Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнениеПозицията е свръхкупена - от декември 2011 (кога беше това?) тренда е само нагоре (саом нагоре) - ееееееее крайно време е да кажем, след рекордния дивидент едно начало на пууууукккккккккккккккккккк аман от тая Атера и измислените ви изчисления не е препоръка
Как така плюеш толкова целенасочено и упорито дадена акция и завършваш постовете си с "... не е препоръка". Дори не споря прав ли си или не в това което твърдиш толкова разпалено, но поне съвсем очевидно защитаваш позиция... смешно е да завършваш с "не е препоръка" .
Междудругото, сериозно - има ли някаква причина да влагаш толкова усилия да оплюваш нещо. В смисъл лична омраза към Адванс терафонд или някой работещ там ? Не разбирам как толкова разпалено може да се включваш в тема за акция която доколкото рабирам не участваш.... Прилича на футболно фенство - там си влизат едни в на други форумите и се джавкат , просто ей така- за спорта... Но психологическото удовлетворение и разтоварване от спорове на спортни теми го разбирам, ама това твоето тук съвсем не ми е ясно откъде идва....Last edited by Van Basten; 19.05.2013, 12:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз казах как ги определям земята която имат я разделям на равни порции за годините до ликвидация. Допускам 0 нови покупки на земя - те не купуват много а и това им влияе негативно на маржина. и 0 промяна в цената на земята. Земята е пазарен актив и ако се опитвам да и прогнозирам промяната ще вкарам в сегашната цена несигурни бъдещи изменения. Като се случат ще си апдейтна потоците. Цената която давам е към момента - след 6 месеца ще е различна. Разигравам няколко сценарии виждам какво се получава. А то е - колкото по-бърза ликвидация толкова по-добре. Увеличаването на продажбите на земя вдигат цената, забавянето на продажбите свалят цената. 3 лева е недостижима цена, освен ако не изсипват земя със самосвала. Ако продават с темповете от миналата година цена между 2,2 и 2,8. Ако продават с темповете от началото на тази година цена под 2 лева.
Коментар
-
Позицията е свръхкупена - от декември 2011 (кога беше това?) тренда е само нагоре (саом нагоре) - ееееееее крайно време е да кажем, след рекордния дивидент едно начало на пууууукккккккккккккккккккк аман от тая Атера и измислените ви изчисления не е препоръкаРъстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеЗа дисконтирането по принцип съм съгласен с теб. От финансова гледна точка, това е правилния начин да калкулираш сегашната стойност на даден актив. Подхода ти е принципно правилен (теоретически), проблема е че единствения релевантен показател в дисконтовата ти формула е дисконтовия фактор (който определяш на 10 %). Самите парични потоци според мен не можеш да ги определиш по никакъв начин. Първо няма как да знаеш по колко декара ще се продават годишно и второ нямаш идея на каква цена (може да е текуща, може да по-висока, може и да по-ниска от тези 1150 на които продават в момента).
Дисконтиране можеш да приложиш за проекти с ясни парични потоци, където с голяма степен на вероятност имаш заложена реализация в натура (бройки) и цени. В случая за съжаление не могат дори приблизително да се прогнозират и двете.
Поради тази причина, считам че е по-удачно да се остойностява фундамента към дадения момент - днес, след 1 месец, след 1 година, след 5 години... Т.е. към всеки конкретен момент, според пазарните цени на които се продава. Т.е. към момента сметката е 245000 дка по 1150 лв. След 6 месеца, ако се наложи да продават по 800 лв, ще остойностим фундамент на 245000 дка (ако приемем че са все още толкова) по 800 лв. и ще анализираме отново как цената на акцията съответства на фундамента.
Пак казвам, дисконтирането което предлагаш е правилно по принцип, но не е удачно за анализ при неясни бъдещи парични потоци.... защото тогава, за да прогнозираме паричния поток, ще стигнем до махленски спорове на колко ще се продава земята след 2 години и едни ще викат, че ще струва по 2000 лв./дка, а другите ще викат ще се срине на 500 лв.... Затова, дай да анализираме каква е стойността на фундамента в момента и след това да актуалзираме калкулациите с времето. Мисля, че това е по-коректния подход.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЕдна компания струва толкова колкото струват ДИСКОНТИРАНИТЕ парични потоци от нея. това че има активи не грее никого. това което е важно е какви парични потоци генерира. И най-важното каква стойност връща на акционерите си. В момента Атера връща стойност от две посоки - минимална печалба от рента и преобладаваща печалба от продажба на активи.
Така че много лесно можеш да сметнеш какви парични потоци би генерирала Атера при различни варинти на продажби на активи като се отчетат разбира се и възнаграждението за управление. Слагам им една дисконтна норма от 10% - закоето мисля че всъщност съм доста щедър и се получава това което съм написал.
И според мен всеки купуващ си акции тук би трябвало да си е направил подобни сметки. Все пак не е като да се оценява АЕЦ белене. Атера е относително елементарен казус.
Дисконтиране можеш да приложиш за проекти с ясни парични потоци, където с голяма степен на вероятност имаш заложена реализация в натура (бройки) и цени. В случая за съжаление не могат дори приблизително да се прогнозират и двете.
