IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Много пъти съм казвал, всички акции на БФБ са едни и същи - това, че временно има проблясъци тук и там както при Атера не значи нищо освен, че едва ли ще продължи дълго. Справедливата стойност на всяка една акция на БФБ е П/Б 0.5 по време на криза и макс П/Б 1.00 в добри години. Всичките ми акции в портфейла са купувани и са под П/Б 0.5. На П/Б 1.00 няма да имам нито една акция на БФБ каквото и да обещават и каквото и да било перспективи. В тая връзка пак казвам, на цена от 2.60 инвестиция в Атера е напълно безмислен риск. На лев на лев и 30 са спечелили, но на 2.60 край.

    Добрнонамерен съм. Казвам ви за пореден път - партито свърши - беше ограничено във времето, който се е възползвал възползвал, вече сме във фазата на махмурлука...не е препоръка.
    Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
      Единственият начин да се спечели в момента от Атера на 2.60 е само при сделка продажба. За купувача евентуално остава в най-най- добрия случай да не е загуба....
      Верно бе, тия дето наскоро снесоха 3 милки за атери на 2.58 требе да са големи балъци и се скръндзат да полват експертизата на такива финансово-борсови гурута като Геко.
      Имат пари, трошили ги. Да не ги мислим.

      Я кажи ти като виден експерт как изчисляваш справедливата стойност на Синергона ?
      Last edited by pipbel; 18.05.2013, 23:09.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Не казвам че е лоша компания - добра е. А за доходността - няма гарантирана доходност. Може догодина тези 25 стотинки да са 10%, но може и да са 25%. Никой не може да гарантира нищо.
        Как да не може да се гарантира.. Импето, макар и с пропуски, ги докара до 16 ст. до този момент. До края на годината ще ги направят 22-25 ст. Ако акцията се купи на 2.2 лв. след дивидента 22-25 ст. си е гарантирано поне 10%. Какви са сценариите?

        Ако акцията падне - ще се купува още и доходността може да стигне както казваш 25%. Ако акцията се вдигне ще има капиталова печалба, т.е. отново повече от 10% доходност. Какво по-хубаво и гарантирано от това?

        Коментар


        • Атерата вече съвсем достойно се нарежда до най-големите балони на БФБ, които винаги изплуват по някое страстно време (я криза, я еуфория) и съществуват естествено само за ограничено време - помниме такива - ХДПАТ (там пък щяха да се строят мостове до луната и обратно), ОЦК (беше някакво чудо и там ни омайваха и баеха), Монбат и друго подобни. Сега ни омайват как печалбите и дивидентите тук щели да са до безкрай, аре няма нужда

          Единственият начин да се спечели в момента от Атера на 2.60 е само при сделка продажба. За купувача евентуално остава в най-най- добрия случай да не е загуба, щото дружеството както казва и смята пипбел и падре много струвало - айде няма нужда вижте на колко средна се ликвидира Еларга - що не смятате на такава средна и тук - щото ще лъсне балона? не е препоръка
          Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

          Коментар


          • А тези фермери, които сега купуват на кредит земя много има да плачат. Там фалитите ще са по-жестоки и от тези на строителните предприемачи. Защото строителите масово завличаха чужди пари, тези си завличат собствените и на семействата си.

            Коментар


            • И за какво му е на някой да го изкупува при положение че в моменат сме на абсолютната горна граница където такова изкупуване си заслужава. А в момента в който някой започне да се пробнва да прави подобно нещо и цената ще се вдигне достатъчно бързо че реално да не може да се спечели нищо от подобно изкупуване.

              А за линка който сидал за перспективите - нали забезваш там при каква цена на земята си смятат нещата 2112 долара на хектар. А тази на която вие смятате перспективите е има няма 6666 долара на хектар - минимум. А така като гледам това е цената във Франция.

              Наистина - много голяма перспектива имало в цената на земята в България. Това ще фърчи до небето, Цената ще скочи още два пъти - та тъкмо да е една от най-скъпите в света изобщо. Нищо че по производителност не стигаме и средното.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Например един сценарии за срив в цената. ЕС си променя селскостопанската политика........... .
                Абе то варианти в бъдещето много.... и ЕС може да няма, метеорит да падне и т.н.
                Не сме врачки да гадаем.

