Някой, от списващите тук, чувал ли е за схоластичната икономическа школа от Саламанка от 18-19 век? Ако е чувал или прочел нещо - да разкаже защо лихвата от приятел на човека се е превърнала в кирката на финансовия капитализъм, с която руши обществата наред? Въобще, изглежда никой днес не разбира какво е лихвата и как може да бъде в услуга на капитализма. Има и нобелов лауреат по темата и даже цяла една много известна школа, но вземете и прочетете. А не да слушаме щуротиите на ФЕД и ЕЦБ и глупостите на Кейнс, пък и на Фридман - за монетарните и фискалните абракадабри.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Ливади, поляни, бучимиши да не би да не са на майна си райна?
В стамбул на майна си райна е 250-300€ тука от къф зор е 5-6 пъти повече
Не че не се е случвало вече у нас подобно нещо....
До тогава плащане като поп :-) Който не иска да оди у Стамбул :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Няма никакъв проблем всеки вместо кутийки да си купи голяма къща при това на част от цената за кутийката. Само трябва да се съгласи да е в Бусманци или Ихтиман, евентуално до Пазарджик.
Като всички искате на паветата ще плащате от яко по-яко....
Тези които си ги изброил да не би да са пример за нещо ?! Нели не очакваш , че в света може да има 8 милиарда Гейтовци като състояние ?
Всяка жаба да си знае гьола и да си се къпе в него :-) Нито имам знанията или уменията или потеклото или контактите на родата му или накратко нищо общо с Гейтс , за да очаквам да бъда на върха на пирамидата. Никой от нас ги няма . Може да има примерно 10 Гейтовци по света ...и ги има след това следват други и евентуално някъде по средата на пирамидата ние / 95% от Българите/ имаме потенциала да осигурим децата си в Софийският гьол. Някои успяват, а други чакат 2039....Потенциал и предпоставки за нищо повече няма никой от тези 95% Българи....
В стамбул на майна си райна е 250-300€ тука от къф зор е 5-6 пъти повечеНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеВсъщност драмата на българските кутийко-обитатели не са високите цени, а че жертват десетилетия от живота си за да робуват на изплащането на свръх-малки кутийки, които съвсем не са годни, нито стават за нормален живот.
Всъщност българските кутийко-обитатели в по-голямата си част на пазара в бг не пазаруват имоти, а си купуват стаи във въздуха(тъй като не притежават собственост върху земята).
Един актив за да отговаря на определението недвижим имот, първо трява собственикът да да притежава земята на имота си, второ този имот трябва да му дава свобода и независимост от системата...
То затоват богатите и известни западни магнати и мултимилионери, нито западните капиталистичеси мулти-милииардни фондове нямат желание да влагат парите си в маломерни жилища в бг.
Никога няма да видите Бил Гейтс, Рей Далио, Грант Кардон, или пък Илон Мъск да вложат дори 1 us цент в маломерни бг кутийки - това, което бг-йците си мислят, че е недвижим имот, за западните богаташи е просто гето...
Като всички искате на паветата ще плащате от яко по-яко....
Тези които си ги изброил да не би да са пример за нещо ?! Нели не очакваш , че в света може да има 8 милиарда Гейтовци като състояние ?
Всяка жаба да си знае гьола и да си се къпе в него :-) Нито имам знанията или уменията или потеклото или контактите на родата му или накратко нищо общо с Гейтс , за да очаквам да бъда на върха на пирамидата. Никой от нас ги няма . Може да има примерно 10 Гейтовци по света ...и ги има след това следват други и евентуално някъде по средата на пирамидата ние / 95% от Българите/ имаме потенциала да осигурим децата си в Софийският гьол. Някои успяват, а други чакат 2039....Потенциал и предпоставки за нищо повече няма никой от тези 95% Българи....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
В този пост има повече мисъл отколкото от всичките ти постове от две години насам и то взети заедно !
А иначе за изненадването,много по-изненадан ще бъдеш за бъдеще.И то неприятно
В личен план си се объркал за изненадите - имотите и да оаднат на половина / което в кеш няма да се случи каквито и да са лихвите/ ми е все тая. Никога не съм планирал или дори обмислял да продавам освен най-лошият ми имот...който обаче носи 400 евро всеки месец....и не мога да го продам докато това е така....
Та ако паднат цените на половина просто ще купя не 1 , а 2 етажа от предстоящото зелено дето чакам....Дано да се случи....:-)Last edited by pesimist4o na kvadrat; 08.10.2022, 14:44.
- 1 like
Коментар
-
Всъщност драмата на българските кутийко-обитатели не са високите цени, а че жертват десетилетия от живота си за да робуват на изплащането на свръх-малки кутийки, които съвсем не са годни, нито стават за нормален живот.
Всъщност българските кутийко-обитатели в по-голямата си част на пазара в бг не пазаруват имоти, а си купуват стаи във въздуха(тъй като не притежават собственост върху земята).
Един актив за да отговаря на определението недвижим имот, първо трява собственикът да да притежава земята на имота си, второ този имот трябва да му дава свобода и независимост от системата...
То затоват богатите и известни западни магнати и мултимилионери, нито западните капиталистичеси мулти-милииардни фондове нямат желание да влагат парите си в маломерни жилища в бг.
Никога няма да видите Бил Гейтс, Рей Далио, Грант Кардон, или пък Илон Мъск да вложат дори 1 us цент в маломерни бг кутийки - това, което бг-йците си мислят, че е недвижим имот, за западните богаташи е просто гето...
