IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

    Отговорих ти подробно, любопитко, но модито явно се дразни и го изтри. Може направо да изтрие цялата тема следващия път. Пак.

    TUM и University of Manchester.

    Излезе че София е с по-добър транспорт, по-добри детски градини и по-добри училища от твойто село, чието име упорито криеш.
    Колежке, видях оригиналния Ви отговор, но нямах време да отговоря. Честно казано , колкото повече пишете толкова повече ме обърквате.

    - Защо смятате , че детските градини в София са по-добри, защото са по-евтини ли ?
    - Ако образованието е добро в България зашо децата Ви не останаха да учат в СУ,НБУ, ТУ, УНСС или някой от останалите 100-200 университета ? СУ шеше да е много по-евтин дори от ТУМ. Интересно ми е зашо смятате по-скъпата детска градина за по-лоша а по-скъпия универитет не.

    - Зашо градския транспорт е по-добър в София , зашото не го ползвам тук ли ? Тук градовете са организирани по различен начин, големи улици, магистрали минаваши през целия град дори пресичаши центъра, магазини, ресторанти и.т. имат собствен паркинг и в по голяма част от времето е по-удобно да се ходи с кола. В малките градове често въобше няма градски транспорт освен ако няма голям университет. Големите градове имат градски транспорт но се ползва в час пик или от хора който живеят само в града и нямат нужда от кола. Може би трябва да се сравнява транспорта като цяло и може би ше е честно да се спомене , че транспорта в час пик е шит нявсякъде, въпроса е кога не е час пик в София.
    Последния път като се качих на автобус в София( може би 2015 или 2016) шофьора натисна паник бутона и извика полиция зашото му казах че до него стои бременна жена и трябва да загаси цигарата. Оше ли имат паник бутони за да си пушат ? Доколкото си спомням трябваше да поръчвам "таксита за непушачи" сякаш непушенето е някаква алергия и трябва да предупреждаваш , за да се погрижат да няма усложнения.

    - Ако не е тайна децата Ви какъв резултат изкараха на IELTS и къде научиха английски на това ниво? В кварталното училише ли ?
    - Ако не е тайна какви специалности са записали децата Ви? В този форум често чувам аргументи от рода на "богат съм зашото имам апартамент в София", но рядко се споменава къде е апартамента. При университетите е не по-малко важно дали се учи социология или STEM. Та ако добавите малко инфо ше Ви бъда много признателен..

    - По груби сметки TYM е към 12к евро (квартира , храна, книжки, билети и т.н.) а Манчестър към 25к евро, Всички ние тук сме жентълмени и си вярваме и питам от чисто любопитство, как решихте въпроса с кинтите ? Близо 40к евро годишно озорват и средната класа на Запад и са леееко извън обсега на средния българин. Тия разходи от наеми ли ги покривате? Скачането от безплатно образование "с няколкостотин лева курсове по литература" до суми от порядъка на няколко десетки хиляди евро годишно не е много често срещано явление. Обикновено, хората , които са склонни да дават пари за образование започват с детската градина и началното училише. Сигурен съм , че децата Ви са умни и способни, и са изкарали много яки стипендии но предполагам разбирате , че звучи много невероятно стипендия да покрива ливинг разходи в Мюнхен или оше по невероятно, пост Брекзит Англия да спонсорира чужди граждани след като не дават дори кредити на чужди студенти. Та само от чисто любопитсво, как решихте въпроса с цената на образованието ?