                Това което знам засега като факт е че по набор от показатели и анализи сме в петицата на най перпективните в света пазари на зем.земя.
                Стр.12 :

                http://www.gatewaytosouthamerica.com...land-focus.pdf

                В тоя смисъл - а минавало ли му е на някой мисълта че освен ликвидация в бъдеще може да има и друг вариант ? Особено след предстоящата пълна либерализация.
                "Враждебно" изкупуване от някой голям международен играч.
                И мога да се обзаложа че ако се случи - цената на търговото определено ще ни хареса.
                Ма това са си догадки само.
                Засега само си се кефим на сосните дивиденти

                Коментар


                • Много сте забавни Пак сте изписали няколко страници дебати. Прави впечетление че над половината пишещи тук не са си направили труда дори да проучат колко аджеба върви земята към момента. Отнема не повече от 20 мин. човек да си направи проучването, ама то чукчата като е писател......
                  Стига с тази атера вече сте разнищвали и смятали. Тук всичко е ясно с изключение на бъдещето на земеделието в България. Я дайте да разнищим другите компании. Колко вървят активите на Синергон или хима например ? Покрива ли стойноста на активите им задълженията?
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                  Коментар


                  • не мога да ви разбера
                    дращите тук едно и също, а не започнете от основната причина - цената на зърното
                    а още преди това неговото произовдство и потребление
                    всичко друго е ала-бала - видяно в тавана и написано тук
                    аре успех

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                      Е, то затова се четат и отчети покрай другото.
                      Има си разбивки и по категория земя и локация по райони.
                      Е чак по селски землища няма...

                      От 28 Март :

                      http://www.x3news.com/?page=News&STA...013&current=10



                      Ми то винаги всичко е въпрос на тайминг.
                      Аз скоро след като продам 14дка (23 вече съм ги кихнал) и си взема дивидента на останалите 90дка - ще ми са на средна цена от 88лв/дка, или 0.26лв/акция.
                      То май и дивидента догодина се оформя чат пат толкова да е.

                      Мислиш ли че много ще се шашкам ако се сурне БФБ и акцията покрай него ?
                      Напротив - прекрасна възможност за допълване на чудесни цени.
                      След като знаеш колко струва реално фундамента и какъв е таргета - йок проблем.
                      При доста други акции - не е така.
                      Намерил си инвестиция която смяташ за подходяща за теб, това си е ок. За мен обаче вече не е привлекателна. А като гледам пазара и за доста други не е. Потенциалната печалба е силно ограничена, а потенциалната загуба - е то винаги долната граница е 0. Все едно колко добре изглежда нещо, винаги може да стане 0.

                      Например един сценарии за срив в цената. ЕС си променя селскостопанската политика. Малко вероятно, но все пак възможно. Или пък България си променя политиката за раздаване на селскостопански субсидии. Нещо което е по-вероятно. Или пък почнат масови фалити на земеделци поради някаква причина - суша, болести по реколтата, много ниски цени. Всичко там каквото се сетиш. Реално всъщност това със сигурност ще се случи в даден момент - макар да не е ясно кога.

                      Или пък нещо съвсем вероятно в средносрочен план - икономиката почне да фърчи нагоре цената на труда почне да се качва, земеделието почне да губи конкурентни предимства - просто стане скъпо да се произвежда в България. Все пак в повечето развити икономики селското стопанство е под 2% от БВП.

                      Искам да кажа че няма нищо сигурно. 2009 земята почна да става интересна за инвестиции - но тогава цената бе ниска. сега като е 3-4 пъти по-висока като стойност производителността от тази земя просто не отговаря на тази цена. ЕС супсидиите няма да нарастнат кой знае колко. Рентата ще започне да стагнира, цените да стагнират, а това означава че ако са купувани земи на кредит ще доведе до нужда от деливъридж в земята - това което се случи с апартаментите.

                      Няма такова нещо като сигурна и доходна инвестция. Ако е сигурна не е доходна, ако е доходна не е сигурна. А когато има вероятност нещо да е на върха си, то със сигурност не е сигурно. И има значителна вероятност и да не е доходоносно.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Аз имам някой проблеми с прозрачността. Например никъде не виждам къде продават земя и къде купуват. Защото ако си продават земята в добруджа на 1000 лева а купуват във враца да кажем нещата са доста различни от това да продават във враца и да купуват в добруджа на тази цена която дават.
                        Признавам си че не разбирам от земя, но все пак съм наясно че едни парцели не са напълно заменяеми с други - като производителност и възможна рента.
                        Е, то затова се четат и отчети покрай другото.
                        Има си разбивки и по категория земя и локация по райони.
                        Е чак по селски землища няма...

                        От 28 Март :

                        http://www.x3news.com/?page=News&STA...013&current=10

                        Не казвам че е лоша компания - добра е. А за доходността - няма гарантирана доходност. Може догодина тези 25 стотинки да са 10%, но може и да са 25%. Никой не може да гарантира нищо.
                        Ми то винаги всичко е въпрос на тайминг.
                        Аз скоро след като продам 14дка (23 вече съм ги кихнал) и си взема дивидента на останалите 90дка - ще ми са на средна цена от 88лв/дка, или 0.26лв/акция.
                        То май и дивидента догодина се оформя чат пат толкова да е.

