Първоначално изпратено от BONI
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнениеChina Evergrande loses $2.4 bln in value as trade resumes after 17 months
HONG KONG, Aug 28 (Reuters) - Shares of China Evergrande Group (3333.HK) fell as much as 87% early on Monday when trading resumed following a 17 month suspension, wiping out almost $2.4 billion of its value, after saying it had "adequately" fulfilled all guidance issued by the Hong Kong Stock Exchange.
Evergrande, the world's most-indebted property developer, is at the centre of a crisis in China's property sector that has seen a string of debt defaults since late 2021. Next month, courts will decide on Evergrande's plan to restructure almost $32 billion worth of offshore debt obligations.
https://www.reuters.com/business/chi...hs-2023-08-28/
https://www.standartnews.com/biznes/...ti-534119.html
Няма безплатен обяд. Рязък скок на лихви по кредити Копирано от standartnews.com
Оскъпяването на кредитите за текущо потребление е с 1% за юли спрямо юни.
Притеснителна е тенденцията на нарастване на тези лихви - от 8 на 9 процента, съобщава БНР.
До края на годината е възможно да задминат 10 процента.
Лихвите по ипотечните кредити остават ниски, но пазарът на имоти е в застой. Темповете на ръста в кредитирането са забавени наполовина - до 14 на сто при 30% в началото на годината, а регистрираните сделки с имоти намаляват трето поред тримесечие.
Купувачите на жилища са се изтеглили от имотни сделки,не купуват!
Коментар
-
China Evergrande loses $2.4 bln in value as trade resumes after 17 months
HONG KONG, Aug 28 (Reuters) - Shares of China Evergrande Group (3333.HK) fell as much as 87% early on Monday when trading resumed following a 17 month suspension, wiping out almost $2.4 billion of its value, after saying it had "adequately" fulfilled all guidance issued by the Hong Kong Stock Exchange.
Evergrande, the world's most-indebted property developer, is at the centre of a crisis in China's property sector that has seen a string of debt defaults since late 2021. Next month, courts will decide on Evergrande's plan to restructure almost $32 billion worth of offshore debt obligations.
https://www.reuters.com/business/chi...hs-2023-08-28/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение
Добри съвети, но за съжаление неприложими за купувачи на първи имот. 60% самоучастие е мечта за повечето с необходимост от имот. В София пък е абсурдно с подобни цифри, при днешни цени дори за малък апартамент това са поне 100к евро и още кеш за ремонт/обзавеждане. Невъзможно за почти всички.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Как ли пък не? Като инфраструктура на сърбите нито по пътищата, нито по тротоарите можем да ги стигнем! Особено Белград. Но и като всеки град на голяма река, това си има своето предимство да го прави далеч по-живописен от София, която все още е постсоциалистически архитектурен кошмар. Локацията до река/море/океан не е за подценяване, не случайно имаше планове за Софийското море.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Само ще кажа едно, че досега се бяхме събрали съседи и Еж номер 1, и аз Еж номер 2 и нямах възможност да чета мненията. Щурци като звук в нощната тишина, шума на морето под носа ми, защото има вълни, луна с лунна пътека и сребриста раздвижена вода. Тишината с естествените звуци те смазва. И зарежда. И все едно си попаднал в друг свят, далеч, безкраен и различен, света на вечността, каквото и да се случва вълни и луна ще има и след милиони години. Хора може би не!
Утре съм собственик на това място. Дано! Морето не спира, все шуми, повтаря. Откога? Не го интересува кой и как ще се казва този и тези застанали на брега му.Last edited by два_таралежа; 28.08.2023, 03:45.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Никога досега не съм срещал приятел или познат, който да е доволен от живота си в БГ. Доста хора се върнаха с определени надежди в периода 2010-2020, всички обмислят отново да напускат страната. Като цяло коментарите са, че цените на абсолютно всичко не отговарят на качеството. Нито храните са храни, нито услугите услуги - всичко боклук. Хора с пари се чудят как да ги харчат - просто няма какво да се купи с тях. Почти всеки търговец е измамник. Дори шоколадите Милка и шамфъстъкът не струват - внася се само бракувана стока за да е по-евтино, а се продава на цени по-високи от Западна Европа. Според мен ти наистина си някакъв мазохист, за да ти харесва тази обстановка. Измерваш абсолютно всичко в покупателна стойност на парите (чисто количествено), а изобщо не усещащ как абсолютно всичко е минавка и как купуваш изключително ниско качество. Дори имотите ти са боклук, убеден съм че ново строителство в такъв вид никога няма да получи разрешение за ползване в нормалните държави. Това и на децата си го причиняваш - храниш ги с отрови, не им даваш достъп до качествено образование и до нормална среда за съществуване. Адски груби грешки са това. Другият вариант е да крадеш, да укриваш данъци и да переш пари - тогава също ще разбера защо ти харесва. Още по-сериозен проблем е, че си расист и не осъзнаваш колко по-зле е да живееш сред крадци и лъжци, отколкото да имаш хора от други култури около себе си.
