Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиция 50-55 Евро,София за отдаване под наем възможно ли е, струва ли си?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от phoenix_ Разгледай мнение
Е, условности много. Ако е ЮЛ, ефективният данък върху приходите му няма да е 7,5%, а 14,5%. Дали ще плати всичките 14,5% зависи от това какви разходи ще има. Ако са под 25% от приходите, не му е изгодно да го дава като ЮЛ, защото 25% са НПР на ФЛ. Ако единствената дейност на ЮЛ-то е отдаването под наем, едва ли ще има 25% разходи. Обаче това ЮЛ ще доведе до разходи за счетоводител, за осигуровки и т.н., та пак няма да излезе сметката. Кяр има само ако успее да си ползва ДДС-то, ама това повече върви за офиси, а не за жилищни апартаменти. Че при ФЛ като калкулираш ДДС-то в наемната цена, става тежко. Тогава обаче отиваш на ежемесечни декларации и съответно - счетоводно обслужване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнениеАми ако наемодателя е ЮЛ?
И всички горни точки ги пречупим през тази призма? :-)))))
Коментар
-
Първоначално изпратено от phoenix_ Разгледай мнение
10) Данък - силно препоръчително е да го плащаш и то в пълен размер, защото не си струва рискът за толкова дребни суми (само той ти е 60 лв. на 800 лв.).
И всички горни точки ги пречупим през тази призма? :-)))))
Last edited by Бонвиван; 27.05.2020, 17:43.Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Много ми е интересно кой ще е този смелчага дето ще посмее да направи това...А и кой ще плаща щото аз не мисля да плащам подобни данъци а просто да хвана дървото....Интересно ми е по селата какви данъци мислиш да тургаш
По селата къщите струват преко сили 10к лева, 1% са 100лв данък. Кой викаш няма да го плаща?
Всеки има кола и плаща ГО - 250-400лв, данък 50-500лв, винетка 100лв. Няма да плаща 100лв данък на 2-ет си къща?
Как ще стане - питай гърците. Фалит и МВФ ги слага да спаси държавата. На нас ако не ни дадат кредит и за 1 година сме на килимчетоНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dobr1ss Разгледай мнениеМерси на всички за мненията,мисля заформи се интересна дискусия съобразена с сегашните обстоятелства... Можеби трябва да обобщим темата малко повече. Питането беше за мненията ви, дали си струва и каква е вероятността в най-близко бъдеще спорд вас(приемаме че НЕсме врачки) да дойде подходящият момент в който поради създалата се т.н. пандемия. Да се инвестира с надежда че може да вземеш нещо по-добър имот(евентуално по-голям на кв-ра, по-добра локация и т.н.) на евентуално по-ниска цена! Нали към това се целим в края на краищата всички.
Питам тук и Вас защото видях че има доста кадърни и реално мислещи хора, както и интересни различни мнения също!
Нека отбележим че съм съгласен че е близко до не възможно да се реализират 500лв да кажем цитирам колегата отдолу '' ВЪЗДУШНИ''(мъкар че предоставяме услуга, стара горе долу колкото историята на света) и че наема се облага с данъци, такси или подяждат в от ремонти и бъдещи подобрения по имота.
Но като вземем в предвид девидента от капиталовото вложение(евентуалният ръст на цената на имота). На мен лично ми се струва добро вложение!
Все пак това е нещо което може да видиш, пипнеш а и създаваш нещо от което някой може да се възползва.
А на въпроса защо София, ами мн. просто. Има работеща икономика която генерира. Има хора. Останалото от страната ми се струва някак си безперспективно,с риск да да засегна някой, което НЕ желая!
Благодаря ви за комент-те отново.
1) МДТ;
2) Застраховка - силно препоръчвам да имаш такава;
3) Комисиони за брокери - при покупка и при наемане;
4) Празни месеци без наеми;
5) Риск от неплатени наеми;
6) Риск от неплатени сметки;
7) Задължителен периодичен ремонт/освежаване;
8) Амортизация на оборудване и обзавеждане;
9) Ремонти и поддръжка на общи части - асансьори, покриви и т.н.
10) Данък - силно препоръчително е да го плащаш и то в пълен размер, защото не си струва рискът за толкова дребни суми (само той ти е 60 лв. на 800 лв.).
Чистата номинална доходност от жилище пряко сили е 3%, т.е. чисто 250-300 лв. можеш да изкарваш.
Ако сложиш капиталовата доходност, трябва пък да калкулираш и инфлацията, за да имаш реалния %. Тя обаче ще ти удари и наемите. И накрая зависи в какъв период ще ти се наложи да продадеш. Ако си купил около дъно и продадеш на пик, ще имаш някаква капиталова доходност. Ако обаче ти се наложи да продадеш на дъно, няма да си много доволен и щастлив от инвестицията.
