IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение

Коя година си го купил?Ново строителство ли е?Ако са минали 5+ години от покупката не дължиш данък върху дохода и нищо не си длъжен да декларираш.

https://kaloianova.com/%D0%BA%D0%B0%...A%D1%81%D0%B8/

Отовори линка и си сметни разходите по сделката.По закон местния данък се дължи от купувача освен ако не е уговорено друго.Това е най-големия разход.Обичайната практика е да се делят разходите мехду купувача и продавача.Ако е ново строителство купувача плаща всичко.Предприемачите не се набутват.Твоя случай не е такъв
    Благодаря, на всички които отговориха!
    Купен е преди 15 години. Не гонех инвестиция, а спасявах близък да не го загуби. Беше се набутал с кредити. Сега му го връщам. Нито той нито аз сме наясно с законовите разпоредби. Та попитах като разплатим всичко при нотариуса дали няма да има догодина неприятни изненади.

Още веднъж благодаря.
    Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

Коментар

Мерси.Максималния ливъридж е 1 към 5 доколкото разбрах.Не е чак толкова много.Само не разбрах може ли да затвориш по всяко време.
      Да, по-всяко време.

Коментар

• Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение
        Извинете за въпроса който е в страни от темата. Просто тук има хора със знания по въпроса който ме интересува.
        Налага ми се да продам жилище закупено преди години. Нотариуса взима държавна такса, такса за извършената услуга и евентуално и други.
        Интересува ме на следващата година когато попълвам данъчната декларация, трябва ли да се декларира тази сделка и дължи ли се някакъв данък?
        Ако да, как се изчисляват дължимите данъци?
        Ако са минали по- малко от 5 години дължиш данък ако си реализирал доход.Продажна цена минус покупна цена.Ако разликата е положителна.Ставката на данъка си е 10%

Коментар

Мерси.Максималния ливъридж е 1 към 5 доколкото разбрах.Не е чак толкова много.Само не разбрах може ли да затвориш по всяко време.
          Явно може.мерси

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Ето ти един пример:
            Слагаш 1 кон, теглиш 50 000$, а ликвидационната ти цена е 52600. Разбира се, може да теглиш и повче, но риска да те ликвидират става значително по-голям.
            Предимиството е, че става за секунди и работи 24/7.

Коментар

• Имате ли и вие чувството, че за модератори наемат индивиди в неравностойно (умствено) положение? Това е само въпрос.

Коментар

Колко е ливъриджа?
                Ето ти един пример:
                Слагаш 1 кон, теглиш 50 000$, а ликвидационната ти цена е 52600. Разбира се, може да теглиш и повче, но риска да те ликвидират става значително по-голям.
                Предимиството е, че става за секунди и работи 24/7.

Коментар

Защо трябва да се дължи данък за продажба на собствен имот, купен преди години, вероятно повече от 5.?
                  Не се дължи данък върху дохода.Иначе местен данък върху продажната цена си го плащаш като поп.3% от цената.
                  Last edited by nradev1111; 06.05.2025, 03:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Да ти кажа, че и панелки се купуват и държат високи цени в момента.

Преди 17 г един домашен майстор ми каза, че до 10 г. панелните жилища ще спрат да се търсят. А те поскъпнаха двойно и повече.
                    Кой ги купува нз. Повечето са в края на живота си, отделно са в окаяно състояние - висящи кабели за интернет/телевизия, стари асансьори, миризми.
                    Почти във всеки вход има някой наркоман, клошар или просто някой със сачма в главата. Отделно няма паркоместа, и земята не е твоя.

Коментар

Извинете за въпроса който е в страни от темата. Просто тук има хора със знания по въпроса който ме интересува.
                      Налага ми се да продам жилище закупено преди години. Нотариуса взима държавна такса, такса за извършената услуга и евентуално и други.
                      Интересува ме на следващата година когато попълвам данъчната декларация, трябва ли да се декларира тази сделка и дължи ли се някакъв данък?
                      Коя година си го купил?Ново строителство ли е?Ако са минали 5+ години от покупката не дължиш данък върху дохода и нищо не си длъжен да декларираш.

https://kaloianova.com/%D0%BA%D0%B0%...A%D1%81%D0%B8/

Отовори линка и си сметни разходите по сделката.По закон местния данък се дължи от купувача освен ако не е уговорено друго.Това е най-големия разход.Обичайната практика е да се делят разходите мехду купувача и продавача.Ако е ново строителство купувача плаща всичко.Предприемачите не се набутват.Твоя случай не е такъв
                      Last edited by nradev1111; 05.05.2025, 23:18.

Коментар

За по-младите е добре, да не продават, а да вземат кредит, като го дават като залог. Лихвите са символични - около 4% na Cex овете и около 3% на Dex. А средния ръст на Биткон за година е около 30%.
                        Колко е ливъриджа?

Коментар

Защо трябва да се дължи данък за продажба на собствен имот, купен преди години, вероятно повече от 5.?

Коментар

• Извинете за въпроса който е в страни от темата. Просто тук има хора със знания по въпроса който ме интересува.
                            Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Майкито затова само купува и го разглежда като собственост подобно на имот и не продава, а ще взема кредит срещу него.
                              За по-младите е добре, да не продават, а да вземат кредит, като го дават като залог. Лихвите са символични - около 4% na Cex овете и около 3% на Dex. А средния ръст на Биткон за година е около 30%.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Ако мислиш, че целия криптопазар евентуално ще отиде на $100Т, тогава е трудно да си представя биткойна по-малко от няколко милиона.
                                Майкито затова само купува и го разглежда като собственост подобно на имот и не продава, а ще взема кредит срещу него.
                                Трябва да си много тъп да продаваш. Може би единствено, ако ти трябва да изкараш някакъв кеш спешно и то когато е близо до ATH стойности.
                                Е какво да ги правя? Да умра с пълен "портефел" ли?
                                Купувал съм, когато беше 4 цифрена сума, така че, 6 цифрени суми ме устройват, и затова продадох малко и си купих нова тупалка пестин коня, за кеф.
                                Ако съм на 20-30 не бих продавал, но на 40+, няма закога.
                                Колкото до криптопазарЯ, той ще е само нагоре, но ни трябват и парички, и то сега, докато все още ставаме (става ни) ....
                                Last edited by better; 05.05.2025, 22:18.

Коментар

Working...
                                X