е силно ограничено. Подобни договори се одобряват само за хора с големи доходи или пък лихвата се фиксира на много високо ниво“, казва тя.

    От началото на годината годината броят на изтеглените кредити е с 1/10 по-голям спрямо същия период на 2021 г., сочи банковата статистика.


    https://www.segabg.com/hot/category-...iksirana-lihva

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
      https://www.infostock.bg/infostock/c...-za-najloshoto

      Има и още
      Л. Бланкфейн: Потребителите да се подготвят за най-лошото

      16 Май 2022 11:00

      В интервю за "Face the Nation" на CBS News Бланкфейн каза, че определено има риск от рецесия и че бизнесът и потребителите трябва да се подготвят за такъв.

      „Ако управлявах голяма компания, щях да съм много подготвен за това. Ако бях потребител, щях да съм подготвен за това. Но това не изглежда да се случва.", каза експертът.

      Но той добави, че има "тесен път" за Фед да използва своите "много мощни инструменти", за да избегне рецесия. „Мисля, че реагират добре“, каза той на водещата Маргарет Бренан, според стенограма.

      Бланкфейн добави, че Фед няма друг избор, освен да продължи да повишава лихвените проценти, за да забави потребителското търсене.

      „И това ще включва известна болка“, каза той. Въпреки че отбелязва, че някои инфлационни фактори – като войната в Украйна и сривовете на веригата за доставки – са преходни и в крайна сметка ще изчезнат, дотогава „ще бъде доста трудно и потискащо“ за хората с по-ниски доходи с покачването на цените.

      Коментар


      • Новият курс...

        https://www.segabg.com/hot/category-...iksirana-lihva

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

          Орлин Павлов как е като съсед?

          Аз съм чувал за някакъв охранител от Американското посолство в София, че вземал добри пари и в апартамента до него дошла нова комшийка. Той набързо я свалил (понеже бил пич) и станали двойка и после си обединили апартаментите.

          Това един майстор ми го разказваше.


          Наистина никой нищо не отнася на оня свят и трябва да сме над нещата,
          Орлин е много възпитан и точен ,той е от много добро семейство ,с традиции софиянец си е и от едно време си живее в Яворов апарта му е нагоре към Про маркета където беше

          Коментар


          • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

            Много пъти съм писал че доста народ коментира локации в София без да ги познава,иди живей едни 5 години във Вазов,в Яворов,бъди съсед с Ники Кънчев,и Орлин Павлов,па коментирай...
            Така ще научиш и за хората и за сградите .
            Пак казвам има сгради в София старо строителство ,които са строени за определени хора и са здрави+поддържани подчертавам,но масовката е зле,много зле,защото не се дават пари за основна поддръжка,над нас на Иван Асен имах съдия от Конституционния съд с прислуга,умра после но съм го вдигал,че беше паднал от леглото и жена му ми звъни че нямало кой да помогне,на общи събрания като трябваше да дават пари ,всички се ослушваха,така са свикнали,да им се дава,но не и да дават,нали се сещаш че всичките тия сгради имат нужда от основно изтриване ...?Питам кога,и за кога ?
            Ида се сменят ползвателите,сумите са колосални а във времето нищо не е правено,ей го Астор оня ден и той замина на небето,ама беше изкупил всички имоти на мистър Сенко,беше правил и незаконни надстроявания и приобщавания ,по имотите си в Лозенец и какво ?Пак си отиде без да занесе нищо,но там поне се правеше,и се инвестираше,в самите имоти,основно ...
            Имах съседи ,с диамантени мини в Африка,купиха две къщи до локалното в Борисовата,съседни,смени се всичко до червена тухла,медни улуци,изолация 1 метър надолу в основите,нови покриви,направиха даже и тротоарите околовръст...така се ремонтират стари сгради и те питам колко такова има,и колко такива ще се направят ?
            Писал си и за Люлин,не само в Люлин но и в други уж непрестижни квартали и а сгради и среда в пъти по добри за живеене от Центъра,но пак подчертавам за хора познаващо локациите,тоя дето генерализират квартали е ясно от къде идват и колко са в час..
            Орлин Павлов как е като съсед?

            Аз съм чувал за някакъв охранител от Американското посолство в София, че вземал добри пари и в апартамента до него дошла нова комшийка. Той набързо я свалил (понеже бил пич) и станали двойка и после си обединили апартаментите.

            Това един майстор ми го разказваше.


