IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Dnevnik.bg

    Акционерните дружества за имоти набират скорост
    ГЕОРГИ БИСЕРИНСКИ 16:43 ч.

    Специалистите вещаят добри времена за компаниите, инвестиращи в земя. Снимка: "Дневник"

    В последно време все по-често се говори за акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като особено внимание се обръща на тези, влагащи пари в земеделска земя. Според експерти този вид инвестиции ще придобива все по-широка популярност.

    Най-общо казано, дейността на АДСИЦ-ите е да набират средства от широк кръг инвеститори и да влагат събрания ресурс в два основни актива - недвижими имоти и вземания. Създаването им стана възможно след приеманато на Закона за дружества със специална инвестиционна цел. Като цяло тези компании могат да извършват тясна по обем дейност. Дружествата, инвестиращи в недвижимости, купват недвижими имоти и вещни права върху тях, извършват строителство, както и подобрения, с цел предоставянето на обектите за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда, както продажба. Сред плюсовете на тази инвестиция е, че ликвидността е сравнително висока, тъй като акциите на компанията задължително се търгуват на Българска фондова борса. Друг привлекателен за инвеститорите момент е, че тези дружества са длъжни да разпределят 90% от печалбата си като дивидент на акционерите.

    Освен чисто пазарните принципи за очаквани печалби, големият интерес към такива компании до известна степен се дължи и на факта, че подобни дружества дават възможност и на дребни инвеститори да влагат парите си в по-големи недвижими имоти. Доскоро в България такава възможност беше сравнително ограничена. Бумът на пазара на имоти в последните години обаче привлече интереса на много играчи и доведе до създаването на акционерните дружества със специална инвестиционна цел.

    Освен възможност за по-широко участие на пазара на недвижимости с тези дружества се намалява и степента на риск за неинституционалните инвеститори. Това е следствие от наличието на диверсифициран портфейл от активи, в който тези компании инвестират. Не е без значение и фактът, че чрез инвестиции в АДСИЦ се избягва забраната в българската конституция за покупката на земя от чужденци. Сега чуждестранни лица могат да косвено, но и легално да участват на този пазар.

    Инвестициите в недвижимост са с няколко акцента. Първоначално широка популярност придобиха закупуването и строежът на търговски обекти и офис сгради, а в последствие се появиха и първите компании, специално създадени да инвестират в земеделска земя.

    Специалистите вещаят добри времена за компаниите, инвестиращи в земя. От "Елана фонд за земеделска земя" например очакват в седемгодишният срок, за който е създадено дружеството, да реализират доходност в порядъка между 300 - 500 на сто. Подобен ръст може да се получи както от покачване на цената на земята, така и от текущите доходи, които ще се формират от арендуване на терените, коментират експерти. Според тях инвестициите в земеделска земя са атрактивни и имат перспектива, тъй като до този момента този пазар беше слабо развит. Засега действащите АДСИЦ не смятат да оперират в Добруджа или около Пловдив, където земята е най-скъпа и носи най-високи добиви, показа проучване на "Дневник".

    Изпълнителния директор на “Адванс Терафонд” Радослав Манолов смята, че качествена земя от втора или трета категория с по-високи добиви, отколкото в добруджанския регион, може да се намери на значително по-ниска цена в други региони на страната. По думите му цената на земята се определя от начина й на ползване и доходите, които носи. Там, където хората получават добри доходи за земята си като добруджанския и пловдивския регион, липсва и предлагане, посочи Манолов. Предлагане има в районите където или арендаторите са некоректни, или добивите са слаби и стопаните не получават задоволителен доход от земята си, добави той. Според изпълнителния директор на "Елана фонд за земя" Илия Илиев в момента има голямо предлагане на земя. Основния проблем обаче е, че се предлагат предимно малки парцели. Дружеството се е насочило към земя от втора до четвърта категория, като се изисква тя да е над 10 декара. Илиев съобщи, че към края на август “Елана фонд за земеделска земя” притежава 6790 декара земя, като средната покупна цена е 151 лв. за декар. В момента тече процедура по увеличаване на капитала на дружеството с цел да се акумулират средства за покупка на още земя. Според изпълнителния директор след него фондът вече ще притежава около 12 500 декара, в които ще бъде вложен целият досегашен капитал в размер на 2.496 млн. лв. Второто увеличение на капитала до 19.969 млн. лв. ще стане до края на септември и ще се извърши чрез емисия на нови 17 472 476 акции с номинална стойност 1 лев и емисионна 1.20 лв, обясняват от компанията. Част от имотите вече са отдадени под наем и още през следващата година ще дадат доход, но за други, предназначени за трайни насаждения, доходи ще има едва след няколко години. “Адванс терафонд” също са в процес на увеличаване на капитала - от 650 хил. лв. на 11.050 млн. лв., съобщиха от дружеството.

