Вчера бях във Варна. Нещо там пазара изглежда като пред колапс. Много празни магазини. Доста плакати "прозава се". Не изглеждат добре нещата там
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
А жена и деца възнамеряваш ли да имаш някога или си от отбора на Жонката?препоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
Да бе, ще я напускам, ти добре ли си?!
Че да нахраня някой предгладнял рентиер от противниковия отбор, ли?!
А-ми, ще си стоя в децката, където наеми няма, и ще оставя имотаджиите да се мъчат в борбата да си докарат 2~4 процента годишна доходност след данъци и разходи за ремонти и консумативи(и то при позитивен сценарий, ако случайно квартирантите не залеят паркета, и не запушат мивката или тоалетната)...
След като тия от "отбор-тухла" така ми заявяват, и ми се хвалят, че тухлите в бг били "топ оф дъ топ" на инвестициите,
аз като инвеститор и спекулант в акции съм решен да ги бия на техен терен, и ги възприемам като противници и конкуренти.
Няма да ги хрантутя с наеми.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
не е нужно да прибързва
ако я напусне прекалено рано, около 40-те да речем,
има опасност скоро пак да се завърне при мечо и розовата пантера
Че да нахраня някой предгладнял рентиер от противниковия отбор, ли?!
А-ми, ще си стоя в децката, където наеми няма, и ще оставя имотаджиите да се мъчат в борбата да си докарат 2~4 процента годишна доходност след данъци и разходи за ремонти и консумативи(и то при позитивен сценарий, ако случайно квартирантите не залеят паркета, и не запушат мивката или тоалетната)...
След като тия от "отбор-тухла" така ми заявяват, и ми се хвалят, че тухлите в бг били "топ оф дъ топ" на инвестициите,
аз като инвеститор и спекулант в акции съм решен да ги бия на техен терен, и ги възприемам като противници и конкуренти.
Няма да ги хрантутя с наеми.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение
Това просто не е вярно. Не виждам как Бургас ще е по-скъп от София. Украинци вече почти няма, Лукойл е на приключване, а в града 1000 лв е солидна заплата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
показателно е, че във Варна където уж щяха да наемат всичкото имоти (бежанци от Украйна) - в момента има повече имоти обявени за под наем отколкото има в София... това ако не е показателно, че прекалиха с новото... не знам кое е.
Така става ли, модераторе?Last edited by IaneSandanski; 26.02.2024, 12:53.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Аз не му разбрах мисълта. Но пак ще прочета да опитам да схвана има ли полза или не от отдаването под наем.
най-полезно е наеманетопрепоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
С това си мислене няма да написнеш деЦката скоро.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
С това си мислене няма да написнеш деЦката скоро.
ако я напусне прекалено рано, около 40-те да речем,
има опасност скоро пак да се завърне при мечо и розовата пантерапрепоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
С това си мислене няма да написнеш деЦката скоро.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
Далаверата - "купи тухла за да капе от наем" е на умиране.
Всеки втори тръгна да го играе рентиер, в резултат десетки(може би стотици) хиляди жилища стоят пусти и празни с месеци и години...
А и нап погна рентиерчетата за укрити нелегални доходи...
.НАП получава информация от Airbnb и Booking
Платформите изпращат периодично данни към приходната агенция за лицата, които отдават чрез тях своите имоти под наем и средствата, които получават за тази услуга.
При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, ДДС, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък) и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя.
Това е така, защото наемодателите ползват посредничеството на платформи, в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от НАП. След регистрация, за наемодателя възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки. Повече информация по темата е публикувана на официалния сайт на агенцията в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“.
Със съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП получава информация чрез данъчните администрации, съответно на Ирландия от Airbnb и на Нидерландия от Booking. Данните се отнасят за всички български потребители, които са отдавали краткосрочно имоти под наем, адресите на имотите и размера на платените комисионни за посредническата услуга на платформите.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
показателно е, че във Варна където уж щяха да наемат всичкото имоти (бежанци от Украйна) - в момента има повече имоти обявени за под наем отколкото има в София... това ако не е показателно, че прекалиха с новото... не знам кое е.
Всеки втори тръгна да го играе рентиер, в резултат десетки(може би стотици) хиляди жилища стоят пусти и празни с месеци и години...
А и нап погна рентиерчетата за укрити нелегални доходи...
.НАП получава информация от Airbnb и Booking
Платформите изпращат периодично данни към приходната агенция за лицата, които отдават чрез тях своите имоти под наем и средствата, които получават за тази услуга.
При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, ДДС, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък) и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя.
Това е така, защото наемодателите ползват посредничеството на платформи, в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от НАП. След регистрация, за наемодателя възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки. Повече информация по темата е публикувана на официалния сайт на агенцията в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“.
Със съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП получава информация чрез данъчните администрации, съответно на Ирландия от Airbnb и на Нидерландия от Booking. Данните се отнасят за всички български потребители, които са отдавали краткосрочно имоти под наем, адресите на имотите и размера на платените комисионни за посредническата услуга на платформите.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
Хич не съм съгласен, за момента може би да, нещата с AI и по-специално AGI са доста по-напред от колкото всички си мислим. Прочети малко от 2015 какви са им били намеренията на openAI и как са им се присмивали. Те в момента мислят как да не предизвикат революции и депресии а не как да направят по-добър продукт. Това коетo в момента ползваме е тренирано преди повече от 2 години. А върху всеки такъв успешен модел се добавя отгоре. Виж как пуснаха Sora без да правят голяма работа от него, което говори че за тях това изобщо не е кой знае какво. Според някой хора съмненията са не дали имат AGI, а дали е икономически обосновано и възможно да се използва. Или ако сега един въпрос към chagpt струва да кажем 0.1 долара, може да се окаже че един такъв към AGI ще е няколко хиляди със хардуера който разполагаме сега. За това и търсят 8 милиарда за разработка и производство за чипове. Ще продължим да виждаме експоненциално нарастване на възможностите на тези модели. Оптимистите смятат че ще е дойдат невороятни блага за човечеството и няма да има нужда да работим, аз обаче виждам само още една качествена голяма депресия. Мисля че имаме не повече от 3-4 години преди огромна част от професиите да станат ненужни, а ние не сме дорасли за това.
По-умни хора от мен смятат, че в момента сме навлезли във втората половина на дъската от този проблем https://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_...sboard_problem и от тук нататък нещата почват да стават леко налудничави. Та проблема ще е по-голям от ИТ бранша, но няма да го отмине, както няма да отмине нито един друг.
Изглежда вече, че катерим кривата нагоре и от линееен растеж минаваме по-към експоненциален такъв. Взимам пуканките и чакам да видя какво ще стане.
Цялото нещо ме кара още по-усърдно да трупам активи, тъй като тяхната рентабилност напред във времето изглежда по-гарантирана, от рентабилността на моето време в бъдеще.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение
Това просто не е вярно. Не виждам как Бургас ще е по-скъп от София. Украинци вече почти няма, Лукойл е на приключване, а в града 1000 лв е солидна заплата.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 6 Харесвания
Коментар
-
Ако щеш, това е положението. Следва увеличение на обитаващите деЦки.
- 6 Харесвания
Коментар
Коментар