Кое му е заяждането при положение ,че написах,че в Германия образованите и квалифицираните с високи доходи плащат в пъти по-високи данъци отколкото подобните на тях в България.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
В България една трета от икономиката е в сивият сектор,така че реално средната нетна заплата е около 1000 евро. 2.5 пъти по-малко от немската. Но 86 процента от българите живеят в собствено жилище при 25 процента от немците. Като се сметне и покупателната способност плюс по-високите други данъци и такси в Германия, може да се каже,че стандарта на живот на българин със собствено жилище и средна реална заплата се доближава до този на немец под наем със средна заплата.
П.П. - Българина не го интересуват данъците на работодателя, той очаква да му вземат 10% и това е, затова тези 22% са нерелавантни в подобна съпоставка.Last edited by Kris_; 21.05.2023, 17:55.
Коментар
-
https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...y_average_wage
Средна брутна заплата в Германия 4105 евро, средна нетна 2654 евро.Средна брутна заплата в България 995 евро,средна нетна 773 евро.Т.е в Германия средно отиват 35.5 процента за данъци и осигуровки,а в България 22.3 процента.
НО в Германия хората с високи доходи плащат по 42 процента данък, а с най-високи и 45 процента. Така че колкото си по-образован и инициативен в Германия, толкова повече те дерат.А в България колкото повече получаваш,толкова процентно по-малко плащаш за данъци и осигуровки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
Номинално и след като се конвертират данъците в съотвената валута, които държавата Германия си взема, са в пъти повече спрямо колко данък влиза за същото в България.
Например, в Германия да кажем отиват 1500 евро за данъци, а в България 400 лева.
Как въобще може да се сравняват 1500 евро спрямо 400 лева като покупателна стойност?
Отделно има много хора от тези ~4100 евро, които вземат по-малко от ~2600, защото според зависи личната ситуация на човек, а аналогично както в България има допълнителен доход, който не влиза в официалната сметка, по същия начин според мен средната заплата в Германия е по-висока, защото много германци работят допълнително или си имат собствен бизнес освен основната служба, на която са. Това нещо се отчита, но не влиза в данните за „средна заплата”.
Говоря от личен опит от познатите ми германци, а включително и бивш колега българин ми е споделял цитирам: „аз ако трябваше да разчитам само на заплатата, какво си мислиш, всички си имат и нещо допълнително освен основната заплата”. И наистина е така, огромна част от германците имат собствен бизнес паралелно с дейността, която извършват дали почасово с висока ставка или на пълен работен ден в някой от концерните им.
- 1 like
Коментар
-
https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...y_average_wage
Средна брутна заплата в Германия 4105 евро, средна нетна 2654 евро.Средна брутна заплата в България 995 евро,средна нетна 773 евро.Т.е в Германия средно отиват 35.5 процента за данъци и осигуровки,а в България 22.3 процента.
НО в Германия хората с високи доходи плащат по 42 процента данък, а с най-високи и 45 процента. Така че колкото си по-образован и инициативен в Германия, толкова повече те дерат.А в България колкото повече получаваш,толкова процентно по-малко плащаш за данъци и осигуровки.
Например, в Германия да кажем отиват 1500 евро за данъци, а в България 400 лева.
Как въобще може да се сравняват 1500 евро спрямо 400 лева като покупателна стойност?
Отделно има много хора от тези ~4100 евро бруто, които вземат по-малко от ~2600 нето, защото според зависи личната ситуация на човек, а аналогично както в България има допълнителен доход, който не влиза в официалната сметка, по същия начин според мен средната заплата в Германия е по-висока, защото много германци работят допълнително или си имат собствен бизнес освен основната служба, на която са. Това нещо се отчита, но не влиза в данните за „средна заплата”.
Говоря от личен опит от познатите ми германци, а включително и бивш колега българин ми е споделял цитирам: „аз ако трябваше да разчитам само на заплатата, какво си мислиш, всички си имат и нещо допълнително освен основната заплата”. И наистина е така, огромна част от германците имат собствен бизнес паралелно с дейността, която извършват дали почасово с висока или много висока ставка, или на пълен работен ден в някой от концерните им.Last edited by Kris_; 21.05.2023, 17:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Средната заплата в Германия е около 4 к, в бг е около 2к, сметни колко чисто ти остават и ще видиш, че данъците на средния немец са около 10% ади да кажем 15% по-високи от средния бг.
- 1 like
Коментар
-
Калкулатора не смяташе всички критерии в прогресивното данъчно облагане, които се вземат предвид в Германия, нито 3000 евро бруто са фактор за каквото и да е, защото средната класа взема поне 50 000€ бруто на година, което отива в порядъка 40%+ данък.
Не си познал с кой се опитваш да шикалкавиш. С други съфорумци може и да минава, но не и при мен.
Коментар
-
Като радио си, дай цифри да видим колко плаща един собс на 1 годишно БМВ дизел с 400 коня за 100 000 евра - винетка, данък към община, г.о каско.
Джонката не го гледай, той има висок доход и плаща много, тези с 3000 евра вземат чисто 2200, дадох ти калкулатор.
Не си познал с кой се опитваш да шикалкавиш. С други съфорумци може и да минава, но не и при мен.Last edited by Kris_; 21.05.2023, 16:16.
Коментар
-
Ясно се вижда в това, което съм изкарал на показ, че твърдиш, че германеца плащал по-малко пътни данъци и за превозни средства.
Твърдението ти за само 10% разлика в данъците за ФЛ в Германия също не е вярно.
Даже Ежонката ще ти го каже:
Джонката не го гледай, той има висок доход и плаща много, тези с 3000 евра вземат чисто 2200, дадох ти калкулатор.
Коментар
-
Казах, че няма винетки в Германия, тва е факт! Отделно казах, че данъците на ФЛ в Германия са само около 10% по-високи, също факт. Нямам намерение да споря с радио.
Твърдението ти за само 10% разлика в данъците за ФЛ в Германия също не е вярно.
Даже Ежонката ще ти го каже:
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Аз го разгледах преди това и те са интелигентно направени ако нещо се развали в механизма може да се свали и да се подмени. Ако все още се произвеждат същите механизми, но те са горе долу стандартизирани.
Вгражда се само едно нещо като разпределителна кутия - месинг с 4 тръби дето влизат към него. Една за топла вода, една за студена, един изход към душа и един изход към слушалката. И като се завиват към кутията тръбите трябва да се направят проби да не тече от там. Единствения проблем може да се получи от там. И евентуално после нещо да се спука, да се счупи, но то и на обикновената тръба може да се случи.
След като се монтира тази "разпределителна кутия" следва измазване, плочки и чак най накрая се слага механизма за управление, после предния панел се слага и накрая копчетата и врътките.
Реално само тази водопроводна кутия се вгражда и там ако се прецака нещо трябва да се кърти. Иначе останалите неща се подменят без къртене. Примерно ако се развали терморегулатора и не ти наглася температурата добре, може да го извадиш и да го подмениш доста лесно без къртене. Даже се подменя по-лесно отколкото батерия/смесител.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Плажът Разгледай мнение
Това е тъпо клише като цяло.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Каква кухня, от конфекциите на Мондо Конвениенца ли? В Италия ако не си поръчаш и вземеш стоката на ръка, в България ще ти докарат заловени в Лампедуза бегълци.
Коментар
-
Как да го оставя!? Оттам се почна!
После и за корпоративния:
Коментар
Коментар