    При прогнозиране на бъдещето на инвестициите в такива фондове, трябва да се отчете и фактът, че в процеса на присъединяване към ЕС за земеделие ще се отпускат значителни средства и това ще привлече сериозни инвестиции в сектора. Освен това съпоставка показва, че земята у нас е по-евтина отколкото в страни като Чехия и Полша например. Според Радослав Манолов от “Адванс Терафонд” подобно сравнение обаче не е много коректно, защото в тези страни има развит пазар на земеделски продукти, което допълнително улеснява стопаните.

    Значителният обем средства, които се очаква да се насочат към този вид активи, несъмнено ще се отрази и върху цената на земята, особено около имотите, при които предстои окрупняване, прогнозират специалисти. Само от увеличението на капитала на двете споменати дружества ще се насочат над 27.8 млн. лв. свежи пари. Отделно и други фондове, при които инвестициите в земеделска земя не са акцент, диферсифицират портфейлите си с подобни сделки. През миналата седмица например от “Фонд за недвижими имоти България" обявиха, че са купили първите си площи със земеделска земя.
    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

    Коментар


    • пазара е много тънък в момента и всеки по-голям купувач ще вдигне много цените,което намалява доходността от инвестицията
      това ще направят в момента и тези фондове

      Коментар


      • а ако напряват мурафета на Елана и тупнат 20% над номинала за новата емисия??
        тогава може да се окаже че емисията не успее да се запише и става кофти за досегашните дребни акционери несвързани с мениджмънта
        но мисля че от Карол ще имат по трезва преценка и няма да се стигне до там
        но ще видим...

        Коментар


        • Посоката е ясна-покачване нагоре успоредно с цената на земята.
          Скоростта на покачване обаче зависи от качествата на менажиращия екип и потенциала на направените аквизиции.
          При добро разпределение на портфейла от недвижимости /земеделске земя/ и диверсификация в различни доходоносни посоки до средата на май следващата година този фонд може да надмине Адванс Инвест по цени на акция, тъй като е с ограничен брой инвеститори / в момента до 10 000 000 акции/. Позитивен сигнал за ЕС би качил цената на акциите и увеличил възможностите за адекватен дивидент.
          Същевременно негативните нагласи в самия ЕС за субсидиране на земеделските производители биха дръпнали фондове от този тип надолу.
          Процесите са интересни, но едно е сигурно - всички тези, които влязоха до момента в Терафонда ще спечелят много при продажба на вторичния пазар след няколко месеца. Реално цената на която ще придобият акции след увеличението е 1.05-1.06 на акция, което е отлична инвестиция.

          Коментар


          • До къде ще стигне този фонд, може ли някой да прогнозира?

            Коментар


            • Адванс Терафонд

              kakvo sledva ot vsi4ki tezi tiradi??

