IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

Назад се гледа лесно, всички сме умни постфактум. Истинският проблем е напред, защото там няма сигурност, само преценка на риска. И тук става интересно – когато всичко изглежда 'добре', лихвите са ниски, кредитът е достъпен, а пазарът е горещ, човек лесно се увлича. Но това са точно моментите, в които рискът е най-подценен. Защото не се купува имот просто на база лихва или месечна вноска – купува се спокойствие, устойчивост, дългосрочна сигурност. А ако днес влизаш на върха, с пари назаем, при рекордни цени и без буфери, какво ще стане ако утре доходите спаднат, лихвите тръгнат нагоре, или пазарът просто застине? Купуването на имот не е проблемът – проблемът е да не се окажеш в капан на илюзията, че 'сега е моментът', само защото всички така мислят. Напред не се вижда ясно, но затова е важно да не се водим само от ентусиазма на масата, а да си зададем трудните въпроси, преди да се подпишем под 30 години ангажимент.

Купувай, когато другите продават - тогава имаш качествен избор.
    Принципно са ти правилни съжденията но има едно НО! Глобалната картина е е като по учебник и вероятно малките рибета ще намажат още доста годинки.Стригането ще е по други направления! Шумата олекна , с доста!
    ПП Кво прави Колето ,завъртя ли кеша толкова че да е отгоре на коптора? Въпроса ми е риторичен.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

имам предвид, вече знаеш как се случиха нещат аот 2005, да речем до момента 2025
      в кй преиод от да речем 1-2 години би купил
      отчитай и възрастта си
      въпроса е съвсем отворен
      A на мен ми се струва, че в бъдеще ще има проблем с намирането на наематели при толкова много рентиери.

И при кого ще отидат Цанка и Пламен от Попово?

Коментар

имам предвид, вече знаеш как се случиха нещат аот 2005, да речем до момента 2025
        отчитай и възрастта си
        въпроса е съвсем отворен

Назад се гледа лесно, всички сме умни постфактум. Истинският проблем е напред, защото там няма сигурност, само преценка на риска. И тук става интересно – когато всичко изглежда 'добре', лихвите са ниски, кредитът е достъпен, а пазарът е горещ, човек лесно се увлича. Но това са точно моментите, в които рискът е най-подценен. Защото не се купува имот просто на база лихва или месечна вноска – купува се спокойствие, устойчивост, дългосрочна сигурност. А ако днес влизаш на върха, с пари назаем, при рекордни цени и без буфери, какво ще стане ако утре доходите спаднат, лихвите тръгнат нагоре, или пазарът просто застине? Купуването на имот не е проблемът – проблемът е да не се окажеш в капан на илюзията, че 'сега е моментът', само защото всички така мислят. Напред не се вижда ясно, но затова е важно да не се водим само от ентусиазма на масата, а да си зададем трудните въпроси, преди да се подпишем под 30 години ангажимент.

Купувай, когато другите продават - тогава имаш качествен избор.
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Ако трябваше да купувам имот сега, особено за себе си или бъдещо семейство, бих бил много внимателен. Да, лихвите са рекордно ниски – и това подвежда. Изглежда като 'златен момент', но истината е, че пазарът не е стабилен. Цените на имотите в България се движат нагоре вече години наред, водени от лесен достъп до кредит, чуждестранни пари и спекула. В същото време БНБ стои встрани – няма култура на превантивни мерки, няма активен надзор върху ипотечния бум. Тоест, ако се стигне до срив или застой, няма кой да 'омекоти' удара.
          Лично аз бих изчакал – не защото вярвам, че цените ще се сринат с 30%-40%, а защото цикълът е на късен етап. Ниските лихви не са завинаги – ако тръгнат нагоре, месечната вноска по днешен кредит може да скочи с няколко стотин лева, а това вече променя цялото уравнение. Освен това, когато всички се блъскат 'с лакти' да купуват 'преди да е станало още по-скъпо', често купуват зле – на лоша локация, с компромиси, на надценени цени. Това не е рецепта за дългосрочно спокойствие, особено ако става дума за дом, не за спекула(!).
          Бих купил, когато пазарът поизтрезнее. Когато се усети лека умора, спад в интереса, леко затягане на кредитирането – и офертите започнат да 'зависват'. Не чакам срив, чакам момент, в който продавачът е малко по-сговорчив, банката малко по-внимателна, а купувачите не се бият за двустаен. Тогава вече си струва. Както е казал Уорън Бъфет: купувай, когато другите продават.
          отчитай и възрастта си
          въпроса е съвсем отворен
          препоръка е