С час и нещо закъснение кацнах преди около 3 часа в Мюних и сега съм в хотел - нормална вечеря, хубав шницел, хубава бира, учтиви сервитьори, никакви ганьовци наоколо. Истински кеф да дам 50 Евро вместо 50 лева в София, срещу които да получа злобно обслужване и некачествена храна. Аз съм Европеец и живея в Европа, вие сте абсолютното дъно в БГ. Жалко, че се налага понякога да се връщам по поводи като сегашния (погребения и подобни).
И си абсолютно прав , че меря нещата през покупателната способност. За парите си получавам много повече у нас ...за всичко. Не съм и на финансово ниво в което да търся макс качество за всяко нещо без оглед на цената. Така че и с това съм съгласен, че у нас човек няма да може да получи това върхово качество или ако може то би било по-скъпо от това на Запад..... търсене-предлагане-обем на пазара....
За човек като теб който няма семейни задължения или пък се задоми с чужденка и е минал бариерата за финансовото оцеляване със сигурност би имало по-хубави места от България и София.... на съответната цена....
ПП Със семейството ми вчера пък хапнахме набързо в една пицария в Стрелбище на границата с Гоцето и платих гочти половината от това дето ти сам си платил....е без да пием алкохол / никой не пие от нас/ . За протокола обаче цените на нещата почти са се удвоили за последните да речем 5 години защото помня цените на някои неща които редовно ядем там от едно време....
- 1 like
Коментар
-
Да обобщим:
1) лошо планиране
2) прекалено много автобили, недостататъчно паркоместа
3) недомислици и корупция
4) има някъде кофти тротоари и дупки по улиците...
Всеки го забелязва, пресен спомен ми е да чупя пружина на улица, на която има къщи (мн.ч.) добре известно ченге и бивш втори в партия. Топ локейшън по нашенски без съмнение.
За град с толкова високи цени за покупка и наем, София не предлага инфраструктура. Белград има по-добра. Защо, ли? Вижте изброеното от Вас по т. 1-4.
За сметка на това проблеми от различен характер има и във всеки друг световен град. През личната оценъчна система те са много по-големи и неприятни от Софийските дупки и тротоари.
И за милионен път никой никого не принуждава да живее в София, а пък да купи или наеме на тези цени в никакъв случай.....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Има голяма вероятност като тотал да съм бил повече време в чужбина от теб, а като държави почти сигурно / в списъка са ми над 50 посетени на няколко континента.... не само като турист/. Не съм срещнал по-добро място за живеене на семейството ми до момента с презумпцията че съм Българин и всички останали фактори включвайки и тротоарите :-)
Радвам се обаче , че има точно матрял като теб и още няколко фрустрирани гастери , който не е у нас. Надявам се никога да не се върнете :-)
С час и нещо закъснение кацнах преди около 3 часа в Мюних и сега съм в хотел - нормална вечеря, хубав шницел, хубава бира, учтиви сервитьори, никакви ганьовци наоколо. Истински кеф да дам 50 Евро вместо 50 лева в София, срещу които да получа злобно обслужване и некачествена храна. Аз съм Европеец и живея в Европа, вие сте абсолютното дъно в БГ. Жалко, че се налага понякога да се връщам по поводи като сегашния (погребения и подобни).
Коментар
-
Нещо не си разбрал. В нито 1 момент не съм хвалил Белград. Напротип аргументирано обясних защо е много по-зле от София на колегата , който го хвали, а не е стъпвал там.
И София не я хваля , напротив писал съм безкрай пъти, че има много по-хубави и добри места по света. Но те си имат съответната цена и тя не е Софийската.
Предвид произхода ми и семейният статус съчетано с имотни цени, данъци в страната необходими неща за семейството , наличие на роднини и приятели за мен София е номер 1 .... За друг човек в друго положение друга страна и град или село с ханове би било по-добро....Негов си избор.
Странното обаче е че хора които ненавиждат България и София , че киснат в темата непрекъснато и знаят половината обяви по сайтовете..... Това е изключително нелогично или някъде нещо неистинско са казали....:-)Last edited by X_Y; 28.08.2023, 10:49.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Поредните недомислици сте написали или сте слушали новините само....
Най-вероятно не само в Белград , а и В София не сте стъпвали в последните десетина години....
Дискусията и темата е за цените на имотите. И те в София са все още номинално сред най-евтините / да не напиша най-евтини/ от всяка столица или милионен Европейски град / вероятно само Кишинев , Скопие и Тирана са по-евтини и може би Киев към момента/ А цените мерени през заплатите и / или покупателна способност са вероятно в топ 10 на най-ниските в света за милионни градове и столици.