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
Прав си, логично беше да очакваме това, което се случва сега и е хубаво хората да си предвиждат нещата. Само да не стане нещо непридвидимо, че тогава цялата логика дето се бистри тука за лихви, достъпност, икономика отива в канала...
В тази ситуация не съм гледал исторически ко се случва с имотиту.... ще се инфлират или рецесират :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Съгласен съм но твоята логика е ,че коптора ще е на примоция а аз смятам ,че ще стане още по недостъпен именно заради инфлацията и дисбалансите в системата . Не можеш да ме убедиш че при средна заплата 2300 в София коптора на добра локация и прилично качество ще е по 1к евра ! Това именно противоречи на всякаква икономическа логика .
Всичко, което си написал е така, всъщност може би ОСНОВНАТА причина за спад на цените е че те са станали недостъпни. А достъпността се регулира и чрез инфлацията., разполагаемият доход и т.н....Не мисля, че имотите поне в близките 5-10 години ще станат по-достъпни, особено ако лихвите към 2024 по ипотечки минат 6-7%....Тогава ще се купува 90-95% само кеш , а кандидат ипотекарите ще плащат наем и няма и да си помислят за ипотека / доходност от наем 3% бруто срещу 7% за ипотека без разходите за поддръжка и амортизация. т.е. 8-9%/
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Какво да ги стресирам хората?
Не знам какъв дебил трябва да си че да не стреснеш сам , още преди 6 месеца(не искам да обиждам теб лично ),след като виждаш каква инфлация се генерира,и да си мислиш че банката няма да ти запрати лихвата в космоса.
Просто въпрос на някакво време,което както виждаме мина и системата реагира рязко .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение[ATTACH=CONFIG]n3974031[/ATTACH]
Свободата на живота без ипотека!
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Песимиста ,не е нужно да задълбаваме излишно.Гледаш картинката отгоре,имаш огромен дисбаланс,ниска цена на парите,даже отрицателна,имаш зверска инфлация,имаш зверски цени на всичко,не само на жилищата,всички тези дисбаланси трябва да избият някъде.
Ано оставиш тенджерата под налягане на макс след първия тайминг,тя ще избухне,така е и в живота ни,в икономиката,всяко натрупване в системата води до напрежение някъде,в нашия случай,тези дълги,дълги години на заслепяване с евтин кредит ,с евтини манипулации на пазара на жилища,на финала ще излезнат скъпо на всички ни под един или друг начин,пряк или косвен,не е нужно да е пряк.
- 1 like
Коментар
-
Ееее, щом Тошето го е казал сигурно са толкова сделките с ипотека.... при него. Ама въпроса е защо са толкова малко при неговата работа :-))))
Принципно подобни проценти за ипотека / 70 , че и повече/ са присъщи за Западните пазари. Уви ние имаме да ги гоним с няколко обиколки....засега.
Обаче около 2039 когато квадрата у София / квартала на Радомир/ ще е 50 000 ойро ще сме ги настигнали :-)
Тошето иначе е прЕятел на Кавръка / като Берти :-)/ От поне 5 години му обещаваше вдигане на лихвите докато те падаха....:-)
Коментар
-
Юлка, понее ти ги разбираш банките / нал тъй ?/ ще шерна 2 факта , които да зарадват Кавръка :-)
Начи една банка прозвънява тъщата наскоро да и каже, че имали НОВИ и по-високи лихви по депозитите...щото тъщата разбираш ли имала депозит преди около 68 години при тях.....:-)
И вторият - гледам ко се случва с ДЦК-тата у нас. Начи имаше неколко месеца без да ги има, а сега не могат да продадат 200 милиона / а тва дет могат е 4%+/ Тва при положение, че банките се пълнят с депозитен кеш както обикновено напоследък.
От тук си прая 2 извода - или централите на чуждите са дръпнали яко кеш от клоновете тук щото е поскъпнал при тях или са го продали тук на добър процент.
С други думи кеша наистина започва вече да не пада от небето и има цена. Изглежда, че до края на следващата година ми се чини, че ще има дългосрочни депозити по 5% и съответно ипотечките дори и у лева ще минат 6, ако не дори 7% / пак края на 2023 или началото на 2024/ и ТОГАВА за имотите няма да е добре особено ако и инфлацията падне под 10%....
ЧеСно темпа на обезкешавяване на банките у нас ме изненада....:-)
Ано оставиш тенджерата под налягане на макс след първия тайминг,тя ще избухне,така е и в живота ни,в икономиката,всяко натрупване в системата води до напрежение някъде,в нашия случай,тези дълги,дълги години на заслепяване с евтин кредит ,с евтини манипулации на пазара на жилища,на финала ще излезнат скъпо на всички ни под един или друг начин,пряк или косвен,не е нужно да е пряк.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
Виж сега, то и 10% да е повишението, и 20%, и 100% да е, все ще излезе накрая, че ти си бил прав и си познал, така че защо да се включваме в такава нагласена анкета?
Плюс това от къде ще гледаме резултатите - от коя статистика? И за евровите ли кредити или за левовите ще гледаме, има разлики, ще ги усредняваме ли по някаква методика? Май друга ти е целта - да се стресират хората с числа от сега а ти да злорадстваш отстрани.
Не знам какъв дебил трябва да си че да не стреснеш сам , още преди 6 месеца(не искам да обиждам теб лично ),след като виждаш каква инфлация се генерира,и да си мислиш че банката няма да ти запрати лихвата в космоса.
Просто въпрос на някакво време,което както виждаме мина и системата реагира рязко .
Коментар
Коментар