IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    .... Разликите са макс до 100лв - или няма сделка, ....
    Sorry, ама си много далеч от истината... но не ми се влиза в полемики...

Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
    ....

И днес имаше хора които купуваха на 2,66 ... те са ми ясни!

Но ... помогнете ми да отгатна какви бяха тези които продадоха на 2,66
    Я кажи какво имаш предвид под "ясни" за купувачите...

А за тези, които продават, предполагам са хора с някаква инвестиционна стратегия. Имам приятели, които следват принципа, че задължително си слагаш някаква цел - например реализиране на 10 % доходност (или 15 % или Х %), т.е. спрямо цената на която си купил определяш при каква цена продаваш. След това, като стигнеш целта - кешираш и търсиш следваш актив (логиката е да е подценен...) в който да влезеш и да търсиш следващите "Х" процента.... Идеята е да правиш повече търговия, вместо да чакаш някакви по-дългосрочни движения и резултати... аз лично не го споделям това, но има и такива...

Другия вариант е - продават хора, които им трябват пари (дали са за джобни или за друг разход или да влязат в друга позиция) ... иначе и аз нямам идея, кой нормален човек би се лишил доброволно от ~18% доходност просто ей така...

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
      Недей да месиш първичен пазар (продават се малки/едични парцели, предимно от физически лица) и вторичен пазар (по-големи играчи препродават ниви купени на първичния пазар) - разликата между двата винаги е била двойна в цените.

Тия 10 дка, които купуваш са си отвсякъде първичен пазар и 500 лв. си ОК цена, макар че зависи и къде е това все пак....
      два пъти разлика в цените - нямам такива впечатления
      Арентадорите не са глупаци, че да чакат фонда да им купи под носа на 350 лв, а те после да дават на него 700лв. Това го забравете. Разликите са макс до 100лв - или няма сделка, нещо което много често става напоследък.
      Тук всичко ще се влияе от цените на зърното в следващите 1-3 години.
      Нека видим отчетите на фондовете за Q1 и после Q2.
      дано не съм прав, защото ще им падне рентата

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
        Недей да месиш първичен пазар (продават се малки/едични парцели, предимно от физически лица) и вторичен пазар (по-големи играчи препродават ниви купени на първичния пазар) - разликата между двата винаги е била двойна в цените.

Тия 10 дка, които купуваш са си отвсякъде първичен пазар и 500 лв. си ОК цена, макар че зависи и къде е това все пак....
        Не си ме разбрал, съвсем друго исках да кажа и то най-вече на Фортис.

Разбира се правя разлика между първичен и вторичен пазар, ... по скоро ти не си наясно какво правят "големите играчи", ... разликата далеч не е двойна /виж на каква цена разпродадоха нивите си Еларг-500лв дк./

В момента се купува наред, ... виждал съм "чували" с пари и опашка пред нотариуси /баби дядовци и .т. н.
        Фирмите за изкупуване към големите фондове, правят масирани рекламни кампании, брошури, плакати, писма и какво ли не, само и само да измъкнат земята на хорицата.
        Изключителна агресия наблюдавам и то не от скоро време. В никакъв случай не ги осъждам, просто си правя собствено проучване и наблюдавам движението, което е много показателно в моите планове било то даже и при покупка на акции.

Обикновено споделям във форума, за да провокирам колеги за които държа на мнението и някак си се виждам от страни.

... та въпроса ми е дали ... не се очаква изкупуване от фондовете на далеч по-ниски от миналата година цени за декар.

Точно фондовете са много силни на първичния пазар и изкупуват на безценица с много малки разходи за прехвърляне.
        Разбира се големите пари се правят от вторичния пазар и то с помощ от комасацията.

Това е въпроса който ще даде отговор Атера балон ли е или не!

И днес имаше хора които купуваха на 2,66 ... те са ми ясни!

Но ... помогнете ми да отгатна какви бяха тези които продадоха на 2,66
        Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
          Привет,
          Абсолютно си прав, има низходящо движение. Но ако Атера го използват и накупят евтино таз година, имат достатъчно кеш, то значи миналата година с тез продажби са "избили рибата".
          Ще докажа моето становище с факта, че в момента организирам сделка за 10 дек на цена 500лв за декар и то в землището където ми е повечето земя.
          Явно има някаква уплаха в хората или обедняват с резки темпове и не виждат перспективи за шанс да я продадат на по-добра цена.
          Попитах хората защо не са я продали веднага на фирмите които изкупуват от фондовете и плащат веднага ... и знаете ли какво ми отговориха ... давали им максимум 350 лв.

И аз съм объркан не знам как да ги "разчитам" тези сигнали, може и аз да бъркам, ... но определено има някакво вцепенение в хората и вече не са чак толкоз убедени, че цената ще стане 2000 лв. след година две.

Като довърша сделката ще се похваля!

Коментар

• Радвам се, че и се разровил за малко инфо. Но това е:
            -цена за твърда пшеница.
            -това е цена FOB.
            -това е настояща цена.