    - Вероятно разбирате , че ако имате деца и ако те живеят 3-4 години в Англия и Германия, има някаква нищожна вероятност да не искат да се върнат в България ( има си лаф за това "има нищожна вероятност, която е огромна"). Смятате ли да продавате всичките тези апартаменти , който носят големи наеми ?
    Last edited by segato; 23.05.2022, 19:30.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

      Аз не говоря за БГ данъци. Тук ше платя 30% данък върху парите оът продажбата в България , което обезмисля продажбата. Това дори не е водещото. Отношенията във фамилията ми харестват каквито са сега и не искам да се променят. Мисля , че си добронамерена и се опитваш да ми помогнеш. Благодаря ти, оценявам това, но наистина не търся съвет в тази област. По-скоро се опитвам да разбера зашо има такова разминаване между моите очаквания за цени в София и това което чета във форума. На няколко пъти поствах някакви сметки, може и бакалски да са и супер опростени и грешни, но все пак бяха някакви цифри. Като изключим теб и няколко други колеги, голямата част от отговорите са меко казано смайваши. Сякаш София е единственото място на света, сметките не вашат, или взимаш нещо при каквито и да е условия или си прецакан. Аз гледах за жилише в София защото смятах че заради лошото качество на живот, цените ще са сравнително ниски. За мен София би била приемлива зашото някои от негативите не ме касаят (образование , детски градини, нисък стандарт) а за други бих намерил начин да ги заобиколя. Например със сигурност няма да живея там през зимата. Ако поради някаква неразбираема (за мен) причина цените не са много по-ниски, няма смисъл да ходя в София и да търся начин да заобикалям негативите. Мога да отида в друг съпоставим като цени град с по-добро качество на живот. Просто на София единственото и предимство би била ниската цена и ако я няма, няма причини да се набутвам там. Споменах Румъния като пример , че дори когато се касае за ниски такси, където опциите са по-малобройни, има алтернативи. В Ръмъния също има ставки по 10% и ако България вдигне данъците (което ше бъде аналог на високите цени в София) просто ше загуби.
      дай пак, че това не го разбрах.
      Last edited by ratten; 23.05.2022, 19:26.
      препоръка е

      Коментар


      • [QUOTE=Dury;n3926276]
        Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

        Е, Джони, масово хората, живеещи в България, не разсъждават като вас, двамата . Хората, масово си купуват имоти и им се радват ,а не изпадат в черни мисли.
        За мен, имотите са прекрасна инвестиция с чудесен доход и това го пиша защото го виждам от години.
        Не е необходимо всички да купуват имот в София, на теб не ти е изгодно, не ти харесва, съответно не купуваш, защо се пенявиш непрекъснато не разбирам. Купувай си акции, крипто, злато, каквото искаш и не купувай имот, никой не ти е сложил пистолет до главата да го правиш, нали ?
        Обясни ми кое е чудесното на 2,4% доход от наеми, сравнено с останалите алтернативи. Искам да разбера логиката ти.
        От днешна гледна точка - не на базата на прословутите 55к USD в Изток, които са минало свършено.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

          Защо постоянно говориш за инвестиция нз. Има доста хора с много пари, които просто не искат да си държат парите в банки, защото се обезценяват + отрицателните лихви, които им "ядат" от парите. Не ги интересува дали и кога ще спечелят, те просто разкарват парите!
          Ти не четеш за пореден път - кой ти говори за банка (макар и банката да е по-добър вариант от покупка при тези цени)? Покупката на имот носи само 2,4% - това е много по-зле от всичко останало и инфлацията по никакъв начин не се компенсира. Толкова ли е сложно? Как точно ще компенсираш инфлацията, купувайки нещо дето не струва и половината от обявената цена? Отговори ми!

          Говоря така именно защото масово финансовите неграмотници мислят като теб - ако поне на 1 четящ тук съм повлиял, значи е имало смисъл.

          ПС: Ти не беше ли направил 900% от крипто? Какво почна да ми хвалиш имотите и да ми говориш като песимиста?
          Какви брокери-тролчета сте само, не е истина! Говорите 100% брокерски лакърдии и се пишете "инвеститори"...