Пишете за реки първо пък сега природата не била от човека. В Белград река ли са построили ?! :-)))) Инфраструктурата на София с наличието на прилично дълго дори в момента метро за Европа / ако не греша е в топ 20 на Европа/ и доста градски транспорт е на светлинни години пред Белград
З да станат еквивалентни и съпоставими градовете цените в София трябва да се удвоят.
Има много проблеми в града свързани и производни на лошото планиране относно жители и най-вече автомобили и паркоместа. , които е много трудно към невъзможно да се оправят. Няма как да се намерят 200 места за коли за 20-етажно ЕПК построено преди 50 години с дворче/паркинг за 20 коли....или пък за ново от смутни времена строено въобще без гаражи или с пъти под нуждите. От тук килите отиват на тротоарите и градинките и всичко за минава. Има много решение , но те не са политкоректни и никой не смее да приложи някое. Същото се отнася и за улиците и другата инфраструктура, които не са планирани за такива обеми. Има безкрай недомислици и производни от корупция проблеми, но това далеч не прави София лошо място за живот, а просто може да е по-добро. Това са коренно различни неща.
И дори през собственият поглед пречупено не виждам с какво който и да е Западен град би бил под-добър като имот за същите пари. Да имам качествено училище / няма грешка / на няколко минути, поне 3-4 вериги хранителни магазини на толкова, мол също, приличен парк на ръка разстояние, планина на 30 минути, метро на 10 минути и съответно всяка точка на града с градски транспорт на 30-40 мин тотал, болници на 10-15 минути, поне 10 относително нови детски площадки на няколко минути, детска градина държавна до входа..... прилична съседска среда без смугли субекти и т.н.....И това за 2-3К квадрата....
Никъде по света не мога да получа такова качество на живот за подобна имотна цена. И това че има някъде кофти тротоари и дупки по улиците е ниска цена спрямо останалото.... А с бюджета на софия е изключено да се оправят всички улици, тротоари паркинги, метро и т..н. Около мен обаче тротоарите и улиците са перфектни да подчертая...всичко е подновено в последните няколко години....
А думите, които ползвате / кенеф/ от далеч Ви издават, че сте поредният фрустриран гастер с излъгани очаквания и гърбене за нищо в странско. Всеки сам си избира съдбата....
1) лошо планиране
2) прекалено много автобили, недостататъчно паркоместа
3) недомислици и корупция
4) има някъде кофти тротоари и дупки по улиците...
Всеки го забелязва, пресен спомен ми е да чупя пружина на улица, на която има къщи (мн.ч.) добре известно ченге и бивш втори в партия. Топ локейшън по нашенски без съмнение.
За град с толкова високи цени за покупка и наем, София не предлага инфраструктура. Белград има по-добра. Защо, ли? Вижте изброеното от Вас по т. 1-4.
Коментар
-
Сближаваме мненията за София изглежда. Кенеф, ама си е наш трябва да е изводът от свръх дългия Ви пост. Вярно - много по-зелена от повечето, но това не е заслуга на никой от живите към момента, даже ако питаме тях - ще пада сеч и строителство. Но малката ни дискусия е за инфраструктурата - за столица с косолаен бюджет и изключително скъпи имоти, инфраструктурата на София е трагична. Самозаблуждението, че е нещо различно, е нищо повече от патриотичен онанизъм, който заслепява.
Най-вероятно не само в Белград , а и В София не сте стъпвали в последните десетина години....
Дискусията и темата е за цените на имотите. И те в София са все още номинално сред най-евтините / да не напиша най-евтини/ от всяка столица или милионен Европейски град / вероятно само Кишинев , Скопие и Тирана са по-евтини и може би Киев към момента/ А цените мерени през заплатите и / или покупателна способност са вероятно в топ 10 на най-ниските в света за милионни градове и столици.
Пишете за реки първо пък сега природата не била от човека. В Белград река ли са построили ?! :-)))) Инфраструктурата на София с наличието на прилично дълго дори в момента метро за Европа / ако не греша е в топ 20 на Европа/ и доста градски транспорт е на светлинни години пред Белград
З да станат еквивалентни и съпоставими градовете цените в София трябва да се удвоят.
Има много проблеми в града свързани и производни на лошото планиране относно жители и най-вече автомобили и паркоместа. , които е много трудно към невъзможно да се оправят. Няма как да се намерят 200 места за коли за 20-етажно ЕПК построено преди 50 години с дворче/паркинг за 20 коли....или пък за ново от смутни времена строено въобще без гаражи или с пъти под нуждите. От тук килите отиват на тротоарите и градинките и всичко за минава. Има много решение , но те не са политкоректни и никой не смее да приложи някое. Същото се отнася и за улиците и другата инфраструктура, които не са планирани за такива обеми. Има безкрай недомислици и производни от корупция проблеми, но това далеч не прави София лошо място за живот, а просто може да е по-добро. Това са коренно различни неща.