              Коментар


              • Адванс Терафонд

                в. Капитал

                Тиха еуфория на пазара на земя
                Сия ВЕЛИНОВА

                След като цените на земеделските имоти през 2004 г. се повишиха, пазарът на земя в България става все по-активен. Такава тенденция от началото на годината отчитат от Системата за агропазарна информация (САПИ), която следи актуалното състояние на търговията със земеделски терени в страната. Според данните на САПИ интересът към покупка на земя расте, а предлагането става все по-ограничено. Основният фактор, който оказва влияние върху пазара, е членството на България в Европейския съюз. Според Светла Бъчварова, изп. директор на САПИ, търсенето на земя се увеличава главно заради това, че след 2007 г. за земеделието ще се отпускат големи субсидии от бюджета на ЕС, които ще се разпределят според размери на реалните обработваеми площи в страната. Според наблюденията на САПИ в регионите, в които през миналата година земята поскъпна, цените остават високи, а интересът на купувачите - голям. Най-много агроимоти се купуват около Ямбол, Бургас и Сливен, където цените от началото на годината са над 250 лв. за декар независимо от категорията и разположението на земята. Купувачи са основно фермери и арендатори, а също и хора, които не се занимават със земеделие, но инвестират в покупката на земя. Активен като цяло е пазарът на земя в целия Южен централен район на страната. Според информация от брокери в равнинните райони около Петрич и Сандански сделки за покупка на земя се сключват и при цени от 400 лв. на декар, като става дума само за покупката на ниви с производствени цели. Средната пазарна цена на земята, която от САПИ отчетоха за 2004 г., е 134 лв. на декар.
                В застой засега остава пазарът на земя в Северна България, където цените са по-ниски, а търсенето - слабо. Слабо е търсенето на земеделски имоти и в района на Видин и Монтана, където средната цена на земята е 88 лв. на декар. Значително по-високи остават цените на земята по Черноморието и в близост до курортите и населените места, където обаче се търсят терени главно за строителни цели.
                През 2004 г. средно за страната САПИ отчете ръст със 135 лв. на декар на цените на земята. Повишението беше обяснено главно с реализираните на по-високи стойности сделки за покупка на земя за строителни цели. Агенциите за недвижими имоти също отчетоха поскъпване на земята с около 100 лв. на декар в Североизточна България, заради повишен интерес от арендатори и фермери. Според данни на агенция „Форос“ в момента за един декар земя в Североизточна България, главно около Варна, се плаща около 250 до 450 лв. на декар. В района на Добруджа обработваемата поливна земя се продава и за 600 лв. на декар, а цените на лозята се движат между 1500 и 2000 лв. на декар. Интересът е главно от инвеститори, които търсят по-малки парцели - от 8 до 10 декара, с цел да могат да ги продадат по-скъпо след 2007 г.
                Според Светла Бъчварова ръст в цените на земята ще има и през тази година, но само в регионите, в които пазарът през 2004 г. остана в застой. То ще бъде повлияно от общото развитие на пазара на земя в страната. Такава тенденция според Светла Бъчварова се очертава за районите около Видин, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Прогнозата на САПИ е, че там цените на земята ще се повишат с около 100 до 120 лв. на декар до края на годината. От Агенция „Форос“ също смятат, че в тези региони ще има поскъпване на земята. Оттам прогнозираха също, че цената на земята ще скочи от три до пет пъти след януари 2007 г.
