Първоначално изпратено от bota156
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Откъм стоки и услуги достъпността в момента е много по-висока от времето на комунизма. А и живота като цяло.Аз лично не мога да се сетя за нито едно нещо,което е било по-добро отсега.С изключение на фактът,че нямаше разпространение на наркотици. Нищо друго.Last edited by pinoccio; 17.11.2022, 13:57.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Какъв безметежен живот-не си ли партиец, цял живот беше обречен да си парий.Нито можеше професионално да се издигнеш, нито имаше право да живееш, където си поискаш. Аз помня как в захлас гледах колите на турските гастарбайтери, които се прибираха в Турция от Западна Европа. Сега пак се прибират със същите марки коли, ама не ме впечатляват.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
то и сега има стотици хиляди апартаменти да избираш. И всичкото боклук направено за бедни ама на цената на бутикови стоки !?!?!
Или направеното е фиат ама се продава на цена кат за ферари.
Или па да те пратят на околомръсното да си избираш от там жена - избор голям, що никой не ще оттам?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Роден съм през 1975г.И за разлика от теб не съм бил комунистическо чедо.Така че ,а по-полека с квалификациите, щото най "обичам"синчетата на комунистическата номенклатура да ми обясняват колко хубаво се е живеело през комунизма.
България получи шанса си след 89та, но го пропиля заради крадливото си и просто население. Така че по-кротко с критиките към онова време, че и водата която пиеш нямаше да я има ако не беше СОЦа. Да бяхте построили нещо през тези 30+ години, можехте да критикувате тогава.
Коментар
-
Другари, в икономически форум да се възхвалява Соца, е като в автомобилен да хвалиш Москвич.
Масовката е живяла добре, а квалифицираните специалисти са си скубали косите. И тука чувам възгласи да се обложат по-високите доходи, барем да спаднат и да не дразнят толкова. 30год. преход не стигна да се разбере, че в БГ нискоквалифицирания труд не може да изхрани дори един човек. Тука не е Германия или Франция.
Разликата в заплатата между обикновен работник и средно ИТ, никъде в западния свят не е 5-6 пъти. Вместо да се реве срещу тоя с доходите, трябва да се "бойкотира" тоя който не дава. Тогава нещата ще си дойдат по местата. Всичко останало лъха на популистки комунизъм.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Абе какво ми говориш. Знаеш ли кои професии бяха най-много на почит през комунизма. Международен шофьор и магазинер в магазин .Щото можеха да доставят дефицитни стоки. Какви литри мляко като сега избираш от десетки видове млека ,а тогава имаше само едно.Ако изобщо го има.Пълна мизерия беше по магазините.
- 1 like
Коментар
-
Абе какво ми говориш. Знаеш ли кои професии бяха най-много на почит през комунизма. Международен шофьор и магазинер в магазин .Щото можеха да доставят дефицитни стоки. Какви литри мляко като сега избираш от десетки видове млека ,а тогава имаше само едно.Ако изобщо го има.Пълна мизерия беше по магазините.
Или направеното е фиат ама се продава на цена кат за ферари.
Или па да те пратят на околомръсното да си избираш от там жена - избор голям, що никой не ще оттам?Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Така е, защото всичко е по преразказ, не е изживяно лично. Спомням си много добре, че животът изглеждаше безметежен и предвидим, изглеждаше такъв не по неизбежност, а по усещане. Мислехме, че така ще бъде и в следващите 1000 години. Докато не дойде една студена зима и започнахме да ставаме в 4 сутринта, за да си купим кисело мляко. Хайде, това отмина, но сега пак няма мляко - идва от пустините на Египет, останало от банята на Клеопатра. Една спънка в доставните вериги и няма да има и смисъл да ставаш в 4 сутринта.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Телевизорите и автомобилите са евтини днес заради техническия прогрес и новите технологии, изобщо не можеш да сравняваш двете неща. Все едно днес да си купиш космически кораб и да се оплакваш, че са скъпи.
https://informativno.eu/archives/2904
Кашкавал Витоша е бил 4 лева, днес е 40 лева (малкото ставащи такива). Литър мляко е бил 30 стотинки, сега е над 3 лева. Разликата в цените е поне 7-8 пъти, в заплатите е по-малка. Края на 80те средно се получаваха по 300 лева заплата - една средна заплата тогава е купувала толкова млечни продукти, колкото днес заплата от 3000 лева.
4000 лева днес са нищо ако живееш в София дори за сам човек, какво остава за семейство. 2 Средни заплати и си наръба на оцеляването. През Соца не е било така. А хранителните стоки днес са 99% боклук, така че не ми хвали това изобилие, бих се лишил от него с удоволствие.Last edited by mirodes; 17.11.2022, 13:47.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Напоследък съм свидетел как разни индивиди родени след 90та и даже след 2000та говорят колко било зле през Соц-а. То не може обувките да си върже, в главата му само смартфони и инстаграми, осмелява се обаче да спори за подобни неща.
Коментар
-
Напоследък съм свидетел как разни индивиди родени след 90та и даже след 2000та говорят колко било зле през Соц-а. То не може обувките да си върже, в главата му само смартфони и инстаграми, осмелява се обаче да спори за подобни неща.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Ти ще изкараш, че хората са ходели с препаски от нямане на дрехи и са ровели за трюфели в Борисовата градина от глад. Не се излагай - да, имало е по-качествени стоки на Запад и в частност в Корекома, това е безспорен факт. Но чисто екзистенциално животът си е бил съвсем приличен. Имало е плюсове, имало е минуси. Но се иска малко глава за да бъде видяно всичко.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ти ще изкараш, че хората са ходели с препаски от нямане на дрехи и са ровели за трюфели в Борисовата градина от глад. Не се излагай - да, имало е по-качествени стоки на Запад и в частност в Корекома, това е безспорен факт. Но чисто екзистенциално животът си е бил съвсем приличен. Имало е плюсове, имало е минуси. Но се иска малко глава за да бъде видяно всичко.
- 1 like
Коментар
-
Твоите родители може, ама на моите не са им разрешили да живеят в голям град.Въпреки,че и двамата са с висше образование. Така че не ми хвали колко хубаво е било през комунизма.
А и цените на имотите са несъразмерно раздути.Ако се вземе предвид покупателната способност за други стоки и услуги, то 4000 лв сега осигуряват много повече от 400 лв преди 40 години.
Услугата - строеж на жилище - тотал щета. Преди 4-5 години намерих количествените сметки на апартамента който са строили родителите ми 80-те години. Цените 30-40% по ниски, цена на апартамент 250лева чист квадратен метър. Сега не мое преброиш нулите.
Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
Коментар