IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    ... Сега разликата е че дори и да свърши кризата това не е гаранция че Топливо ще излезе на печалба.Затова според мен е грешно да се прави аналогия с тогавашните години.
    ...................................

Аз например над година обирах ЕЛАРГ. Почнах от 90 стотинки и постоянно купувах. Когато почна да се вдига явно ми се беше изчакало чакането и на 1 лев продадох почти всичкчо. После проявих някакъв разум и на 1.25, преди дивидента си върнах половината.Отнесох едни големи пропуснати ползи, което от моя гледна точка са си направо загуби. Та практиката ми показва че имаше предостатъчно възможности да си напълни човек след новината за ликвидация. На практика можеше да се реагира след новината и докато цената стигне до там откъдето бях почнал можех да си купя предостатъчно, но да пропусна периода на замразен капитал.
    Да, не може да се прави аналогия с онези години. Отчитам го това, и затова ще чакам цена 10-15 лв., а не 35-40

При ЕЛАРГ се е получила схемата, имаше голям фрифлот, пазара (БФБ) беше в спек като цяло. Като тръгне целия пазар са малко по-различни нещата. Но може и да успееш, пожелавам ти го!

Коментар

• ако не ме мързи, утре ще наобиколя нивите и след това ще пия една биричка в летния офис

Коментар

• Интересна дискусия става и затова ще я продължа тук а не на лични. Мисля че ще е полезно за всички
        Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
        Ами просто съм болен оптимист, затова залагам на 1 към 5.
        Да ти кажа в досегашния ми борсов живот (13 г.) това ми е носело повече ползи от негативи. Е, вярно понякога ям големи шамари, но и правя яки удраи и като опънеш чертата съм биел в добра степен пазара, поне засега.
        Реално до преди 2007-мата всички правеха пари от всичко в бг. Криза до тогава България не беше виждала. 96-та бях таксиджия. Карах на два пъти на цената на бензина на километър и клиентите трябваше да се молят за да се качат в ладичката ми. Една заплата я правех за няколко часа. После след 98-ма уж голямата криза почнах да правя дребни бизнеси. Тогава всяка инвестиция се избиваше за няколко месеца. Имаше глад за всичко и всичко вървеше. После след 2002-ра почнах с имоти. Купувах къщи по 2-3 000 лева и ги продавах на англичаните по 50-60 000 евро. Това бяха златни години с много възможности. Сега проблемът е че има свръх предлагане на всичко. Не могат да оцеляват старите камо ли да се намери някаква ниша. 2000-та може Топливо да са имали някакви затруднения, но са били конкурентно способни защото те на практика нямаха конкуренция. Сега разликата е че дори и да свърши кризата това не е гаранция че Топливо ще излезе на печалба.Затова според мен е грешно да се прави аналогия с тогавашните години.