                Бум на сделките ще има преди 2014 г. Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена“, пред „Капитал“ Как според вас ще се развива пазарът на земя през следващите години? - Интересът към покупка на земя ще се увеличава. Един от факторите, който влияе в тази посока, е членството на България в ЕС и очакваните субсидии за земеделието. Търсенето на земя ще нараства и там, където предстои да се реализират големи инфраструктурни проекти, да се изграждат вилни и ваканционни селища и т.н. И в момента земя се търси главно за строителни цели. Много засилен интерес към покупка на земя ще има в последните години преди 2014 г., или преди да отпадне ветото за продажба на земеделски имоти на чужденци. Този интерес обаче ще е спекулативен и ще е от страна на хора, които ще купуват земя с цел да я препродават след това на по-високи цени на инвеститори от други държави. Реален интерес от страна на чуждестранни граждани и инвеститори ще има едва след отпадането на забраната. Това естествено ще доведе до повишаване на цените на земята. До какъв таван могат да стигнат цените? - Много е трудно да се направи такава прогноза. Цената на земеделската земя до голяма степен зависи от доходите, които могат да се реализират от обработването и, а това е нещо, което може да се определи от инвеститорите. Формирането на цената зависи и от нивото, на което се сключват сделките за покупка на земя за строителни цели. Кои региони ще са най-атрактивни за покупката на земеделски имоти? - Атрактивните региони ще са Софийското поле, Черноморието и курортните центрове, където ще се реализират инвестиционни проекти и ще се търси земя с цел промяна на статута и. Около София земя ще се търси и за земеделски цели, тъй като разходите за транспорт са по-малки. Хората, които купят земя около София, ще спечелят.
                Цената няма да надскочи 300 евро на декар Теодора Иванова, председател на съвета на директорите на „Адрес недвижими имоти“, пред „Капитал“ Каква е тенденцията на пазара на земя според вашите наблюдения? - В момента има задържане на търсенето и предлагането и това е характерно за пазара на недвижими имоти като цяло. При цените обаче има движение. В Плевен например от миналата година досега има ръст 150% на цените. Цените там бяха 80 евро за декар, а сега са между 150 до 220 евро на декар в този регион. Има и оферти до 300 евро на декар, но сделки не се сключват. Причината е, че се предлагат терени до 20 декара, а търсенето е на масиви от 50 до 100 декара. В Добрич има огромен итерес за покупка на земя от арендатори, но там собствениците гледат на земята си като на сериозен капитал и не искат да продават. Офертните цени на земята в този регион вече стигат до 500 лв. на декар. В Южна България цените вече са само между 180 до 200 евро на декар. Единствено в регионите Сливен, Ямбол и Стара Загора цените се задържат. Във Велико Търново цените също остават ниски - около 150 лв. на декар. Във Видин и Монтана също пазарът е замрял, а цените са ниски - около 100 лв. на декар. Очакванията ни обаче са, че именно в тези региони ще има раздвижване на пазара през следващите години. Смятам, че очакванията на САПИ за ръст в цените в тези региони са оправдани. Другите региони с потенциал са градовете край Дунав, където има сериозен интерес от чуждестранни купувачи. До какви стойности могат да стигнат цените? - Не очакваме средната цена на земята да надскочи 300 евро на декар. Прогнозата ни е, че през следващите години тя ще се движи около 200 евро на декар. Нашата прогноза е, че цените на земята в България ще се повишат изпреварващо заради очакванията, свързани с членството на страната в Европейския съюз. Именно по тази причина вероятно в периода около 2014 г., когато се очаква да отпадне конституционната забрана за покупката на земя от чужденци, ще има задържане на цените. Още отсега определени хора ще изкупуват земя с цел да могат да я продадат по-скъпо след време и това ще доведе до спекулативно и изпреварващо повишаване на цените. Така че е вероятно в този период цените вече да са много високи. В кои региони търсенето на земя ще се увеличава? - Регионите с потенциал са Стара Загора и градовете край Дунав, където се смята, че земята е по плодородна, а има и интерес от чуждестранни граждани. Като цяло регионите, в които сега няма раздвижване, ще са атрактивни за покупката на земеделски терени.