                        Мислиш ли че много ще се шашкам ако се сурне БФБ и акцията покрай него ?
                        Напротив - прекрасна възможност за допълване на чудесни цени.
                        След като знаеш колко струва реално фундамента и какъв е таргета - йок проблем.
                        При доста други акции - не е така.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
                          Равновесие е прав независимо колко ще стане цената и къде отива. Не е трудно и е много лесно да си прав по отношение на акция, която знаеме защо се покачи цената - два рекордни дивидента - видяхме и при Бреф същото и виждаме после какво следва - ялови години

                          А, това че за пореден път пазара на БФБ не е прав и сме малцина, които алармираме затова е проблем, на тези които не осъзнават това.

                          Атерата дори не си струва да се коментира - толкова скъпа акция е. Останаха само платените пипбел, падре, и ще два-трима не е препоръка
                          Geko твоята вече започва да прилича на "крадеца вика дръжте крадеца" Като казваш, че съм платен започвам да си мисля дали ти не си платения (защото човек може всеки да излъже но себе си не може, а аз знам, че не взимам пари от писане във форум)
                          И така, да ти обяснявам колко е голяма разликата с брефа - просто е безсмислено ако ти самия досега не си го разбрал.
                          Разбира се, ще имаш чудесната възможност да се осветлиш в бъдеще, че не си прав. Така че, остави бъдещето да докаже вместо да се мъчиш да вадиш от 9 кладенеца вода за да я сипеш някакъв неориентиран кеш в избушеняк като синергон...Понеже за разлика от синергон тук се изкарват милиони печалба (там милиони загуба), а и ще се изкарва постоянно печалба и занапред (там не е възможно да е постоянно, както е документирано през последните 4 год) и всичко което тук ще се изкара като печалба ще се разпредели между съсобствениците-акционери (а там келепира е основно за мажото и обркъжението )
                          Има още много неща да ти се изяснят. Вместо да баламосваш хората изчакай следващия отчет. С удоволствие ще наблюдавам следващата печалба в отчета, а с известна печал ще констатираме загубите в синергон....
                          И нека бъдещето да говори само, вместо да се мъчите как да охрачите адсиците, които като правна същност са с доста акционери и заради тях са и създадени. Поне уважение имайте пред хората
                          Не е препоръка Геко.
                          (пс. А дори да има печалба в синергон - какво ще ли има хартие-държача там ?!?)

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                            Виж, 2013 г. ще се разпределят минимум 25 ст. на акция, т.е около 10% годишна доходност е гарантирана. В най-лошият случай. Ако политиците не се справят с нажежената обстановка, то тогава възможността тук за по-голяма доходност също е дадена, защото тази акция ще го отнесе (подир сухото гори и мокрото). За мен това означава, че до май 2014 г. Атера е добра инвестиция. По-добра от много, много други на БФБ.
                            Не казвам че е лоша компания - добра е. А за доходността - няма гарантирана доходност. Може догодина тези 25 стотинки да са 10%, но може и да са 25%. Никой не може да гарантира нищо.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              Аз имам някой проблеми с прозрачността. Например никъде не виждам къде продават земя и къде купуват. Защото ако си продават земята в добруджа на 1000 лева а купуват във враца да кажем нещата са доста различни от това да продават във враца и да купуват в добруджа на тази цена която дават.
                              Признавам си че не разбирам от земя, но все пак съм наясно че едни парцели не са напълно заменяеми с други - като производителност и възможна рента.
                              Виж, 2013 г. ще се разпределят минимум 25 ст. на акция, т.е около 10% годишна доходност е гарантирана. В най-лошият случай. Ако политиците не се справят с нажежената обстановка, то тогава възможността тук за по-голяма доходност също е дадена, защото тази акция ще го отнесе (подир сухото гори и мокрото). За мен това означава, че до май 2014 г. Атера е добра инвестиция. По-добра от много, много други на БФБ.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                                Най-голямото предимство на Атерата е, че всичко е доста прозрачно. Отчетът е от ясен по-ясен, законът защитава малките акционери, читава история на мениджмънта.

                                На мен това винаги ми е харесвало, па нека е скъпа.

                                Между другото в Софикс има няколко по-скъпи акции.
                                Аз имам някой проблеми с прозрачността. Например никъде не виждам къде продават земя и къде купуват. Защото ако си продават земята в добруджа на 1000 лева а купуват във враца да кажем нещата са доста различни от това да продават във враца и да купуват в добруджа на тази цена която дават.
                                Признавам си че не разбирам от земя, но все пак съм наясно че едни парцели не са напълно заменяеми с други - като производителност и възможна рента.

                                Коментар

                                Working...
                                X