Първоначално изпратено от ratten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
Ти сериозно ли го говориш това, че лихвите били ниски? Бил ли си в банка в последните 2 месеца да питаш за финансиране на имот какви структури дават и какви са лихвите? И ще става и по-зле защото лихвите в цяла Европа ще се вдигат още доста през следващите 9 месеца, а България може и да не е в Еврозоната и подвластна на ЕЦБ, но няма да остане с ниски лихви. И в страната инфлацията гони 15%, а реалната сигурно е над 20%.
А колкото до края на 2008г. - тогава имаше платени статии от строители как имотите най-много да паднели с 10% през 2009 и как хората трябвало да купуват, защото нямало да става по-евтино. В България не било имало проблеми със CDS инструментите, които докарали финансовата криза при американските банки и други такива глупости.
Този път няма да е по-различно и при високи лихви и намалено финансиране няма да има много купувачи, освен ако нямат готови пари. От другата страна пък ще са тези купили си апартаменти през периода 2019 - 2021г., на които в един момент ще почнат да им се покачват лихвите до неприемливо високи нива и ще гледат да си продадат апартаментите с малка печалба или поне с малка загуба.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
Не знам дали си бил на пазара на НИ в тези години ,но тогава нямаше много предложения и всичко което се продаваше от такива хора не ставаше за покупки. Тогава само високите лихви по депозитите спираха покупко-продажбите ,а днес това го няма в играта.
Няма да е лошо да има много и хубави имоти на по-ниски цени защото може и аз да прекупя още нещо ,но лично аз не вярвам да се случи така.
А колкото до края на 2008г. - тогава имаше платени статии от строители как имотите най-много да паднели с 10% през 2009 и как хората трябвало да купуват, защото нямало да става по-евтино. В България не било имало проблеми със CDS инструментите, които докарали финансовата криза при американските банки и други такива глупости.
Този път няма да е по-различно и при високи лихви и намалено финансиране няма да има много купувачи, освен ако нямат готови пари. От другата страна пък ще са тези купили си апартаменти през периода 2019 - 2021г., на които в един момент ще почнат да им се покачват лихвите до неприемливо високи нива и ще гледат да си продадат апартаментите с малка печалба или поне с малка загуба.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Кредитите за домакинствата са над 32,7 млрд. лв. (21,2 на сто от БВП) в края на октомври. Спрямо същия месец на 2021 г. те се увеличават с 15,3 на сто. В края на октомври 2022 г. жилищните кредити са над 16 млрд. лв. и нарастват на годишна база със 17,9 на сто. Потребителските кредити възлизат на повече от 15 млрд. лв. и се увеличават с 13,8 на сто спрямо октомври 2021 г.
https://www.24chasa.bg/biznes/article/13134869
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
Вълчо е кален. До 2039-та ще чака акт16 ако е необходимо.
Питам, защото ти каза, че собствени имоти нямаш, а само семейни. Та за семейни имоти разрешение е редно да получиш от семейния (мама ти тати) съвет. Точа се да закова апарта до баня Мадара (барабар с наемателя).
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Абе кален, кален, колко да е кален? Аз познавах калени, които от нерви и притеснения си закупиха инфаркти и инсулти вместо мечтаният акт 16. Други са на лекарства със зелена рецепта и имат ипотека, но не и дом в който могат да живеят. Та умната.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
Вълчо е кален. До 2039-та ще чака акт16 ако е необходимо.
- 1 like
Коментар
-
Такива ги говореха балонерите и в края на 2008г.
Като почнат хората да ги уволняват и да не могат да си плащат кредитите, ще продават здраво на каквито и да било цени.
А на повечето с плаващи лихви като им стане кредита 6-7% годишно и рефинансирането пресъхне, ще видим дали няма да продават също.
Няма да е лошо да има много и хубави имоти на по-ниски цени защото може и аз да прекупя още нещо ,но лично аз не вярвам да се случи така.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Вълчо ,
Това зелено да не ми излезе червено ,сигурен ли си че искаш точно там ?
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
Ще, ще ако има кой да ги продава
Като почнат хората да ги уволняват и да не могат да си плащат кредитите, ще продават здраво на каквито и да било цени.
А на повечето с плаващи лихви като им стане кредита 6-7% годишно и рефинансирането пресъхне, ще видим дали няма да продават също.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Вълчо ,
Това зелено да не ми излезе червено ,сигурен ли си че искаш точно там ?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Молете се тия да не станат втория брат на Льохман:
https://money.bg/finance/credit-suis...elen-plan.html
Коментар
-
В БГ ще е доста над 20% спад.
- 2 Харесвания
Коментар
-
В БГ ще е доста над 20% спад.
тук тепърва ще се развие потенциала на зеленотопрепоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнениеЦентралната банка на Нова Зеландия (RBNZ) прогнозира, че цените на жилищата може да паднат до 20 процента от скорошния им връх, прогноза, която сега е в съответствие с по-песимистичните очаквания на големите банки на дребно.
ttps://www.become.nz/articles/nz-ho...-expected-fall
- 1 like
Коментар
Коментар