И дори през собственият поглед пречупено не виждам с какво който и да е Западен град би бил под-добър като имот за същите пари. Да имам качествено училище / няма грешка / на няколко минути, поне 3-4 вериги хранителни магазини на толкова, мол също, приличен парк на ръка разстояние, планина на 30 минути, метро на 10 минути и съответно всяка точка на града с градски транспорт на 30-40 мин тотал, болници на 10-15 минути, поне 10 относително нови детски площадки на няколко минути, детска градина държавна до входа..... прилична съседска среда без смугли субекти и т.н.....И това за 2-3К квадрата....
Никъде по света не мога да получа такова качество на живот за подобна имотна цена. И това че има някъде кофти тротоари и дупки по улиците е ниска цена спрямо останалото.... А с бюджета на софия е изключено да се оправят всички улици, тротоари паркинги, метро и т..н. Около мен обаче тротоарите и улиците са перфектни да подчертая...всичко е подновено в последните няколко години....
А думите, които ползвате / кенеф/ от далеч Ви издават, че сте поредният фрустриран гастер с излъгани очаквания и гърбене за нищо в странско. Всеки сам си избира съдбата....
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Е, то не всеки от наемателче в панелка в Люлин5, може да възкръсне, като Феникс от пепелта и да стане биткойн милионер и освен да купи в бетонното гробище манастирски ливади "лукс апарт", да има и десетки хилядарки месечен приход...това и Пепеляшка не го може, изгубил си си пантофката някъде.
ПП Всеки здравомислещ човек, ще отсъди кой е измислен герой от приказките.Last edited by better; 28.08.2023, 01:08.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Ходили ли сте в Белград ? Защото аз съм бил там между 30-50 пъти за последните 20 години. Реките са силно надценени макар и да направиха или поне строяха един хубав комплекс до нея / араби/ и дори един форумен колега обмисляше да купува там та му пращах снимки от строежа :-). Има капанчета по тях, некой мост и толкова. То ако ставаше само с река Видин трябваше да е топ...ама не е ....
Ако гледаме географските особености за основен критерии е въпрос на вкус ..... и точно река поне на мен не ми е много на сърце. Морето дори и да е нашето във Варна и Бургас е много по-голяма водна екстра. А София пък с Витоша има друга рядко срещана екстра... От Гоцето съм айде реално да напиша за 30 минути на морените....Правя го поне десетина дни в годината.... Ако не бяха комарите щях да ходя почти всеки ден....
Обаче нито аркитектурата, нито тротоарите , нито реките ми слагат папото в чинията. По този показател / покупателна сила/ Белград изостава с ЦЕЛИ 75% !!!!!!! от София. А София изостава с макс 30-40% от най-добре платените европейски градове. Т.е. по-нормално би било сравнението на София с Берлин от колкото на София с Белград . Във вторият случай разликата е прекалено голяма. И на този фон имотите в Белград са по-скъпи от София....Луда работа....подлежаща на корекция....
И това без да отчитам основният фактор, че в София , колкото и да е разбита и кофти българите са си у дома, а на всяко друго място са нежелани гастери....
- 1 like
Коментар
-
Как ли пък не? Като инфраструктура на сърбите нито по пътищата, нито по тротоарите можем да ги стигнем! Особено Белград. Но и като всеки град на голяма река, това си има своето предимство да го прави далеч по-живописен от София, която все още е постсоциалистически архитектурен кошмар. Локацията до река/море/океан не е за подценяване, не случайно имаше планове за Софийското море.
Ако гледаме географските особености за основен критерии е въпрос на вкус ..... и точно река поне на мен не ми е много на сърце. Морето дори и да е нашето във Варна и Бургас е много по-голяма водна екстра. А София пък с Витоша има друга рядко срещана екстра... От Гоцето съм айде реално да напиша за 30 минути на морените....Правя го поне десетина дни в годината.... Ако не бяха комарите щях да ходя почти всеки ден....
Обаче нито аркитектурата, нито тротоарите , нито реките ми слагат папото в чинията. По този показател / покупателна сила/ Белград изостава с ЦЕЛИ 75% !!!!!!! от София. А София изостава с макс 30-40% от най-добре платените европейски градове. Т.е. по-нормално би било сравнението на София с Берлин от колкото на София с Белград . Във вторият случай разликата е прекалено голяма. И на този фон имотите в Белград са по-скъпи от София....Луда работа....подлежаща на корекция....
И това без да отчитам основният фактор, че в София , колкото и да е разбита и кофти българите са си у дома, а на всяко друго място са нежелани гастери....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 28.08.2023, 00:27.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар