IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
    Ето заваля точно както се надявахме ...
    Прогнозите са добри за следващите дни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
      Ето заваля точно както се надявахме ...
      Здравей
      къде точно падна дъждът?
      в кой район

Поздрави

Коментар

• Ето заваля точно както се надявахме ...

Коментар

• посевите въобще не са в добро състояние
          дано да завали тези дни
          защото в Средвият Запад на САЩ пак преваля днес

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
            Харесва ми логиката ти, удоволствие за четене, Може да се направи много добър модел по нея... Ти реално поддържаш ли някакво систематизирано инфо от отчетите на АДСИЦ-те на твоята логика в някакви таблички....... да разбирам ли че в момента нямаш, в смисъл за устата и джоба са на едно и също място
            http://www.investopedia.com/articles...-cash-flow.asp

Ето малко помощ и от мене щом се интересуваш от DCF.
            Може да не е най подходящия линк, но все от някъде трябва да почнеш. Има си и ексел калкулатор там.
            Дано станеш добър инвеститор.
            От политика мернах вече че хал хабер си нямаш

Аз използвам много по бърз и надежден метод дето работи добре при поне 70% от акциите които ме интересуват, но той е свързан главно с моментната оценка.
            По далечното бъдеще е ясно само на оня де ни гледа отгоре. Не бих му се намесвал с категоричност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
              Харесва ми логиката ти, удоволствие за четене, Може да се направи много добър модел по нея... Ти реално поддържаш ли някакво систематизирано инфо от отчетите на АДСИЦ-те на твоята логика в някакви таблички....... да разбирам ли че в момента нямаш, в смисъл за устата и джоба са на едно и също място
              Нямам акции. Не, не подържам нито модели нито данни. Разглеждам прекалено много компании че да си губя времето с модели за всяка една от тях. А и подбробностите в повечето случай са без значение те не променят нито философията на работа на една компания нито стратегията и. Ако ми хареса стратегията се опитвам да си представя до къде може да я заведе. Тук стратегията си е ок, но вече я заведе до там до където може. Тук тръгнах изрично да ги смятам тези неща само заради вчерашния разговор.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Аз обичам да държа нещата прости. Излишното усложняване само вдига вероятността за грешка. Ако не прилагам подобен модел за ликвидация настоящата цена на дружеството е абсолютно незащитима. лесно може да се види че печалбата от ренти по никакъв начин не може да оправдае подобна капитализация. А ако допуснем че ще продължават да купуват земя на дребно, да я комасират и да я продават на едро то това ще води до постоянно свиване на профит маржина им. Цената на дребно поскъпва по-бързо от цената на едро. Така че отново не оправдава настоящата капитализация.

Така, ако се придържам към дръж нещата прости, се получава че настоящата цена е около абсолютния връх за това дружество освен ако не преминат към бърза ликвидация. на мен това ми е достатъчно, за да не влизам тук. Сега колко точно ще падне, колко точно ще печелят ако искат да си запазят дружеството, какви потоци ще генерират в този случай ми е безинтересно. При всички положения това не оправдава купуване на акции на тази цена. Поне за мен. Все пак си казвам личното мнение. Ако някой смята че земята ще поскъпне двойно естествено че ще има различно виждане. но мен поне това не ме интересува към моментта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
                  Ван Басте, къде ме виждаш да плюя.
                  Пртосто се противопоставям на една откровена лъжа. Пипбел, Ван Бастен, падре сте говорителите на тези лъжи. Спрете да лъжете хора и ще видиш как и аз ще спра въобще да се заимавам с тази позиция - дори не я и следя, понеже очевидно на 2.60 цена говорим за тотално избушена акция и бита карта, която няма как да даде ръст повече. Всичките сметки дето правите уж за пред нас във форума са просто за кошчето за боклук. Не е препоръка
                  Не може да става въпрос за лъжа кагато се говори за бъдеще време. Оптимистите смятат че ще се увеличава цената на фундамента и затова вярват че ще се вдига и акцията. Песимистите като равновесие и теб смятате че каквото е имало да се увеличава се е увеличило на максимум и няма накъде.

Кой ще излезе прав ще видим, но става доста неприятно и натрапчиво постоянното повтаряне на едни и същи неща. Стига с тоя безмислен спор.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                    Няма две еднакви години...
                    Това го оставете, дайте да видим с колко ще се покачи цената на Атера в следващите 12 месеца.........
                    Аз не знам, питай Равновесов, той е по стрелбите в тъмното (ама с научни методи) за пети/десетилетки напред.

Това което знам е какъв ми е таргета сега и приблизително какъв ми е след 3-5 години.
                    Знам и това че пазара е ощенил в момента 245К дка на 145милки (естествено махам 80М кеш), което прави 590 лв/дка. Ако махнем и градските имоти даже на 530лв/дка идва.
                    Знаем и на какви цени и понастоящем продава (а и купува) Атера.
                    Малко ли е , много ли е, перспективно ли е, балон ли е както казва Геко - всеки си решава сам. Затова е пазар.

Аз лично мога да се наема с приблизителна прогноза само за следващите 2 години.
                    Очаквам следващите 2 дивидента да са приблизително общо колкото този.
                    Очаквам след дивидента да се търгуваме в неголемия рейндж от 2.00 до 2.70 през тях. Всичко различно бих го считал за аномалия и би ми генерирало бай /сел аларм.
                    Под 1.80 и над 3лв - съответно много стронг бай/сел.

Коментар

• Няма две еднакви години.
                      През 2012г фермерите в САЩ бяха в по-неизгодна позиция.
                      Сега фермерите в нашия регион стават в тази позиция. Обаче в САЩ доста поливат, а тук почти никак.
                      Излезе, че в САЩ дори и в много лоша година добивите ан царевица спаднаха с 20%, а в БГ при една суша както върви сега добивите ще спаднат с 40-50%.
                      Незнам дали сте гледали в какво състояние са посевите, но никак не е добро, дори и есенниците.
                      Дано не стават нещата на ниски добиви + виски цени.

Това го оставете, дайте да видим с колко ще се покачи цената на Атера в следващите 12 месеца.........

Коментар

Не, при останалите компании се търгува бизнс в движение. При Атера се търгува бизнес в ликвидация. Ако Атера се търгува като бизнес в движение цената ще е много по-ниска от настоящата. По принцип не смятам парични потоци - намирам го за прекалено субективен, много по-лесно е просто да се съобразявам с относителна стойност. Но при Атера нещата са ясни, има една земя която са купили евтино и сега продават скъпо. Целия въпрос е кога печалбата от тази евтина цемя ще стигне до акционерите. Те не могат да купуват повече евтино, но е възможно да продават скъпо в обозримо бъдеще. Така основната неизвестна е колко дълго ще е това обозримо бъдеще. Така че е елементарно да се разработят различни сценарии - все пак единственото различно в тях е срока - и да се види как това се отразява на настоящата стойност на това което ще върнат на акционерите.
                        Съзнателно или не, опростяваш твърде много. Моделът е купуване на раздробена земя, окрупняване, продажба. Оттам идва голямата разлика в цените при покупка и продажба. Дали всичката накупена земя става за подобна врътка е големият въпрос.

Коментар

• Очаква ни един цикъл на бавен растеж и излишни производствени капацитети, т.е. липса на добри новини за стоките. Въпреки зависимостта си от непостоянните природни фактори, точно същото се случва и в селското стопанство. По-високите цени са причина за увеличаващо се предлагане, слабият растеж на икономиката ще доведе до излишъци, а не до недостиг. Метафорично може да се изразим, че описаната картина се вижда от птичи поглед, но ако не погледнеш от високо, може да си навътре в гората, а да не видиш дърветата. Просто е необходимо да се обхване цялата обстановка и правилно да се прецени, а не да се гледа само в собствената си вратичка. Вмъкнах тези мисли, аз да може да се насочи вниманието ни във всички посоки. Силен фактор това да не се случи е рязко променящите се към влошаване метеорологични условия в целия свят. От друга страна високите цени и описваните досега перспективи пред зърното развиват с висока скорост целият производствен процес. В някои райони напредък не се получава поради достигане на високи нива на производство. В други това все още предстои, а на трети места се разработват все повече нови земи. Силен дестабилизиращ ефект, който засега е потенциален, е голямата консумация на зърно за производство на биогорива. Ако по някаква причина се освободи дори и не голяма част от тази консумация, пазарите ще се сринат поне за 3 – 5 години напред. Това засега са хипотетични възможности. Пред нас сега е бързо засяване в САЩ, умерено силна суша в района на Черно море и колебливо потребление.

При настоящите условия прогнозирам следните цени на зърната от производител през лятото/есента на 2013г за България и Румъния:

- Пшеница - Очаквам цената на пшеницата през м.септември в Черно море при условия FOB да бъде 223-245 USD/тон. При производител в България и Румъния цената ще бъде 190-210 USD/тон.
                          - Царевица – Очаквам цената на царевицата през м.ноември в Черно море при условия FOB да бъде 220-240 USD/тон. При производител в България и Румъния цената ще бъде 185-200 USD/тон.
                          - Слънчоглед - Слънчогледът при производител през м.ноември ще бъде при цена около 400-460 USD/тон.

