Първоначално изпратено от fantasy_gt
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеАбе така или иначе с тебе имаме бас ще има ли или не скоро ал тайм хай.
Та да видим
А дали е балон най евтиния актив в ЕС - цар пазар ще каже най добре.
Аз на бас не съм се ловил, април мисля че беше бях казал че това е що годе върха. И като гледам последния месец май аз съм прав, а твоите очаквания за 3+ нещо не се сбъдват.
Така че за сега просто трябва да видим дали ще съм прав и за развитието на цената след дивидента. Може да съм прав, може и да греша
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКоето няма как да стане, тъй като маржина им на печалба постоянно ще се свива
Та да видим
А дали е балон най евтиния актив в ЕС - цар пазар ще каже най добре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеЕ, те сметките добре изглеждат, но да беше дисконтирал нещо, че то и времето е пари.
Ако приемем инвестиционен хоризонт от минимум три години и изискуема норма на възвръщаемост от скромните 10 процента, така изчислената от теб цена е равна на около 2,56 лева днес...
Ако приказваме за след 3 години - определено е над 50% към днешна дата.
Има ли нужда да напомняме на колко продават дори и сега сега и колко по комасирана ще е земята им след 3 години.
Или си мислиш че тези дето влязаха с милиони наскоро на 2.58 не могат си направят сметката и анализите ?
Ако не се ликвидира изобщо (при същите допускания) и да заслужи сегашната си цена, Адванс трябва да правят чисто по над 22 млн. печалба за разпределение всяка година оттук насетне...
А фактора комасация къде го забравяш ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеАко не се ликвидира изобщо (при същите допускания) и да заслужи сегашната си цена, Адванс трябва да правят чисто по над 22 млн. печалба за разпределение всяка година оттук насетне...
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИ това е ако се ликвидира след три години. А ако не се ликвидира изощо какво става - балон.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеЕ, те сметките добре изглеждат, но да беше дисконтирал нещо, че то и времето е пари.
Ако приемем инвестиционен хоризонт от минимум три години и изискуема норма на възвръщаемост от скромните 10 процента, така изчислената от теб цена е равна на около 2,56 лева днес...
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеПриемам средно 800лв/дка сега.
За мен е консервативно това, ма нейсе. След 2-3 години мисля че по 950-1000лв/дка средно трябва се смята (20-25% ръст на фундамента за това време)
Та - най схематично :
= 245К дка х 800 = 196 милки
= градски земи/ имоти - 14М
= кеш - 80 М
Общо - 290 М / 85 М = 3,41 лв/акция
Бичи фактори във времето:
= все по напредваща комасация, съответно и 30-50% отгоре при продажба
= поливна инфраструктура (ако решат да инвестират в това част от свободния кеш)
= Изравняване цената на фундамента с този в Изт.Европа и съседните страни поне (все още нашата е с най ниска в ЕС)
Мечи :
Общо взето няма много. Но :
= ако има 1-2 лоши години съчетани със спих на зърната на световните борси - може да има кратка корекция на цените на зем.земи. Но пък тогава ще е времето да набият всичкия кеш де имат в земи и да разширят/възстановят пак над 300К дка фундамента на акцията
= на червените боклуци пак им спрат фондовете от ЕС. Не е нищожен тоя риск. Ма тогава тракторите ще ги газят много яко
Коментар
-
Атера на 2.60 в момента е възможно най безсмислената инвестиция. Да станела според нереалните изчисления на Пипбел 3.41 - пак ви казвам от земите в портфейла се вади поне 20% като брак и земи, които не струват - за по-сигурно и по-реалистично - справка Еларг средната им . Единствено си струва ако падне по 1 лев да се купува и на 2 лв да се продаде........не е препоръкаРъстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеПриемам средно 800лв/дка сега.
За мен е консервативно това, ма нейсе. След 2-3 години мисля че по 950-1000лв/дка средно трябва се смята (20-25% ръст на фундамента за това време)
Та - най схематично :
= кеш - 80 М
= Изравняване цената на фундамента с този в Изт.Европа и съседните страни поне (все още нашата е с най ниска в ЕС)
Мечи :
= ако има 1-2 лоши години съчетани със спих на зърната на световните борси - може да има кратка корекция на цените на зем.земи. Но пък тогава ще е времето да набият всичкия кеш де имат в земи и да разширят/възстановят пак над 300К дка фундамента на акцията
= на червените боклуци пак им спрат фондовете от ЕС. Не е нищожен тоя риск. Ма тогава тракторите ще ги газят много яко
Значи сме горе-долу на едно мнение. Едни 10% не ги броим. Дори си мисля, че 800 лв./дка средна си е малко оптимистично. Направи ги 700 лв./дка и тогава си отиваме на 3.10 лв./бр.
Още един изключително важен мечи фактор: Голям инвеститор реши, че не иска повече да държи позиция тук заради нестабилната политико-социална обстановка в страната. Не съм запознат в детайл със структурата на инвеститорите, но пазарът е доста неликвиден и без фундаментална причина това може да доведе до спад в цените на акцията.
Което, разбира се, трябва да се приеме като шанс за покупки, а не като заплаха.
Коментар
-
Добре че е има тази акция, добре че е има ...
Каквото и да смятаме, всички сме наясно че зад хартията има ... нещо.
Ако продават на такива цени и за в бъдеще, в което не се съмнявам, ... то съгласете се печалбата ще е огромна, счетоводната цена за декар за момента на Атера е супер минимална, ... какво е това 350 - 400 лв., смешна цена за декар.
С други думи колкото и да грешим с пресмятането то, ако постигнат за догодина само даже 0,2 лв. дивидент то ще го приема като добра печалба за моите парички.
---------------
Жалкото е че само тази тема "дъвчем" оптимистично ... трагедия, ... та това за мен не е акция, а си е почти облигация.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеХайде сега и ти кажи как го сметна Пипбелов. Туканка поне лесно сметалото.
Та - най схематично :
= кеш - 80 М
Мечи :
= на червените боклуци пак им спрат фондовете от ЕС. Не е нищожен тоя риск. Ма тогава тракторите ще ги газят много якоLast edited by pipbel; 18.05.2013, 13:26.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеА феър валю си е определено над 3 кинта.
Коментар
Коментар