Поради тази причина, считам че е по-удачно да се остойностява фундамента към дадения момент - днес, след 1 месец, след 1 година, след 5 години... Т.е. към всеки конкретен момент, според пазарните цени на които се продава. Т.е. към момента сметката е 245000 дка по 1150 лв. След 6 месеца, ако се наложи да продават по 800 лв, ще остойностим фундамент на 245000 дка (ако приемем че са все още толкова) по 800 лв. и ще анализираме отново как цената на акцията съответства на фундамента.
Пак казвам, дисконтирането което предлагаш е правилно по принцип, но не е удачно за анализ при неясни бъдещи парични потоци.... защото тогава, за да прогнозираме паричния поток, ще стигнем до махленски спорове на колко ще се продава земята след 2 години и едни ще викат, че ще струва по 2000 лв./дка, а другите ще викат ще се срине на 500 лв.... Затова, дай да анализираме каква е стойността на фундамента в момента и след това да актуалзираме калкулациите с времето. Мисля, че това е по-коректния подход.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеНе бях писал доста време, че от една страна имах доста работа, а от друга тук определено дискусиите преминават в заяждания вместо в ползотворна обмяна на мнения и идеи.
Но, като гледам накъде избиват нещата.... Как го сметна това 1,70 ? На всички ни е ясно, че пазара определя цената... може наистина да я определи на 1,70... може дори на 1,00 лв. да я оцени... или пък на 3,50... но как я калкулираш ?
В момента имаш гарантиран дивидент от 47 ст., + кеш за около 40 млн.лв. (след дивидент), което е още приблизително толкова на акция... Т.е. общо около 95 стотинки. Ако ги извадиш от текущата цена (2,65 лв.), получаваш наистина 1,70 лв... не знам дали си смятал по този начин или просто стреляш напосоки с тази цена. Важния въпрос обаче е на колко оценяваш тези 245 000 дка в момента, че да докараш справедливата цена до 1,70 (индустриалните имоти не ги броя).... Това прави 590 лв. на дка. Смяташ ли наистина, че земята може да се продава на вторичния пазар по толкова ?
Когато говориш за фалити, имаш ли поне някаква представа какви норми на печалба (нетна, EBITDA) генерират в момента земеделските производители ?
Реално е точно обратното - маржина на печалба непрекъснато ще се увеличава ! Причината е, че земите са купени на ниски цени, а продажните се увеличават непрекъснато. А маржа е между двете. Давам прост пример:
1.) За 2012 г. печалбата се формираше най-общо като разлика между средната цена продажба (873 лв.) и средната цена на придобиване (около 300 лв.), т.е. маржа е бил около 573 лв./дка.
2.) В момента се продава на средна цена около 1150 лв./дка., като средната на придобиване е около 330 лв. Т.е маржа през 2013 г. е около 820 лв./дка.
Като цяло, по-скоро се вслушайте в насоките на Fortiss:
Повярвайте, това към което Ви насочва той влияе върху фундамента много повече отколкото общите разсъждения тук на тема спекула (т.е. как ще се промени цената на акцията).
Освен това имайте предвид, че реалните участници на пазара на земя, които движат цената до голяма степен не четат този или други форуми където се дръгнем колко е цената на земята, при положение, че едва ли има и 1 % тук, които наистина инвестират в земеделска земя. Истинските земеделци се влияят и от други икономически и дори психологични фактори, като - желанието непрекъснато да се разширяват, страх да не изкупят преди тях земите в близките им землища, бъдещи планове за комасация и напояване и др.
Така че много лесно можеш да сметнеш какви парични потоци би генерирала Атера при различни варинти на продажби на активи като се отчетат разбира се и възнаграждението за управление. Слагам им една дисконтна норма от 10% - закоето мисля че всъщност съм доста щедър и се получава това което съм написал.
И според мен всеки купуващ си акции тук би трябвало да си е направил подобни сметки. Все пак не е като да се оценява АЕЦ белене. Атера е относително елементарен казус.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВ момента пазара калкулира ликвидация за 5 години. Т.е. трябва да продават с по 700 лева печалба 20% от земите си за година и да се ликвидират на петата година за да е оправдана настоящата цена.
Ако това се проточи до 10 години - т.е. продават по 10% от земите си цената на акция ще падне до 1,7. Това ще е горната граница. - като тук е включен настоящия дивидент. смятай колко ще е без него.
Но, като гледам накъде избиват нещата.... Как го сметна това 1,70 ? На всички ни е ясно, че пазара определя цената... може наистина да я определи на 1,70... може дори на 1,00 лв. да я оцени... или пък на 3,50... но как я калкулираш ?
В момента имаш гарантиран дивидент от 47 ст., + кеш за около 40 млн.лв. (след дивидент), което е още приблизително толкова на акция... Т.е. общо около 95 стотинки. Ако ги извадиш от текущата цена (2,65 лв.), получаваш наистина 1,70 лв... не знам дали си смятал по този начин или просто стреляш напосоки с тази цена. Важния въпрос обаче е на колко оценяваш тези 245 000 дка в момента, че да докараш справедливата цена до 1,70 (индустриалните имоти не ги броя).... Това прави 590 лв. на дка. Смяташ ли наистина, че земята може да се продава на вторичния пазар по толкова ?