          Коментар


          • [QUOTE=ejonny2376;n3926259]
            Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

            Кое му е грешното? Виждането му съответсва на моето - тотална мизерия, която трябва да се компенсира с ниска цена. Когато цената е висока, покупката се обезсмисля.
            Или 2,4% доходност от наеми при 3% (скоро 5%, по-късно 8%) ипотечни лихви и за теб са изгодни условия?
            Е, Джони, масово хората, живеещи в България, не разсъждават като вас, двамата . Хората, масово си купуват имоти и им се радват ,а не изпадат в черни мисли.
            За мен, имотите са прекрасна инвестиция с чудесен доход и това го пиша защото го виждам от години.
            Не е необходимо всички да купуват имот в София, на теб не ти е изгодно, не ти харесва, съответно не купуваш, защо се пенявиш непрекъснато не разбирам. Купувай си акции, крипто, злато, каквото искаш и не купувай имот, никой не ти е сложил пистолет до главата да го правиш, нали ?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

              България след 20 години - 5 милиона, от които 2 милиона римляни и 2 милиона пенсионери.
              Какво ли ще струва този имотец тогава?
              5 млн. Но, в Сф, Пловдив, Варна + още няколко града, което значи, че добър (дет става за живеене) имотец ще струва колкото в Париж, въпреки калта, траповете и конските каруци.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                Да си чел статии за еди кой си милиардер, който бил загубил за 1 ден еди колко си милиона/милиарда, щото акциите му паднали? Сети се сам къде си държи парите и защо всъщност е станал милиардер. После виж 5 години след статията какво му е състоянието и ще си говорим пак.

                ПС: Според теб кое е по-вероятно? САЩ да дефолтне или цените на имотите в София да паднат наполовина? Именно тази вероятност определя и инвестицията в какво е по-изгодна. За акции даже и не споменаваме тук - там рискът е по-голям, компенсиран с по-висока очаквана доходност.
                Защо постоянно говориш за инвестиция нз. Има доста хора с много пари, които просто не искат да си държат парите в банки, защото се обезценяват + отрицателните лихви, които им "ядат" от парите. Не ги интересува дали и кога ще спечелят, те просто разкарват парите!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

                  Че то кое предпазва от инфлация? Сриващи се акции ли? Или ДЦК на смешните 3% лихва? Имотеца му играеш ключа и чакаш, 5-10-20 год.
                  България след 20 години - 5 милиона, от които 2 милиона римляни и 2 милиона пенсионери.
                  Какво ли ще струва този имотец тогава?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                    ЧЕТИРИ ПЪТИ, пак ПОВТАРЯМ ПЪТИ е надценен имотя.
                    И пак не % а 4 ПЪТИ
                    Омотвам се вече почетния консул на БВТБ дали бръщолеви лапсуси ,или в Швайцарско инвеститурити верно живеят колкото орлите.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                      Ще бъде повишена толкова колкото е нужно за да приключи безумието с цените,ако прочетеш изявлението ще видиш че са готови и да минат неутралната граница,ако се наложи.
                      Целта е да се спре с харчовете,и да се кротнат цените.
                      И други писаха,ще припомня че лихвата не Централната банка е едно ,на търговските друго.
                      Ако имаш лихва от 3%на ниво Централна банка,то ипотеките ще хвръкнат над 6,7%.
                      Още дори не са почнали да ги вдигат и нашите банки почнаха да се размърдват по депозитите и да вдигат лихвите по тях,Берти писа и за ипотеки от 6%за жилища....
                      Много се унесохте и с цените и пазара,нужно е отрезвяване...
                      Защо да съм се унасял? Аз не съм продавач, даже може да се каже, че съм купувач, но виждам хората как заравят мангизи в картинки, без изобщо да му мислят.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                        Обясни как купуването на хубав имот предпазва от инфлация, след като се изплаща с поне 35-40 годишни наема минимум и носи доходност от под 3%.