            Наистина никой нищо не отнася на оня свят и трябва да сме над нещата,

            Коментар


            • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

              Песимистчо, пари има , value няма. Аз гледам за нещо във Франция и Италия. В България хвърлям по едно око заради жена ми. Нея я гони носталгията и иска да има нешо прилично където да може да ходи. И 2-мата имаме наследствени апартаменти в непрестижни квартали ( но не са и в гета като Люлин), които и 2-мата преценяваме като негодни за обитаване. Трябва ни нещо , което да е на тихо място с комуникация, гараж и а е близо до ресторанти, театри и т.н. демек Центъра в уличките около Витошка, Ф. Нансен и подобни, вероятно в кооперация с асансьор и двор. Цените на това което "става" са неприемливи. Ако трябва да купя апартамент в центъра на София за близка сума за подобен апатамент в Лион, Ница или Рим , ше намерим начин да преодолееме носталгията. Тия истории как нек'ви хора ходят да работят за жълти стинки по други места Лева ли Ви ги разправя ? С неговите 14 години в Германия и средно 50к брутна заплата вероятно картинката изглежда и така. Има и хора които правят по 200к брутно и то без частен бизнес и без да работят в топкомпании. Има и такива с пакети (заплата + акции) по половин милион $ годишно. Провери колко българи работят на средни позиции в Google, Apple, Twitter, Microsoft,, Linkedin, Facebook (че по се намират данни) Има и една камара стартъпи в биотехнологиите, икуствения интелект, управления на транспорта и каквото си помислиш, в които заплатите са по-ниски, от порядъка на 150-200к , но те пък раздават почвече акции и ако излезне продукт излизаш с милиони. Абе Вие как си мислите , че някакви недоучили писачи на код в България правят по 40к евро годишно чисти ? Кой ше им ги даде ако не са евтини ?
              Така че моля, спрете да се излагате и не се изказвайте по теми без да имате идея дори за порядъците.

              Като искате цените на имотите да са Ви като в равития свят трябва а се готови и за цени от порядъка 4 кинта за хляб, 50 кинта за кило rib eye, 40 кинта за кило прясна риба, поне 2к наем за двустаен и т.н. .Изберете си дали да е в лева, евро или $. Ако цените в България не са там, не виждам как очаквате цените на жилишата да са високи.
              Както по-рано написах, имаш тотална липса на ориентация / отново нямам идея да обидя/ Или не знаеш какво искаш или ни послъгваш. И ме караш да пиша чаршафи. Немало валю пък държите 2 стари апарта вместо да ги разкарате на момента. Всъщност , ако погледнем как са нещата по света у нас сегментирането не се е случило в достатъчна степен. Т.е. по-скоро тези 2 апарта са надценени отколкото такъв в топ центъра какъвто търсите. Друг е въпроса, че по описаните причини от Кавръка никога не съм искал такъв апарт. Просто не стават за живеене според мен пък били и в центъра.
              София беше безспорно / за мен/ едно от най-добрите места за покупка преди 5-6 одини. Сега вече не е толкова , но пак става. Въпросът обаче е дали е нужно да е най-изгодното такова, че човек да купи ?! Само цифровата изгодност ли е важна и то тази която е на повърхностен план. Не знам откъде дойде тази Ница постоянно , но там апартите започват точно от тези 4К / това е най-евтиното за града/ , а когато нещо е най-евтино знам , че има причина за целта. А колко е валю е много дискусионен въпрос. Последните 2 години сигурно няма нито 1 нощувка. Има само минус. От другите обяви стана видно, че данъка би бил около 1500 евро, поддръжката 2-3К, във Франция има данък наследство, данък при стойност на имотите над милион, данък при препродажба....як, прогресивни подоходни за доход от наем..... и т.тн Перспектива за още данъци...сериозни. средата в Южна Франция / предполагам и около това място и затва цената/ е като в Маракеш или по-зле. Ако е за собствено ползване с кой ще и кажеш там 2 думи като се пенсионираш ? Даже няма с кой да се напсуваш на разбираем език....
              Та валюто има много лица.
              Накратко за инвестиция ако търсите нещо все ми се струва, че Щатите е по-добре, че там наемите са по-добри като процент, наематели лесно се гонят, демография и т.н.. Сега малко дръпнаха повечко цените последно време, но перспективата е там особено ако цените върнат с високите лихви.
              Ако е за собствено ползване живеене , пенсия то всяка една от банкрутиралите държави като Италия, Гърция и Испания е по-добре. Франция твърдо не. Както и България става поради носталгията и че ще сте си у дома.
              Относно нашите гастери то 95%+ от тях пестят 500-1000 евро на месец макс. Нали не мислиш че има 2 милиона програмисти от България в Гугъл ?! Нашите програмисти са чистачки, болногледачки, строители, тираджии, касапи, келнери и т.н. не са шефчета. Разбира се има успели също , не може да няма при 2 милиона. Иначе имам приятели основно от САП и в Щатите и знам колко получават много добре. Разбира се след покупка още преди десетина години на къща за мЕлеон бабите се редуваха на 6 месеца да гледат децата, че детска градина не можеха да си позволят. Като цяло Щатите все пак са много по-добро място за изкарване на пари докато човек не остарее/разболее. Седмица Ковид в болница 50-100К по спомен. Така че при застаряване кой кво изкарал е добре да се махне бързичко от Щатите.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                Стига се излага. Не съм фен на Люлин, но няма нищо общо с гетата, които визираш...ама нищо общо.
                Така е - много по-зле е от тях. Не говоря за риска от това да бъдеш нападнат - в това отношение София е относително сигурен град. Говоря за чисто визуалната и инфраструктурна част.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                  Люлин е класическо гето. Около Париж има No Go зони които изглеждат по-добре. Какво трябва да му познавам ?.
                  Стига се излага. Не съм фен на Люлин, но няма нищо общо с гетата, които визираш...ама нищо общо.
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