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеА тези фермери, които сега купуват на кредит земя много има да плачат. Там фалитите ще са по-жестоки и от тези на строителните предприемачи.
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКоето няма как да стане, тъй като маржина им на печалба постоянно ще се свива
1.) За 2012 г. печалбата се формираше най-общо като разлика между средната цена продажба (873 лв.) и средната цена на придобиване (около 300 лв.), т.е. маржа е бил около 573 лв./дка.
2.) В момента се продава на средна цена около 1150 лв./дка., като средната на придобиване е около 330 лв. Т.е маржа през 2013 г. е около 820 лв./дка.
Като цяло, по-скоро се вслушайте в насоките на Fortiss:
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениене мога да ви разбера
дращите тук едно и също, а не започнете от основната причина - цената на зърното
а още преди това неговото произовдство и потребление
всичко друго е ала-бала - видяно в тавана и написано тук
аре успех
Освен това имайте предвид, че реалните участници на пазара на земя, които движат цената до голяма степен не четат този или други форуми където се дръгнем колко е цената на земята, при положение, че едва ли има и 1 % тук, които наистина инвестират в земеделска земя. Истинските земеделци се влияят и от други икономически и дори психологични фактори, като - желанието непрекъснато да се разширяват, страх да не изкупят преди тях земите в близките им землища, бъдещи планове за комасация и напояване и др.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеМного ще ме зарадва. Ако съм купил на 1 лв., а не 2.20 лв.
Ако това се проточи до 10 години - т.е. продават по 10% от земите си цената на акция ще падне до 1,7. Това ще е горната граница. - като тук е включен настоящия дивидент. смятай колко ще е без него.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАко акцията падне на 1 лев дивидентната ти доходност ще ти 25% и без да купуваш. Друг е въпроса дали тази дивидентна доходност ще те зарадва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеВерно бе, тия дето наскоро снесоха 3 милки за атери на 2.58 требе да са големи балъци и се скръндзат да полват експертизата на такива финансово-борсови гурута като Геко.
Имат пари, трошили ги. Да не ги мислим.
Я кажи ти като виден експерт как изчисляваш справедливата стойност на Синергона ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеКак да не може да се гарантира.. Импето, макар и с пропуски, ги докара до 16 ст. до този момент. До края на годината ще ги направят 22-25 ст. Ако акцията се купи на 2.2 лв. след дивидента 22-25 ст. си е гарантирано поне 10%. Какви са сценариите?
Ако акцията падне - ще се купува още и доходността може да стигне както казваш 25%. Ако акцията се вдигне ще има капиталова печалба, т.е. отново повече от 10% доходност. Какво по-хубаво и гарантирано от това?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнениеМного пъти съм казвал, всички акции на БФБ са едни и същи - това, че временно има проблясъци тук и там както при Атера не значи нищо освен, че едва ли ще продължи дълго. Справедливата стойност на всяка една акция на БФБ е П/Б 0.5 по време на криза и макс П/Б 1.00 в добри години. Всичките ми акции в портфейла са купувани и са под П/Б 0.5. На П/Б 1.00 няма да имам нито една акция на БФБ каквото и да обещават и каквото и да било перспективи. В тая връзка пак казвам, на цена от 2.60 инвестиция в Атера е напълно безмислен риск. На лев на лев и 30 са спечелили, но на 2.60 край.
Добрнонамерен съм. Казвам ви за пореден път - партито свърши - беше ограничено във времето, който се е възползвал възползвал, вече сме във фазата на махмурлука...не е препоръка.
Съвсем добронамерено. Не ги пускай публично такива неща, аче и таксиджиите даже ще ти се смеят като им дойде пак времето да се върнат на БФБ.
Една акция се преценява по минимим 22 критерия.
От които поне 12-15 са финансово счетоводни. И П/Б-то е само един от тях и то не най важния или пък взет самостоятелно.
ПС Или викаш споко, няма проблем. Сменяш пак ника и готово.Last edited by pipbel; 19.05.2013, 00:34.
Коментар
-
Много пъти съм казвал, всички акции на БФБ са едни и същи - това, че временно има проблясъци тук и там както при Атера не значи нищо освен, че едва ли ще продължи дълго. Справедливата стойност на всяка една акция на БФБ е П/Б 0.5 по време на криза и макс П/Б 1.00 в добри години. Всичките ми акции в портфейла са купувани и са под П/Б 0.5. На П/Б 1.00 няма да имам нито една акция на БФБ каквото и да обещават и каквото и да било перспективи. В тая връзка пак казвам, на цена от 2.60 инвестиция в Атера е напълно безмислен риск. На лев на лев и 30 са спечелили, но на 2.60 край.
Добрнонамерен съм. Казвам ви за пореден път - партито свърши - беше ограничено във времето, който се е възползвал възползвал, вече сме във фазата на махмурлука...не е препоръка.Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт
Коментар
Коментар