Първоначално изпратено от better
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Къде ще отидат като няма мангизи за купуване?
П.С пропуснах да кажа, няма никой на пазара, само няколко гледачи, и един купувач който попита дали могат да му разрежат една диня на две. Смятай за каква сиромашия иде реч. В сезона на дините, ганьо няма пари да си купи цяла диня, вие чакате да купи кофтор за 500 000 лв. Ще има да го чакате (както ресторантьорите и хотелиерите чакат).Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
А сега се сети къде ще отидат пък цените на имотите.
П.С пропуснах да кажа, няма никой на пазара, само няколко гледачи, и един купувач който попита дали могат да му разрежат една диня на две. Смятай за каква сиромашия иде реч. В сезона на дините, ганьо няма пари да си купи цяла диня, вие чакате да купи кофтор за 500 000 лв. Ще има да го чакате (както ресторантьорите и хотелиерите чакат).Last edited by better; 16.07.2023, 15:25.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеПослушах Песи и днес наминах през пазара (Чаталджа).
По разбиреми причини не мога да снимам сергиите, но който се съмнява нека отиде и сам да се убеди.
Цени:
Череши 8 лв.
Розов домат 7 лв.
Кайсии 6 лв.
Сливи 6 лв.
Праскови 8 лв.
Дини 2 лв.
Има и по-евтини пластмасови домати за около 3 лв. -същите тия домати допреди 2-3 год бяха за 50-60 ст и пазарджиите се замеряха с тях.
Цените изглеждат поне с 300-400% по-високи от турските (повечето стока е оттам). За какви лидълски бенчмарк говорите нз, но с 2000 лв заплата (чисто 1550) си умрел от глад, да не говорим, че идва зима и някои от тези цени ще отидат на 2х.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Факт. Но е факт и че покупките на жилища с ипотека са МНОГО по-малко от 54%. Също така е факт че на Запад покупките на жилища с ипотека са 70-90%.....
ПП Относно продължението. да разбира се , без ирония сегашните цени в София специално са ВИСОКИ относно средният местен остатъчен разполагаем доход, високи са и спрямо натрупаното кешово богатство в страната / на Запад хората имат средно доста повече натрупан кеш/ и поради това пътя е открит за повече ипотеки.... Все по-трудно ще става покупката да е с кеш...
Няма ей така забогатели. Има много хора у нас , които имат пари да си платят сметките и гастери работели 10-15-20 години в чужбина и спестили кеш за покупка на нещо.... Е нещото вече не може да е във Вазов. Там Лидълските касиерки напомпаха ценови балон....:-)Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Послушах Песи и днес наминах през пазара (Чаталджа).
По разбиреми причини не мога да снимам сергиите, но който се съмнява нека отиде и сам да се убеди.
Цени:
Череши 8 лв.
Розов домат 7 лв.
Кайсии 6 лв.
Сливи 6 лв.
Праскови 8 лв.
Дини 2 лв.
Има и по-евтини пластмасови домати за около 3 лв. -същите тия домати допреди 2-3 год бяха за 50-60 ст и пазарджиите се замеряха с тях.
Цените изглеждат поне с 300-400% по-високи от турските (повечето стока е оттам). За какви лидълски бенчмарк говорите нз, но с 2000 лв заплата (чисто 1550) си умрел от глад, да не говорим, че идва зима и някои от тези цени ще отидат на 2х.Last edited by better; 16.07.2023, 15:14.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Песимист,мани ги тея офертни.Половината ги е пуснал Банскалията
..........
Гледам никой от псевдо-родолюбците и псевдо-патриотите не е писал ,че ще ходи на Рожен !
А е пълно с такива като Джонката.
"Родолюбци" само на думи или на две-три ракииОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
https://www.economic.bg/bg/a/view/bn...t-vse-po-byrzo
БНБ очаква лихвите в България да растат все по-бързо Българската народна банка очаква кредитирането да бъде ограничено и да спадне риска от прекомерна задлъжнялост
.
.