Разликите са доста. В БГ се произвежда предимно мека пшеница. Цената от производител и FOB все пак не е еднаква,а за БГ разликата е около 40-70 лв/тон. Много е вероятно цента да спадне значително след прибирането на новата реколта.
            Настоящата цена на меката пшеница FOB Мексикански залив от 04.04.2013г 425 лв/тон.
            Отделно както вървят нещата в района на Черно море ще се произведе с около 28-31 млн. тона пшеница повее от миналата година. Индия се кани да изнесе 8 млн. тона пшеница през техния настоящ сезон /април 2013-март 2014/, при 6.5 млн. тона през миналия.
            Тези дни Китай купи 1 млн. тона пшеница от САЩ и това повиши леко цените.
            Това са фактите, всеки сам да преценява.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Като правя една груба сметка излиза, че рентите не биха спаднали повече от 20% дори и при цени на пшеницата около 300 лв/тон. Биха се намалили печалбите на арендаторите.
              Това може би ще намали възможностите на арендаторите да купуват скъпа земя, а ще си пазаруват при по-ниски цени направо от дребните арендодатели. Това ще отслаби пазара на земя.
              Ще доближим разпределението рента/печалба - както е в САЩ - 60/40.
              Някаква такава трансформация очаквам.
              Отново повишение на ренти и цени може да се очаква при цена на пшеницата над 350-370 лв/тон.
              И много зависи как ще се представят пролетниците - да не объркат те нещата с ниски добиви.
              Да, ама засега дори и след последните спадове е 320$/тон, демек 500 лв/тон
              Така че едва ли скоро ще допрем до такива песимистични нива дето прогнозираш.

http://www.indexmundi.com/commoditie...heat&months=12
              http://www.indexmundi.com/commoditie...eat&months=120

Коментар

• Привет,
                Абсолютно си прав, има низходящо движение. Но ако Атера го използват и накупят евтино таз година, имат достатъчно кеш, то значи миналата година с тез продажби са "избили рибата".
                Ще докажа моето становище с факта, че в момента организирам сделка за 10 дек на цена 500лв за декар и то в землището където ми е повечето земя.
                Явно има някаква уплаха в хората или обедняват с резки темпове и не виждат перспективи за шанс да я продадат на по-добра цена.
                Попитах хората защо не са я продали веднага на фирмите които изкупуват от фондовете и плащат веднага ... и знаете ли какво ми отговориха ... давали им максимум 350 лв.

И аз съм объркан не знам как да ги "разчитам" тези сигнали, може и аз да бъркам, ... но определено има някакво вцепенение в хората и вече не са чак толкоз убедени, че цената ще стане 2000 лв. след година две.

Като довърша сделката ще се похваля!

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                Като правя една груба сметка излиза, че рентите не биха спаднали повече от 20% дори и при цени на пшеницата около 300 лв/тон. Биха се намалили печалбите на арендаторите.
                Това може би ще намали възможностите на арендаторите да купуват скъпа земя, а ще си пазаруват при по-ниски цени направо от дребните арендодатели. Това ще отслаби пазара на земя.
                Отново повишение на ренти и цени може да се очаква при цена на пшеницата над 350-370 лв/тон.
                И много зависи как ще се представят пролетниците - да не объркат те нещата с ниски добиви.
                Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Като правя една груба сметка излиза, че рентите не биха спаднали повече от 20% дори и при цени на пшеницата около 300 лв/тон. Биха се намалили печалбите на арендаторите.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                    Няма проблеми Импе, Ралито за дивидента ще започне около 15 дни преди ОСА, не знам защо така го правят, но така се получава. Просто тука постата е прекалено сосна, за да я изпуснат - дивидентът е много голям ако се запази тази цена Миналата година седи на 1.75 целия април, преди в началото на май да запоне рязко повишение. Тази година е по-рано ОСА-то, за това от по-рано би трябвало да почнем, но надали ще е тази седмица Освен това живо ме интересува кога е същинската ликвидация на ЕЛАРГ? Преди или след ОСА-то тука ?
                    Да - българинът винаги се сеща в последното момент.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Очаквах туканка още днес да се изстреля, ама не се... явно още изчакване ще има - хората да си допълнят. Така или иначе над 3 кинта ще отиде.
                      Няма проблеми Импе, Ралито за дивидента ще започне около 15 дни преди ОСА, не знам защо така го правят, но така се получава. Просто тука постата е прекалено сосна, за да я изпуснат - дивидентът е много голям ако се запази тази цена Миналата година седи на 1.75 целия април, преди в началото на май да запоне рязко повишение. Тази година е по-рано ОСА-то, за това от по-рано би трябвало да почнем, но надали ще е тази седмица Освен това живо ме интересува кога е същинската ликвидация на ЕЛАРГ? Преди или след ОСА-то тука ?
                      The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                      не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                        ССБ: Пшеницата е поевтиняла с 20% от началото на годината

От борсата отчитат спад в цената на царевицата от 10-15% за 2013 година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...dinata,149047/
                        Очевидно тук от много професионални финансови анализатори, като че ли има малко практици... Какво говори новината, че пшеницата е поевтиняла с 20 % ? Дали ако успоредно с това, реколтата е по-добра с +30 %, земеделците ще са по-зле... а има и фактори като качество и т.н.

За спекуланти на суровини, тази информация е релевантна, но за анализ на сектора като цяло е просто нищо. Това дали земеделците ще са по-добре или по-зле е функция ЕДНОВРЕМЕННО на цена на продукцията и добива... съсредоточаването само в едното е неудачно...

Коментар

• Очаквах туканка още днес да се изстреля, ама не се... явно още изчакване ще има - хората да си допълнят. Така или иначе над 3 кинта ще отиде.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Още малко остана, да мине и сосния дивидент, ликвидацията на Еларга, и после е ясно
                            Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Не ви ли втръсна тази акция, честно?
                              Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Още добри новини - Капризите на времето удариха зърнената реколта
                                http://profit.bg/news/Kaprizite-na-v...id-104973.html

Коментар

Working...
                                X