IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Ще кажа много добре, отлично даже. Но дай обява да видим.
    Впрочем, при положение че имам безсрочен депозит на 4,2% и то в западноевропейска банка, 8% от имот в София би трябвало да е абсолютен минимум, за да покрие рисковете и разправиите с наематели. На кой му се занимава да се разправя, да си търси наемите, да трепери да не запалят имота, да прави ремонти и още 1000 неща? На никой. Нямам и времето да се занимавам даже. Всички тези неудобства трябва да се компенсират с екстра доходност над депозитната.
    Постоянна доходност от 8-10% и на капиталовите пазари няма. Ми сложи там 200К€ или $ и я получавай. Имаш ли топки? А за апартите, колко имота запалиха досега сериозни наематели? За тази цел има и застраховки за да си спокоен. И проверка след всеки наемател ако е краткосрочен. Дългосрочния едва ли няма да внимава и да запали дома си.
    Таралеж Номер 2 съм и пиша от гинекологичния кабинет.
    Last edited by два_таралежа; 23.08.2023, 18:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
      Ето малко тема за разговор без хейт.
      Според някои хора из ютуб и нет-а в тази развиваща се криза най-рискови може да са правителствата.
      Вдигащи се лихви при рекордно високи външни дългове ще принудят правителствата да печатат още повече пари за да платят лихви по облигациите си и да си покриват дефицита.
      В общо линии както Гърция не можаха да си платят дълга и ЕС спаси Гърция от фалит. До колкото си спомям кризата с техния дълг се разви след 2008 когато вдигнаха лихвите. Държавите няма да се оставят да фалират каквото и да струва понеже ще рухне системата - държавните облигации се смятат за един най-сгурните инструменти и ако той рухне ще рухне доверието в цялата финансова система.
      С оглед на това много хора смятат че ще има печатане/обезценяване/инфлация когато дойде момента правителствата да не могат да си плащат дълга.
      Как мислите - възможно ли е да видим такъв сценарии след 1-2 години?
      Не само е възможно, а вече се случва. Започна се със спиране на покачването на лихвите (дори и новини няма). Септември ще обявят инфлацията за преборена и под контрол. Следва заплаха за икономиките, ако не приложат QE 7 и директно ще пуснат вече готовите напечатани кинти за да дообезценят спестяванията. Точно 1-2 години е тсйминга.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

https://www.bta.bg/bg/news/economy/5...e-zadalbochava

​в комбинация с последните данни за инфлацията...

в добавка повсеместно вдигане на бюджетните заплати и ръст на енерго ресурсите...

еврото е чудовищно надценено в момента. Може би е добра идея да вземеш ипотека тук, ако си получаваш парите в доларес
        Ахаа. А долара е подценен? Не се заигравай с форекс щото всичко е едно към едно. Победители във валутната война няма да има. С кратки флуктуации ви клатят форекс играчите в ква валута да вземете кредит. А за форекс баш сте загубили преди да сте започнали.
        Къде в Европа ще си получиш парите в доларес? И това нещо не го разбирам.
        Last edited by два_таралежа; 23.08.2023, 18:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Впрочем, при положение че имам безсрочен депозит на 4,2% и то в западноевропейска банка, 8% от имот в София би трябвало да е абсолютен минимум, за да покрие рисковете и разправиите с наематели. На кой му се занимава да се разправя, да си търси наемите, да трепери да не запалят имота, да прави ремонти и още 1000 неща? На никой. Нямам и времето да се занимавам даже. Всички тези неудобства трябва да се компенсират с екстра доходност над депозитната.
          Така е джони, ти защо не захлупиш онова къще до швейцарската граница? Отнеси го, па си фани некоа швейцарка и си гледай живота.

(таралеж ном.1 съм)

Коментар

1-2 години си го изсмуках от пръстите - толкова предполагам ще отнеме да се развихри нова инфлационна вълна когато започнат да наливат пари под някаква форма за да си плащат правителствата задълженията.
            Не съм видял данни от днес - пак ли за Китай?
            https://www.bta.bg/bg/news/economy/5...e-zadalbochava

​в комбинация с последните данни за инфлацията...

в добавка повсеместно вдигане на бюджетните заплати и ръст на енерго ресурсите...

еврото е чудовищно надценено в момента. Може би е добра идея да вземеш ипотека тук, ако си получаваш парите в доларес

Коментар

Пич, в момента наистина пишеш като човек под въздействие на нещо.

Обявявяш имот със 7-8% доходност. Не споменаваш вид, не споменаваш град, за цена да не говорим.

Сега пишеш за парцели, дето ТЕПЪРВА ще строиш. Ама друг пък, защото си ЩЯЛ.

И на всичкото това имаш смелостта да наричаш някого празнодумец.
              Не те разбрах. Какъв имот обявих за 7-8% доходност? Аз не, може би другия таралеж. Нали сме двама. Парцел казах ти къде е и не го купих защото предпочетох морска къща. Какво не ти е ясно. Казах че има възможности човек да купи или парцел, или жилище и да го ползва и отдава под наем. Вие искате София. Ами свърши София. Край! Финито!
              Last edited by два_таралежа; 23.08.2023, 18:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

А какво ще кажеш за покупка на имот за отдаване на който започнеш моментално да докарваш 7-8% доходност?
                Last edited by ejonny2376; 23.08.2023, 18:23.

