If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тая мода я имаше и преди години - влизаш на 100% в Хима та нали беше само нагоре, правиш репо и пак в Хима - стигна до 18 лв. Бяха други годините, нормални коефициенти бяха П/Б 4-5, а сега са П/Б 1/4. Естествено като АДСИЦ Атера никога няма да се търгува на П/Б 4-5, най-вероятно ще си остане за дълго около сегашните 1, каквито между другото според мен са напълно справедливи цени, НООООО в един норамален пазар и при съвсем друго конюктура - но всеки си преценява сам
Геко, а не мислиш, че обиждаш пазара като му присъждаш, да разсъждава така лаишки, че да не оценява еднакво точно п/б-тата на хима и атера. Никак ли не те усъмнява, че пазарът просто може да си е наумил да дисконтва четири пъти повече книжното п/б на хима спрямо това на атера, именно за да ги изравни в оценката като цяло
Аз бих казал минимум двойно повече от цитираните проценти спрямо сегашните нива.....ма не е божа работа - цар Пазар ще каже последната си дума другия месец.
Речено вчера - сторено днес. 100% в Атера
Любопитно ми е - има ли други такива шматки като мен на БФБ ?
Тая мода я имаше и преди години - влизаш на 100% в Хима та нали беше само нагоре, правиш репо и пак в Хима - стигна до 18 лв. Бяха други годините, нормални коефициенти бяха П/Б 4-5, а сега са П/Б 1/4. Естествено като АДСИЦ Атера никога няма да се търгува на П/Б 4-5, най-вероятно ще си остане за дълго около сегашните 1, каквито между другото според мен са напълно справедливи цени, НООООО в един норамален пазар и при съвсем друго конюктура - но всеки си преценява сам
Логиката си е само и единствено моя! Сегашната цена е ~2.64, дивидента е ~0,46 нето, тоест общо ~3 лв, но това при положение, че вече не е калкулиран дивидента в цената за което, аз няма как да знам.
Не е препоръка за нищо!
Вече наистина не говорим за очаквания, и аз това казвам. За другото говориш сякаш е закон, а и двамата знаем, че не е така. Божа работа, може да си прав, може и да не си. Аз лично не вярвам акцията да скочи с повече от 7-8% до дивидента и считам, че голяма част от него вече е в цената. Само лична неангажираща прогноза.
Иначе за мен Атера в момента е единствената акция на БФБ, в която бих оставил пари за малко повече време.
Аз бих казал минимум двойно повече от цитираните проценти спрямо сегашните нива.....ма не е божа работа - цар Пазар ще каже последната си дума другия месец.
Аз неслучайно напоследък ликвидирах и други перспективни позиции за да мога да достигна тук до 94% дял понастоящем. Дори обмислям 100%
Речено вчера - сторено днес. 100% в Атера
Любопитно ми е - има ли други такива шматки като мен на БФБ ?
Отразява се не 2 месеца преди датата, а няколко дни до датата, за която все още е възможно да се вземе. Да не си от вчера на бфб ??
Вече не говорим за очаквания, кога, дали и колко ще е.
Преди е имало очаквания, но едно са очаквания, друго е точна цифра с точна дата. И то цифра надхвърлила очакванията
Вече наистина не говорим за очаквания, и аз това казвам. За другото говориш сякаш е закон, а и двамата знаем, че не е така. Божа работа, може да си прав, може и да не си. Аз лично не вярвам акцията да скочи с повече от 7-8% до дивидента и считам, че голяма част от него вече е в цената. Само лична неангажираща прогноза.
Иначе за мен Атера в момента е единствената акция на БФБ, в която бих оставил пари за малко повече време.
Няма как да не е отразена след като вече се знае колко ще е той. Очакванията за дивидент и корекцията в цената на акцията на база тези очаквания бяха през втората половина на 2012. Поне така мисля.
Отразява се не 2 месеца преди датата, а няколко дни до датата, за която все още е възможно да се вземе. Да не си от вчера на бфб ??
Вече не говорим за очаквания, кога, дали и колко ще е.
Преди е имало очаквания, но едно са очаквания, друго е точна цифра с точна дата. И то цифра надхвърлила очакванията
Не, още не е според мен. Мисля, че може да чукне 2.90 - 3,00 току преди дивидента
Няма как да не е отразена след като вече се знае колко ще е той. Очакванията за дивидент и корекцията в цената на акцията на база тези очаквания бяха през втората половина на 2012. Поне така мисля.
А аз си мислех, че 100 лева рента са ОК, а то ТКЗС-тата ме ограбвали... ....
Щом си се диверсифицирал и тук - не си прозт ти
Скоро едни добри чичковци ще ти кихнат >160лв/дка рента без да се занимаваш с теказесари.
И ще продължават да ти комасират земичките и да им донаждат стойност
Човекът изказва правилна теза, че поземленото банкиране е кофти работа, т.е. сега вземаш парите на земята си и вече я нямаш. Това, че ще купиш по-евтино после го забравете, освен ако пазарът не падне като цяло.
Арендаторите със своите дългосрочни договори държат пазара и рядко човек отива да продаде на друг, като за това да продадеш на арендатора си причините са много.
Адванс направиха печалба от това, че продадоха земята, която притежаваха от години, и която беше купена на по-ниски цени. Сега вече няма такъв филм.
Мисля, че фондовете няма как да прецакват вечно арендаторите като купуват земята, която те обработват и после им я продават за кратко време на двойна цена.
Не става дума за прецакване. И друг път сме го смятали, че арендаторите нямат голям интерес да купуват земя. За да обработваш, инвестицията е в пъти по-малка а печалбата по-голяма. На арендатора най-рентабилно му е да разширява обработваемите площи вместо да купува земята. Обаче ако дойде момент в който арендатора няма на къде да се разшири и освен това съседите му се опитват да навлязат в неговите територии, то тогава той СЕ ПРИНУЖДАВА да купува за да се защити. Адванс правят точно това. Купуват там където няма конкуренция на арендаторите и съответно рентите и цените са ниски. После като собственици на голям процент в дадено землище или вкарват такива арендатори, които си търсят нови територии или изчакват настоящите арендатори да няма на къде да се развиват и да почнат да им купуват земята.
И друг път съм го казвал, ама пак ще го кажа. Ако Терата успеят да комасират и да изградят поливни системи, то печалбата от декар може да достигне до над 300 лева на година или да я докарат до 200 лева ренти. Ти като малък собственик няма как да го постигнеш, но те могат. Стига да поискат и да не ги мързи
.
И днес имаше хора които купуваха на 2,66 ... те са ми ясни!
Но ... помогнете ми да отгатна какви бяха тези които продадоха на 2,66
Другия вариант е - продават хора, които им трябват пари (дали са за джобни или за друг разход или да влязат в друга позиция) ... иначе и аз нямам идея, кой нормален човек би се лишил доброволно от ~18% доходност просто ей така...
Aбе то зор за кеш или друга стратегия разбирам....ама и аз верно не мога се начудя на логиката на тия продавачи и то сега.
Ми ей го на - по малко от месец и почва истинското Майско рали по позицията. Преддивидентното.
Ако някъде със сигурност ще има такова - то това е тук.
Ма всеки знай себе си....затова е интересно на борсата.
А и Импа много право спомена наскоро по друг повод че Българина затова е Българин понеже се сеща за всичко в последния момент.
И тая фолк особеност може да се отиграе правилно. И профитно.
Аз неслучайно напоследък ликвидирах и други перспективни позиции за да мога да достигна тук до 94% дял понастоящем. Дори обмислям 100%
За ужас на Равновесов де се ме кори че не съм диверсифицирал
Коментар