Last edited by bulgarian lev; 16.07.2023, 14:25.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Чесно погледнато събитията които се развиват са интересни - Броят сделки пада с МНОГО / не са 12%/ , а цените продължават да растат. Тези 12 % не отчитат , че сигурно 30-50% от изповяданите сделки са за зелени купени преди 2-4 години. Т.е. реалният спад на броят сделки с отчитане на зелените покупки в сравнение с преди няма да се изненадам и да е НАД 50%.... От тук какво следва ? Ами спад на новото строителство... Няма кой да го купува поне на тези нива и не се започва....
В същото време цените растат. И те реално растат , не е че кака Лили брокерката пуска фалшиви обяви. Исканите цени се увеличават в среда на с пъти по-ииско търсене особено на вторичен пазар, което е меко казано икономически абсурд ...поне на теория. И идва въпросът що се получава така и ще има ли обръщане ?! Според мен така се получава защото няма притиснати от обстоятелства да продадат.....пуска се обява и ако стане ок, ако не ще чака не 2-3 месеца, а може и 2-3 години.... В същото време строителната себестойност върви нагоре и строителите не искат да строят на нисък марж , а предпочитат да не строят въобще.... И те не са притиснати....
Доходите продължават да растат , но те не могат да компенсират увеличените цени на имотите по никакъв начин дори да приемем , че няма инфлация / повишени разходи. Елементарна аритметика в София 200 лева месечно доход нагоре средно са 2.4К лева на ГОДИНА повече, 5% ръст на тулата от началото на годината за среден апарт е = над 15К лева повече , Т.е дори и семейство да има ръст на доходите с 5К , тулата е поскъпнала с повече....по-недостъпна е станала. дори и сегашната година....
Наистина ми е много любопитно кое ще спечели упорството на продавачите. или.... ипотеките / само по този начин може да се компенсира влошената достъпност/
Люпя семки.... :-)
БНБ очаква лихвите в България да растат все по-бързо Българската народна банка очаква кредитирането да бъде ограничено и да спадне риска от прекомерна задлъжнялост
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
53кв ЗП по нот.акт до 80кв мръсно са 50% общи части !?!?!?!? От чистото добавяш общи, а не от измислени квадрати да смяташ с колко да намалиш да докараш до реалното по нот. акт. Разликата е 17% - 50% с/у 33%
За това което мисля да купувам до няколко години, моментната цена не ме устройва, дори с ипотека. Смятам да скачам на четиристаен, където да си имам "кабинет" и задължително с гараж. Добра локация, изложение, етаж. Цените на такива имоти са умопомрачителни и съответно дори с бонус дохода от наеми, няма да се чувствам комфортно. Алтернативата е къща в околията, но става много сложно и ангажиращо с транспорта за малки деца.
Но цените са такива каквито са. И да седна да се тръшкам, нищо няма да се промени, затова мисля варианти и алтернативи. Ако е рекла съдбата, ще ми се отвори парашута за нещо сгодно.Last edited by Bad_Bear; 16.07.2023, 13:40.
- 1 like
Коментар
-
Ох как ме затапи само :-)
На мен само аритметиката ми куца , с олимпийската математика се справям по-добре , а на аритметика го учат в училище... не е моя отговорността :-)
4x7-21x4+70x-53=0
Давам ти 10 минути (даже са много). Хайде да те видим. Току що я измислих и има елегантно решение.
Коментар
-
Песимист,мани ги тея офертни.Половината ги е пуснал Банскалията
..........
Гледам никой от псевдо-родолюбците и псевдо-патриотите не е писал ,че ще ходи на Рожен !
"Родолюбци" само на думи или на две-три ракии
Не е това.
По-скоро хората гледат какви са цените в района им и да не се минат слагат повече от съседната обява... и нямат зор да продадат....
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеПо справките на офертна така пише... Дали е истина не знам...
..........
"Родолюбци" само на думи или на две-три ракии
Коментар
-
Растат но надолу
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеВ същото време цените растат. И те реално растат , не е че кака Лили брокерката пуска фалшиви обявиLast edited by petrg5s; 16.07.2023, 13:01.
Коментар
Коментар