Поради сушата в района на Черно море реколтата от пшеница ще бъде по-ниска от априлските прогнози на анализаторите. Със сигурност общо за Русия, Украйна, Казахстан, Румъния и България тя ще бъде по-ниска от 100 млн. тона. При липсата на валежи в следващите 15 – 20 дена, реколтата ще бъде редуцирана до 90 – 95 млн. тона. Въз основа и на лошото състояние на посевите с пшеница в САЩ, а също така и на обстановката около царевицата може да се очаква повишение на прогнозираните цени до следните нива:

- Пшеница - Очаквам цената на пшеницата през м.септември в Черно море при условия FOB да бъде 238-265 USD/тон. При производител в България и Румъния цената ще бъде 203-230 USD/тон.

Засега оставям царевицата и слънчогледа без промяна.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                            Разбрах те. Напълно съм съгласен с теб. Така или иначе е ясно, че целта е земята да бъде продадена и да се разпредели печалбата между акционерите. Така че вероятно си прав че всичко опира до това всеки да си направи разчет на допусканията кога и как ще стане това. Ако наистина очакванията ти са само за разпродажба и никаква динамика, предполагам е нормално да се опиташ да сметнеш паричните потоци и да ги дисконтираш.

Все пак си мисля, че е малко рано да прилагаш този краен вариант за изчисления. Докато официално не се обяви влизане в ликвидация, когато ще се формират само входящи парични потоци от продажби, все пак има и други елемети, които следва да се вземат под внимание. Ренти (малко или много, но формират постъпления), покупка на земя (дори в момента всеки купен декар е потенциал за поне +70 % марж при последваща продажба), комасации, развитие на сектора на селското стопансвто като цяло.
                            Аз обичам да държа нещата прости. Излишното усложняване само вдига вероятността за грешка. Ако не прилагам подобен модел за ликвидация настоящата цена на дружеството е абсолютно незащитима. лесно може да се види че печалбата от ренти по никакъв начин не може да оправдае подобна капитализация. А ако допуснем че ще продължават да купуват земя на дребно, да я комасират и да я продават на едро то това ще води до постоянно свиване на профит маржина им. Цената на дребно поскъпва по-бързо от цената на едро. Така че отново не оправдава настоящата капитализация.

Така, ако се придържам към дръж нещата прости, се получава че настоящата цена е около абсолютния връх за това дружество освен ако не преминат към бърза ликвидация. на мен това ми е достатъчно, за да не влизам тук. Сега колко точно ще падне, колко точно ще печелят ако искат да си запазят дружеството, какви потоци ще генерират в този случай ми е безинтересно. При всички положения това не оправдава купуване на акции на тази цена. Поне за мен. Все пак си казвам личното мнение. Ако някой смята че земята ще поскъпне двойно естествено че ще има различно виждане. но мен поне това не ме интересува към моментта.

Коментар

• Ван Басте, къде ме виждаш да плюя.
                              Пртосто се противопоставям на една откровена лъжа. Пипбел, Ван Бастен, падре сте говорителите на тези лъжи. Спрете да лъжете хора и ще видиш как и аз ще спра въобще да се заимавам с тази позиция - дори не я и следя, понеже очевидно на 2.60 цена говорим за тотално избушена акция и бита карта, която няма как да даде ръст повече. Всичките сметки дето правите уж за пред нас във форума са просто за кошчето за боклук. Не е препоръка
                              Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

Не, при останалите компании се търгува бизнс в движение. При Атера се търгува бизнес в ликвидация. Ако Атера се търгува като бизнес в движение цената ще е много по-ниска от настоящата. По принцип не смятам парични потоци - намирам го за прекалено субективен, много по-лесно е просто да се съобразявам с относителна стойност. Но при Атера нещата са ясни, има една земя която са купили евтино и сега продават скъпо. Целия въпрос е кога печалбата от тази евтина цемя ще стигне до акционерите. Те не могат да купуват повече евтино, но е възможно да продават скъпо в обозримо бъдеще. Така основната неизвестна е колко дълго ще е това обозримо бъдеще. Така че е елементарно да се разработят различни сценарии - все пак единственото различно в тях е срока - и да се види как това се отразява на настоящата стойност на това което ще върнат на акционерите.
                                Разбрах те. Напълно съм съгласен с теб. Така или иначе е ясно, че целта е земята да бъде продадена и да се разпредели печалбата между акционерите. Така че вероятно си прав че всичко опира до това всеки да си направи разчет на допусканията кога и как ще стане това. Ако наистина очакванията ти са само за разпродажба и никаква динамика, предполагам е нормално да се опиташ да сметнеш паричните потоци и да ги дисконтираш.

Все пак си мисля, че е малко рано да прилагаш този краен вариант за изчисления. Докато официално не се обяви влизане в ликвидация, когато ще се формират само входящи парични потоци от продажби, все пак има и други елемети, които следва да се вземат под внимание. Ренти (малко или много, но формират постъпления), покупка на земя (дори в момента всеки купен декар е потенциал за поне +70 % марж при последваща продажба), комасации, развитие на сектора на селското стопансвто като цяло.

Коментар

Working...
                                X