                Цените на земята в България: Затишие след поскъпването през 2004 г.
                Предлагането на земеделски имоти става все по-ограничено
                Сия Велинова

                Ситуацията на пазара на земя в България от началото на годината може да се определи като временно ценово затишие след почти двойното поскъпване на земеделските имоти през 2004 г. Такава тенденция към момента отчитат някои от агенциите за недвижими имоти и Системата за агропазарна информация (САПИ), която следи развитието на пазара. Там, където поскъпнаха обаче, цените на земеделските имоти остават високи, а интересът на купувачите - голям. В същото време в някои райони на страната от началото на годината сделките със земеделски имоти са активни. Това показват наблюденията на САПИ. Според данните на института в момента най-много земеделски земи се купуват в районите около Ямбол, Бургас и Сливен. Като цяло пазарът на земя е активен в целия Южен централен район на страната, където всъщност през последните години се осъществяват най-много сделки за земеделските имоти. Според Светла Бъчварова, изп. директор на САПИ, офертите за продажба на земя в тези региони от началото на годината не падат под 250 лв. на декар независимо от категорията и точното разположение на терените. За сравнение - средната пазарна цена на земята за страната, която от САПИ отчитат за 2004 г., е 134 лв. на декар. „В момента в тези региони се купува всичко, независимо дали става дума за парцел от два-три декара или за по-големи площи. Категорията на земята също не оказва никакво влияние върху цената в тези региони“, посочи Бъчварова. Основното обяснение за това според нея е, че след 2007 г. се предвижда по линия на Европейския съюз на хората, занимаващи се със земеделие в България, да се изплащат субсидии за реално обработваемите земеделски площи в страната. „Търсенето на земеделски имоти е активно както от страна на фермери и арендатори, така и от хора, които не се занимават със земеделие, но гледат на земята като на капитал, от който ще могат да спечелят пари след време“, коментира Бъчварова.
                Малко по различна изглежда ситуацията в останалите региони на страната. В Северна България например сделки за земя почти няма, като и търсенето й е не толкова голямо. Причината затова според САПИ е, че в този регион повечето от собствениците предпочитат да печелят, като отдават земята си под наем, и то главно на арендатори, които се занимават със зърнопроизводство. Битката, която се води в този регион, в момента е за рентата, като от началото на годината нивото на наемите на земята в този регион се движи около 8 лв. на декар при около 5 лв. на декар през миналата година. Слабо търсене и много ниски цени на земята продължават да са характерни за районите около Видин и Монтана. Там цените на земеделските имоти се движат около 88 лв. на декар, като пазарът е напълно замрял.
                По Черноморието цените са по-високи
                Значително по-високи според наблюденията на САПИ продължават да са цените на земеделските площи около Черноморието, но там земя се търси главно за строителни цели и затова и офертите са съвсем различни. Средната цена на тези оферти е 7000 лв. на декар. През миналата година някои от регионалните офиси на агенциите за недвижими имоти в черноморските градове отчетоха поскъпване с повече от 100 лв. на декар и при сделките със земя, която се купува изцяло за земеделски нужди. Едно от обясненията за това бяха постигнатите по-високи ренти за земята заради по-добрата зърнена реколта през миналата година. Като причина за скока в цените беше посочено и оттеглянето на самите собственици от пазара заради очакванията, че цените на земята ще се повишават много повече през следващите години. Според брокерите в тези региони и сега собствениците изчакват с продажбите, заради което и пазарът в момента е в затишие. Причините за това са прогнозите, че цената на земята ще поскъпне след присъединяването на България към Европейския съюз, тъй като за земеделието ще се отпускат значителни безвъзмездни средства. В същото време се очаква, че като отпадне конституционната забрана за покупката на земя от чужденци, търсенето на земеделски имоти ще стане още по-голямо, независимо че се очаква премахването на ветото да стане факт чак през 2014 г.
                Според наблюденията на агенция „Явлена“ в Добрич, в Североизточния регион на страната, а също и по Черноморието в момента почти не се осъществяват сделки за покупка на земя. Цените на нивите обаче остават високи, като за земя от III категория, която се определя като сравнително добра, офертите продава се движат около 350 до 390 лв. на декар. Сделки се сключват на 350 лв. на декар, като основно това се отнася за района на Шабла, Каварна, Балчик и Генерал Тошево. В началото на миналата година цените на земята в този регион са били два пъти по-ниски. Търсенето на имоти в региона като цяло е огромно, но пък за сметка на това предлагането става все по-ограничено, коментира Мария Георгиева от регионалния офис на „Явлена“ в Добрич. В изброените региони се регистрират и оферти при цени от 400 до 1000 лв. на декар за земя от III до IV категория, но основно става дума за имоти, които се търсят за неземеделски нужди. Според данните на САПИ само край курортните селища и големите инфраструктурни обекти с цел застрояване през миналата година са продадени над 10 хил. декара земя при цени от 1000 лв. на декар до 60 лв. на квадратен метър. Средното поскъпване на земеделските имоти, регистрирано от САПИ за 2004 г., е със 135 лв. на декар, като то беше обяснено главно с реализираните на по-високи цени сделки за покупка на земя за строителни цели.
                Цените едва ли ще се повишават
                Прогнозата на САПИ за развитието на пазара на земя до края на годината е, че цените едва ли ще се повишават повече в регионите, в които вече е регистрирано поскъпване. Според Светла Бъчварова обаче вероятно през тази година земята ще поскъпне в районите, които през миналата година останаха встрани от общото бурно развитие на пазара на недвижими имоти. От САПИ са на мнение, че в региони като Разград, Силистра, Видин и Търговище до края на годината цените на земята ще се повишат с около 100 до 120 лв. на декар. Без промяна вероятно ще останат стойностите на земеделските имоти в Южна България, като така цените ще се изравнят и ще се постигне равновесие на пазара, смята Светла Бъчварова. До голяма степен според анализите на САПИ обаче развитието на пазара и движението на цените до края на годината ще зависи и от това доколко добра като качество и добиви ще е тазгодишната зърнена реколта.