Коментар

ти ако трябваше да купуваш имот на теб или бъдещото семейство
            кога би купил
            Ако трябваше да купувам имот сега, особено за себе си или бъдещо семейство, бих бил много внимателен. Да, лихвите са рекордно ниски – и това подвежда. Изглежда като 'златен момент', но истината е, че пазарът не е стабилен. Цените на имотите в България се движат нагоре вече години наред, водени от лесен достъп до кредит, чуждестранни пари и спекула. В същото време БНБ стои встрани – няма култура на превантивни мерки, няма активен надзор върху ипотечния бум. Тоест, ако се стигне до срив или застой, няма кой да 'омекоти' удара.
            Лично аз бих изчакал – не защото вярвам, че цените ще се сринат с 30%-40%, а защото цикълът е на късен етап. Ниските лихви не са завинаги – ако тръгнат нагоре, месечната вноска по днешен кредит може да скочи с няколко стотин лева, а това вече променя цялото уравнение. Освен това, когато всички се блъскат 'с лакти' да купуват 'преди да е станало още по-скъпо', често купуват зле – на лоша локация, с компромиси, на надценени цени. Това не е рецепта за дългосрочно спокойствие, особено ако става дума за дом, не за спекула(!).
            Бих купил, когато пазарът поизтрезнее. Когато се усети лека умора, спад в интереса, леко затягане на кредитирането – и офертите започнат да 'зависват'. Не чакам срив, чакам момент, в който продавачът е малко по-сговорчив, банката малко по-внимателна, а купувачите не се бият за двустаен. Тогава вече си струва. Както е казал Уорън Бъфет: купувай, когато другите продават.

Коментар

Централните банки в западния свят имат една тиха, но ключова роля – да пазят усещането, че всичко е под контрол. Че животът е подреден, че ако работиш, ще можеш да имаш дом, стабилност, бъдеще. Затова следят пазара на имоти като ястреби – защото рязко покачване на цените или на ипотечния дълг не е просто икономически проблем, а социален. Когато много хора осъзнаят, че никога няма да могат да си позволят покрив над главата, започват да се питат защо системата не работи за тях. А оттам до гняв, улици и нови идеи – е една криза разстояние. В България обаче пазарът още няма тези невидими спирачки. Тук всичко е по-ново, по-непохватно. БНБ уж гледа, но няма изградена култура да действа. Пазарът е оставен на емоции, инвестиционна лакомия и често съмнителни капитали. Няма кой да натисне спирачката навреме. А обществото бавно, но сигурно усеща, че нещо не е както трябва. И когато няма кой да овладее напрежението, историята показва, че то си намира изход.
              ти ако трябваше да купуваш имот на теб или бъдещото семейство
              кога би купил
              препоръка е

Коментар

зависи как ще ги възпита жена ти, евго
                ако ти ги възпитаваш, сигурно ще осребрят
                и няма да те гледат ако не прЕДпишеш неко имот в замяна

абе, май по-добре си щракай
                Ти поне си добре - с ликвидни маломерни апартаменти, които носят доход.

Ако децата ти са умни, никога няма да си заколят или продадат кокошката, която снася златни яйца.

А на мен ми е писнало да оправям изкофтени положения!

Коментар

• Първоначално изпратено от Minaiivan Разгледай мнение
                  Това се нарича изключителна наглост; глупост; безочие. Къде е юлко дефлацията, цените на някои храни са нагоре с над 30 процента. Пълна шизофрения…
                  Централните банки в западния свят имат една тиха, но ключова роля – да пазят усещането, че всичко е под контрол. Че животът е подреден, че ако работиш, ще можеш да имаш дом, стабилност, бъдеще. Затова следят пазара на имоти като ястреби – защото рязко покачване на цените или на ипотечния дълг не е просто икономически проблем, а социален. Когато много хора осъзнаят, че никога няма да могат да си позволят покрив над главата, започват да се питат защо системата не работи за тях. А оттам до гняв, улици и нови идеи – е една криза разстояние. В България обаче пазарът още няма тези невидими спирачки. Тук всичко е по-ново, по-непохватно. БНБ уж гледа, но няма изградена култура да действа. Пазарът е оставен на емоции, инвестиционна лакомия и често съмнителни капитали. Няма кой да натисне спирачката навреме. А обществото бавно, но сигурно усеща, че нещо не е както трябва. И когато няма кой да овладее напрежението, историята показва, че то си намира изход.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

В крайна сметка всеки иска да си осребри наследството.