Не знам пич, не съм си написал домашното чак толкова старателно.
        Знаеш ли, преди кризата и аз бях върл фундаменталист. Четях старателно отчети, търсех доп. инфо от ДВИ, анализирах и какво...
        Някви си алчни типове в САЩ отпускали НИНДЖА ипотеки и правели деривати върху тях и когато всичко се срина там, ние го изядохме големия. И макар че тук през 2008-ма бизнеса си вървеше добре, готини отчети и пр. , спекулантите на БФБ си събирахме зъбите от пода Та излиза че сентимента е доста по-важен. Долу горе да мяза продукта, опаковката да е добре и да е евтин и стадото бизони ще го налази и истреля в небето. А като няма настроение и сентимент колкото и да е добра акцията... яко гърч.
        Еми тогава да ти го напиша Специално за Топливо в момента ти купуваш всички тези бази за БЕЗ ПАРИ или за НУЛА лева. Имаш СК 115 кк и ПК 15кк. Отстъпката ти е 100 кк, точно колкото се водят и имотите в баланса. Това разбира се при условие че може да се вярва на останалите цифри в баланса. Проблемът е че тези активи в момента не са точно активи ами са си направо пасиви защото не носят печалба а загуба Иначе на мен точно ФА ми помогна да предвидя кризата и да понеса минимални загуби. Понеже сме хванали Топливо. Те продаваха защото имаше строителство. Строителството спря и те спряха да продават. Затова се стигна до това положение. Сега има два варианта или да почне пак строителството или да сменят дейноста ползвайки активите така че да минат на печалба.
        Добре, не е лоша стратегията. Много по-добра е от ония дето също чакат сигнал от БФБ, но през това време са на депозит или злато.
        Но знаеш ли какво се получава когато нещата се подобрят и се видат възможностите, че шитовете може и да ги бъде... ами става юруш на маслините, блъскане с лакти на входа и правенето на добър пакет на свястна цена става мноооого трудно. Даже сега се случва - исках да натоваря добре Биовет на 5-6 лв. но нямаааа, трябваше да се вдига цената за да се напълни. При Гагарин също, шита Синергон и той стана много труден за пълнене като тръгна в един момент...
        Абе няма лошо от различни стратегии. Щом сме на БФБ в тоя масов спек и страх в икономиката всички сме за уважение. Едни са по-риски тип, други по-малко, но като цяло сме елита на нацията
        Тук вече явно си е до човека и всяка стратегия трябва да е съобразена с характера на търгуващия.Не е лошо да се опитваш да ловиш падащи ками, но аз лично не знам как може да определиш кога да почнеш да пълниш без ФА. Аз например над година обирах ЕЛАРГ. Почнах от 90 стотинки и постоянно купувах. Когато почна да се вдига явно ми се беше изчакало чакането и на 1 лев продадох почти всичкчо. После проявих някакъв разум и на 1.25, преди дивидента си върнах половината.Отнесох едни големи пропуснати ползи, което от моя гледна точка са си направо загуби. Та практиката ми показва че имаше предостатъчно възможности да си напълни човек след новината за ликвидация. На практика можеше да се реагира след новината и докато цената стигне до там откъдето бях почнал можех да си купя предостатъчно, но да пропусна периода на замразен капитал.
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
          Нищо не си вдянал. На Бенцов му е през оная работа колко струва Атерата. Той се пени тук с цел да уплаши балъците, че много се е вдигнала и е време да кешират. Мисли си, че ако излезнат от тук все ще се намери някое друго шаранче да се набие в Синергона, за да излезе той от там. Надеждата умира последна
          Моля, не се заяждайте с човека, аз съм много доволен, благодарение на такива коментари от няколко месеца съм си напазарувал доста от акциите и то на добра цена. По добре е акцията да е подценена отколкото надценена, ... поне като за стратегия като моята.
          Всъщност много ме съмнява, че нашия форум има някакво отражение на самия пазар, но ... ако има то ... Бенца има една ракия от мен, да продължава в същия дух.

Обикновено като имам да вземам важно решение за моите пари, ... рядко пиша в форума, ... но определено тази тема ме забавлява ... и първо чета нея!

Но ... докато си пишем във форума в по една две теми, ... с учудване наблюдавам колко важни неща ни отбягват от погледа, скоро други "ракети" се готвят за рестарт ... дали ще забравим АТЕРА - та, ... ще видим.
          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
            Напрово ме кефиш, Бенц...Честно !

Така и не мога да си обясня, защо си hater на акцията, но се уливаш....
            Нищо не си вдянал. На Бенцов му е през оная работа колко струва Атерата. Той се пени тук с цел да уплаши балъците, че много се е вдигнала и е време да кешират. Мисли си, че ако излезнат от тук все ще се намери някое друго шаранче да се набие в Синергона, за да излезе той от там. Надеждата умира последна

Коментар

Добра стратегия. Класика в жанра е. Какво ме притеснява в нея? Ако кризата се задълбочи, вероятноста да фалират не 1 а 4 от 5 е доста голяма. Примерно 3 да фалират а 2 да се сринат още. Точно затова и аз имам шитове като ИХБЛ, Синергон и БМРЕЙТ, но те са 7-8% от портфейла ми. Ако видя реално че нещата се оправят, то тогава бих купувал още, дори и с маржин и бих компенсирал пропуснатата доходност. За сега обаче се въздържам от такива действия. Просто не виждам нещо реално да е тръгнало на добре.
              Ами просто съм болен оптимист, затова залагам на 1 към 5.
              Да ти кажа в досегашния ми борсов живот (13 г.) това ми е носело повече ползи от негативи. Е, вярно понякога ям големи шамари, но и правя яки удраи и като опънеш чертата съм биел в добра степен пазара, поне засега.

