IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение

Защо завършваме с исторически връх? То ако е така да изчакаме 2029 да видим и това дъно и да сравните 2005-2029? Избрах двете години, след които цените скачат 20-30%, което е изключение (вярно в последно време световно).

​​​​​Да, взех инфлацията до днес, защото е изоставаща в сравнение с предходните 10 год.
    Какъв исторически връх. Вие посочихте годините и ви показах че сте в огромна заблуда дори и за тях.
    100% инфлация и имоти по 3. Сега ще има 2-3 години в които инфлацията ще бие имотите , но дори и към 2025-26 имотите все още ще са по-добре от инфлацията..
    По принцип дългосрочно в Щатите имотите бият средногодишно инфлацията с 1-2% , но това всъщност е равно на реалната инфлация. У нас ще бъде същото . Сега е малко повече да повторя защото се стартира от много ниско ниво на имотите ако гледаме тези години за стартови 1990-2020....просто имотите у нас през тези години бяха безумно евтини.... В топ 10 в света отзад по евтиния. Дори Африка, Латинска Америка и Азия ни биеха....
    Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 10:19.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
      не пропускайте фактът,че винаги сме назад.
      когато фед и ецб печатиха яко ...тук какви бяха лихвите по кредитите до пукането на ктб?

бабата да се замисли да спира..ние тепърва ще тръгнем.
      Така де ,значи нашите банки няма да печелят от лихви ,а само ще гледат западните си колехги и ще цъкат с език ?
      А дано ..ама .........Надали

Коментар

• Култов както винаги -

Жилищен пазар: Балон или не и оттук накъде с Красимир Петров

https://www.youtube.com/watch?v=7XKfibnjAvg

Графика от шоуто -
        Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	1
Size:	43.4 КБ
ID:	4020535

Q3 на 2022 когато народа си почива на морето се продадоха с около 10% по-малко жилища от Q4 на същата година, когато народа се завърна от почивката. Ще успеем ли да реализираме поне 25К продажби през Q1 на 2023?
        Last edited by unimog; 03.02.2023, 10:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Колега всичко това е ваше мнение, но понеже изходната ни позиция се различава няма как да ме разберете....
          Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
          А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Това обаче е частен случай защото стартовата позиция на имотите у нас беше много ниска. С десетилетията нещата ще се изравнят приблизително....
          Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
          В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията зспоред калкулатора им е
          Индексът на потребителските цени
          за месец Декември 2022 г. спрямо месец Юни 2005 г. e 205.4%,
          т.е. инфлацията е 105.4%.
          Имам и личен пример купено в Гоцето Януари 2007 на 750 евро в момента е Средна цена на кв.м: 2461 euro., но нека да е само по 3 , инфлацията е Индексът на потребителските цени
          за месец Декември 2022 г. спрямо месец Януари 2007 г. e 180.9%,
          т.е. инфлацията е 80.9%.

Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
          Дори и при свръхзастроено място като Банско НЯМА евтино....
          Сега остава да обосновеш защо и в бъдеще БГ имотите ще бият инфлацията, т.е. ако се купи сега на 2500.

Коментар

• Относно очакванията за намаляванията на лихвите

Коментар

• не пропускайте фактът,че винаги сме назад.
              когато фед и ецб печатиха яко ...тук какви бяха лихвите по кредитите до пукането на ктб?

бабата да се замисли да спира..ние тепърва ще тръгнем.
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Колега всичко това е ваше мнение, но понеже изходната ни позиция се различава няма как да ме разберете....
                Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
                А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
                В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията за периода без да съм я проверявал в НСИ е сумарно под 100% / проверява съм за 2008-20 което беше 20-30%/
                Имам и личен пример купено в Гицето Януари 2007 на 750 евро в момента е 2500 , но нека да е само по 3 , инфлацията е пак сумарно под 100%.

Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
                Защо завършваме с исторически връх? То ако е така да изчакаме 2029 да видим и това дъно и да сравните 2005-2029? Избрах двете години, след които цените скачат 20-30%, което е изключение (вярно в последно време световно).

​​​​​Да, взех инфлацията до днес, защото е изоставаща в сравнение с предходните 10 год.

Коментар

• Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение

Как ще е вярно за имоти, които никой не иска или няма нужда? Търсене и предлагане, това определя пазара. Дългосрочно, първото намалява, второто се увеличава, резултатът е ясен. Попитайте някой купил в Банско или Слънчев бряг как цените се движат с инфлацията. Инвестирате в жилища, които имат само една цел - за живеене, а населението ни намалява, дори в София.

Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.
                  А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Това обаче е частен случай защото стартовата позиция на имотите у нас беше много ниска. С десетилетията нещата ще се изравнят приблизително....
                  Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
                  В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията зспоред калкулатора им е
                  Индексът на потребителските цени
                  за месец Декември 2022 г. спрямо месец Юни 2005 г. e 205.4%,
                  т.е. инфлацията е 105.4%.
                  Имам и личен пример купено в Гоцето Януари 2007 на 750 евро в момента е Средна цена на кв.м: 2461 euro., но нека да е само по 3 , инфлацията е Индексът на потребителските цени
                  за месец Декември 2022 г. спрямо месец Януари 2007 г. e 180.9%,
                  т.е. инфлацията е 80.9%.

Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 10:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

За какво ги купуваш? За да ги даваш под наем за жълти стинки ли?
                    Тук всички са гоУеми инвеститори в нещо....е аз не съм....Аз съм обикновен спестител в имоти :-) Понякога има малка лихва по тухленият депозит, но това хич не е задължително....Това ми стига....
                    Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 09:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

Залудо си си губил времето с баба ти ако извода ти е в последното изречение
                      Бабата така наобратно говореше и преди само че с обратен знак и сега така ,та чакай и се надявам,евтин кредит през крив макарони ще видиш

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                        Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
                        Накратко:
                        1. Ще вдигнат през март с 0,5%
                        2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
                        3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
                        4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
                        5. Не се водят от политиката на ФЕД.
                        6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
                        ​​​7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.

А бе до есента на 24 не вярвам да тръгват да намалят лихвите според мен
                        Много точен анализ, посоката е тази!

Коментар

Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
                          Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
                          Как ще е вярно за имоти, които никой не иска или няма нужда? Търсене и предлагане, това определя пазара. Дългосрочно, първото намалява, второто се увеличава, резултатът е ясен. Попитайте някой купил в Банско или Слънчев бряг как цените се движат с инфлацията. Инвестирате в жилища, които имат само една цел - за живеене, а населението ни намалява, дори в София.

Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                            Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
                            Накратко:
                            2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
                            3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
                            4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
                            6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
                            ​​​7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.

Залудо си си губил времето с баба ти ако извода ти е в последното изречение

Коментар

Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
                              Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.
                              За какво ги купуваш? За да ги даваш под наем за жълти стинки ли?

Коментар

• Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
                                Накратко:

Коментар

Working...
                                X