                    Кънчев е емблематичен пример! Такива като него добре напомпаха предния балон!

                    https://hotnews.bg/article/2022041405575069188

                    Роденият в Червен бряг водещ избра преди години място до Халкидики в не много популярното селце Каливес. Домът на семейство Кънчеви се намира само на 400 метра от морето. Апартаментът е мезонет, голям около 120 квадратни метра и цената, която платил преди 8 години водещият на „Стани богат" и „Биг брадър", е около 120 000 евро. И до днес той се ядосва, че само година след това заради световната финансова криза и проблемите вътре в страната цената на жилището паднала почти с 50 000 евро. Мезонетът се състои от 2 спални, хол, кухня, две бани с тоалетна. В хола има и камина, така че апартаментът може да се ползва целогодишно.
                    Това не го знаех ,тогава имаше пари за бавачка ,въпреки че жена му се чудеше къде да се дене

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                      Иначе топ локация -от другата страна градинката на Райфайзен Ники Кънчев ти е съсед ,ама дори и той спираше до кофите за боклук заради войната с паркоместата ,явно гараж не си е купил навремето или не е имало ,до теб е БФС ,и така нататък -
                      Кънчев е емблематичен пример! Такива като него добре напомпаха предния балон!

                      https://hotnews.bg/article/2022041405575069188

                      Роденият в Червен бряг водещ избра преди години място до Халкидики в не много популярното селце Каливес. Домът на семейство Кънчеви се намира само на 400 метра от морето. Апартаментът е мезонет, голям около 120 квадратни метра и цената, която платил преди 8 години водещият на „Стани богат" и „Биг брадър", е около 120 000 евро. И до днес той се ядосва, че само година след това заради световната финансова криза и проблемите вътре в страната цената на жилището паднала почти с 50 000 евро. Мезонетът се състои от 2 спални, хол, кухня, две бани с тоалетна. В хола има и камина, така че апартаментът може да се ползва целогодишно.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                        Тия сгради няма ли френски дренаж, или това се прави само на къши ?
                        Говорим за 100 годишна сграда непипана като поддръжка ,за какви френски дренажи споменаваш не знам ?
                        Изолацията между самите апартаменти беше правена със слама-навремето сламата се е използвала за изолация ,под дюшеметата имаше сгур,която заменихме с перлит при ремонта

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                          Люлин има и много хубави части ,не може да класифицираш общо .
                          Люлин е с най-добрата инфраструктура за квартал,защото е строен последно и сравнително скоро за соц периода ,булевардите му са огромни и широки плюс това че има естесттвени течения от Люлин планина ,въздуха е един от най-чистите в София -метростанциите му с част от първия лъч като Вардар до тунела е с най добро проектиране спрямо околните квартали,като осигурява 3 квартала с една точка ,дори 4 ако включим и част от Света троица .
                          Лошите локации са в 5-та част и райните около околовръстното,макар че там същи започнаха да строят нови сгради .
                          Люлин е с перспективата на Младост,но това изключително малко хора го знаят ,другите ще бъдат изненадани неприятно след време -иди и виж колко млади хора има ,пълно е .
                          Наистина, Люлин не е лош квартал и дори сега може да се купи жилище изгодно. Или да се наеме.