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
              Хвана ме просто предполагам
              В отчета на топливо виждам имоти за 100 милиона общо. Отделно виждам и това:
              http://toplivo.bg/index.php?cPath=38...grdf76rau3bd73
              По колко да го смятам един "обект" според теб, при положение че са общо 8 а най-ценните са в София, Варна и Бургас?
              Не знам пич, не съм си написал домашното чак толкова старателно.
              Знаеш ли, преди кризата и аз бях върл фундаменталист. Четях старателно отчети, търсех доп. инфо от ДВИ, анализирах и какво...
              Някви си алчни типове в САЩ отпускали НИНДЖА ипотеки и правели деривати върху тях и когато всичко се срина там, ние го изядохме големия. И макар че тук през 2008-ма бизнеса си вървеше добре, готини отчети и пр. , спекулантите на БФБ си събирахме зъбите от пода Та излиза че сентимента е доста по-важен. Долу горе да мяза продукта, опаковката да е добре и да е евтин и стадото бизони ще го налази и истреля в небето. А като няма настроение и сентимент колкото и да е добра акцията... яко гърч.

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
              ...

Няма да се удвои АТЕРАТА. Просто тук се чувствам сигурен, че няма да си загубя парите докато се появи някоя добра възможност, като едновременно с това ще ми носи някаква доходност. Дали ще е висока доходноста предстои да разберем, но не смятам че ще загубя.
              Добре, не е лоша стратегията. Много по-добра е от ония дето също чакат сигнал от БФБ, но през това време са на депозит или злато.
              Но знаеш ли какво се получава когато нещата се подобрят и се видат възможностите, че шитовете може и да ги бъде... ами става юруш на маслините, блъскане с лакти на входа и правенето на добър пакет на свястна цена става мноооого трудно. Даже сега се случва - исках да натоваря добре Биовет на 5-6 лв. но нямаааа, трябваше да се вдига цената за да се напълни. При Гагарин също, шита Синергон и той стана много труден за пълнене като тръгна в един момент...
              Абе няма лошо от различни стратегии. Щом сме на БФБ в тоя масов спек и страх в икономиката всички сме за уважение. Едни са по-риски тип, други по-малко, но като цяло сме елита на нацията
              Last edited by Батя; 06.06.2013, 22:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
                При цена на 2.25 повече няма да пиша. Ще пиша ако падне под 2.00, да ви кажа, че тук повече от 1.50 няма смисъл да се плаща за нещо което не струва повече от 2.00. Не е препоръка

Както при Монбат никой не пише и не се интересува, така ще стане и тук в един момента, на по къден етап, пак казвам на цени над 2.25 тук вече всичко е без значение, щото няма връзка с фундамента.....не е препоръка
                Напрово ме кефиш, Бенц...Честно !

Така и не мога да си обясня, защо си hater на акцията, но се уливаш.... ОК. Кажи, че цената на акцията е надценена според теб, кажи че бъдещето пред цената на земята е лошо.... но да ми твърдиш че няма връзки с фундамента ?!

Имаш 245 хил.дка, които в момента се продават по 1150 лв/дка. Имаш и кеш от около 40 млн.лв. (след дивидент). Имаш и 84 млн.акции.

Към днешна дата (06 юни 2013 г.) цената на земята все още е с тренд нагоре (направи справка средни цени за последните 6 или 12 месеца), т.е. нямаме достигнат дори връх.... може да сме на него (според някой), може и да не сме (според други).... но към днешна дата, земеделската земя си расте и така или иначе е един от най-търсените и ликвидни активи на пазара.

ОК. Кажи, че е рисково, кажи че не се знае каква ще е цената след 5 години, ОК - кажи че бъдещите потоци от продажби трябва да се дисконтират (един колега застъпваше тази теза) - добре.... Ама при наличие на 245 000 дка и 40 млн.лв. кеш, да ми казваш че няма връзка с фундамента ?!? Е, направо не е сериозно....