Коментар

Да ме извините другарю Терзиев, но както и вие, така и много готованци от спалнята на мама сте свикнали да купуте нещо и веднага да вадите по 20% доходност. С имотите е по-сложно. Трябва да имаш няколко поне, да купиш и да чакаш наеми които ще ти дойдат. А наемите само ще се увеличават, защото имотите ще се съсредоточават във все по-малко ръце. Строиш и отдаваш 20 апарта. Или имаш пръснати 10-20 апарта, вили, къщи за гости и пр. Що като ви е скъпо не се окачихте на къщета по Балкана и планините. Пращят по шевовете особено в летния сезон. Аз бях на косъм да ковна едно парцелче в Скандалото край Априлци. Продаваха се три разделени от един купувач. Мой приятел отнесе единия. Щях да му стана комшия. Праскаш едно къще и си го ползваш или отдаваш. Щото беше на прекрасно място. Около 17 хил лева беше парцелчето, около 400 кв м. Все требва да ви учи човек.
                  Пич, в момента наистина пишеш като човек под въздействие на нещо.

Обявявяш имот със 7-8% доходност. Не споменаваш вид, не споменаваш град, за цена да не говорим.

Сега пишеш за парцели, дето ТЕПЪРВА ще строиш. Ама друг пък, защото си ЩЯЛ.

И на всичкото това имаш смелостта да наричаш някого празнодумец.

Коментар

1-2 години? Данните от днес видя ли?
                    1-2 години си го изсмуках от пръстите - толкова предполагам ще отнеме да се развихри нова инфлационна вълна когато започнат да наливат пари под някаква форма за да си плащат правителствата задълженията.
                    Не съм видял данни от днес - пак ли за Китай?

Коментар

Ето малко тема за разговор без хейт.
                      Според някои хора из ютуб и нет-а в тази развиваща се криза най-рискови може да са правителствата.
                      Вдигащи се лихви при рекордно високи външни дългове ще принудят правителствата да печатат още повече пари за да платят лихви по облигациите си и да си покриват дефицита.
                      В общо линии както Гърция не можаха да си платят дълга и ЕС спаси Гърция от фалит. До колкото си спомям кризата с техния дълг се разви след 2008 когато вдигнаха лихвите. Държавите няма да се оставят да фалират каквото и да струва понеже ще рухне системата - държавните облигации се смятат за един най-сгурните инструменти и ако той рухне ще рухне доверието в цялата финансова система.
                      С оглед на това много хора смятат че ще има печатане/обезценяване/инфлация когато дойде момента правителствата да не могат да си плащат дълга.
                      1-2 години? Данните от днес видя ли?

Коментар

• Ето малко тема за разговор без хейт.

Коментар

А какво ще кажеш за покупка на имот за отдаване на който започнеш моментално да докарваш 7-8% доходност?
                          7~8%??? Мдааа, но в сънищата на брокеразите.

Коментар

За имот, за имот приказвам. Ама тайна. Не мога като тебе да обявявам нещата толкова точно и ясно пред публиката.

Май и ти почна по никое време с чашката.

добавка: изобщо сте ми супер смешки кога почнете да се палячите, че покупката на имот в момента била инвестиция. Има други причини, основателни причини, но инвестицията не е сред тях.
                            Да ме извините другарю Терзиев, но както и вие, така и много готованци от спалнята на мама сте свикнали да купуте нещо и веднага да вадите по 20% доходност. С имотите е по-сложно. Трябва да имаш няколко поне, да купиш и да чакаш наеми които ще ти дойдат. А наемите само ще се увеличават, защото имотите ще се съсредоточават във все по-малко ръце. Строиш и отдаваш 20 апарта. Или имаш пръснати 10-20 апарта, вили, къщи за гости и пр. Що като ви е скъпо не се окачихте на къщета по Балкана и планините. Пращят по шевовете особено в летния сезон. Аз бях на косъм да ковна едно парцелче в Скандалото край Априлци. Продаваха се три разделени от един купувач. Мой приятел отнесе единия. Щях да му стана комшия. Праскаш едно къще и си го ползваш или отдаваш. Щото беше на прекрасно място. Около 17 хил лева беше парцелчето, около 400 кв м. Все требва да ви учи човек.
                            Last edited by два_таралежа; 23.08.2023, 17:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
                              Мале, мале..... Наемите скачат, двустайните в София гонят 800 лв. на месец

https://www.dnes.bg/sofia/2023/08/22...a-mesec.580380
                              Колкото 2 колички в Лидл, или 1 нощувка в Албена.

Коментар

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение

Понеже стана въпрос за Люлин - вади калкулатора

[ATTACH=CONFIG]n4105940[/ATTACH]
                                Не знам какво показва калкулатора, но специално за Люлин няма такива цени на едностайни, ако изключиш общежитията със " смесено население" в 1 и 5 част. Наскоро една гарсониера панеляк която ми хвана окото в Люлин 8 до метрото я отнесоха за 2 дни на 68 000 евра, а беше за тотален ремонт
                                Last edited by mitko2848; 23.08.2023, 17:47.

Коментар

Working...
                                X