                        Още с покупката на подобен надценен кофтор губиш 50%.
                        Че то кое предпазва от инфлация? Сриващи се акции ли? Или ДЦК на смешните 3% лихва? Имотеца му играеш ключа и чакаш, 5-10-20 год.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                          Струва си да запазим за архива част от бисерите!
                          Запази го! Няма да повлияят на пазара, понеже има много много кеш парЪ. Тез дет са теглили кредит може да изядат дръвото, но те са много малка част. Ако тръгнат разпродажби от банките, моментално всичко дет става ще бъде изкупувано! Боклуците ще останат, но те и сега си стоят и цените им се сриват и по никакъв начин не влияят на пазара. На слъчака е пълно с такива по 200 евра. Във Варна дори има на 600 евра (бяха 1500) и то в града, но никой не иска. Колкото до лихвите аз съм теглил кредит 2007 или 2008 на 15% и съм го връщал!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

                            Защо трябва да ти носят? Арендатор си на 5000 дка земя! Накупил си техника, коли, инвентар, земи, но всяка год имаш 1 млн печалба. Какво ще ги правиш тези пари? Акции/крипто? Ми ако паднат с 50%? ДЦК на 3% - инфлацията е 25% (и ще се качва), какво остава - имот. Можеш да купиш, да му играеш ключа и да си го гледаш, може и да го отдадеш под наем, ако ти е изгодно, може да го оставиш и на децата си! Хората с пари в Бг са яли яли дървото с банки пирамиди и всякакво подобни схеми. Те вярват на това което могат да ги пипнат и видят. Другото е ала бала.
                            Да си чел статии за еди кой си милиардер, който бил загубил за 1 ден еди колко си милиона/милиарда, щото акциите му паднали? Сети се сам къде си държи парите и защо всъщност е станал милиардер. После виж 5 години след статията какво му е състоянието и ще си говорим пак.

                            ПС: Според теб кое е по-вероятно? САЩ да дефолтне или цените на имотите в София да паднат наполовина? Именно тази вероятност определя и инвестицията в какво е по-изгодна. За акции даже и не споменаваме тук - там рискът е по-голям, компенсиран с по-висока очаквана доходност.
                            Last edited by ejonny2376; 23.05.2022, 18:47.

                            Коментар


                            • [QUOTE=Dury;n3926255]
                              Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                              Имаш много грешно виждане за живота в София и от там идват и нереалистичните ти очаквания. Само като видиш колко много сгради се строят и съответно се разпродават сам ще разбереш ,че пазара е много "жив" и от там цените на този етап няма да падат.
                              Няма лошо човек да запази хубавите отношения в семейството си ,дори това е за адмирация и в никакъв случай не съм те упреквала за това.
                              Направо ще ти го напиша с най-добри чувства разбира се, много по-ниски цени в София, няма да видиш и или се примиряваш с този факт или преосмислете със съпругата ти бъдещата покупка на имот къде да бъде. През годините много хора са се опитвали да ме разкандардисват да купувам имоти в София, но винаги им излизаха грешни сметките, та и затова ти казвам , че ги правиш без "кръчмаря"
                              Пожелавам ти успех, каквото и да решите да направите със съпругата ти.
                              Кое му е грешното? Виждането му съответства на моето - тотална мизерия, която трябва да се компенсира с ниска цена. Когато цената е висока, покупката се обезсмисля.
                              Или 2,4% доходност от наеми при 3% (скоро 5%, по-късно 8%) ипотечни лихви и за теб са изгодни условия?
                              Last edited by ejonny2376; 23.05.2022, 19:18.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                                Всяко нещо има начало и край. Когато имотите ти носят под 2% годишно, а едни скапани ДЦК над 3%, значи нещо не е наред с имотите. Хората с пари не са глупави и всеки ще иска някаква възвращаемост в дългосрочен план.
                                Защо трябва да ти носят? Арендатор си на 5000 дка земя! Накупил си техника, коли, инвентар, земи, но всяка год имаш 1 млн печалба. Какво ще ги правиш тези пари? Акции/крипто? Ми ако паднат с 50%? ДЦК на 3% - инфлацията е 25% (и ще се качва), какво остава - имот. Можеш да купиш, да му играеш ключа и да си го гледаш, може и да го отдадеш под наем, ако ти е изгодно, може да го оставиш и на децата си! Хората с пари в Бг са яли яли дървото с банки пирамиди и всякакво подобни схеми. Те вярват на това което могат да ги пипнат и видят. Другото е ала бала.

                                Коментар

                                Working...
                                X