Коментар

• 2.32

Коментар

Така е. Имат база във всеки град в бг. На линка като цъкнеш всеки един областен град излизат и другите им бази. Мисълта ми беше че няма как да се определи струват ли тези бази 100 милиона или не и как да се обслужват кредитите ако продължим със загубите? Какво става ако кредиторите си поискат задълженията ( гледам че са текущи )
                    Както вече казах аз също имам Топливо, но не съм толкова смел като Батя да влизам само в такива компании. Все пак той има много повече опит и се надявам че знае какво прави
                    Средно на имот излиза 300 хил лв (очевидно много груба сметка - със сигурност има както много по-ценни, така и много по-евтини имоти). Не ми се струва завишено, дори и при сегашната неблагоприятна ситуация. Естествено ако няма никакъв риск и цената нямаше да е такава.

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
                      Извинявам се за оф топика, ама това е от междинния доклад за дейността на Топливо за първото тримесечие: "Дружеството осъществява дейността си в над 313 обекта, от които 237 търговски бази и магазини, 73 газстанции, бензиностанции и нафтопунктове, газоразтоварище в гр.Добрич, завод за бутилиране на газ пропан-бутан в гр. Бургас и газохранилище в гр.Русе. Базите и другите обекти – недвижими имоти са разположени на цялата територия на страната."
                      Така е. Имат база във всеки град в бг. На линка като цъкнеш всеки един областен град излизат и другите им бази. Мисълта ми беше че няма как да се определи струват ли тези бази 100 милиона или не и как да се обслужват кредитите ако продължим със загубите? Какво става ако кредиторите си поискат задълженията ( гледам че са текущи )
                      Както вече казах аз също имам Топливо, но не съм толкова смел като Батя да влизам само в такива компании. Все пак той има много повече опит и се надявам че знае какво прави

Коментар

• Хвана ме просто предполагам
                        В отчета на топливо виждам имоти за 100 милиона общо. Отделно виждам и това:
                        http://toplivo.bg/index.php?cPath=38...grdf76rau3bd73
                        По колко да го смятам един "обект" според теб, при положение че са общо 8 а най-ценните са в София, Варна и Бургас?

Извинявам се за оф топика, ама това е от междинния доклад за дейността на Топливо за първото тримесечие: "Дружеството осъществява дейността си в над 313 обекта, от които 237 търговски бази и магазини, 73 газстанции, бензиностанции и нафтопунктове, газоразтоварище в гр.Добрич, завод за бутилиране на газ пропан-бутан в гр. Бургас и газохранилище в гр.Русе. Базите и другите обекти – недвижими имоти са разположени на цялата територия на страната."

Коментар

• Първоначално изпратено от noker.bg Разгледай мнение
                          Както обичат да казават големите трейдъри "пазарът е жаден за нови и нови кръводарители иначе не би съществувал". Просто, изтъркано и адски вярно.
                          Именно А задавал ли си си въпроса от къде ще дойдат парите на новите кръводарители ? Какво трябва да се случи че да се появят хора с пари, дето да не знаят какво да ги правят? И понеже знам че много хора ще кажат че ще дойдат от чужбина ще трябва да ги разочаровам. В момента и в чужбина няма глупави хора с много пари Такива се появяват само в крайната фаза на бума. Точно тогава всеки печели много, дори и най-големия некадърник. Почти всеки има излишни средства. Повишената инфлация и растящите цени ги карат да теглят заеми и да купуват още и още. И точно тези хора образуват балоните накрая.

Коментар

• Глобалното производство на пшеница ще се увеличи драстично през тази година

http://www.fermer.bg/%D0%B3%D0%BB%D0...-news5714.html

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                              Всички на борсата са с тази мисъл
                              Както обичат да казават големите трейдъри "пазарът е жаден за нови и нови кръводарители иначе не би съществувал". Просто, изтъркано и адски вярно.

Коментар

Дали ще е висока доходноста предстои да разберем, но не смятам че ще загубя.
                                Всички на борсата са с тази мисъл

Коментар

Working...
                                X