Добри собствените деца често продават наследениет имоти, или купуват други или харчат парите и си щракат с пръсти,
                    зависи как ще ги възпита жена ти, евго
                    ако ти ги възпитаваш, сигурно ще осребрят
                    и няма да те гледат ако не прЕДпишеш неко имот в замяна

абе, май по-добре си щракай
                    препоръка е

Коментар

хващай някоя селска булка и да ти ражда 2-3 деца
                      че и тебе това те чака
                      а малчуганите от германия
                      ще дойдат колкото да ти продадат имотиту
                      В крайна сметка всеки иска да си осребри наследството.

Дори собствените деца често продават наследените имоти, или купуват други или харчат парите и си щракат с пръсти,
                      Last edited by Evgo; 26.06.2025, 12:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

+1

Много чичовци са така. Пият си ракията, ядат си, с чичовски манталитет и имат висока смъртност - най-вече заради алкохола и неходенето на лекар.

Двамата ми дядовци изкараха до 80г, но накрая бяха зле, изкукали и с лошо здраве. Не пиеха, но са имали тежък живот.

В момента цените на апартаментите в СФ са балонизирани, подхранвани от ръста на заплатите.

През 2008 г един оценител ми каза, че жилищата повече няма да поскъпват. Преди да ми направи оценка. Можех да го послушам и да не купя. Аз обаче бях решил да купувам и купих. Но той не се оказа прав. Все пак имаше спад в периода 2009 -2015 г.
                        хващай някоя селска булка и да ти ражда 2-3 деца
                        че и тебе това те чака
                        а малчуганите от германия
                        ще дойдат колкото да ти продадат имотиту
                        препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Не е в София, бъди убеден. Тук е пълно с имотни гурута, но с имоти на баба и дедо и не стига кинтата от 7 имота за гарсониера в Младост (Папура)...Бог да прости Бай Пешо, много му говорех, но беше с ниска здравна култура.
                          +1

Много чичовци са така. Пият си ракията, ядат си, с чичовски манталитет и имат висока смъртност - най-вече заради алкохола и неходенето на лекар.

Двамата ми дядовци изкараха до 80г, но накрая бяха зле, изкукали и с лошо здраве. Не пиеха, но са имали тежък живот.

В момента цените на апартаментите в СФ са балонизирани, подхранвани от ръста на заплатите.

През 2008 г един оценител ми каза, че жилищата повече няма да поскъпват. Преди да ми направи оценка. Можех да го послушам и да не купя. Аз обаче бях решил да купувам и купих. Но той не се оказа прав. Все пак имаше спад в периода 2009 -2015 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

Вече 10 (десет) години се упражняваш да размишляваш. Даже и АИ пускаш да го прави вместо тебе. И не идва пусто МЯУ и не идва. ...а колето си седи в деЦката и чете и се развива... (защото ти повярва)
                            Това се нарича изключителна наглост; глупост; безочие. Къде е юлко дефлацията, цените на някои храни са нагоре с над 30 процента. Пълна шизофрения…

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Не е в София, бъди убеден. Тук е пълно с имотни гурута, но с имоти на баба и дедо и не стига кинтата от 7 имота за гарсониера в Младост (Папура)...Бог да прости Бай Пешо, много му говорех, но беше с ниска здравна култура.
                              В София е. Четиристайна панелка.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

Вече 10 (десет) години се упражняваш да размишляваш. Даже и АИ пускаш да го прави вместо тебе. И не идва пусто МЯУ и не идва. ...а колето си седи в деЦката и чете и се развива... (защото ти повярва)
                                Ама цената на стилния апартамент на баня Мадара се покачва. Ще помоля Бертрам уважаемите му родители да дадат мнение в темата. Аз го знам, апарт в София не се продава, той пише принципно на чакалите да не чакат, а да развързват де що имат из прованса, кой е виновен че Колето искаше не ЕПК, а по-изискан имот и си беше определил таван от 70К€, да му останат и 30К за джоб пара и ремонт....Бертрам каза изчакай, но за къщето в Карлово му даде зелен светофар....и беше прав.
                                Бертрам е стратег с опит.
                                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Working...
                                X