                          Навсякъде има проблеми с общите части, защото хората са станали лоши и не дават пари (дори тези, които имат много).

                          Поздрави

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                            Ще ти опиша накратко картинката в една такава сграда -Мазетата при влагата и наводнение -стават вътрешен развъдник на комари ,комарите реално започват да се въдят вътре в сградата ,все едно живееш в кошера -влизат през вратите,хапят те нощем и спасение няма,детето беше станало цялото в ухапвания докато спеше,отгоре над нас даваха апарта на еър енд би ,една нощ ни наводниха ,всичко протече -реално имахме 2 наводнения от това че не се поддържаше .
                            Вътре като влезеш във входа миришеше на гробница от влагата ,от мухъла и не беше пипано от както е строено,сграда на 100 години ,покрива беше за ремонт ,ние бяхме санирали нашия апартамент ,на събранието никой не искаше да даде пари за саниране на сградата въпреки предписанията,под нас живееше младо семейство хипстъри дето им беше все тая какво ще стане утре ,апарта беше на майката на момчето и онази лудата ги тормозеше нон стоп,апарта до нас беше на една стара мома която работеше в Брюксел и я нямаше реално ,жилището и беше празно ,не беше ремонтирала от както е било на майка и и баща и .
                            От външната страна от към Иван Асен имаше напречно пропукване на конструкцията и бяха идвали конструктори,бяха слагали замазки и се оказа че проблема е основен ,апартамента откъм тази част беше на един французин ,който внасяше силикон ,женен за българка,познай колко пари и те даваха за поддръжка ,въпреки че децата им бяха по частни училища -нула лева !
                            Иначе топ локация -от другата страна градинката на Райфайзен Ники Кънчев ти е съсед ,ама дори и той спираше до кофите за боклук заради войната с паркоместата ,явно гараж не си е купил навремето или не е имало ,до теб е БФС ,и така нататък -
                            Тия сгради няма ли френски дренаж, или това се прави само на къши ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                              Ти май не си стъпвал в Люлин от поне 30г.
                              Айде бре ,почвай да пишеш книгата ,даже и заглавие съм ти измислил ..."Какво поскъпване очаквате ....? ,искам обаче процент от продажбите за идеята

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                                Е те ако са издържали 80 години какво може да им стане ? А и на брокера каква му е функцията, той не прави ли проучвания и да поръчва експертизи ?

                                В Люлин или който и да е квартал с огромни блокове човек е анонимен и това го прави сам.Моето разбиране е , че човек трябва да познава съседите си.
                                Ще ти опиша накратко картинката в една такава сграда -Мазетата при влагата и наводнение -стават вътрешен развъдник на комари ,комарите реално започват да се въдят вътре в сградата ,все едно живееш в кошера -влизат през вратите,хапят те нощем и спасение няма,детето беше станало цялото в ухапвания докато спеше,отгоре над нас даваха апарта на еър енд би ,една нощ ни наводниха ,всичко протече -реално имахме 2 наводнения от това че не се поддържаше .
                                Вътре като влезеш във входа миришеше на гробница от влагата ,от мухъла и не беше пипано от както е строено,сграда на 100 години ,покрива беше за ремонт ,ние бяхме санирали нашия апартамент ,на събранието никой не искаше да даде пари за саниране на сградата въпреки предписанията,под нас живееше младо семейство хипстъри дето им беше все тая какво ще стане утре ,апарта беше на майката на момчето и онази лудата ги тормозеше нон стоп,апарта до нас беше на една стара мома която работеше в Брюксел и я нямаше реално ,жилището и беше празно ,не беше ремонтирала от както е било на майка и и баща и .
                                От външната страна от към Иван Асен имаше напречно пропукване на конструкцията и бяха идвали конструктори,бяха слагали замазки и се оказа че проблема е основен ,апартамента откъм тази част беше на един французин ,който внасяше силикон ,женен за българка,познай колко пари и те даваха за поддръжка ,въпреки че децата им бяха по частни училища -нула лева !
                                Иначе топ локация -от другата страна градинката на Райфайзен Ники Кънчев ти е съсед ,ама дори и той спираше до кофите за боклук заради войната с паркоместата ,явно гараж не си е купил навремето или не е имало ,до теб е БФС ,и така нататък -
                                Last edited by nkavrakov1982; 16.05.2022, 10:09.

                                Коментар

                                Working...
                                X