                Коментар


                • Адванс Терафонд

                  Комунистите може и да не дойдат на власт, защото все се надявам кобурга накрая да ги прецака
                  Иначе те просто ще разсипят борсата, пазара на земята и т.н.
                  колкото до земеделските фондове - ако се включат и чужденци в играта земята ще хвръкне яко нагоре

                  Коментар


                  • Адванс Терафонд

                    Ne zabraviaite 4e balgarina e mnogo chuvstvitelen na tema zemq!

                    Коментар


                    • Адванс Терафонд

                      малко съмнително като знаем кой идва на власт а иначе има оферти от германци за закупуване на земя на добра цена но няма кой да им я осигури

                      Коментар


                      • Адванс Терафонд

                        Точно затова в момента се подготвя Закон за комасацията на земята (звучи малко като от ерата на "терора на пролетариата", но сега е за добро).

                        Коментар


                        • Адванс Терафонд

                          и от къде ще я вземат тази земя като се продава само малки парчета 5 дк 10 дк е верно евтина но малко разни дъртаци се вкопчили в дедовата земя и ако не умре не продава трябва най напред да се укропни и тогава може да има игра и тогава може един комбаин да се изплаща

                          Коментар


                          • Адванс Терафонд

                            ок, сумата 17-34 лв/дка е вярна
                            сега обърни внимание че тези пари ще се разпределят за периода 2007-2009 и сметни отново годишната рента на декар
                            а за 25% и т.н. си абсолютно прав
                            това изискване е включено в договора за присъединяване за да се ограничат субсидиите ако страната сама плаща допълнителни суми (т.нар. топ-ъпс) - Словения например за някой сектори даваше субсидии по-големи отколкото тези в ЕС
                            освен това в България това беше записано при преговорите когато още нямаше яснота дали ще се прилага СПЕП или ще се субсидират и зърно, мляко, животни, овошки, лозя
                            в договора който подписахме това условие за 25%, 30% и т.н. е на практика неприложимо защото ние ще прилагаме СПЕП
                            http://imoti.start.bg
                            http://pravo.start.bg
                            [url]http://zakoni.start.bg[/url

                            Коментар


                            • Адванс Терафонд

                              Ами как няма да са пред фалит кооперацийте като то само с крадене не става. Ама идва момент дето няма какво да се краде повече.

                              Коментар


                              • Адванс Терафонд

                                Ми аз имам информация за 27 лв./дка. за земя втора категория. Но доколкото знам това е висока рента.
                                440 млн. евро на 26 до 50 млн. дка. са 17-34 лв/дка.
                                В договорите за отдаване на земя обикновено се слага 30% рента.

                                Орка, това че субсидиите в ЕС са в размер 140лв/дка. При нас след 2007 ще са 25% от тези 140 лв. или 35 лв. Като 15 години година ще се покачват с 5% над тези 25% достогаики 100% според теб вярно ли е? Защото немога да намеря от къде го прочетох.

                                Коментар

                                Working...
                                X