Има и друго - няма гаранция, че предишният връх ще бъде достигнат. При настоящия пик бяхме около номиналните нива на предишния, но реалната стойност сега е много по-ниска - заради инфлацията, която се е натрупала за 10-12 години. Т.е. капиталова доходност почти никой не е реализирал.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Много ми е интересно кой ще е този смелчага дето ще посмее да направи това...А и кой ще плаща щото аз не мисля да плащам подобни данъци а просто да хвана дървото....Интересно ми е по селата какви данъци мислиш да тургаш
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Не ви се вярва ама данъка може да стане 1%. Да ви сметна на 100к 3-ен 1000€ данък, лукс тип артекс сградите - 2к€ за малките апартаменти, за големите 3-4к€. Колко ви е такса поддържка? Все е левче на квадрат. Толкова трябва да взема и държавата за да строи улици и поддържа тротоари, градинки, детски/спортни площадки
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dobr1ss Разгледай мнениеАко се ограничим в бюджет 50-55 000 Евро
Занимавам се почти професионално с рентиерство и ти казвам, че за тези пари ново строителлство тухла с акт 16 вбез тежести, проблеми, куц етаж, изглед, ателие, не може да купиш
Ако имаш нерви се хвани да пасеш на зелено!
Иначе от двустаен в определен квартал 600-800лв месечен наем е реално. Всеки ден ми звънят гладни брокери дали не се е освободило нещо.
Успехи!
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Не ви се вярва ама данъка може да стане 1%. Да ви сметна на 100к 3-ен 1000€ данък, лукс тип артекс сградите - 2к€ за малките апартаменти, за големите 3-4к€. Колко ви е такса поддържка? Все е левче на квадрат. Толкова трябва да взема и държавата за да строи улици и поддържа тротоари, градинки, детски/спортни площадкиΕΝ.Φ.Ι.Α?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
За София не знам каква е доходността от наем на жилище, би трябвало да е най-висока,
все пак е столица,
но като гледам цени на жилищата спрямо наемите в момента във Варна и Пловдив,
годишната доходност от наем излиза ~ 3%.
Доста слабо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hwarang Разгледай мнениеТова с данъците не мисля, че много ще промени нещата . Дали ще плащаш 100 лв или /дори/ 200 лв годишно, разликата е да кажем 8 лв на месец при взимане на наем около 500Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
В момента със сигурност няма, но преди време с еърбнб 7% по туристически местенца е минимум. Но както е ида. Трябва да се разберете с брокерите въздушни пари ли си или не са. Щото всеки както му изнася казва., И да не са 7%, като сложиш и капиталова гони вече доста нагоре. Държавата трябва да ги събере тези пари. Аман от безрискови инвестиции на кредит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Ами ДОД на тия 500? И патентен. Такива въздушни пари трябва да се пресекът от държавата за да няма недоволство от реално работещите. Докато има въздушни пари младите ще бягат.Last edited by nradev; 24.05.2020, 08:19.
Коментар
-
Мерси на всички за мненията,мисля заформи се интересна дискусия съобразена с сегашните обстоятелства... Можеби трябва да обобщим темата малко повече. Питането беше за мненията ви, дали си струва и каква е вероятността в най-близко бъдеще спорд вас(приемаме че НЕсме врачки) да дойде подходящият момент в който поради създалата се т.н. пандемия. Да се инвестира с надежда че може да вземеш нещо по-добър имот(евентуално по-голям на кв-ра, по-добра локация и т.н.) на евентуално по-ниска цена! Нали към това се целим в края на краищата всички.
Питам тук и Вас защото видях че има доста кадърни и реално мислещи хора, както и интересни различни мнения също!
Нека отбележим че съм съгласен че е близко до не възможно да се реализират 500лв да кажем цитирам колегата отдолу '' ВЪЗДУШНИ''(мъкар че предоставяме услуга, стара горе долу колкото историята на света) и че наема се облага с данъци, такси или подяждат в от ремонти и бъдещи подобрения по имота.
Но като вземем в предвид девидента от капиталовото вложение(евентуалният ръст на цената на имота). На мен лично ми се струва добро вложение!
Все пак това е нещо което може да видиш, пипнеш а и създаваш нещо от което някой може да се възползва.
А на въпроса защо София, ами мн. просто. Има работеща икономика която генерира. Има хора. Останалото от страната ми се струва някак си безперспективно,с риск да да засегна някой, което НЕ желая!
Благодаря ви за комент-те отново.
Коментар
Коментар